Harry’s focus op Israel 713

Beste lezer,

De afgelopen week is er uitzonderlijk veel regen gevallen. Het is de zwaarste regen sinds 1952.
Het is goed voor het land, voor 2020 hoeven we ons niet echt zorgen te maken.
Terwijl ik u schrijf, regent het weer in het hele land. En de verwachtingen zijn dat dat nog tot eind volgende week zal duren. Een wonder voor Israël dat water zo goed kan gebruiken.

Zoals u van mij gewend bent, een aantal korte berichten:

  • In de Verenigde Staten en Londen zijn de afgelopen weken diverse aanslagen gepleegd, onder andere in een supermarkt waar uitsluitend koosjere goederen worden verkocht. Beveiliging is hard nodig, maar het is financieel bijna onmogelijk om bij iedere winkel beveiliging neer te zetten. In Israël gebeurt dat overigens wel.
  • In 2019 heeft de Hamas 1900 raketten afgevuurd op Israël.
  • Donald Trump dreigt vijf belangrijke Iraanse doelen te bestoken met modern USA geschut, als Iran Amerikanen, waar dan ook, gaat aanvallen.
  • Bibi heeft gewaarschuwd dat de rechtse partijen samen moet gaan werken, anders komt er een links bewind.
    Mijn persoonlijke mening: ik hoop dat dit lukt, want ik vind Bibi een uitstekende premier die zorgt voor een veilig Israël. Ook is het bewonderenswaardig hoe hij de afgelopen jaren relaties heeft opgebouwd met een veelheid aan landen die voorheen niet echt Israël vriendelijk waren.
  • Bibi heeft op 8/1 gewaarschuwd dat als Iran Israel aanvalt, Israël terug zal slaan.
  • Twaalfhonderd Palestijnen uit Oost-Jeruzalem ontvingen het Israëlische staatsburgerschap in 2019.

Afgelopen week heb ik een ontmoeting gehad met David Rubin, de ‘vader’ van Shiloh, een stad met een indrukwekkende geschiedenis. Het is hier waar het Joodse volk een volk is geworden. Toen de Israëlieten onder leiding van Jozua het land veroverd hadden, kwamen alle Israëlieten samen in Shiloh en werd daar de tabernakel geplaatst. In de tabernakel stond de ark van het verbond, een teken dat G’d bij Zijn volk was. Volgens de Talmoed stond de ark 369 jaar in Shiloh, voordat deze werd gebruikt in de strijd tegen de Filistijnen, waarbij de ark door hen werd buitgemaakt.

Shiloh was een van de belangrijkste centra voor aanbidding van de Israëlieten in de pre-monarchische periode. Het volk maakte een jaarlijkse bedevaart naar Shiloh voor grote feesten en offers. Toen ik de plek jaren geleden voor het eerst bezocht, zei ik : Wie hier als atheïst daar binnen gaat, komt er orthodox uit. Ik heb besloten om het werk naast Sderot uit te breiden met Shiloh. In mijn volgende nieuwsbrief zal ik hier verder over schrijven.

Voor nu wil ik wederom een beroep op u doen Sderot te steunen. Trauma’s bij slachtoffers van terreur zijn vaak zo intens en groot dat ze nooit overgaan. Daarom verdienen zij onze hulp, onvoorwaardelijk. Want zij hebben niet voor zo’n leven gekozen.

Shalom,
Harry Nihom

Doneren:
reut-sderot.org.il
shilohisraelchildren.org/