Harry’s focus op Israel 603

Israel, 30 mei 2016

Beste lezer,

Deze focus ontvangt u enkele dagen later dan volgens de verwachtingen. Maar op mijn laatste nieuwsbrief heb ik veel reacties ontvangen. En deze natuurlijk allemaal keurig direct beantwoord. Diverse vragen gingen over de huidige politieke situatie, oftewel de problemen betreffende de veranderde samenstelling van de regering. Tevens de situatie in het zuiden en het noorden. En enkele vragen of het wel verstandig en veilig is om Israel te bezoeken. En een enkeling wilde wel wat meer weten over de relatie die onze stichting heeft met in het bijzonder Sderot.

Zoals bekend zijn er 2 nieuwe ministers toegevoegd. En “Buitenlandse Zaken” is nog in handen van Bibi, onze premier. De nieuwe minister van Defensie Avigdor Lieberman voert een ander beleid dan zijn voorganger Ya’alon. Om veiligheidsredenen heeft het leger de grenzen in het zuiden en in het noorden versterkt. Andere maatregelen zijn ook genomen, waardoor Israel in staat is om terrorisme zo goed als mogelijk op te vangen oftewel te voorkornen. Gezien de situatie in diverse EU-landen, durf ik te stellen dat wij hier veiliger leven en dat, gezien de nog steeds op te vangen vluchtelingen, in het bijzonder de EU maatregelen moet nemen om in hun landen ellende te voorkomen.

Dat we ook nog te doen hebben met landen die geen producten uit de Westbank willen ontvangen, is een belangrijke reden dat ons land zich wat betreft in-en verkoop op Azië, Afrika en Zuid-Amerika concentreert.
Zoals ook meerdere malen doorgegeven is Sderot de stad die het meest te lijden heeft van terreurgroepen uit de Gazastrook. En wij als stichting Lechaim-werkers kunnen niet alle directe en indirecte slachtoffers in het land steunen.

1. Egypte
Met hulp van Rusland wordt in Egypte een atoomenergie-fabriek gebouwd. Deze afspraak werd op 19-11-2015 gemaakt. Op 19/5 werd een overeenkomst gesloten opdat dit voor 85% gefinancierd wordt door Rusland. Het bedrag is $ 25 miljard. Deze fabriek wordt ook gebouwd vanwege gebrek aan elektra. Egypte ziet zich dan ook als leider van de Arabische wereld. Dus ook export van atoomenergie. Duidelijk een ontwikkeling tegen Iran en dat op economisch en militair gebied.
Egypte heeft met Amerika een strategische relatie. Het ontving op 12/5 een eerste lading wapens. Ook MRAP-toestellen die militairen beschermen tegen explosies en landmijnen. MRAP = Mine Resistant Ambush Protected Vehicles.
Amerika levert 762 stuks. Egypte wordt daardoor geholpen bij gevechten tegen terreur.

2. Vluchtelingen
Uit een onderzoek is gebleken dat de meeste “vluchtelingen” de taal niet spreken van het land waar zij zich kunnen vestigen. Ook kunnen de meesten niet lezen. Vanwege een kwestie van ontwikkeling en gezondheid werkt blijkbaar niet meer dan 2%. De kosten blijken per vluchteling $ 4000 per jaar te zijn.

3. Tsjechische Republiek en Israel
Op 22/5 vond voor de 4e keer een ontmoeting plaats tussen beide regeringen. Tijdens de openingstoespraak zegt Bibi ondermeer dat een kibboets naar een Tsjech is genoemd. Ook diverse straten naar Masarijk. Deze man bezocht Israel al in de 20er jaren. Bibi verwijst ook naar de steun welke Tsjechië in 1948 gegeven heeft. Eveneens de diverse deals op gebied van o.a. technologie, toerisme, wetenschap, zakelijke relaties.
“We hebben te doen met een wereld, die verandert. U hebt een cyber-attaché toegevoegd aan uw ambassade in ons land. Een juiste beslissing. Onze relatie, zakelijk en politiek, ontwikkelt zich immers op een bijzonder positieve wijze.”

