Harry’s focus op Israel 665

Israel, 2 maart 2018

Geachte lezer,

Door bepaalde omstandigheden was ik niet in staat mijn wekelijkse Focus samen te stellen en u te sturen. Vanaf 21 november heeft het hier hard geregend. En we leven in een veilig land. Dat wil niet zeggen dat er geen aanslagen zijn. Maar kijkend naar de wereld in het algemeen, dan mogen we 1e minister Netanyahu, de regering, het leger, de politie en de veiligheidsgroepen een pluim geven voor de huidige situatie.
U ontvangt nu wat kortere berichten, opdat u op de hoogte blijft van het gebeuren in Israel.

Terwijl ik met deze nieuwsbrief begonnen ben, vermeld ik toch dat wij hier vandaag PURIM vieren. Bij dit bijzondere feest is zo’n belangrijke rol gespeeld door Esther, die in opdracht van haar oom trouwde met de Perzische koning Ahasveros en toen hoorde dat de premier, Haman, wilde dat alle Joden moesten worden vermoord. Resultaat: Haman wordt opgehangen en het Joodse volk krijgt haar vrijheid.
Sta mij toe te mogen constateren dat er in de periode dat de nieuwsbrief niet verstuurd is, ook door de meesten van u bijna niets is gegeven voor de slachtoffers van terreur.

1. Amerika
De Amerikaanse minister van BuZa wil het kantoor van de PLO sluiten. Maar Abu Mazen wil dan de relatie met de regering van president Trump afbreken. Volgens Saeb Erekat is het ook het verkeerde moment om te sluiten.

2. Israel
+ De zakelijke samenwerking Israel-Egypte bestaat nu 40 jaar.
+ President Putin en Bibi hebben telefoongesprekken. Beiden gaan niet akkoord dat Iran zich ook vestigt in Syrië.
+ Woensdag 29/11 was het 70 jaar geleden dat de VN Israel heeft erkend.
+ Assad heeft via Putin een bericht aan Bibi gestuurd om de voorwaarden te bespreken zodat hij ook kan blijven regeren. De burgeroorlog duurt al 7 jaar.
+ Bibi ziet de verhuizing van Ambassade en Consulaat van Tel Aviv naar Jeruzalem als een belangrijk gebeuren. Ook Likoed groeit weer. De relatie met president Trump is goed. Hij belooft en doet.
+ De Russische ambassadeur in Israel geeft nogmaals door dat als Iran Israel aanvalt, Rusland samen met Amerika Israel zal verdedigen.
+ Israel heeft in 2017 30 landen gewaarschuwd voor terreuraanslagen. Afgelopen maand werd Australië gewaarschuwd voor een ISIS-terreuraanslag.
+ Bibi zegt dat Israel niet alleen haar volk moet beschermen, maar mensen in de hele wereld.
+ In Israel wonen 1.6 miljoen Arabieren,die ook Israeli’s zijn. Dat is 20.6%. Zij hebben een goed leven en dezelfde mogelijkheden als de Joden.
+ Bibi ontmoet Mike Pence in Davos. Bibi onderstreept wel dat dit de eerste keer is dat zij spreken over Israel en de hoofdstad Jeruzalem

3. Worstelen
In Polen zijn de wereldkampioenschappen worstelen gehouden. De Pool vocht tegen een Rus die bewust de partij verloor. Anders had hij tegen een Israeli moeten vechten.
Sport blijkt ook politiek te zijn !

4. Kenya
Bibi bezoekt vele Afrikaanse landen. Hij was in Kenia om in Nairobi aanwezig te zijn bij de inwijding van de herkiezing van president Kenyatta. En voor de goede relaties in Afrika. Ook waren er ontmoetingen met leiders van Nigeria, Ethiopië,Togo, Botswana. Rwanda, Uganda, Zambia,Tanzania.

5. Amerika
De USA opent al op 14/5 de ambassade in Jeruzalem. Dat dus tegelijk met de 70e verjaardag van de staat Israel.

6. Rusland
Minister van BuZa Lavrov heeft op 19/2 Iran verboden Israel van de kaart te vegen. Daarmee schaden we onze eigen belangen. Dit ondanks de feiten, o.a. dat Israel een drone uit Iran heeft neergeschoten.

7. Algemeen
Prof. Rudolph Cleveringa had in november 1940 in de Leidse Universiteit de moed zich met een toespraak te verzetten tegen de nazi’s en het ontslag van o.a. Joodse collega’s. Er is nu ieder jaar een bijzondere Cleveringa-dag.

8. Brazilië
Op 27/2 heeft Bibi de Braziliaanse minister van BuZa ontmoet. Het gesprek ging over verbetering van samenwerking, veiligheid, ontwikkeling, cultuur, universitaire contacten. Minister Nunes nodigde Bibi uit Brazilië te bezoeken.

9. Palestina
De Palestijnen willen geen 2 staten, maar het gebied van het huidige Israel. Nederland wil in haar regeerakkoord als enig land werken aan vrede en veiligheid. Dus een onafhankelijk Israel en Palestina.

10. Toe BISHVAT
Israel brengt overal de woestijn tot leven. Overal zijn boomplant-activiteiten. Steeds bossen van 70 bomen. Ook nodig, want het land groeit ook door de immigratie.

Stichting Lechaim
Geachte lezer en vriend van Israel
Zoals velen al wel bekend was, was het voor mij onmogelijk u iedere week de Focus te sturen. De dupe hiervan zijn ondermeer de slachtoffers van terreur, die wij daar waar nodig, financieel helpen.
Ik doe een beroep op u allen, een bedragje te storten op onze rekening.
Namens ons bestuur onze welgemeende dank.
Hartelijke groet en een gezegend weekend gewenst.
Harry


Stichting LeChaim
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
(Rabobank Voorne-Putten Rozenburg)
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Wekelijks ontvangt u gratis de Focus met nieuws uit Israel, en soms vragen wij u om het werk onder slachtoffers van terreur te steunen. U kunt ons regelmatig steunen door zelf een periodieke overboeking in te stellen in uw Internetbankieren. U kunt dan zelf de termijn en het bedrag instellen en veranderen wanneer u dat wilt.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer