Harry’s focus op Israel 497

Israel, 1 februari 2014

Beste lezer,

Mijn bezoek aan Nederland was meer dan de moeite waard. Ik heb een aantal Lechaim-supporters mogen ontmoeten, en gezamenlijk zullen we de activiteiten voor ons werk verder ontwikkelen en uitbreiden.

Ook werd me tijdens de gesprekken duidelijk dat in het algemeen gesproken de informatie over het gebeuren in het Midden-Oosten, in het bijzonder over Israel, onvoorstelbaar eenzijdig is.
Dit heeft toch ook wel als gevolg dat bepaalde bedrijven de handelsbetrekkingen met Israel afbreken, waardoor het antisemitisme niet vermindert, maar vermeerdert.
In ieder geval is het wel goed om te mogen constateren, dat o.a. de Auschwitz-herdenking veel aandacht heeft gekregen. Deze door de VN uitgeroepen bijzondere dag zou tot resultaat moeten hebben, dat we niet alleen herdenken, maar ook de les leren dat wij ons allen moeten inzetten om zulk een drama te voorkomen.

1. Cybertech expositie en conferentie
Op 28/1 opende onze premier Bibi Netanyahu de conferentie, welke in Tel Aviv werd gehouden. De eerste in Israel. Honderden bezoekers van over de hele wereld. Vertegenwoordigers van BuZa, cybertech experts, investeerders, enz. Bibi zegt onder meer dat zijn bezoek aan Davos als doel had het belang doorgeven van de Israelische hightech. De belangstelling bleek groot te zijn. De informatie moet wel worden beschermd om chaos te voorkomen, aldus Bibi.

2. Tzipi Livni
De minister van Justitie was aan het begin van de onderhandelingen niet tegen een voorstel van de PA, wel tegen John Kerry, die niet tegen Israel was.
Nu mogen we constateren dat Livni kritiek heeft op Abu Mazen. Volgens Saeb Erekat voorkomen Livni en Kerry het doorzetten van de onderhandelingen. Livni is voor een tweestatenoplossing. Maar de PA wijst haar voorstel af, omdat zij niet akkoord gaat met de voorstellen van de PA (Palestijnse Autoriteit). Tijdens een interview zegt Livni dat Abu Mazen niet alleen tegen Israel is, maar tegen de hele wereld. Het klinkt allemaal verwarrend. Dat is het ook.
Men zoekt een oplossing voor een onoplosbaar probleem.
Abu Mazen erkent het Joodse land Israel niet, en maar al te veel politici en religieuze leiders vragen zich niet af waarom Joden van over de hele wereld zich weer in Israel vestigen.

3. Discussies
Dat men ook in ons land verschillend denkt, moge duidelijk zijn.
Over een opmerking, dat eventueel Joodse kolonisten in Palestijnse gebieden kunnen blijven wonen, wordt fel van gedachten gewisseld. Dat zo’n voorstel op dit moment totaal niet actueel is, moge duidelijk zijn. Maar de kolonisten reageren, evenals links- en rechtsdenkenden.
Bibi heeft wel zo’n opmerking gemaakt. Maar hij weet beter dan wie ook, dat zo’n oplossing nooit mogelijk is en door het volk nimmer zal worden geaccepteerd.
We moeten niet vergeten dat we met ons allen kijken moeten naar het gebeuren als zodanig en niet naar kreten van wie dan ook.
Kijk naar de ophef die gemaakt is over de zoon van Bibi, die bevriend is met een niet Joods meisje uit Noorwegen. Zij studeren samen en van diverse kanten is gesteld dat het onacceptabel is dat de zoon van de premier zich gebonden heeft aan een niet Joods meisje.
Afgezien van de vraag of deze conclusie juist is, mogen we ons afvragen, waarom ook nu weer de media en bepaalde kringen zich hiermee bezighouden.

4. International Holocaust Rememberance day (IHRD)
Op 27/1 heeft een grote groep Knessetleden, Israelische officials en overlevenden in Auschwitz een speciale ceremonie gehouden. Van de overlevenden is de gemiddelde leeftijd 85 jaar. Ruim 30% van hen heeft financiële problemen.
Catherine Ashton was als vertegenwoordiger van de EU ook aanwezig en heeft een toespraak gehouden. Zij kreeg het woord “Jood” niet over haar lippen.
Bibi houdt ook een toespraak. Hij zegt o.a.:
* Zelfs vandaag, nu er gezegd wordt dat de Holocaust had moeten worden voorkomen, spreekt niemand over Iran. Dit land wil het Joodse land laten verdwijnen.
* Gedurende duizenden jaren is het fenomeen van antisemitisme zichtbaar. Wij blijven vechten voor onze rechten.

In de Knesset zei Stephan Harper, de Canadese premier, dat het willen verwijderen van Israel extreem en buiten iedere proportie is. Het zou de basis van de Westerse civilisatie ondermijnen.

President Peres zegt dat de Holocaust voor een ieder een waarschuwing is: Wij zullen onze broers en zusters nooit vergeten.
* We moeten ervoor zorgen dat dit nooit weer gebeurt.
* Mensen hebben zich toen als beesten gedragen.
* We mogen het verleden nooit vergeten, maar moeten aan de toekomst werken en deze verbeteren.
* Dus de Holocaust veroordelen en onze harten en handen samenvoegen en verzekeren dat wij leven in een wereld waar een andere Holocaust niet mogelijk is..
* Laat G-d ons herinneren aan deze plicht, die oproept te herinneren en hoop te hebben.

In de VN wordt deze dag ook herdacht. Ron Prosor, de Israelische VN-ambassadeur spreekt en zegt o.a.:
* Het Joodse volk is verbannen en vervolgd, maar heeft nooit opgegeven. Steeds daar waar mogelijk scholen, synagoges gevestigd. Bruiloften en feesten gevierd.
* Uit de as van de Holocaust keerde het volk naar eigen huis terug.
* Het Joodse volk wil vrede.
* Wij moeten ons zelf verdedigen.
* Er zijn nog steeds vooroordelen, en het antisemitisme bloeit
* De VN moet informatie geven opdat de komende generaties beter worden opgevoed.
* De VN is geboren om op te komen voor de mensheid. Het zwijgen mag niet overheersen.
* De staat Israel is de enige garantie dat wij ons lot in eigen handen hebben.

5. Sinaï en Egypte
De Hamas ontkent de Egyptische verhalen, dat het verwikkeld is in de Egyptische crisis. Tevens dat het geen enkele relatie heeft met militante groepen in de Sinaï.
Egypte beschuldigt de Hamas ook van het hebben van een relatie met de Moslim Broederschap en enkele groepen, die zich verzetten tegen de regering.
Op 27/1 werd een helikopter in de Sinaï neergeschoten. Egypte is daarom een nieuwe actie in dit gebied begonnen De in dat gebied gebruikte wapens blijken geproduceerd te zijn in Rusland, China en Egypte.

6. Israel National Cyber Bureau (INCB)
2 jaar na de oprichting van het INCB delen Bibi en de burgemeester van Beersheva, Danilovich, mee dat een nationaal park wordt opgericht. De naam: Cyberspark.
Dit vond plaats tijdens de opening van de Cyber Task 2014 welke bezocht werd door honderden bedrijven. Dit is de eerste conferentie in Israel en de wereld.
Bibi zegt tevens: ik heb in Davos gezegd dat Israel een vernieuwingsland is. Wij doen mee in de wereld die we binnenstappen. De wereld van internet, de wereld van internationale contacten en relaties. We hebben hoop en angst. We moeten hopen en vrezen.

7. Tunesië
Na jaren dictatuur en discussies heeft het land een grondwet en is het meest vooruitstrevende land in het M-O geworden.
Ban Ki Moon zegt: dit land is een voorbeeld voor de andere landen die hervormingen zoeken.
Gedurende de afgelopen 2 jaar van voorbereiding waren er wel moorden en terreuraanslagen.
Het heeft 11 miljoen inwoners. Het heeft geen moslimwetten, zoals andere landen in het M-O. Dus goed voor Israel.

8. Peres – Georgië
Op 28/1 begroet Peres de premier van Georgië, Irankli Garibashvili
* Ik ben verheugd u hier te verwelkomen. Uw land is ons dierbaar. Wij vieren 2600 jaar vriendschap. Wij zijn blij uw land als vanouds te zien.
* Vandaag is een periode van beslissingen. Niet eenvoudig. Wij zijn serieus en mogen niet uitstellen. Vrede is onze strategie en erfenis. Vrede brengen in het M-O. Het echte probleem is terreur en verdeeldheid. Dat heeft niets met ons van doen.
Irakli zegt o.a.: de band tussen het Georgiaanse en Joodse volk gaat 2600 jaar terug. Dit na de verwoesting van de 1ste tempel. Vanaf dat moment was het alsof we familie waren.

