Harry’s focus op Israel 463

– Koningsdag – ook in Israel –

Beste lezer,

Het is toch wel heel bijzonder dat in deze tijd zo veel feestelijke aandacht wordt besteed aan het aftreden van Koningin Beatrix en het overnemen van haar functie door prins Willem Alexander.

Ook in Israel zijn diverse festiviteiten georganiseerd waarbij de ontvangst door de huidige ambassadeur niet mag worden vergeten.

Koningin Juliana en toendertijd prinses Beatrix toonden veel begrip en belangstelling voor de invalide Israelische militairen. Hun bezoeken aan Israel zijn bekend.

Daarom laten we hier de verbondenheid met Nederland van de in Israel wonende voormalige Nederlanders zien. Koningsdag en inhuldigingsdag – ook in Israel.

Caroline Glick

Toespraak Caroline Glick

Caroline Glick
Ik verwijs ook naar onze website: http:// www.stichtinglechaim.nl/laatste-nieuws/ Daar hebben we een bijzonder boeiend artikel van Caroline Glick overgenomen. Of klik hier: “Dat kleine, gelukkige land dat Israel heet…
Caroline geeft de realiteit weer wat betreft het dagelijks leven, de politieke achtergrond en het beleid van onze regering

1. Ariel conferentie
Deze conferentie “for law and Mass Media” is voorafgegaan aan een onderzoek.
* 80% wil Israelische souvereiniteit over Judea en Samaria. Geen verrassingen. Condities samen doornemen.
* Ruim 20% zegt over heel Judea en Samaria.
* 25% zegt alleen over de nederzettingen. Dus de blokken.
* 20% zegt alleen volgens de overeenkomst. Volgens velen een demonstratie van zuiver Zionisme.

2. Marathon
Op 21/4 hebben ongeveer 1000 Palestijnen en athleten uit 30 landen deelgenomen aan een marathon op de Westbank. Hiermee wilde de Palestijnse Autoriteit (PA) laten zien dat het onafhankelijk is. Een minuut stilte werd gehouden voor de gevallenen in Boston. Geen athleten uit Gaza namen deel.

3. Boston
Hoewel al eerder onderstreept blijkt dat de betreffende doktoren bijzonder tevreden waren met de kennis van de Israelische medici, evenals de eerder gegeven cursus. Nu onmiddellijk na een aanslag of waarschuwing alle betrokken specialisten en verplegers enz. oproepen, opdat gewonden ter plekke al kunnen worden geholpen. Nuttig vooral voor getraumatiseerde personen.

4. Bezoek Chuck Hagel
Op 23/4 heeft Bibi contact met de Amerikaanse minister van Defensie. Bibi verwelkomt hem en zegt:
* Gedurende de afgelopen 4 jaar hebben wij een bijzonder goede samenwerking gehad.
* Ik ben er zeker van dat dit door ons onder uw leiding zal worden voortgezet.
* Dit is noodzaak vanwege de vele uitdagingen.
* Wij waarderen uw militaire en veiligheidssteun.
* Iran is zich aan het bewapenen.
* Israel moet zichzelf kunnen verdedigen. Minister Hagel antwoordt:
* Ik ben vaak hier geweest en altijd weer onder de indruk van wat u presteert. Een voorbeeld voor de wereld.
* Ik heb het land doorkruist en zie de problemen.
* Wij maken uw land veiliger.
Hagel heeft met collega Moshe Ya’alon een deal gemaakt voor $ 10 miljard. Dit bedrag wordt gebruikt om nieuwe wapens, raketten en radarsystemen voor gevechtsvliegtuigen, enz. te kopen. Opperbevelhebber Gantz waarschuwt tijdens de gesprekken dat de val van Bashar al Assad in Syrië de 40 jaar rust aan de grenzen in gevaar kan brengen.

5. Spanje en de labeling
Het komende bezoek van de minister van BuZa Garcia Margolo zal vnl. gaan over het openen van een consulaat in Gaza. Dat betekent een gebrek aan kennis van zaken en van wettigheid. Maar ook van het EU-beleid. Hamas is een terreurorganisatie en niet erkend door de EU. Maar het is een beleid, waarbij niet gedacht wordt aan de rechten van het Joodse volk en men zich blijkbaar in het bijzonder bezighoudt met economische belangen, en dat kleine landje Israel eventueel opoffert.
Als ik minister Timmermans hoor praten over het labelen en hoe hij zijn standpunt verdedigt, dan heb ik wel enkele opmerkingen, die ik maar niet op papier zet.
Het gaat dus om de Golan Hoogvlakte, de Gaza strook, Judea, Samaria en Oost Jeruzalem. Dus de label “Made in Israel” uitsluitend gebruiken voor het Joodse land Israel binnen de Juni 1967 grenzen. Israel heeft maar 1 reactie: pure discriminatie.

6. Nazareth
Op 23/4 heeft president Peres een technisch industriepark geopend. Dit park in Galilea is een goede bron voor Joden, Arabieren en Druzen. Minimaal 1000 banen en 30 bedrijven.
Peres bedankt Stef Wertheimer voor het opzetten van al weer een bijzonder park.
Voor Wertheimer is dit al jaren lang een ideaal, om op deze manier de economie van de staat te steunen.
Peres onderschrijft het nut en zegt dat het geen droom van Wertheimer is, maar zijn inzet. Ook in dit park samenwerking van Arabieren en Joden.
Stef Wertheimer zegt: ook dit park is een voorbeeld en een goede realistische investering.
Zijn kritiek: vanwege de bureaucratie heeft het ongeveer 10 jaar geduurd voordat we hier aan het werk konden. Het 1ste bedrijf in het park is Amdorf, dat op technisch gebied adviseert en begeleidt.

7. De PA
De betreffende minister heeft gezegd niet te stoppen met het betalen van salarissen aan Palestijnse gevangenen. Ook dus terroristen !!! Dit wordt vergeleken met het betalen aan ambtenaren.
Noorwegen heeft nu al alle toegezegde bedragen voor 2013 overgeboekt. Deze bedragen gaan naar de families.

8. Peres
Op 29/4 gaat de president op verzoek van Paus Franciscus naar Italië en bezoekt dan het Vaticaan. Ook een ontmoeting met de president en de 1ste minister. Peres ontvangt dan de onderscheiding “Medal of Honor for Peace” en de sleutel van de stad Assisi.

9. De Nederlandse ambassadeur in Israel
Op 24/4 heeft de Nederlandse ambassadeur in Israel, Caspar Veldkamp, een ontmoeting bij hem thuis in Herzliya gehad met diverse journalisten:
* Amerika heeft ons niet ontmoedigd om labels te gebruiken op producten van de nederzettingen.
* Dit initiatief heeft grote steun van de EU en van Amerika. Hij sprak tevens met hen over economische en diplomatieke betrekkingen met Israel.
* De Nederlandse minister van Economische Zaken heeft al adviezen gegeven aan handelaren, importeurs, supermarkten over de labels.
* De regering moet een en ander nog goedkeuren.
* De vraag is nog wel hoe we met het labelen gaan werken.
* De minister van BuZa heeft met 12 andere collega’s afgesproken Catherine Ashton een brief te sturen om de andere landen hierover te informeren.
* De postcode maakt het verschil al duidelijk. * Producten buiten de groene lijn horen niet bij de vrije handel tussen Israel en de EU. Maar de goederen hebben nog steeds het “Made in Israel”.
* De consument moet beter zijn ingelicht.
* Volgens de internationale wet worden de nederzettingen niet beschouwd als deel van Israel.
Dit alles volgens de ambassadeur.

10. Versailles
Er is een tramlijn tussen Jeruzalem en de betwiste gebieden. Volgens de PLO niet toegestaan omdat Israel op deze manier illegaal mensen naar de “bezette gebieden” stuurt.
Het gerechtshof in Versailles in haar uitspraak: “De High Rail verbindt Jeruzalem met gebieden, die door de PLO worden beheerd. Volgens de PLO is dit misbruik maken van het gebied dat illegaal wordt bezet. Het Hof zegt dat Israel geen illegale activiteiten heeft ondernomen door de aanleg van de tramlijn naar de gebieden voorbij de groene lijn. Israel heeft gehandeld volgens de regels van Den Haag, zoals een bezetter dat mag doen. Alles doen om de openbare orde en veiligheid te herstellen. Het gerechtshof in Versailes onderstreept dat Den Haag en Geneve uitsluitend gelden voor landen.”

11. Druzen
Ter gelegenheid van de op 25/4 gehouden NABI SHUEIB feestdag van de Druzen bezoekt Bibi de Druzen gemeenschap. Hij zegt:
* Er is een natuurlijke band tussen de Joden en de Druzen.
* Vandaag maakt u zich zorgen over uw broeders in Syrië en Libanon. Wij zijn sterk en beschermen u.
* Wij investeren honderden miljoenen voor uw welzijn
* 57 imams zijn staatsmedewerkers. Worden dus door ons betaald.
* Wij investeren in uw elektraprobleem, ontwikkeling, creëren van arbeidsplaatsen, bedrijven, industrie, nieuwe buurtschappen.
* In 20 plaatsen wonen 125.000 Druzen.
* Een groot aantal is in het leger. Wij herdenken de gevallenen.

12. Thailand
33 leden van het Thaise parlement bezoeken Israel om haar verdedigingssysteem te leren, opdat het ook in Thailand kan worden gebruikt. Ook zijn er ontmoetingen om de handel in wapens en veiligheidsmateriaal op te bouwen.

13. UNESCO (VN Scientific and Cultural Organisation)
De PA heeft 5 resoluties ingediend om Israel te veroordelen. De Israelische bedreigingen om Oost-Jeruzalem te verjoodsen en haar activiteiten op de Westbank. Zoals bekend heeft de Unesco de PA als lid toegelaten. De resoluties zijn op verzoek van Jordanië en Amerika ingetrokken.
Wel een Unesco-onderzoek over de oude stad en de muren.
Hamas veroordeelt de PA vanwege het terugtrekken.

14. Obama-Kerry-PA business
Amerika heeft een budget van miljarden samengesteld om internationale handel en infrastructuur in de Westbank te ontwikkelen. En eveneens het toerisme en transport.
Coca Cola doet mee, en Tony Blair is als adviseur betrokken bij het plan. Door dit plan zouden er duizenden arbeidsplaatsen komen. Tegenvaller is het zich terugtrekken van Fayyad als premier. Dit plan van vnl. Kerry blijkt de toestemming van Bibi en Abu Mazen te hebben.

15. Israel kort
++ Egypte heeft in de Sinaï een netwerk van spionnen gevonden, die met Israel samenwerken. Een Egyptenaar blijkt het hoofd te zijn van een groep van 8 personen. Doel: de situatie op het schiereiland blijven controleren.

++ Alexander Shaliv heeft bij de Europese kampioenschappen in Moskou de gouden medaille gewonnen bij het onderdeel grondgymnastiek.

++ In Peru zijn enkele honderden zich aan het voorbereiden om naar Israel te emigreren. Het blijkt een heel grote groep te zijn, die een Joodse achtergrond blijken te hebben.

++ De IDF (Israelisch leger) heeft gedurende een maand in de Jordaanvallei een speciale training gehad om te zijn voorbereid op mogelijk geweld in Judea en Samaria. Ook werden reservisten opgeroepen. Volgens de betreffende brigade-commandant is de IDF op alles voorbereid. De grens is 200 km lang.

++ Volgens het Palestijns nieuwsagentschap wonen in Gaza 680 miljonairs. Door smokkel van goederen en drugs rijk geworden. Hamas wordt voor dit werk betaald en controleert een en ander.

++ De PA wil in Ramallah een modeweek organiseren, zoals dat in veel hoofdsteden gebeurt. Er zijn al enkele mode-bladen en er is belangstelling. Dus nu ook een week voor Palestijnse ontwerpers, die tot nu toe in het buitenland moesten werken.

++ In Jordanie hebben zich meer dan 500.000 Syrische vluchtelingen gevestigd. Vorige week: 1500. De invloed van de “Moslem Brotherhood” wordt daardoor dus met de dag groter. Als dit fout gaat, dan heeft Amerika een bondgenoot minder in dit gebied.

++ Bahrein roept de “Gulf Cooperation Council” bijeen om te reageren op de activiteiten van Iran in de regio

++ De bevelhebber van de “Free Syrian Army” (FSA) zegt tijdens een interview bij CNN dat de Israelische inlichtingendienst erg actief is in Syrië. De Israelische militaire inlichtingendienst zegt dat Assad diverse keren chemische wapens heeft gebruikt. Dit natuurlijk tegen de FSA.

++ Israel heeft een groot aantal wijnproducenten. De omzet is US $ 315 miljoen. Export: $ 30 miljoen.

++ Duizenden Hezbollah-militairen vechten voor Assad. De rebellen pakken daarom Libanon aan. Iran steunt Syrië en de Hezbollah.

++ Bepaalde insecten blijken 10% van de oogst op te vreten, 15% al in het veld. Israel heeft een product ontwikkeld om dit te voorkomen.

Wanneer ik het verhaal over de Amerikaanse plannen lees om de Westbank te ontwikkelen en dan ook de houding van Nederland en de andere EU-landen, wat betreft het “labelen” van bepaalde producten, dan gaat Israel een moeilijke tijd tegemoet. Dan praat ik nog niet over Iran en de interne gevechten in de buurlanden. Maar het is voor mij onbegrijpelijk dat Obama in Israel is geweest en de mooiste toespraken heeft gehouden en nu aanstalten maakt om de PA te versterken, en dit terwijl het intern alleen maar problemen heeft. In ieder geval is het goed om te weten dat China, India, Pakistan, Thailand goede relaties zijn geworden van Israel. Dat heeft onze regering heel goed bekeken en opgebouwd.

Hoewel we allemaal in feeststemming zijn wat betreft Koningsdag zijn mijn bestuurders en ik toch ook continu met onze gedachten bij het werk van onze stichting Lechaim. Er wordt nog heel veel gesproken over de aanslag in Boston. Terecht natuurlijk. Maar in die sfeer leeft men in Israel eigenlijk iedere dag. Daarom meen ik ook vandaag u te mogen vragen ons werk te steunen. Lees onze nieuwe website, pak de ballpoint en stuur een bedrag naar onze rekening.
Dank en shalom
Harry.