Sderot – algemeen

Sderot is een van de ergst getroffen steden in Israel.

Nog steeds! Vrijwel iedere dag vallen hier granaten, katoesja’s en andere raketten. In Sderot werken wij samen met stichting REUT van Odelia Ben Porat, die zich dagelijks bezig houdt met de problematiek in dit gebied. Zij wordt bijgestaan door bestuurders en door een groep gespecialiseerde werkers. (Zie de foto rechts waar coördinator Harry een bespreking heeft met Odelia en een sociaal werker).

REUT SDEROT ASSOCIATION

De REUT organisatie bestaat uit een groep van ongeveer 180 families, die zich dagelijks
bezighouden met de sociale problemen van de inwoners van Sderot. Dat zijn dus ondermeer de gaarkeuken, de werkeloosheid, de vrijetijdsbesteding, de opvang en de hulp voor de slachtoffers van de dagelijkse beschietingen vanuit de Gazastrook, de sociale activiteiten en de ontwikkeling. Deze families komen uit alle delen van het land en hebben zich gevestigd in Sderot. Zij werken aan de kwaliteit van de scholen, de sociale welstand en de verbetering van de gemeenschap.
Reut werkt, zoals al gezegd, aan armoede, werkeloosheid en sociaal verdriet.

De bevolking heeft een veelheid van problemen. De werkloosheid in Israel is daar het hoogst. In Sderot zijn grote golven immigranten opgevangen. Deze groep, vnl. uit Ethiopië en Rusland, maakt 60% van de stadsbevolking uit. Voegen we dan de dagelijkse angst voor de raketten toe, dan begrijpen we allen dat er voor onze stichting werk aan de winkel is. Stichting Lechaim meent dan ook dat het van het grootste belang is om REUT te steunen. Het doet dat in hechte samenwerking met Guy ben Shlomo, de leider van het therapeutisch paardrij-centrum.

De trauma’s en angst die de kinderen ondergaan, hebben een grote invloed op hun gedrag. Dat kan zijn: nachtmerries, bedplassen, angst om alleen te slapen, lage eigenwaarde, agressiviteit en een overdreven reactie op geluiden.die te maken zouden kunnen hebben met het geluid van sirenes.
Het therapeutische paardrijcentrum heeft een goede methode om deze kinderen, die allen getraumatiseerd zijn, te helpen hun weg in de maatschappij terug te vinden. Dit werk wordt gedaan door professionele krachten. Iedere groep bestaat uit 23 kinderen die gedurende een jaar 40 keer les hebben.

Stichting REUT houdt zich vnl. bezig met de volgende projecten:
* Centrum voor voedsel en kleding voor behoeftige families.
* Een netwerk om probleemkinderen tussen 6 en 12 jaar op te vangen
* Noodprogramma voor kinderen met trauma en kinderen die risico lopen
De stichting werkt in hechte samenwerking met de gemeente Sderot, diverse regeringsinstanties en de Orah Foundation.

Wij hebben Odelia Ben Porat, die namens REUT het toezicht heeft op ondermeer het paardrij-project, toegezegd alles in het werk te stellen, om naast onze andere verplichtingen, dit werk in ieder geval het komende jaar te financieren.
Per kind zijn de kosten voor een jaar: Euro 450,00.
Een maandelijkse bijdrage per kind   : Euro   37,50.


De kinderen van Sderot in Israel willen dat het afvuren van raketten stopt!
Nergens ter wereld wordt het afschieten van raketten op burgers en kinderen geaccepteerd. 15 seconden hebben ze de tijd… Een plaatje zegt meer dan duizend woorden.