4. Operation Protective Edge
Deze tussen Israel en de Hamas gevoerde oorlog was van 8-7 tot 26-8-2014. De UNHRC, het VN mensenrechten comite heeft natuurlijk Israel weer beschuldigd dat ons land niet alleen de oorlog begonnen is, maar ook beschuldigt het ons van de gevolgen. De leden hebben blijkbaar geen minuut de achtergrond bestudeerd. Er zijn wel veel huizen beschadigd en verwoest. Daarom heeft Israel trucks met cement naar Gaza gestuurd om een en ander te herstellen Maar de Hamas gebruikt het cement ook voor de bouw van de ondergrondse tunnels. Er was een wapenstilstand overeengekomen, maar sinds ongeveer 50 dagen is de Hamas weer actief bezig. Wel ook toe te voegen dat Obama ook alles doet om een tweestatenoplossing te realiseren.

5. Israel
Tijdens een door de Jerusalem Post georganiseerde conferentie in New York spreekt ook de Palestijn Hassan Yousef, voormalig werkzaam als geheim agent voor de Shin Beth (Veiligheidsdienst). Zijn vader heeft mede de Hamas opgericht. Volgens hem is niet Israel het probleem in het M-O, maar de islam. Door zijn werk zijn veel aanslagen voorkomen. Hij is christen geworden en naar Amerika gevlucht
Volgens Hassan is Israel het enige licht in het M-O. Vroeger dacht hij dat het Joodse volk de vijand was van alle geloven. Maar het islam-probleem is de al Quada, de Hamas, de Hezbollah, de ISIS. Boko Haram. Zij moorden in naam van Allah. De wereld moet zich verenigen en dit probleem aanpakken. Het gaat om de islam als geloof en niet om de moslims. Israel heeft zich immers na de oorlog in 1948 positief opgesteld en een democratische staat gevestigd en dat in een korte periode.
*De Knesset heeft een wet aangenomen waardoor de komende regeringen het beleid wat betreft gas blijft bepalen. Dat is goed voor haar economie. Zoals bekend zijn nu ook olievelden bij de Dode Zee gevonden.
*Hapoel Beersheva is voor de 1e keer in 40 jaar voetbalkampioen geworden. Wel bijzonder voor een club in de woestijn. Deze stad in de Negev-woestijn wordt ook de cyber-hoofdstad. Duidelijk is dat het zuiden zich op alle gebieden ontwikkelt.
*De afgelopen week heeft Canada de grootste technische delegatie gestuurd. Daarom is gezamenlijk een groter budget voor onderzoek en ontwikkeling samengesteld. Er wordt al 10 jaar met Ontario gewerkt. Nu 2 miljoen per jaar en 5 miljoen om de samenwerking te financieren tussen ondermeer universiteiten en industrie.
*Samen met de grenspolitie heeft de Shin Beth vlakbij Hebron een partij wapens in beslag genomen, welke naar Gaza moesten worden gestuurd. De goederen met het etiket “Made in China” waren verborgen tussen kleding en sieraden

6. Syrië
Sinds het begin van de opstand tellen we ongeveer 400.000 doden, 2 miljoen gewonden en inclusief de buurlanden 11 miljoen vluchtelingen.
Israel moet een standpunt innemen hoe zich op te stellen als inderdaad president Assad zich terugtrekt.
Iran-Assad-Hezbollah is voor ons land een bedreiging en natuurlijk ook de ISIS niet vergeten. Maar als de Sunni’s aan de macht komen, dan wordt de ISIS beduidend zwakker. Niet vergeten dat Israel geen steun heeft van andere landen, en Iran is gevaarlijker dan de IS. Om een betere sfeer te creëren zal Israel een bepaald beleid moeten voeren dat gericht is op een redelijke samenleving.
Assad is verantwoordelijk voor de vele doden enz. Israel zal o.a. met Amerika een beleid uitstippelen om Assad te verwijderen en de Iraanse militairen, de Hezbollah en ISIS eveneens. Dan is Israel dus een partner van Amerika, Turkije, Saoedi Arabië. Israel heeft haar principes en de rode lijn. Wel natuurlijk indien nodig aanvallen. Maar hiermee voorzichtig wat betreft de bevolking. Wel ook in het noorden doorgaan. Hier werkt de IS en duidelijk aangeven: weg met Assad.
* Om Bashar Al Assad te steunen heeft Rusland een aantal luchtaanvallen uitgevoerd. Amerika wil niet samenwerken met Rusland. Daardoor is de Syrische regering wel sterker en, zoals eerder vermeld, sinds 5 jaar 270.000 doden en miljoenen gevlucht. Het Kremlin roept alle landen op alles te doen om weer een vredig Syrië te realiseren.

7.Bibi
* Tijdens de wekelijkse kabinetszitting zegt onze premier dat een regering met een behoorlijke meerderheid van groot belang voor het land is. Zeker vandaag waar veel problemen moeten worden opgelost. Zulk een regering gaat door met trachten vrede te sluiten en dat via diplomatie.
* Op 23/5 ontmoet Bibi de Franse premier Valls. Hij zegt: “U zet zich in voor vrede in het M-O. Wij beiden willen vrede. Dat wil zeggen 2 volken, en dan dus vrede, oftewel einde van de oorlog.. Maar vrede alleen door directe onderhandelingen. De PA moet Joods Israel erkennen en hun kinderen eerlijk opvoeden. Zie hoe wij vrede hebben gesloten met Egypte en Jordanië. Wij zijn bereid moeilijke beslissingen te nemen.

8. Iran
Een militaire commandant, lid van de IRGC Quds Forces, zegt dat als Al Khameini de opdracht geeft, het Zionistische regime binnen 8 minuten vernietigd is. Dit is overigens het doel van Al Khameini. Iran stopt ook niet met produceren en ontwikkelen van raketten. Het ziet Israel en Amerika als grootste vijand.
Iran heeft $ 70 miljoen aan de Palestijnse Moslim-jihad-terreurgroep gegeven. Dit opdat er tegen Israel kan worden opgetreden.

9. ISIS, Hamas en Fatah
* Volgens de Israelische Inlichtingendienst bereidt ISIS meerdere aanslagen voor. Volgens haar heeft een ISIS-groep ook in Raqqa de aanslag op een Egyptisch vliegtuig voorbereid. Amerika wil Raqqa afsluiten, opdat niemand de stad kan verlaten.
Hamas en Fatah hebben onenigheid over de totale leiding. Daardoor heeft Gaza niet meer dan 12 uur per dag elektra. Daardoor worden kaarsen gebruikt en zijn huizen verbrand en enkele kinderen slachtoffer van de branden.
Abu Mazen wil de Gaza-regering weg hebben. Daar wonen wel 2 miljoen mensen.
Vanwege de heilige maand Ramadan wordt door ISIS opgeroepen aanslagen uit te voeren in Amerika, de EU en Israel. Vooral daar waar ongelovigen leven. De meest simpele actie is al waardevol. Een moeilijke zaak dat de Ramadan wordt misbruikt om op een negatieve manier de islam te verkopen.
* Op 25/5 schiet een ISIS-groep uit Gaza weer raketten af op Shaar Hanegev (het gebied rond Sderot). De meeste raketten kwamen in eigen gebied. Het IAF (de Israelische luchtmacht) heeft direct gereageerd.

10. Irak
Tijdens een conferentie in Amman heeft de voorzitter van de “Federation of Arab Contractors” Hammadi voorgesteld om $ 22 miljard te geven aan Irak voor de heropbouw. Arabieren moeten meer doen om Irak te steunen. Het geld is nodig om meerdere projecten te ontwikkelen. Aanwezig waren honderden Arabische zakenlieden. Jordanië kan volgens de Jordaanse ambassadeur het voorbeeld geven. Een herbouwd Irak is een sleutel om het terrorisme aan te pakken.

11. Israel – Zuid-Korea
Tijdens een ontmoeting op 26/5 tussen Economie directeuren-generaal is afgesproken in juli handelsbetrekkingen te bespreken. Het gaat dus om een vrije handelszone. Eveneens de relatie met Arabische landen in het algemeen. In 2015 was de handel 1.7 miljard. Dit was inclusief 578 miljoen export van Israel.
Dit is dus 2 maanden na een deal met China en 3 maanden na een deal met Vietnam.

