Harry’s focus op Israel 669

Israel, 18 mei 2018

Geachte lezer,

De diverse evenementen in Israel geven aan dat het leven behoorlijk veranderd is. We zullen toch nooit vergeten dat het vieren van “70 jaar Israel” in zulk een ontspannen sfeer plaatsvond. En als we ons dan ook realiseren dat dan ook veel landen hun ambassade zich in Jeruzalem zullen gaan vestigen, en dat het internationale Italiaanse wielertoernooi in Jeruzalem is gestart, en dat het Songfestival door een Israelische is gewonnen, dan zouden we mogen zeggen: we leven in een bijzonder rustig, veilig land. We moeten echter wel met beide benen op de grond staan en niet vergeten dat de situatie in het Noorden en langs de grens met Gaza een oorlogssituatie is.

1. Alvorens gedetailleerder diverse onderwerpen door te nemen, doe ik een dringend beroep op u om ons werk te steunen. De slachtoffers van het terrorisme blijven slachtoffer, ook als er niet meer geschoten wordt en geen raketten meer worden afgevuurd.

2. President Trump ziet de oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea ten einde lopen. Hij heeft in de komende weken een ontmoeting met Kim Jong Un. De Japanse premier ABE is ook redelijk positief. Hij hoopt op nucleaire ontwapening van Noord-Korea. Een eerste ontmoeting sinds 10 jaar. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft zijn aanwezigheid eveneens toegezegd.

3. Bibi en echtgenote waren op 16/5 aanwezig bij de opening van de ambassade van Guatemala in Jeruzalem. Bibi verwelkomde de hele delegatie. Aanwezig waren dozijnen officials en diplomaten. Bibi heeft met president Morales een apart onderhoud.
* Bibi heeft op 17/5 een ontmoeting met president Juda Carlos Varela. Overeengekomen is een algemene handelsovereenkomst. Bibi bevestigt de ontmoeting die in New York was afgesproken.
* Op 19/5 begint Sjavoeot, het Joodse wekenfeest en Pinksteren.
* Tussen 8 en 19 mei is in Tel Aviv een grote landbouwbeurs. Deze is een van de belangrijkste in de wereld.

4. Abu Mazen heeft zijn ambassadeur uit Amerika teruggeroepen. Turkije deed dit eveneens, uit Amerika en Israel vanwege Hamas-donatie.

5. Op 8/5 heeft IAF weer een aanval op de Golan van Iran voorkomen. Amerika trekt zich terug uit de atoomenergie-deal.
* Israel heeft bijna alle militaire Syrische centra vernietigd, aldus minister Lieberman.

6. In Amsterdam wordt het “Glatt Kosher” restaurant gesloten volgens de eigenaar, als de gemeente geen veiligheidsmaatregelen neemt.

Tijdgebrek en ziekte geven u een beperkt overzicht. Dat wordt volgende week ingehaald.
Wel herhaal ik vandaag mijn oproep om mee te werken aan het geven van de noodzakelijke steun om de slachtoffers van terreur te begeleiden. Denkelijk door de diverse feesten, vakanties en herdenkingen heeft onze stichting wat minder financiën ontvangen dan gebruikelijk. Ik hoop volgende week een beter verhaal te kunnen toevoegen.

Prettige Pinksterdagen gewenst en shalom,
Harry


Stichting LeChaim
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
(Rabobank Voorne-Putten Rozenburg)
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Wekelijks ontvangt u gratis de Focus met nieuws uit Israel, en soms vragen wij u om het werk onder slachtoffers van terreur te steunen. U kunt ons regelmatig steunen door zelf een periodieke overboeking in te stellen in uw Internetbankieren. U kunt dan zelf de termijn en het bedrag instellen en veranderen wanneer u dat wilt.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer