Harry’s focus op Israel 458

Israel, 24 maart 2013
We hebben een bijzondere week achter de rug. Dan praat ik niet over het toch wel vreemde klimaat, maar over menselijke gebeurtenissen.
Zoals eerder vermeld hebben wij een nieuwe regering, welke denkelijk goed gebalanceerd samengesteld is.
De onderhandelingen waren niet eenvoudig, maar vanaf het moment dat Bibi het team kon publiceren, was er sprake van eenheid en de duidelijke wens van de hele regering om een aantal noodzakelijke onderwerpen goed aan te pakken. Het budget, de problematiek wat betreft het vervullen van de dienstplicht en natuurlijk het beleid om vredesonderhandelingen te voeren.

Ook mogen we zeker niet vergeten het bijzondere en eigenlijk vreemde bezoek van de herkozen Amerikaanse president Barack Obama. De ontvangst op het vliegveld, de vele toespraken, de meer dan vriendschappelijke begroetingen, de bijna alle doordachte stappen om maar aan te tonen dat Israel en Amerika de allerbeste vrienden zijn. Er is al heel veel over geschreven en gesproken. Maar er is een groot verschil tussen praten en de realiteit, oftewel het beleid dat Obama gaat uitstippelen. Een 2-statenoplossing is praktisch gesproken onmogelijk zo lang de PA o.l.v. Abu Mazen en de Hamas o.l.v Meshaal intern geen eenheid vormen, Abu Mazen onaanvaardbare eisen heeft, en de Hamas-leiding Israel van de kaart wil vegen. De huidige regering heeft daarom 1 belangrijke opdracht: alles doen om het land te blijven beschermen en nooit en te nimmer bij eventuele onderhandelingen de grenzen aanvaarden zoals deze door de Fatah worden geëist.

Maandagavond vieren we de uittocht uit Egypte, de verlossing uit de slavernij en wijden we woorden aan het wonder dat we sinds 65 jaar weer in ons eigen land mogen wonen en daarmee eigenlijk alle Joden in de hele wereld veiligheid bieden. Daarom mogen we vandaag niet vergeten dat het ons militaire apparaat is, dat ons in staat stelt Pesach (Joods Pasen ) te vieren, zoals we dat graag willen, in vrijheid en met de ogen gericht op de toekomst.

1. De 33ste Israëlische regering
De nieuwe regering bestaat uit redelijk veel nieuwe politieke gezichten. Laten we hopen dat de nieuwe krachten een positieve invloed hebben, en zoals ook al enige keren onderstreept, het landsbelang primair zien. De regering vertegenwoordigt 68 van de 120 Knesset leden. 22 ministers, 18 heren en 4 dames. Het zijn 9 ministers minder dan in de vorige regering. Dat is een besparing van ongeveer 45 miljoen euro. Dit was een eis van Yair Lapid. Het belangrijke ministerie van Defensie is in handen van Moshe Yaalon, een ervaren militair. Hij is rechts georiënteerd en steunt “groot Israel”. Dus geen meter afstaan. Hij zegt: Ik breng de veiligheid op hoger niveau. De man heeft hechte relaties met de nederzettingen. Yair Lapid, de leider van Yesh Atid, heeft financiën. Hij is een bekend figuur, maar heeft geen ervaring op financieel gebied. Naftali Bennett, een orthodoxe man, is de nieuwe minister van handel en religieuze zaken. Hij zegt: we zijn nu een eenheid als regering. Ook de openingstoespraak van Bibi Netanyahu, die voor de 3e keer premier is, was bijzonder optimistisch. Hij zegt: we hebben jong bloed met nieuwe ideeën. Na 6 weken praten is er een eenheid zoals het volk dat wil. Er is veel werk te doen.

2. De Paus
Tijdens een ontmoeting met diverse religieuze leiders onderstreept de paus de speciale band met Joden. Hij dankt hen ook voor hun aanwezigheid. Hij maakt deze opmerking tijdens de audiëntie met de delegaties van Joden, boeddhisten, hindoes en niet-katholieke christenen, die aanwezig waren bij de inauguratie. De Paus: “Ik ben me bewust van het belang om vriendschap en respect te hebben tussen mannen en vrouwen van verschillende religieuze tradities.” Er waren 10 Joodse afgevaardigden. Volgens rabbijn David Rozen, internationaal directeur van interreligieuze zaken, zal de relatie met het katholicisme groeien van sterk naar nog sterker.

3. Hamasleider Meshaal
Meshaal heeft op 18/3 een ontmoeting in Cairo met de Moslem Brotherhood leider Badie. Onderwerpen: de situatie in Egypte en Palestina. Gesproken is over de Palestijnse hongerstakers in Israel, de situatie in de Westbank en de Gazastrook, de verhouding Hamas-Palestijnse Autoriteit (PA). Niet de problematiek van Egypte. Dat is volgens de heren een interne Egyptische zaak. Wel werd duidelijk onderstreept dat Egypte de Palestijnse zaak ondersteunt. Dat was zo in het verleden, dat is in het heden en blijft in de toekomst. Niet vergeten dat de Moslim Brotherhood grote invloed heeft op de huidige regering. Maar er is sinds Morsi de regering leidt niets gewijzigd aan de vredesovereenkomst met Israel. Er is een continu contact van de Hamas met de Egyptische autoriteiten om de nationale beveiliging te coördineren.

4. Cijfers
* Gelooft u in onderhandelingen: 66% ja, 30% nee.
* Gelooft u in vrede 30% ja, 70% nee
* Wat is de houding van Barack Obama? vriendschappelijk 36%, zakelijk 51%, vijandig 10%, pro Israel 17%, pro Palestijnen 23%, evenwichtig 52%
* Amerika moet meer druk uitoefenen op de Palestijnen om te onderhandelen: 48% ja, 25% nee
* 44% van de Amerikanen wil een Onafhankelijk Palestina (dat was in 2009 51%) 37% is tegen en 11% heeft geen mening.
Deze enquête is gehouden voordat Obama Israel bezocht.

5. Jordanië
Op 18/3 zegt Abdullah tijdens een interview:
* het is denkelijk al te laat voor een 2-statenoplossing. Dus we moeten kiezen tussen apartheid en democratie.
* de relatie met Bibi is sterk. Onze discussies zijn uitstekend.
* Abdullah is wel een groot voorstander van 2 staten. Maar volgens hem nu moeilijk in te vullen.
* De praktische vraag: kan Israel de Palestijnen controleren als Israel een Joodse staat wil blijven. Dan moet, aldus Abdullah, een Palestijnse staat buurman zijn.

6. De EU en gebied C
Catherine Ashton, de officiële EU-vertegenwoordiger, heeft een deal gemaakt met Fayyad, de PA-premier en heeft hem 7 miljoen geschonken. Dit geld moet worden gebruikt voor gebied C en uitsluitend voor het ontwikkelen van projecten. Doel: betere relatie en het ontwikkelen van een hecht partnership. Ashton vindt dat Oost-Jeruzalem, Gaza en gebied C door Palestijnse aanwezigheid moet worden gesteund. Van groot belang voor de economische en sociale ontwikkeling, aldus Ashton. De blijkbaar besproken gebieden zijn discutabel. Hoewel het hele gebied geen Palestina is, is gebied C, zoals overeengekomen, een door Israel beheerd stuk land. Oost-Jeruzalem en Gaza zijn totaal onafhankelijk van de PA. Ashton zegt: onze relatie is gebaseerd op onze verplichting om een Palestijnse staat te steunen. Een duurzame economische ontwikkeling en betere sociale samenhang is voor Palestijns gebied C van belang.

7. Syrië – Iran
Iran stuurt via de lucht via Irak wapens naar Syrië. Irak houdt de ogen dicht. Sinds maart 2011 telt Syrië 70.000 doden. President Sleiman van Libanon vindt de Syrische oorlogsvluchten tegen bepaalde doelen niet acceptabel. Het is het aantasten van de soevereiniteit van het land.

