Harry’s focus op Israel 472

Israel, 30 juni 2013

Allereerst wil ik diegenen danken, die de motie hebben ondertekend, opdat Jeruzalem niet opgesplitst wordt. Hierbij nogmaals de betreffende website:
www.unitedwithisrael.org/declaration

Sinds donderdagavond is de Amerikaanse minister van BuZa in het M-O. Voor de 5e keer tracht hij een goed contact te leggen tussen Abu Mazen en Bibi opdat er onderhandelingen worden georganiseerd, er een vredesovereenkomst komt, en de zogenaamde Palestijnen in vrede naast de Joodse staat gaan leven.

Er zijn veel discussies en een verscheidenheid van meningen over dit onderwerp.
Maar laten we toch niet vergeten dat er nimmer een Palestijnse staat en een Palestijns volk is geweest. Arafat heeft hier een kunstmatige basis voor gelegd, en als we goed luisteren naar mensen als Abu Mazen en Saeb Erekat (hoofd onderhandelingen van de Fatah), dan praten we over een niet te aanvaarden wens of eis waar de Israelische regering geen gehoor aan kan geven.

Joodse groeperingen in Amerika maar ook enkele “linkse” in Israel vragen wel om akkoord te gaan met een vredelievende oplossing, maar dat is toch – religieus, geschiedkundig en verwijzend naar de veelheid van uitspraken van moslim- en PA- leiders – jammer genoeg ondenkbaar.

Als de wereld zich bezig zou houden met de verspreiding en uitbreiding van de islam, dan zou het haar tijd beter kunnen gebruiken.

1. De UEFA
Voorzitter Michal Platini heeft veel respect voor de organisatie van dit voetbaltournooi, dat in Israel werd georganiseerd. De stadions, waar werd gevoetbald, waren perfect en al die families die de wedstrijden hebben bijgewoond zorgden voor een goede atmosfeer.
Volgens Platini, omdat voetbal zulk een populaire sport is, was het ook een goed politiek evenement. We moeten natuurlijk  politiek en sport wel gescheiden houden.
In ieder geval heeft Israel als organisator gezorgd voor een tournooi zonder problemen.

2. Ashkelon en Gaza.
Maandag 7/6 zijn er weer 7 raketten in de omgeving van deze stad afgeschoten.
Dit na een toch wel redelijk rustige periode. Gelukkig geen gewonden maar wel weer spanning bij de bevolking en daardoor is er weer een aantal trauma-patienten te tellen.
Zoals door Bibi eerder gewaarschuwd werd, heeft het IAF (de luchtmacht) als reactie diverse terroristen-centra aangevallen.
Ook werd vanwege de rakettenregen maandagochtend de Kerem Shalom doorgang gesloten. Dus geen goederenvervoer naar Gaza.
Tussen 6/6 en 15/6 heeft Israel via een andere doorgang wel goederen naar Gaza gestuurd. Dat waren o.a. 261 vrachtwagens levensmiddelen en 418 trucks met bouwmateriaal.

3. Minister van Transport Hotovely
Evenals minister Naftali Bennet meent deze minister, dat het tijd is om Judea en Samaria te annexeren. In ieder geval de gebieden B en C.

* Geef de daar wonende bevolking (tussen de 1.5 en 2 miljoen) de Israelische nationaliteit. Dit is beter dan te worden betiteld als “bezetter”.

* Begin met gebied C. Dan weet de bevolking wat ons beleid is. Dan dus ook geen 2-staten-discussies.
Bennet praat over een gebied waar 4% Palestijnse Arabieren wonen.
De wereld, aldus Bennet, wil een oplossing. Het is tot nu toe alleen maar geldverspilling geweest.

4. Egypte
Het Egyptische leger geeft de regering een week de tijd om de huidige problemen op te lossen.
Er is op 30/6 een grote demonstratie tegen de president. Heeft Morsi geen oplossing, dan ook geen interventie van het leger Maar als het chaos wordt, dan grijpt het leger in.

De oppositie wil een ontmoeting die voorafgaat aan een beslissing van Morsi om verkiezingen uit te schrijven.
Zondag 30/6 is er dus een grote demonstratie tegen Morsi, die eigenlijk niets gedaan heeft om een betere situatie in het land te creeren. De economische situatie is duidelijk verslechterd.

5. Saeb Erekat
De officiele onderhandelaar voor de PLO stelt dat Abu Mazen concessies zou hebben gedaan wat betreft de grenzen van

juni 1967. Deze zijn, aldus Erekat, totaal ongegrond. Ook Abu Mazen houdt zich aan de grenzen van 1967.
“Israel neemt maatregelen in de bezette gebieden, vernielt huizen, verklaart de 2-statenoplossing als doel. Maar dat is een
strategie om Kerry te ondermijnen.”

6. Haniyeh
Op 25/6 ontvangt de 1ste minister van Gaza diverse activisten en zegt hen:
* Palestijnen erkennen Israel niet. Dit ondanks de 2 gevoerde oorlogen.
* De blokkade van Gaza houdt de invloed van de islam tegen en isoleert het bestaan van een Palestijnse staat, opdat het Israel zou kunnen erkennen en het Midden-Oosten Kwartet accepteren.

* Het bezoek van deze groep toont aan dat wij niet alleen staan en dat maakt ons leven makkelijker, aldus Haniyeh.
* Wij steunen Jeruzalem.
* De bezetter bouwde 100 synagoges rondom Al Aqsa en bedriegt de wereld.
* Ik roep de Palestijnen op om de Arabische en Palestijnse gevangenen in Israel te steunen. Vooral de hongerstakers.

7. Syrië
De belangrijkste spelers wat betreft de toekomst van Syrië zijn Rusland en Amerika
De laatste dialoog was tussen 17 en 19 juni tijdens de G-8 ontmoeting in Noord Ierland. De enige discussie: Syrië.
Een volgende ontmoeting moet nog worden vastgelegd. Belangrijk onderwerp is dan: handhaving van Bashar Assad.
De Russen spelen in deze een beduidend beter spel dan de Amerikanen. Maar de botsing sinds “de Arabische lente” (de opposanten c.q. rebellen) gaat om meerdere punten.

De agenda-punten van de G-8 om tot een overeenkomst te komen:
* verplichting om de burgeroorlog en terrorisme te stoppen.
* verplichting om $ 1.5 miljard humanitaire hulp te geven.
* verplichting om op korte termijn weer in Geneve bijeen te komen.
* genomen beslissingen moeten worden uitgevoerd.
* veroordeling van gebruik van chemische wapens en ontvangst van een overzicht waar deze zijn opgeslagen.
Rusland heeft de meeste invloed en speelt nu heel duidelijk internationaal mee.

8. De 2-statenoplossing
Een van de redenen om tot zulk een oplossing te komen, zou de groei van de Arabische bevolking zijn.
Uit een professioneel onderzoek blijkt dat:
* meegeteld zijn Arabieren, die in het buitenland wonen.
* ook meegeteld zijn diegenen, die overleden zijn (dus het eeuwige leven hebben).
Dit maakt een verschil van 1 miljoen. Eveneens het gegeven dat het geboortecijfer in Arabische landen minder is dan in Israel.

In gebied C (volgens de Oslo Accoorden) zijn diverse illegale Arabische nederzettingen. Dit gebied staat onder controle van Israel.

De PA wil dit wijzigen en zoekt steun bij de Golfstaten, de EU en Amerika.
Noot: veel discussies worden gehouden over het realiseren van een oplossing voor de situatie op de Westbank, natuurlijk Oost-Jeruzalem (volgens Abu Mazen de hele stad ) en de Gazastrook.

Diegenen die menen dat Israel geen recht heeft op haar eigen land, moeten dan toch een keer geschiedenisles nemen en zich afvragen waarom Joden altijd in dit gebied hebben gewoond en waarom heel velen uit veel landen geëmigreerd zijn om zich in de Joodse staat te vestigen. Het is voor mij moeilijk verteerbaar wanneer politici uit bijna de hele wereld iets propageren waar geen basis voor is.

De Arabische landen zijn economisch gezien, belangrijk voor diverse landen. De wetenschappelijke ontwikkeling in Israel is op veel gebied een zegen voor de mensheid.

9. De Paus
Tijdens een ontmoeting in het Vaticaan met vertegenwoordigers van het “Internaionale Joodse Comite voor Interreligieus Overleg” veroordeelt de Paus het antisemitisme. Hij zegt:

* vanwege onze wortels kan een oprecht christen geen antisemiet zijn.
* de Katholieke kerk veroordeelt haat, vervolging en manifestaties over antisemitisme.

Prins Charles, tijdens een toespraak, welke het werk van opperrabbijn Lord Sacks prijsde en zijn tolerantie onderstreepte, waarschuwt ook voor het groeiende antisemitisme evenals de intolerantie in Engeland.

10. Geschiedenis
Na de heroprichting van de Joodse staat zijn ongeveer 800.000 Joden uit Arabische landen verdreven. Dit met achterlaten van al hun bezittingen.

Zij vestigden zich in Israel en werden daar in de maatschappij opgenomen.
Arabieren, wonend in Israel, werden door de omliggende Arabische landen opgeroepen dit land te verlaten. Deze groep is vandaag nog vluchteling en wordt vooral gefinancierd door de UNRWA, dat dit jaar US $ 900 miljoen betaalt. Nederland doet mee voor 24 miljoen. Saoedie Arabië voor 12 miljoen.

Ook het labelen van producten uit Judea en Samaria werkt negatief. Er werken 22.500 “Palestijnen” in Israelische steden in die gebieden en verdienen 100% meer dan diegenen, die in Palestijnse bedrijven werken.

Als de boycot inderdaad doorzet, dan worden beduidend meer Palestijnen werkeloos en vestigen Israelische fabrikanten zich vnl. in de Negev.

11. Golani brigade
Bibi bezoekt op 26/6 een oefening van de IDF Golani brigade in het Noorden.
Hij zegt:
* Deze oefening is geen theorie maar een realiteit, die continu verandert. De werkelijkheid is explosief en dynamisch. We behoren iedere minuut klaar te staan.

* Op mij maakt bijzonder veel indruk de goede samenwerking tussen commandanten, soldaten en de technologie.
* Niemand zal ons kunnen aanvallen zonder dat we hierop zijn voorbereid.

12. McDonald
De Israeli, die de rechten in Israel heeft voor de niet koshere McDonald-keten, weigert om in Ariel een filiaal te openen.
De koshere McDonalds hebben een andere manager.
Ariel is de hooofdstad van Samaria en ligt langs de grens volgens de groene lijn.
Padan is ook de oprichter van Vrede Nu en weigert, omdat Ariel bezet gebied zou zijn.
Het niet opennen in een groot opgezet winkelcentrum dupeert de Arabieren. Zijn beslissing heeft vrij veel negatieve publiciteit gegeven. Ook eigenlijk omdat hij handel met politiek verbindt.

Noot: McDonald, waar ook ter wereld, niet meer bezoeken.

13. EU en het EJC
De president van het European Jewish Congress heeft een brief aan de EU gestuurd. President Kantor verzoekt de EU dringend het plan om te laten labelen niet te laten doorgaan.

Hij betreurt eveneens dat de EU de Hezbollah niet als terreurgroep erkent.
Catherine Ashton, de ons allen bekende EU vertegenwoordiger, heeft al in maart de 27 leden verzocht goederen uit Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem duidelijk te voorzien van labels.

Volgens Kantor kent men nergens ter wereld zulk een maatregel.
Consequentie volgens hem is dan grotere werkeloosheid in dat gebied.

14. Cijfers
64% van de Israelische Arabieren vindt dat Iran moet doorgaan met de ontwikkeling van atoom-energie.
73% accepteert niet dat de Joden de meerderheid in Israel hebben.
54% van hen prefereren Israel boven andere landen.
72% meent dat hun Knessetleden zich moeten toevoegen aan de coalitie.
63% van de Israelische Arabieren heeft vertrouwen in de politie.
78% van hen heeft vertrouwen in het Hoger Gerechtshof.
63% meent dat Israel in staat is zichzelf te verdedigen.
68% meent dat Israel haar Joodse karakter niet verliest.
76% denkt dat Israel haar high tech als wereldland niet verliest.
60% is optimist t.a.v. haar toekomst..
57% van de Joodse Israeli’s wil weer onderhandelen.
31% van hen gelooft in een overeenkomst, 56% gelooft daar niet in.
21% gaat accoord met het vrijlaten van gevangenen, 71% is daar tegen.

15. Herzl, Bibi en Peres
Theodor Herzl is de grondlegger van het moderne Zionisme. Tijdens het 5e congres van de WZO (de Wereld Zionistiche Organisatie) logeerde hij in Basel in het Grand hotel Les Trois Rois.Kamer 117.

Staande op het balcon en uitkijkend over de Rijn, blijkt hij gezegd te hebben: “Ik heb vandaag de Joodse staat opgericht.” Hier is een bijzondere foto van. Ook is van hem de kreet: als jullie willen is het geen droom.

Het hotel is nu te koop. Een bedrijf uit Qatar blijkt grote belangstelling te hebben.
Het hotel was tot nu toe een aantrekkelijke toeristische bezienswaardigheid. De kamer is ook naar Herzl genoemd.
Bibi zegt tijdens de hedenking van de 109e sterfdag bij het Herzl gedenkteken:
* Zelfs als wij vrede maken, blijft de wereld zich tegen ons keren.
* Peres waarschuwt dat een binationale staat vandaag een tegenstelling is met de visie van Herzl. Het bedreigt democratie en het karakter van de huidige staat Israel.

Bibi maakt zich zorgen over de internationale kritiek. Men wil ons vernietigen. De beschuldigingen zijn fout.

* Wij willen vrede omdat wij in vrede willen leven. Zonder leger en veiligheid, zoals Herzl dat zag, kunnen wij niet leven.

Herzl had gelijk door te zeggen: “Een Joodse staat is noodzaak en ons historisch recht.”

16. Op 25/6 ontmoet Bibi collega Ivanishvili
* Welkom in Jeruzalem. Ik heb ernaar uitgekeken. Dit is een grote stap om onze hechte relatie te continueren. Dit door handel, landbouw, culturele uitwisseling en een menselijke brug tussen beide volken. Wij zien graag veiligheid, stabiliteit en vrede. Wij willen vrede.

De premier uit Georgie: dank voor de uitnodiging.
De relatie tussen ons en uw volk is goed en hecht.

17. Kerry en Abdullah
Op 27/6 tijdens hun ontmoeting in Amman zegt Abdullah dat Israel met haar eenzijdige acties vrede ondermijnt.
John Kerry wil in Amman een ontmoeting hebben tussen Abu Mazen en Bibi.
Kerry heeft eerder tijdens een toespraak voor het “American Jewish Committee Global Forum” in Washington gezegd:
“Als ons werk niet slaagt wat gebeurt er dan? Het falen van het behoudende leiderschap kan dan veranderen in extremisme zoals we dat zien in Gaza en Zuid Libanon”.

’s Avonds had Kerry een ontmoeting met Bibi Netanyahu. Het is niet bekend wat er gedurende ruim 4 uur besproken is.

Denkelijk een mogelijke ontmoeting met Abu Mazen.
Kerry zal dan onderstrepen: economische groei en ook de consequentie van het niet slagen van de gesprekken en mogelijke onderhandelingen.

Na de gebeden vrijdagmorgen verzoekt Haniyeh, de Hamas premier, Abu Mazen dringend om geen besprekingen met Israel te voeren. Abu Mazen moet eenheid opbouwen, een sterk, weerbaar Palestijnse Autoriteit realiseren.

18. Jordanie.
Dit land heeft grote problemen wat betreft de opvang van vluchtelingen.
Al meer dan 500.000 Syriers hebben zich in Jordanie gevestigd.
Amerika heeft voor de veilgheid 1000 militairen, vliegtuigen en wapens gestuurd.
Amerika is een regionale bondgenoot, maar koning Abdullah is toch wel een beetje wantrouwend wat betreft de Amerikaanse bedoelingen, maar ook beangst dat extreme moslims zich in Jordanie willen vestigen.

19. Medisch Centrum Sefad
In het Ziv Medical Center zijn weer 2 Syrische kinderen opgevangen en behandeld.
De betreffende dokter van het traumacentrum, directeur Haday, zegt dat het onze plicht is om ook Syrische patienten op te nemen en te behandelen. Wij werken langs de grens met Libanon.

Wij weten niet wie wie is. Maar we doen onze plicht: mensen opvangen en genezen.
Het ministerie van Gezondheid heeft tot nu toe $ 830.000 geïnvesteerd.
Op 25/6 is er een jongetje van 9 jaar thuis door een raketaanslag gewond. Met zijn vader bezoekt hij het hospitaal.
Alle 4 klinieken in het noorden hebben Arabisch sprekende sociale werkers.
Er zijn ongeveer 100 slachtoffers van de bloedige burgeroorlog behandeld.
Enkele dagen geleden is bij een patientje een briefje gevonden. Daar schreef de Arabische specialist zijn behandeling in.
Maar hij kon niet meer doen en vroeg de Israelische collega voor een verdere behandeling.

Het leven van het jongetje is gered.

20. Israel kort
+++ Zoals eerder geschreven groeit het toerisme. In 2012 ongeveer 3.5 miljoen. Daarvan waren er 30.000, die Israel bezochten voor een medische behandeling. Velen werden geholpen vanwege hun borstkanker, hartproblemen en hersenziekten.

+++ Israel gaat India voorzien van nuttige technologie en eveneens een groep trainen om beter groente en fruit te laten groeien. Er worden 28 centra opgezet, die ieder speciale vruchten en groentes gaan produceren.

+++ Tijdens de expositie in Parijs heeft het Israelische bedrijf Elbit een systeem getoond waardoor vliegtuigen in alle weersomstandigheden kunnen landen.

+++ Drank- en voedselexport naar Amerika is in 2012 met 50% gestegen .De omzet is nu $ 212 miljoen

+++ Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 50% van de Joodse bevolking in de EU wil emigreren.Vooral de Joden in Bulgarije, Frankrijk, Belgie. Ten dele naar Israel en naar Amerika.

+++ De burgemeester van Chicago, Rahm Emanuel, gaat het water in zijn stad zuiverder maken. Er is een samenwerking tussen de Ben Gurion Universiteit en die in Chicago. Resultaat op kortere termijn: schoon water, goed om te drinken en minder duur.

+++ De premier van Saoedie Arabië zegt op op 24/6 tegen John Kerry dat Syrië een bezet land is. De interventie van Iran en de Hezbollah is gevaarlijk. “Wij kunnen dat niet blijven toezien. Er moet een verbod komen op toevoer van wapens aan de Syrische regering.”

+++ Rusland heeft al zijn medewerkers, inclusief diplomaten, de militaire opdracht gegeven naar Rusland terug te keren. Situatie in Syrie is te gevaarlijk. Russische boten blijven wel in de Middellandse Zee.

+++ In Har Homa, voorstad van Jeruzalem, worden 69 huizen gebouwd. Hiervoor was in een eerder stadium al toestemming gegeven. Toegevoegd zijn nu 22 huizen in de Arabische wijk.

+++ In augustus worden de laatste 400 Ethiopische Joden naar Israel gevlogen. Een en ander wordt door het Joods Agentschap georganiseerd. Het gaat hier om voeding, werk en ontwikkeling. In totaal zijn er nu 6500 in Israel opgevangen.

+++ De 1800 jaar oude weg Jeruzalem-Jaffa is bij opgravingen ontdekt. Aan de stenen kon men zien dat het een druk gebruikte weg is geweest.

Stichting Lechaim

Ik mag aannemen dat de meeste lezers op de hoogte zijn van de doelstelling van onze stichting.
Het is goed om te kunnen vermelden dat een aantal Nederlandse families me heeft verzocht om tijdens hun verblijf in Israel 1 of meerdere projecten te mogen bezoeken.

Een bezoek aan Shiloh, Sderot, Nitzan en een ontmoeting met een slachtofferfamilie zegt meer dan 10 verhalen.

Een slachtoffer van terreur blijft jammergenoeg heel lang slachtoffer.
Een moeilijk onderwerp, omdat het een deel van het leven is geworden voor maar al te velen. En de financiële positie van die families is door de ook in Israel aanwezige noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen van de regering er niet beter op geworden.

Ik doe daarom een beroep op een ieder om ons te steunen, opdat onze stichting haar opdracht kan vervullen. Ieder klein bedrag is welkom.

U hebt kunnen lezen dat zelfs bij een niet directe aanslag op Ashkelon de spanning bij burgers zo groot is dat een traumabehandeling grote noodzaak is.

Onze stichting doet haar uiterste best mede financiele hulp te geven.
Bezoek onze website en lees over het lijden door aanslagen van terroristen.
Dus reik ons de hand, opdat wij met uw hulp onze menselijke plicht kunnen doen.
Dank bij voorbaat en laten we niet vergeten dat slachtoffers, door te worden opgevangen, vaak vanwege een behandeling weer in het dagelijks leven kunnen functioneren.

Tot slot verwijs ik naar mijn spreekbeurtenreeks tussen 8 en 20 oktober.
Hebt u belangstelling een bijeenkomst te organiseren, geef mij dan een bericht.
Details vindt u op onze website. Tevens zal ik dan de levensgeschiedenis van Theodor Herzl toevoegen.

Een goede week gewenst.
Groet en shalom
Harry
Netanya
www.stichtinglechaim.com

Hier kunt u ook eerder verstuurde Focussen vinden!

Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
*
Stichting Lechaim heeft de ANBI status
(brief hierover is op te vragen bij het bestuur)