12. Tony Blair
Op 31/5 zegt de ex-premier van Engeland, en woordvoerder van het Kwartet, dat als Bibi bereid is te praten met de PA (Palestijnse Autoriteit) de Arabische landen de relatie met Israel willen legaliseren. Hij verwijst naar de Egyptische president. Toen zei Bibi ook “ja” en ging de PA-president ook akkoord. “Wij,” aldus Blair, “moeten helpen en de steun uitbreiden. Nu is de deur dicht”. Maar Blair reist en praat en wat is zijn band met het M-O.? Volgens hem willen de Sunni-landen de relatie met Israel normaliseren. Dit wel volgens het Arabisch vredesinitiatief. Dat wil zeggen: Israel weg van de Westbank en de Golan Hoogvlakte.

13. Hezbollah
Deze terreurgroep graaft tunnels langs de noordelijke grens. Het houdt daarmee het IDF wakker. Zoals eerder geschreven is er eenzelfde situatie bij de Gazastrook. Ondanks de door Frankrijk georganiseerde conferentie op 3/6 blijft de Hezbollah actief met het voorbereiden van een volgende botsing. Ook moeten we niet vergeten dat 50% van de Palestijnen op de Westbank woont en 50% in Gaza.
In Noord-Israel worden Arabische Israeli’s getraind om het leger te steunen bij gevechten tegen de Hezbollah. De Arabische bevolking in het noorden is duidelijk voor een samenwerking. Zij hebben immers dezelfde bedreiging van mortieren, bommen enz. als de Joodse bevolking.
Volgens de officiële Amerikaanse BuZa vertegenwoordiger is de Hezbollah in grote financiële problemen. Consequentie van de opgelegde sancties. Meer sancties worden genomen, opdat deze terreurgroep buitenspel wordt gezet..

14. Nederland
In diverse supermarkten onderzoeken leden van DocP (Diensten Onderzoek Centrum Palestina) de Israelische producten. Afhankelijk van het gebied worden de producten dan gelabeld of duidelijk aangegeven dat een en ander in de Westbank geproduceerd is.
Het zijn dus activiteiten tegen Israel. Dit wordt niet gedaan met andere landen. Puur antisemitisme. Op de frontpagina van de Jerusalem Post wordt vermeld dat de minister de kreet “koop niet bij Joden” niet mooi vindt, maar wel is toegestaan. Er is veel kritiek. Ook al omdat blijkbaar DocP door Nederland wordt gesubsidieerd. Is dus pro BDS.

15. Israel kort
++ De PA-onderhandelaar Saeb Erekat is kwaad dat Lieberman minister van Defensie is geworden. Hij ziet de nieuwe Israelische regering als een bedreiging.
++ Een imam is in Rusland gearresteerd omdat hij een variatie van wapens thuis had liggen. Eveneens extreme literatuur.
++ Erdogan wil dat 500.000 Syrische vluchtelingen door de EU worden opgenomen. Turkije heeft te zware lasten.
++ De benoeming van Avigdor Lieberman wordt door de officieren goed bevonden. Dat Bogie Ya’alon BuZa als minister weigert is dom. Het volk is daar niet gelukkig mee.
++ Bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Londen hebben 2 Israeli’s zilver gewonnen en een redelijk aantal aangewezen voor deelname aan de Olympische Spelen
++ Palestijnen die in bepaalde gebieden in Gaza wonen, zijn bang dat de voortdurende constructie van tunnels een gevaar is voor hun leven.
++ 4 weken geleden heeft El Salvador een speciale avond gehouden om Israel te eren. Aanwezig waren ongeveer 1000 christenen om te bidden voor Israel.
++ Aangezien ik regelmatig wordt gevraagd over een tijdelijk verblijf in Israel verwijs ik naar www.hetisraelproject.nl of ch.steenwinkel@planet.nl van het Israel project, Reut Sderot. Deze stichting is in 1993 opgericht en bevordert het leven van de burgers op het gebied van ontwikkeling, sociaal leven en gezamenlijke relatie. Het werkt met gehandicapte families en kinderen die risico lopen en mede daardoor economische problemen hebben.

Wij als stichting Lechaim steunen Reut Sderot, opdat in het bijzonder de slachtoffers van het terrorisme voor zo ver als mogelijk weer maatschappelijk opgenomen kunnen worden in het dagelijks leven. Velen van u hebben ons daarbij de hand gereikt.
Mijn verzoek: blijf dat doen opdat wij aan onze verplichtingen de goede inhoud kunnen geven. Zoals regelmatig al vermeld: ieder bedrag is belangrijk. Dus ook vandaag weer doorgegeven: dank bij voorbaat.
Harry


Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer