Harry’s focus op Israel 485

Israel, 29 oktober 2013

Wanneer we de afgelopen dagen over het Nederlandse nieuws lezen, dan is de discussie over Sinterklaas en Zwarte Piet toch wel uniek.
Mag ik concluderen dat we dus blijkbaar geen andere problemen hebben?
Ik mocht in het verleden zelf enkele keren als Sinterklaas optreden, en 1x als jongetje Zwarte Piet. Groter en gezelliger feest kan ik moeilijk bedenken.

Wel met de ogen knipperen als we de vele discussies en te lange verhalen lezen over de grote problemen in landen als Syrië, Libanon, Egypte, het Sinaï-schiereiland en Iran. Het Westen had ruim 2.5 jaar geleden moeten ingrijpen en de protesterenden moeten steunen. Zij vroegen om democratie en een beter leven.
Dan zouden we nu geen burgeroorlogen hebben maar een Midden-Oosten met democratie. Maar zo lang we nog te doen hebben met politieke en economische leiders, die hun economische relaties en eigen bankrekening belangrijker vinden, zal het M-O, en als consequentie de hele wereld, er niet op vooruit gaan.

Vandaag onder meer een verkorte toespraak van Ron Proser, de Israelische ambassadeur bij de VN. Ook uitspraken van Abu Mazen en Bibi Netanyah.
Volgens mij geven zij het goede beeld weer van het recht van Joods Israel om niet steeds te worden aangevallen, maar het recht heeft op het eigen Joodse land.

Tevens toevoegen: dank aan al diegenen, die ons werk voor de slachtoffers van terreur weer financieel hebben gesteund en diegenen, die zich hebben opgegeven om de Focus te willen ontvangen.

Ik vond de uitzending van de Joodse Omroep vorige week zondag meer dan de moeite waard om deze toe te voegen. Titel: Shalom from Israel – 65 jaar steun aan de Joodse staat:  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1374933

1. John Kerry
Op maandag 21/10 is er in Parijs een ontmoeting van de Amerikaanse minister van BuZa Kerry met 22 leden van de Arabische Liga.
Volgens Kerry zijn de besprekingen tussen de Israelische missie en de PA redelijk vaak. Sinds juli 13 ontmoetingen. De afgelopen 4 dagen in totaal 3. Dan worden alle belangrijke punten doorgenomen.
Tijdens een persconferentie met de premier van Qatar zegt hij de PA een bedrag van US $ 150 miljoen kwijt te schelden. Kerry hoopt dat de andere Arabische landen Qatar volgen.

2. De EU
De uit Litauwen afkomstige nieuwe EU-president is tegen de bezetting door Israel van de betwiste gebieden. Israel moet stoppen met bouwen. Dit zegt hij ook nogmaals tijdens een gesprek met Abu Mazen. Ook dat de EU de nederzettingen niet erkent. Het houdt de vrede tegen.
De EU steunt de 2-statenoplossing, en dat wel in vrede en met veiligheid.
De grenzen van de veroverde gebieden in 1967 worden dus ook niet erkend.
In de komende dagen wordt Israel bezocht door 65 industrie-organisaties en 17 vertegenwoordigers van de EU “Mission of growth”.
Doel: groei en dus versterking van de band EU-Israel. Dus samenwerking EU en Israelische ondernemingen. Dit op o.a. technisch, water en cultureel gebied.
Innovatie kan de EU concurrerend maken. Het gaat vnl. om cultuur en industrie.
In 2012 was de export van de EU 17 miljard en de import 12.6 miljard.

3. Shimon Peres
De president bezoekt op 22/10 samen met opperbevelhebber Benny Gantz de luchtmachthaven Palmachim. Hij bekijkt de huidige technologie en de niet-openbare, dus verborgen mogelijkheden.
Hij zegt dat niet alles van de sterkte van het leger en de luchtmacht is te zien. Diegenen die twijfelen moeten dus voorzichtig zijn.
“Ik ben trots op de soldaten en de commandanten. Het IAF, de luchtmacht, is de sterkste in de wereld. Het heeft unieke systemen.”
Gantz zegt: wij zijn 365 dagen per jaar paraat.

4. Bibi en minister Lissta
De Italiaanse premier zegt dat Iran een deal wil maken om atoomenergie alleen te gebruiken voor civiele doeleinden. Dat, aldus de minister, hebben ook veel andere landen. Maar Bibi stelt dat Iran maar een enkel doel heeft: de atoombom.
Hij zegt ook dat Iran dan op een eenvoudige manier een bom kan produceren en dat mag niet gebeuren.

5. Egypte – Rusland
Op 24/10 bezoekt een Egyptische diplomatieke delegatie Moskou. Men wil de relatie bespreken, omdat die met Amerika duidelijk vermindert.
Onderstreept wordt het feit dat Putin de Juni-opstand heeft gesteund en dat beide landen al 70 jaar een goed contact met elkaar hebben.
Wij, aldus de Egyptenaren, willen met alle landen een goede band.
Amerika heeft $ 260 miljoen militaire hulp aan Egypte uitgesteld en heeft instructie aan het Nationale Veiligheidsteam gegeven dit jaarlijkse bedrag van hulp te herzien. Daardoor levert Amerika minder tanks, vliegtuigen en helikopters.
President Putin wil ook Egypte bezoeken. Hij wil voordeel putten uit de spanning tussen Egypte en Amerika. Hij wil onder meer toegang hebben tot de havens in de Middellandse Zee. Dus ook een betere militaire relatie opbouwen. Dit eveneens met Irak, dat de band met Amerika duidelijk heeft afgezwakt.

6. Hebron
Bibi heeft voor de eerste keer een speciale brief naar Hebron gestuurd. Dit ter gelegenheid van de “Shabbat Hebron”. Op die dag worden duizenden bezoekers in die stad verwacht.
Een politieke geste van Bibi, omdat Hebron in betwist gebied ligt.
Deze dag is een vrij nieuwe traditie. Dan wordt er een speciaal hoofdstuk uit de Torah gelezen. Het omschrijft de aankoop van Abraham van een stukje land voor het graf van zijn vrouw Sarah in de Machpela grot.
“Onze wortels, aldus Bibi, liggen in de verhalen van onze voorvaderen, die in het Oude Testament gelezen kunnen worden. Hebron is één van de oudste steden in ons land. Hier vestigde David het koninkrijk, voordat het verhuisde naar Jeruzalem.
De relatie van ons met Hebron is nooit verbroken”.

7. Syrië – Turkije
In Turkije zijn meer dan 600.000 Syrische vluchtelingen. 400.000 leven buiten de
vluchtelingenkampen.
De grens tussen beide landen is 900 km.
Turkije is een grote criticus van Bashar al Assad en steunt de rebellen.
Het houdt de grenzen open voor vluchtelingen. Het heeft tot nu toe meer dan $ 2 miljard besteed aan deze grote groep.
De VN verwacht in 2014 nog 2 miljoen vluchtelingen en 2.25 miljoen, die in eigen land elders gaan wonen.

8. Amerika, Saoedi-Arabië, Israel
Er zijn grote meningsverschillen hoe en of Iran aan te pakken. Amerika tracht Bibi wat milder te stemmen met mogelijke acties en sancties.
Saoedi-Arabië wil een actie om de chemische wapens van Syrië te vernietigen en daarmee het volk te beschermen.
Onderhandelingen tussen de rebellen en Assad lukken niet en Amerika ziet het liefste dat Assad verdwijnt.
Politiek gesproken is het in het M-O dan ook een botsing van meningen. De Arabische Liga ziet graag Palestina als lid nr.23.
Voorwaarde: Israel van de kaart of binnen de grenzen van 4-6-1967.
Op 24/10 zegt Bibi bereid te zijn Abu Mazen te ontmoeten. Maar deze man heeft onaanvaardbare eisen. Dezelfde dag heeft Bibi een ontmoeting met Kerry. Die duurde 7 uur.
Noot: Duidelijk is dat op dit moment de landen in het Midden-Oosten, inclusief diverse Arabische landen, eigenlijk vechten om wat macht in handen te krijgen. Dit gaat ten koste van de bevolking in de meeste landen. Dat er niet ingegrepen is, is een duidelijke fout, en dat men blijft praten eigenlijk een onaanvaardbare zaak. Dit alles kost mensenlevens en dat alleen omdat vnl. de Palestijnse Arabier, de opvolger van Arafat, Abu Mazen, eisen heeft, die totaal onmenselijk en niet realistisch zijn en indruisen tegen de toch wel bekende geschiedenis.

9. Water
Vorige week werd de jaarlijkse “Water and Environmental Control Exhibition and Conference” (Watec) in Tel Aviv gehouden.
Politieke, deskundige en sociale leiders van over de hele wereld bezochten de tentoonstelling.
Onderwezen werd hoe vruchten en groentes moeten groeien en hoe water efficiënter te gebruiken.
De Amerikaanse delegatie bestond uit zakenlieden, academici en producenten.
Een andere delegatie bezocht Israel om te leren hoe Alzheimer, epilepsy, autisme aan te pakken. Tijdens de “Braintrech Conference” in Tel Aviv werden medische vernieuwingen doorgenomen wat betreft mentale en psychische storingen

10. De Westbank
Aruri, een vertegenwoordiger van het politieke bureau van de Hamas, roept de bewapende groepen op om op te treden tegen de Israelische bezetting. Daardoor moeten de aspiraties van de Israeli’s worden opgeblazen. Hij vermeldt dit tijdens een persconferentie op 22/10 naar aanleiding van de moord op Asi door het IDF in Ramallah:
*Geweld tegen Israel is de enige waardige methode om ons land te bevrijden, aldus Aruri.
De begrafenis werd bijgewoond door duizenden. Asi ,was de architect van de aanslag op de schoolbus op 21-11-2012. Toen veel gewonden.

11. Abu Mazen
De Palestijnen zijn een campagne begonnen en hebben 50 landen benaderd om geen zaken te doen met Israel op de Westbank en met Oost-Jeruzalem.Het gaat om ongeveer 500 bedrijven, die gevraagd zijn om hun investeringen terug te trekken. Volgens de PA is het illegaal om hier te werken. Ook niet meer werken met Bank Leumi en Bank Hapoalim. Die werken namelijk ook op de Westbank.
Oorzaak is de EU, die het verbiedt. Dat kost de PA wel 30.000 banen.
Abu Mazen is een week aan het rondreizen om zijn wensen en eisen kenbaar te maken. Hij wil o.a. dat de etikettering van producten uit de gebieden van voor juni 1967 wordt uitgevoerd. Hij onderstreept dat het IDF geen controle over de grenzen zal hebben. Israeli’s hebben geen recht om in ons gebied te verblijven.
In Litouwen sprak hij met de huidige voorzitter van de EU, die 2 staten in vrede en met veiligheid wil hebben.
Noot: Abu Mazen, die overigens officieel al langere tijd geen mandaat meer heeft, is dom om bij voorbaat eisen te stellen terwijl de onderhandelingen nog moeten beginnen. Afgezien daarvan is Israel verplicht haar veiligheid te waarborgen en praten we met zogenaamde Palestijnen, die toch op historisch Joods gebied wonen.

12. EU-delegatie
Op 23/10 heeft Israel geweigerd een 6 leden tellende EU-delegatie toe te laten in Gaza. Het zegt dat dit de Hamas beweging zou versterken. Het zou tussen 27/10 en 30/10 Gaza bezoeken voor sociale, economische en humanitaire zaken. Dit inclusief een bezoek aan de UNRWA medische centra, scholen, enz.
De EU-leden leggen de klemtoon op het goede doel voor dit verarmde kleine landje. Maar Israel beklemtoont dat Hamas een terreurorganisatie is.

13. Nigeria
De christelijke president Godluck Jonathan bezoekt als 1ste Nigeriaan Israel. Hij wil 30.000 christelijke pelgrims Israel laten bezoeken. Zijn plan is om een overeenkomst te maken om het vliegen efficiënter en dus sneller te laten verlopen. De eerste 2000 personen zijn inmiddels gearriveerd. Nigeria heeft veel last van moslimterreurgroepen. De relatie met Israel is bijzonder hecht.

14. Intern Israel
Rechts denkend Israel stopt de diplomatieke relatie met links denkend Israel.
Het gaat door met bouwen en andere praktische Zionistische zaken. Minister Ze’ev Elkin zegt dit tijdens een interview met “Souvereinti Women in Green”, het nieuwe blad van twee dames.
* Kijk naar de geweldige bouw in Judea en Samaria en de ontwikkeling van Jeruzalem. Wij waren fout door rekening te houden met “links”.
* Wij zijn niet geïsoleerd van de wereld, wij praten met de PA en zoeken een oplossing.
* We zouden een onderscheid kunnen maken tussen residenten en burgers, en alleen stemrecht geven aan de burgers. Daarmee is dan wel een belangrijk punt wat bevolkingsinvloed betreft opgelost, aldus Elkin.

15. Ambassadeur Ron Proser in de Veiligheidsraad
Tijdens het open debat over de situatie in het Midden-Oosten zegt onze ambassadeur o.a.:
* De Iraanse president Rouhani is als een keizer met nieuwe kleren. Aantonen dat hij behoudend is, terwijl het radicale optreden duidelijk zichtbaar blijft.
* De PA (Palestijnse Autoriteit) moet geweld en terreur veroordelen en haar kinderen niet vergiftigen met leugens, maar hen tolerantie, respect voor de medemens en voor de samenleving leren.
* Met de onrust in het Midden-Oosten roepen we wereld op om vrijheid, democratie en mensenrechten te verdedigen. De wereld moet hiervoor een oplossing vinden.
* Rouhani bezoekt New York met een charmeoffensief. Maar hij gebruikt wel 2 tongen. Hij zegt bescheiden te zijn, maar hij was op de tv en andere publieke organen.
* Ik zeg tegen hem: Omarm de mensenrechten.
* Abu Mazen liegt en lacht. De wereld moet eindelijk een oplossing vinden.
* Iran is actief met de ontwikkeling van de atoombom. Met Iran handelen betekent: niet vertrouwen. Ontmantel en controleer.
* Wij zoeken een diplomatieke oplossing. Iran bedreigt niet alleen de regio maar ook de hele wereld. We moeten de fouten van de 2e wereldoorlog en dus het verleden niet vergeten.
* Toen we de wereld de chemische voorraad van Assad doorgaven, werd ons verteld dat die door Syrië niet werd gebruikt. Vandaag weten we dat hij die tegen eigen inwoners gebruikt.
* De Iraanse economie krimpt door de opgelegde sancties. Dus ook deze druk, deze sancties, hebben een goede uitwerking. Diverse landen zeggen dat wij de sancties moeten verminderen. Maar Iran moet stoppen met deze ontwikkeling, en anders moeten we doorgaan met sancties.
* We moeten ons geweten laten spreken en de ogen niet sluiten. We blijven mensen in Syrië helpen. En dit onafhankelijk van religie, ras of afkomst.
* Niemand van ons gebruikt chemische wapens tegen eigen volk.
* Assad, als medisch specialist in Londen, bleek als president een ramp te zijn.
* We vertrouwen geen land dat in bed ligt met Iran en de Hezbollah.
* Met Syrië is dit 3-tal het ABC van terrorisme: Atoomenergie, Biologische wapens, Chemische wapens.
* Israel streeft naar en wil vrede in het Midden-Oosten.

16. Israel kort
+++ De eerste 26 Palestijnse gevangenen heeft Israel op 13/8 vrij gelaten. Op 29/10 weer 30. Het gaat in totaal om een groep van 104.
+++ Vanwege de spanning met Iran is de relatie met Saoedi Arabië en de Golfstaten aan het verbeteren. Ook deze landen vrezen Iran. Vanwege de verbetering is er ook een mogelijkheid om met de PA tot een voor Israel acceptabel akkoord te komen.
+++ Syrie vreest een uitbarsting van polio. Enkele gevallen zijn geregistreerd.
+++ Op 22/10 is Nir Barkat herkozen als burgemeester van Jeruzalem. Zijn tegenstander, de orthodoxe kandidaat Moshe Lion, kreeg 45.34% van de stemmen.
+++ Het IAF heeft op 21/10 met een bombardement voorkomen dat nieuwe moderne mortieren, afkomstig uit een boot uit Syrië, bij de Hezbollah zijn afgeleverd. Dit gebeurde vlakbij de Syrisch-Libanese grens. De mortieren bleken een reikwijdte te hebben van 1500 km.
+++ Op 24/10 zijn meer dan 14.000 wapens in een container gevonden. Afkomstig van een Palestijnse Arabier uit Hebron. Ze waren verborgen tussen kleding. Waarde Euro 500.000.
+++ Het Amerikaanse congres heeft de levering van 10 onbemande vliegtuigen aan Turkije verboden. Dit omdat de Turkse inlichtingendienst de 19 Iraanse namen heeft gepubliceerd die voor de Mossad hebben gewerkt.
+++ Israel en Nigeria hebben een overeenkomst getekend, zodat er directe non-stopvluchten plaats gaan vinden. Veel christenen bezoeken Israel. Dat wordt nu dus nog meer. Zij bezoeken vooral de heilige plaatsen.
+++ In Libanon heerst ook een burgeroorlog. Vooral tussen de Hezbollah en de Global Yihad, dat vreest dat Hezbollah raketten gaat afschieten op Zuid Beiroet.
+++ In Yahud in de Westbank is op 25/10 een bus met schoolkinderen beschoten. Geen gewonden.
+++ Saoedi Arabië blijft bang dat Amerika zich laat inpakken door de Iraanse charme. Daarom minder contact met Obama en zijn ploeg.
+++ In september 1917 verstrekt Engeland de Balfour verklaring aan Weizman, de leider van het Joodse Agentschap. In 1922 stemden 51 leden van de Volkenbond voor deze verklaring. Dat was dus de bevestiging van de heroprichting van de Joodse staat.
+++Alon Schuster het hoofd van Shaar Hanegev protesteert tegen het terugtrekken van het IDF langs de grens met Gaza. Zoals eerder geschreven, bouwt Hamas tunnels om Israel makkelijker te kunnen beschieten. Dit is nu ontdekt en Israel moet dus waakzaam zijn.
+++ De nieuwe commandant van de bekende Golani-brigade is kolonel Ghassan Altan, een druus. Dit is een unieke benoeming.
+++ Vorige week werden in Qatar zwemwedstrijden om de wereldbeker gehouden. Merkwaardig is het gegeven dat de Israelische zwemmers werden aangekondigd afkomstig te zijn uit ISR en dat tijdens het evenement de vlag niet werd toegevoegd, maar wel een witte plek.
+++ 3 raketten werden op 28/11 in de omgeving van Ashkelon door een Hamasgroep afgevuurd. Geen gewonden te betreuren. Als reactie heeft het IAF diverse afschietplaatsen gebombardeerd.
+++ Op 27/10 werden in Sydney 5 Australische Joden gewond toen zij uit de synagoge kwamen en door een groep werden aangevallen.

Stichting Lechaim
Ik heb u beloofd om te gaan werken met duidelijk aangegeven projecten. Men moet weten wat er met donaties van u gedaan wordt.
In de komende dagen heb ik een afspraak met de manager van Reut Sderot om een overzicht te hebben van de diverse activiteiten, welke nodig zijn om in eerste instantie bijzonder getraumatiseerde kinderen te helpen. Het gaat om speciaal beschermde eetzalen, speelplaatsen en scholen. Dus ook om trauma’s te voorkomen.
Ik vraag u vandaag al om ons in ieder geval daarmee in het algemeen te helpen.
Geef een donatie opdat Reut in ieder geval weet dat Nederland Sderot niet in de steek laat. Dank weer bij voorbaat voor uw hulp.

Een goede week gewenst
Groet en shalom
Harry
Netanya

Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
*
Stichting Lechaim heeft de ANBI status
(brief hierover is op te vragen bij het bestuur)