8. Interview met Abdullah van Jordanië
Abdullah is de koning van een klein en arm land. Maar Egypte, Turkije, Syrië, zijn familie, de veiligheidsdienst en Amerika houden daar rekening mee.
* Volgens de koning heeft Morsi, de Egyptische president, geen diepgang.
* Erdogan beschouwt democratie als een rit met een bus. Als de bus stopt, stap je er uit.
* Bashar Assad is beperkt in zijn doen en laten.
* Ik, Abdullah, maak van Jordanië een Westers land. Dus geen last van een Arabische lente.
* Er is geen democratie die de islam steunt.
* De Arabische koninkrijken verdwijnen.
* Er is bij ons geen corruptie. Mijn broers zijn geen prins en mijn zonen worden gestraft voor corruptie.
* Mijn inlichtingendienst heeft mij geblokkeerd om hervormingen door te zetten. Ook het parlement is geblokkeerd om hier wonende Palestijnen beter te begeleiden.

9. Bezoek van Barack Obama
De ontvangst van Obama op Ben Gurion Airport was ontspannen en vrolijk. De daar al gehouden toespraken onderstreepten de relatie en de vriendschap. Dit was het eerste bezoek van Obama sinds zijn herverkiezing als president. Er was geen officiële persconferentie. Zijn bezoek was eigenlijk bedoeld als een ontmoeting met het volk. Obama zegt: onze relatie is eeuwig durend
Noot: Volgens mij had Obama 3 doelen: Wat doen we met Iran; hoe de relatie Israel-Palestina te verbeteren; en het Joodse volk in Israel in de watten leggen.
Obama heeft onder meer de installatie van een Iron Dome bezocht. Dit apparatuur is door Amerika gefinancierd.

10. Toespraak Bibi tijdens bezoek Obama
Dit is een historisch moment. U komt als president allereerst naar Israel. U, de leider van Amerika, de leider van de grootste democratie, komt naar een veel kleiner land, maar met een grote democratie in het Midden-Oosten. Namens ons volk en de regering van Israel ben ik hier met een simpele boodschap: dank U, dank U voor uw steun tijdens de historische verandering van het M-O. Dank voor het recht om ons te laten wonen in ons historisch thuisland. Dank ook voor de onbreekbare alliantie tijdens uw presidentschap. Dank voor uw bezoek, dank voor uw vriendschap. Wij hopen met uw steun te blijven werken aan vrede, vrijheid en welvaart.

11. Toespraak president Peres tijdens bezoek Obama
Wij heten u hier welkom. Todah rabah ( dank u wel). Dank U en Amerika voor wat u doet en bent. U gaat naar Jeruzalem,onze oude hoofdstad. De wieg van alle gelovigen, van alle gebeden. U ziet dan de heuvels en bergen waar onze profeten hebben gebeden, waar de ziel van ons volk is geboren, waar de staat Israel is geboren.

12. Bezoek Obama
Zijn bezoek kost ruim US $ 10 miljoen. Dat houdt in: salarissen beveiligen hotels, transport, brandstof, hotel King David, 15.000 politie agenten, 3000 vrijwilligers, 50 scooters, 20 auto’s, 25 speciale terreinmotoren, 100 bussen, een paar honderd politieauto’s.

13. Jonathan Pollard
Deze “spion” zit nu al 28 jaar in Amerika in de cel. Dat is zelfs voor overtredingen zoals hij zou hebben begaan, voor Amerikaanse begrippen veel te lang. Meer dan 9 hoog geplaatste Amerikanen hebben om vrijlating gevraagd. Obama heeft vorige week een verklaring afgelegd waarom hij Pollard niet nu zijn vrijheid kan teruggeven. Hij zou het recht niet hebben. Meer dan 200.000 mensen hebben hun handtekening geplaatst om Pollard de vrijheid terug te geven. Maar Obama kwam met lege handen. Er is dus maar 1 conclusie: Obama is in deze niet oprecht, niet eerlijk. Pollard kan blijkbaar nu niet eerder om terugkeer vragen dan in november 2015. Als Obama hem had meegenomen dan zou ons volk meer onder de indruk zijn geweest van zijn mooie toespraken.

14. Hamas – Moslem Brotherhood
De relatie tussen beide stromingen blijkt hechter te worden en de invloed van de Moslem Brotherhood (MB) groter. Mashaal vraagt meer steun, omdat de Israëlische bezetting zwaarder wordt. De “Freedom en Justice Party” stuurt regelmatig delegaties naar Gaza. Het volk wil op de hoogte zijn van al die besprekingen. Er is ook wrijving door de Hamas-aanslag in augustus 2012. Dat kostte 16 Egyptische militairen het leven. Probleem is de grens Gaza-Egypte-Sinai-Rafa. De invloed van de MB op het leger wordt groter, terwijl het leger en de politie niet politiek betrokken zijn. De opperbevelhebber zegt dan ook: wij houden ons niet bezig met die politieke gevechten. Ons leger is van en voor het volk en de opleiding staat open voor een ieder.

15. Obama
Meer dan 1000 journalisten zijn aanwezig tijdens zijn bezoek. Velen hebben onderdak in het Begin Center in Jeruzalem. Daar wordt ook achtergrondinformatie gegeven. Het centrum is naar Begin genoemd, omdat hij de eerste premier was die een Amerikaanse president (Carter) ontving. De relatie Obama- Bibi schijnt goed te zijn. Obama praat wel over 2 staten en over onderhandelen zonder condities vooraf. Hij vindt Abu Mazen en Fayyad goede partners en meent dat vrede mogelijk is. De Arabieren moeten hun relatie met Israel normaliseren. Israel moet erkend worden als een Joodse staat en Israel moet de nederzettingen zien als contraproductief. Israel kan alleen overleven als het Palestina erkent. Israel heeft vrede nodig. Geen muur is hoog genoeg om haar te beveiligen. De raket op Sderot is volgens Buskila, de burgemeester, een boodschap aan Obama van de Gaza organisatie om hem door te geven dat zij het niet eens zijn met het bezoek van hem aan Israel. Obama en Bibi zijn het overigens niet eens over de houding t.a.v. Iran. Obama wil dat in Amerika doornemen.

16. Obama spreekt Israëlische studenten toe
* Ik ben gefascineerd door de oude geschiedenis van het Joodse volk en van de toekomst van jullie wetenschapsmensen en ondernemers.
* Dit is een natie van musea en patenten.
* Geweldig om jullie te ontmoeten en om te praten over het verleden en de toekomst.
* Verantwoordelijkheid eindigt niet als je het Beloofde land bereikt. Dan begint het pas.
* Israel is de opvangplaats van Joden uit Europa, Sovjet Unie, Ethiopië, Noord Afrika.
* Zolang er een Amerika is, zijn jullie niet alleen.
* Palestijnen hebben recht op hun eigen land.

17. Naftali Benneth
Op 20/3 ontmoet Benneth Obama op het vliegveld. Benneth zegt dat de toespraak van Obama getuigt van een diepe band tussen beide landen. Israel en Amerika praten niet over het conflict, maar over veiligheid, economie en historische band. Benneth is de nieuwe minister van industrie, handel en arbeid. Obama wil hem graag ontmoeten. Benneth is tegen 2 staten. Hij vindt dat een bedreiging voor Israel. Volgens Benneth is er na Truman geen president geweest die zo pro-Israel was, zo verantwoordelijk voor het lot van het volk. Hij zegt Obama: bij u ligt nu de verantwoordelijkheid. Benneth maakt ook duidelijk dat hij gebied C bij Israel wil hebben. De daar wonende 50.000 Arabieren kunnen Israëlisch staatsburger worden. Volgens Obama zijn de activiteiten in de nederzettingen contra productief. Benneth verwijst naar de terugtrekking van Israel uit Gush Katif, oftewel Gaza, en naar de raketten, die die ochtend gevallen zijn. De houding van Bibi is een vraagteken. Hij heeft het moeilijk met de opmerkingen van Obama over de 2 staten. Gedurende 3 dagen was het zijn beste vriend. Hij vergeet niet dat Joods Israel een belangrijk wetenschappelijk land is en dat heeft Obama nodig, o.a. voor haar technische ontwikkeling.
Noot. Dus als we alle verhalen lezen, en ik heb maar een klein gedeelte weergegeven, dan komen we toch tot een vreemde conclusie. De vraag blijft wat eigenlijk de boodschap van Obama was. Zijn spontane optreden, overigens zonder vrouw en kinderen, leek op een vakantietrip. Bibi heeft op eenzelfde manier gereageerd. De vraag is nu: wat was de betekenis en de waarde van dit bezoek. De nabije toekomst zal het aangeven.

