Harry’s focus op Israel 452

Israel, 8 februari 2013
Hoewel ik vanwege het werk voor stichting Lechaim gewend ben om projecten te bezoeken, was ik enkele dagen geleden onder de indruk van het bezoek, samen met een Nederlandse familie, aan enkele contacten. Wij bezochten het “Educational Center in Savyon” dat opgericht is en geleid wordt door rabbijn David Brodman. Met zijn uitgebreide staf geeft hij dagelijks gedurende enkele uren “Jodendom”, steeds aan verschillende groepen kinderen.
Om deze kinderen die aandachtig luisteren in de geweldige tuin te zien, is wel heel bijzonder. Hier wordt Jodendom onderwezen aan kinderen uit alle stromingen. Jaarlijks enkele duizenden die door deze lessen belangstelling voor hun achtergrond krijgen. Een goede basis voor de toekomst van ons land, maar ook voor de jeugd.Daarna een bezoek aan de kinderkliniek, verbonden aan het ‘Barzilay ziekenhuis’ in Ashkelon. We werden ontvangen door het hoofd van de kliniek, dr. Elisheva Ronen.
Om te luisteren naar haar ervaring wat betreft haar werk is adembenemend. Hoe al jarenlang kinderen reageren op sirenes en op raketaanslagen. De angst om naar school te gaan, de angst om te slapen, de angst om alleen te zijn. De voormalig Nederlandse specialist doet onvoorstelbaar goed werk en is denkelijk uniek wat betreft het behandelen van de lichamelijke en geestelijke slachtoffertjes.
Kinderen, die extra behandeld worden en daarvoor naar Tel Aviv moeten, hebben vaak geen geld om de bus of de trein te betalen. Voor hulp met dit soort problemen, zorgt dr. Ronen voor financiële steun, welke door derden wordt gegeven.

Na dit bezoek hadden we een ontmoeting met Odelia Porat die verbonden is aan de stichting Reut in Sderot. Ook hier was de ontmoeting voor het grootste deel geconcentreerd op kinderen. Odelia en haar staf werkt met getraumatiseerde kinderen. De armoede van de ouders in Sderot is groot. Om te zien dat een groep kinderen een maaltijd krijgt van de stichting, omdat pa en ma het niet kunnen betalen, dan heb ik een zakdoek nodig.
Verder zijn er diverse oefeningen om de kinderen te begeleiden, zodat zij niet bezwijken aan de angst, de spanning, de dagelijkse ellende. Op de website www.stichtinglechaim.com ziet u speciaal afgerichte paarden, welke gebruikt worden om de kinderen te laten ontspannen. Waarom was deze dag ook voor mij zo bijzonder? Alle drie genoemde projecten concentreren zich op de jeugd en de leiding is bij alle drie in handen van orthodoxe Joodse personen die toch echt wel vanwege hun overtuiging dit werk doen. Bij alle drie is een sfeer te voelen, die indrukwekkend is en mij het gevoel en de overtuiging gaf: dit land met deze mensen kan niet kapot.
Ook de overtuiging dat wij met ons werk door moeten gaan om te voorkomen dat hun werk negatief beïnvloed zou kunnen worden door gebrek aan financiën.

1. Iran
De rial, de Iraanse munteenheid, is op korte termijn gevallen van 12.000 per US $ tot vandaag 40.000 per $. Mede oorzaak van de opgelegde sancties en geen contact met landen als de EU en Amerika. Daardoor wordt Ahmadinejad wel geconfronteerd met financiële problemen.

2. Gas- en oliebronnen
Gebleken is dat Amerika gasbronnen heeft. Evenals Frankrijk, Duitsland, China en Argentinië. Daardoor is Rusland minder belangrijk geworden. Amerika heeft overigens ook oliebronnen.

3. Israel
Het IDF (leger) en de ISA ( Israel Security Agency) heeft 20 terroristen opgepakt, welke bleken verbonden te zijn aan de Hamas. Hun plan: actie tegen Israel. Ze bleken wapens in hun bezit te hebben en waren van plan om IDF-soldaten te ontvoeren.

4. Het IDF
Het leger heeft 3 belangrijke tentgemeenschappen van Palestijnen ontruimd. De ‘nederzettingen’ lagen vlakbij de Hebronberg in de omgeving van Maale Adumim, bij de weg naar Jericho.

5. Turkije
Op 2/2 is een aanslag gepleegd op de Amerikaanse ambassade. Een radicale terreurgroep neemt de verantwoordelijkheid op zich. Het was een zelfmoordontploffing. Diverse gewonden en 2 doden zijn te betreuren.

6. Syrie
Syrische, Libanese en Jordaanse troepen zijn op high alert. Reden: de aanvallen van Israel op een wapentransport en Syrische wapeninstallaties.

7. Turkse vredesactivist
Aylin Kocaman werkt bij de Turkse tv. Hij zegt en schrijft:
* De Islam vervloekt antisemitisme.
* Het werkelijke huis voor de Joden is het heilige land.
* De Joden zijn in de jaren 40/45 schandalig behandeld.
* Volgens de islam is er geen racistische discriminatie en superioriteit. Ook niet in andere religies.
* In de Koran wordt de mens beschreven. Stammen en groepen groeien als volk.
* De meest geëerde persoon is hij die rechtschapen is.

Behic Erkin, een Turkse man, heeft tijdens de Duitse vervolging in 1939 20.000 Joden gered. Hij gaf hen Turkse identiteitsdocumenten en leerde hen in het Turks te zeggen:
”Ik ben Turks. Mijn ouders leven in Turkije.”
Hij heeft meer Joden uit concentratiekampen gered. Dit behoren ook de Joden te weten. Ook dat er nog steeds Turken zijn zoals Behic.
* Volgens de Koran mogen Joden in hun eigen land leven.
* Volgens de Koran worden mensen vervloekt die Joden vervolgen.
* Joden mogen overal wonen.

8. Bibi Netanyahu
De huidige premier heeft van president Peres de opdracht gekregen een nieuwe regering samen te stellen.
Bibi wil dat zo breed mogelijk doen.
Hij ziet 3 belangrijke onderwerpen.
1. Een verantwoord budget. Onder meer de dagelijkse kosten verlagen.
2. Gelijkheid vermeerderen. Dus de lasten verdelen.
3. Een verantwoorde en realistische diplomatie. Ons volk niet opsplitsen maar samenbrengen. Dus de toekomst van ons land verzekeren.
Gedurende de afgelopen periode zijn we begonnen om de afgelegen gebieden dichter bij elkaar te brengen.
De Negev en Galilea ontwikkelen zich goed en liggen al dichter bij het centrum. Wel is het belangrijk om 300.000 mensen in de Negev toe te voegen en 300.000 in Galilea. Er is al behoorlijk gebouwd en we zijn bezig centra voor studenten en andere jongeren te bouwen in die gebieden.
Tevens een medische school in Sefad waar 1000 studenten en 5000 arbeiders zich kunnen vestigen.
Ook nu al druk met beter vervoer naar het centrum van ons land, enz.
Dus Israel wordt een grote gemeenschap in een klein land.

9. Jordanië en Syrië
Jordanië heeft al meer dan 300.000 Syrische vluchtelingen opgevangen. Daardoor wel financiële problemen om deze mensen te steunen. Syrië ontvangt $ 1 miljard. Daar zijn ook kampen. US $ 500 miljoen humanitaire hulp wordt geschonken om de verplaatste personen op te vangen (displaced persons).

10. Syrië
Bashar Assad ontmoet Saeed Halili, de secretares van Iran’s Supreme National Security Council op 3/2.
Assad zegt dat de Israëlische aanval in samenwerking met andere landen bedoeld was om Syrië te ontwrichten en verzwakken. Wij kunnen de agressie en de uitdaging aan. Het volk, onze geschiedenis, onze cultuur, de macht van ons leger en ons verzet zorgen daar voor.
Halili zegt: Ik heb vertrouwen in de wijsheid van uw leiderschap. U hebt de volledige steun van Iran. Zeker wat betreft de confrontatie met het Zionisme. Beide heren onderstrepen hun goede relatie en ook de problematiek met de opposanten in Syrië. Syrië ontvangt meer steun van de Hezbollah. De demonstranten verzetten zich tegen de Hezbollah en eisen de val van Assad.

11. Water
Het hoofd van de waterautoriteit, Alexander Jushner, zegt dat na 7 jaar droogte het waterprobleem is opgelost. De zware regenval was een zegen. Het meer van Kinnereth is een belangrijke bron. Maar ook de ontzoutingsinstallaties in Ashkelon, Hadera en Palmachim leveren 50% van het benodigde water. De prijzen zijn niet gezakt. Nog 2 installaties zijn in aanbouw. De wetten om waterverspilling te voorkomen blijven gehandhaafd. Daardoor is er 10% minder water verbruikt. Met een goed beleid hebben we nu een goede watervoorziening tot het jaar 2025.

12. Barack Obama
Obama is van plan om voor de eerste keer als president Israel te bezoeken. Blijkbaar is 20/3 door hem en Bibi vastgelegd.
Doel van het bezoek: herbevestiging van de goede relatie en problemen doornemen die beide partijen raken. Van belang: de relatie Israel–PA. Veiligheidsmensen bereiden het bezoek al voor. Obama bezoekt dan in ieder geval ook Ramallah. Hij wil ook een ontmoeting Abu Mazen-Bibi bijwonen.

13. Morsi
De Egyptische president ontvangt Ahmadinejad met een zoen en het bekende rode tapijt. De vraag is of dit gemeend was. Er is o.a. een groot verschil van mening over Syrië. Iran steunt immers Syrië. De ontmoeting vond plaats op 6/2 tijdens een bijeenkomst van de organisatie van Islamitische samenwerking.
In Cairo leven op dit moment meer dan 200.000 Syrische vluchtelingen.
Volgens Dan Shapiro, de Amerikaanse ambassadeur, waren er geen eisen of wensen. Israel is de enige democratie in het M-O en dat blijft van groot belang voor de stabiliteit.

14. Opening Knesset
Peres opent als president en zegt:
U vertegenwoordigt het volk en werkt aan het creëren van een betere toekomst.
Het parlement heeft 120 leden waarvan 48 nieuwe en 27 vrouwen. Ook duidelijk veel jongeren die het verleden niet met zich meedragen.
Israel is een eiland in een stormachtige oceaan. We moeten het eiland beschermen en de kwade oceaan kalmeren.
Het volk verwacht van u een sociale hervorming.

15. De jeugd
83% van de teenagers noemt zich Zionist
99.5% heeft Jeruzalem bezocht
85% meldt zich bij het leger of internationale dienst.
84% blijft in Israel.
53.5 % is niet op de hoogte van de Oslo Akkoorden (leiden naar vrede).
83% kan het volkslied het Hatikva zingen. 10% een groot deel.
De jeugd is zich meer dan ooit bewust van het Zionisme. Maar onvoldoende van het verleden. Dit vooral bij de ultra orthodoxie.

16. Bulgarije
In 2012 is in Bulgarije een bus met Israëlische toeristen aangevallen. 5 Israëli’s gedood. Eveneens de chauffeur. Hezbollah blijkt daar verantwoordelijk voor te zijn. Een Amerikaan en een Canadees, die lid zijn van de Hezbollah, hebben aan de aanslag meegewerkt. Bibi dankt de Bulgaarse regering voor het onderzoek. Hij onderstreept ook dat het hoog tijd is dat de Hezbollah door de EU als terreurgroep wordt aangeduid. Amerika heeft dat al in een eerder stadium gedaan.

17. België
België heeft al enkele jaren de PA gesteund met $ 50 miljoen per jaar. Dat heeft het nu verhoogd tot 70 miljoen. Dat zou bestemd zijn voor ontwikkeling en belangrijke sectoren. Dit is dus steun aan de UNRWA en het PA-jaarbudget.

18. Egyptisch leger
Het leger is actief in de Sinaï opdat smokkelaars geen wapenopslagplaatsen kunnen opbouwen. Ongeveer 30 km van de Israëlische grens zijn o.a. anti-luchtmachtgranaten gevonden. Gebleken is dat vrij veel materiaal ondergronds verborgen is.

19. Contact Abu Mazen-Ahmadeinejad
Abu Mazen dankt tijdens een ontmoeting in Cairo de Iraanse president voor zijn steun .
Ahmadinejd zegt : wij steunen de rechten van het Palestijnse volk. Het verzet van de Palestijnen creëert een betere toekomst in het Midden-Oosten.
Volgens hem is Israel bang voor Iran.

20. Bibi nogmaals
Hij zegt op 7/2 dat hij zijn beleid niet heeft veranderd en doorgaat met bouwen. Dit ondanks de houding van de EU-landen. Hij verwijst ook naar de situatie in het M-O. Men is bang voor een interne oorlog bij de PA. Hij verwijst eveneens naar de opleiding van de Palestijnse kinderen. Er is volgens Bibi maar 1 oplossing en dat is de politieke.

21. Toerisme
Afgelopen week was de jaarlijkse ‘Internationale Middellandse Zee Toerisme Markt’ in Tel Aviv. Meer dan 30 landen namen deel. Ondanks de boycot mag Israel meer buitenlandse toeristen ontvangen dan vorige jaren.

22. Palestijnse Autoriteit
De PA heeft 25 Hamasleden, die wapens bij zich hadden, gearresteerd.
Hoe de PLO dan 1 staat wil worden is toch wel een raadsel.
De onbeantwoorde vraag: vechten beide stromingen voor een eigen staat ?
De Shin Beth( Israëlische inlichtingendienst) heeft enkele dagen geleden een groep Hamasleden opgerold. Zij wilden Israëli’s ontvoeren.

Ik kan een Focus vol schrijven over de mogelijkheden en moeilijkheden die Bibi heeft met de samenstelling van een nieuwe regering. In het bijzonder de nieuwe partijen vechten om een stuk macht en willen een goede beurt maken bij hun achterban. Laten we hopen dat het verstand zal zegevieren en alle partijen het landsbelang belangrijker vinden dan het eigen belang.

Stichting Lechaim
In mijn inleiding heb ik een deel van de problemen omschreven die slachtoffers van terreur hebben, en moeten overwinnen.
Petje af voor al diegenen, die hier actief werken aan hulp, begeleiding, genezing, Wij allen mogen en de slachtoffers en de werkers niet in de steek laten. Dus mijn bekende kreet: help ons helpen!

Shalom,
Harry