Links actueel

Links over nieuws en opinies:

Historie:
Peter van der Ros
30-11-2014
Kerstartikel Utrechts Kerkblad
(pdf)
Kerst: Vrede in het Beloofde Land – nog heel ver te zoeken
In 2011 bezocht ik voor het eerst van mijn leven het aan Abraham en zijn
nazaten Beloofde Land. Het maakte een onuitwisbare indruk op me, met
name het tweedaagse bezoek aan de hoofdstad. Daar maakte ik met een
aantal ‘wachters’ een wandeling over de stadsmuur die vanaf de Jaffapoort
langs de Armeense wijk loopt. Gods Woord en met name de profetieën gingen
opnieuw – en vanaf dat moment anders, intenser, als het ware aanraakbaar
– voor me leven. Lees verder…
Kristallnacht:
Kristallnacht-preek
Heleen Pasma
9-11-2014
Het is vandaag 9 november. En we lezen en zingen Psalm 79. Waarom??
Een paar jaar geleden waren wij met een klein groepje op reis naar Oost-Europa, onder leiding van een orthodoxe rabbijn. Een boeiende reis, met onverwachte ontdekkingen en allerlei gebeurtenissen die je normaal niet tegenkomt… Lees verder…
Historie:
Appie Abspoel Palestina: het land van de Palestijnen?
Nadat het Romeinse rijk in het jaar 70 de opstandige Joden in Israël had verslagen en gedood of verstrooid over het romeinse rijk, veranderden zij de naam van het land. Niets moest meer wijzen op die lastige mensen die daar gewoond hadden. Uit een soort van wraak kozen zij voor de naam ‘Palestina’, een verwijzing naar de aartsvijanden van Israël: de Filistijnen. Lees verder…
Boekenrecensies:
Caroline Glick The Israeli Solution
Dit boek is een manifest dat de gebreken in de tweestatenpolitiek van de Verenigde Staten tegenover Israël en de Palestijnen blootlegt. Het biedt een directe en krachtige oproep tot de soevereiniteit van Israël in de regio. Lees verder…
David Rubin God, Israël en Shiloh
Inleiding Nederlandse versie:
God, Israel, and Shiloh” is een verhaal dat Israel’s moeilijke proces beschrijft om terug te keren naar het Bijbelse land. Het verhaal wordt verteld door de ogen van David Rubin, die opgroeide in Brooklyn, de Verenigde Staten als atheist en naar Israel ging terug naar zijn Joodse wortels, en uiteindelijk ging wonen in Shiloh dat de eerste hoofdstad was van het oude Israel, en nu in de frontlinie ligt van de strijd van het Land van Israel en de oorlog tegen terreur. Lees verder…
David Rubin The Islamic Tsunami
Bij zijn aantreden heeft president Barack Obama beloofd om de dynamiek van Amerika’s vijandige relatie met de islamitische wereld te veranderen. Slechts zeven jaar eerder hadden de terreuraanslagen van 11 september het Amerikaanse gevoel van veiligheid verbrijzeld als nooit tevoren, en verdere schade toegebracht aan de ijle relatie met de islamitische wereld. Lees verder…
Trudy Koens Hij was in Dachau
Jeanne Tunderman, de vrouw van dominee Wim Tunderman, houdt in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij. Haar man wordt door de Duitsers gevangen genomen op 9 januari 1942. Jeanne begint te schrijven op 4 september als haar man vanuit Kamp Amersfoort naar het concentratiekamp Dachau wordt gedeporteerd. Ze blijft schrijven, tot ze op 8 januari 1943 het bericht krijgt dat haar man het kamp niet heeft overleefd. Lees verder…
Henry Orenstein Ik zal leven – Hoe ik als Poolse Jood de Holocaust overleefde
Ik zal niet sterven. Ik zal leven. Ik zal het verhaal vertellen. Henry Orenstein groeit op in een Joods gezin in het stadje Hrubieszów in Polen. Als op 1 september 1939 de Duitsers Polen binnenvallen is hij 16 jaar oud. Een aantal jaren weten Henry en de andere leden van het gezin uit de greep van de nazi’s te blijven door te vluchten en onder te duiken. Op 28 oktober 1942 is vluchten niet langer mogelijk. Lees verder…
Joshua Muravchik Making David into Goliath
Tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967, bleek uit peilingen dat de Amerikanen op de hand van de Israëli’s waren boven de Arabieren, met overweldigende marges. In Europa liep de steun voor Israël zelfs nog hoger op. In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gaf een Britse resolutie aan Israël de voorwaarden van vrede die het zocht, en toen de Arabieren en hun Sovjet-supporters probeerden de resolutie in de Algemene Vergadering ter zijde te schuiven, kwamen ze de benodigde stemmen tekort. 40 jaar verder… Lees verder…