18. Turkije
Op 22/3 belt Bibi met Erdogan, de Turkse premier. Beiden komen overeen de relatie weer te normaliserenOok zullen weer ambassadeurs uitgewisseld worden en er zullen geen juridische stappen tegen de Israëlische militairen worden ondernomen. Bibi zegt hem goede gesprekken met Obama te hebben gehad wat betreft de regionale samenwerking en de relatie Israel -Turkije. Bibi betreurt het gebeuren met de Mavi Mamara in 2010. Dat was geen opzet. Hij is bereid de familieleden van de 9 doden een compensatie te geven. Zoals bekend was deze boot onderweg naar Gaza om de blokkade te doorbreken. Bij onderzoek bleek dat niet alleen levensmiddelen aan boord waren, maar ook wapens. Het gesprek is bemiddeld door Obama. Positief is nu het gegeven dat beide landen weer een goede relatie handhaven. Nuttig voor het Midden-Oosten en vooral wat betreft de houding t.a.v. Iran.

19. Israel kort
+++ Volgens een op 18/3 gehouden enquête in Amerika is de steun voor Israel 64% en voor de Palestijnen 12%. Dit is sinds de Golfoorlog het hoogste percentage.
+++ Het Egyptische leger dat in Suez ligt, krijgt andere uniformen. Gebleken is dat in de tunnels in de Sinaï materiaal wordt gefabriceerd om uniformen te maken. Er wordt nu gewaarschuwd dat er valse militairen rondlopen. We moeten in gedachten houden dat in de Sinaï diverse terreurgroepen zwerven en Egypte problemen heeft met de oppositie in eigen land.
+++ De op 10/4 te houden marathon in Gaza is afgelast door de UNRWA, omdat de Hamasleiding heeft beslist dat vrouwen niet mogen deelnemen. Er is veel oppositie. De jongeren zeggen: we zwemmen wel samen in de zee.
+++ Persconferentie Obama – Bibi. Bibi zegt : ik ben vaak in Washington. Nu bent u hier. Ik hoop dat u zich hier thuis voelt. U bent duidelijk ten aanzien van Iran ter voorkoming van een atoombom. Of door diplomatie of door sancties. Ondanks internationale steun tot nu toe geen succes.
+++ België gaat nu ook goederen uit de Westbank labelen. De vraag is: waar is het einde. Dus: vanaf heden meer van deze producten kopen.
+++ Terwijl Obama in Ramallah is, worden er op 21/3 4 raketten uit Gaza afgeschoten. 2 vallen in Sderot en 2 op gebied in Gaza. Ook op deze dag zijn er grote demonstraties tegen de komst van Obama. Veel tenten worden opgezet in het E-1 gebied.
+++ Obama zegt Jordanië $ 200 miljoen toe om de Syrische vluchtelingen te kunnen steunen. Op dit moment gaat het om 460.000 Syriërs. Dat is 10% van de Jordaanse bevolking. Kosten: 500 miljoen.
+++ de Hezbollah zegt dat Obama een oprechte partner van Israel is. Zijn verklaringen zijn duidelijk Zionistisch gekleurd.

20. Stichting Lechaim
Hoewel ik een opmerking heb ontvangen over dat ik in iedere nieuwsbrief aandacht aan stichting Lechaim besteed, laat ik dat ook vandaag niet na. Maandagavond begint de viering van Joods Pasen. Dan duiken wij de geschiedenis in en kunnen we ons alleen maar verheugen, dat dat we na veel lijden weer in eigen land wonen. Dat wordt ons niet steeds in dank afgenomen. Het resultaat is dan ook niet steeds prettig. Raketaanslagen en de noodzaak van het leger om ons land te beschermen is dag en nacht aanwezig. Slachtoffers zijn in het bijzonder diegenen die door een raketaanslag en/of terrorisme lichamelijk of psychisch zijn geraakt. Onze stichting Lechaim reikt deze mensen de hand. Dat zijn wij als mens verplicht. Daarom vandaag een dubbel beroep op U om ons financieel te steunen, opdat wij ons medemens kunnen helpen.
Dank bij voorbaat,

Shalom!
Harry