9. Iran
In Davos, waar het “World Economic Forum” plaatsvond, waren de gesprekken meer gericht op Iran dan op de PA.
Bibi zegt na terugkomst dat Rouhani tijdens de conferentie heeft gezegd dat Iran geen enkele centrifuge zal ontmantelen. Dus een overeenkomst is onmogelijk. Daardoor creëert het spanning. Ook met Amerika en Engeland.
“Ik verwijs naar de Holocaustherdenking. Ik hoor en zie niets dat Iran dwingt om te stoppen.” Eenzelfde beeld als in de jaren 30 en 40?

10. Israel – Syrië
Ondanks het gegeven dat er een gespannen situatie is en officieel oorlog, vangt Israel iedere dag gewonden op. Een ethische opdracht: iedere gewonde helpen. Onze leus: wie een leven redt, redt de hele wereld.
In Syrië zijn de afgelopen 3 jaar meer dan 100.000 doden gevallen.
Israel heeft langs de grenzen veel veldhospitalen opgezet.
Aangezien het gevaarlijk blijkt te zijn dat gewonde Syriërs terug naar eigen land gaan, wordt er alles aan gedaan om herkenning te voorkomen.

11. Caspar Veldkamp
De Nederlandse ambassadeur zegt tijdens een interview voor de IDF radio:
* Een vredesovereenkomst zal de EU er zeker toe brengen Israel in veel zaken te steunen. Tot nu toe amper. Denkelijk wordt Israel dan geaccepteerd bij de VN Veiligheidsraad en de ambassades naar Jeruzalem verhuisd.
* Israel zal meer voordelen hebben dan de Palestijnen.
* Wereldopinie nu voor de underdog. Dat zijn de Palestijnen.
* Relatie Israel-Nederland is goed. Een aantal bedrijven stopt de relatie met Israel.
Noot: de ambassadeur gaat ervanuit dat Israel met de zogenaamde Palestijnen vrede kan sluiten. Met alle respect voor de ambassadeur, maar vrede sluit men niet met een groep mensen, die dagelijks nog uitschreeuwen dat zij Joden willen vermoorden en het land willen ontruimen en aan de zogenaamde vluchtelingen geven.

Denkelijk ook vanwege de goede relatie met Nederland wordt er veel aandacht besteed aan de boycot.
“The Rights Forum”, o.l.v. de geweldige politicus en mens Van Agt, speelt hierbij een belangrijke rol. Ook is ontdekt dat ex-minister Hans v.d. Broek aandringt op een economische boycot. Die man is altijd anti Joods Israel geweest. Een Ander Joods Geluid is eveneens actief.

12. John Kerry
Gezien de ontwikkeling en de onderhandelingen grijpt Kerry in met een nieuw plan.
* Israel moet zich terugtrekken uit Judea en Samaria. Niet echter het hele gebied. Grotere nederzettingen blijven in Israels handen. Maar het moet als compensatie wel een stuk land afstaan.
* Oost-Jeruzalem gaat naar de PA.
* Israel wordt erkend als Joods land.
* Geen Palestijnse vluchtelingen naar Israel.
Vraag: wat gebeurt er met de Gazastrook en de bekende eisen van Abu Mazen ?

13. Institute for National Security Studies (INSS)
Op 29/1 vindt de INSS-conferentie plaats.
Bibi over Iran: dat land houdt het westen voor de gek. Rouhani zegt in Davos tijdens het “World Economic Forum” dat Iran haar atoomenergieprogramma voor civiele doelen wordt gebruikt. Iran heeft meer dan 40 miljard in de atoomenergie geïnvesteerd en 140 miljard vanwege de opgelegde sancties. Dus 200 miljard voor vredelievende nucleaire programma doeleinden. Dat doet een land niet als het voldoende natuurbronnen heeft.
* Geen Palestijnse staat als Israel niet als Joods land wordt erkend.
* De terreur en de beledigingen tegen Israel hebben als consequentie het nemen van goede beveiligingsmaatregelen.
Peres heeft weer vreemde opmerkingen tijdens de INSS
* Geen reden om Joden niet te laten leven onder PA beheer. Die vrees had er in 1948 moeten zijn. Toen geen wapens. Wel 7 legers tegen ons.
Maar ondanks Peres’ mening waren er in 2013 meer dan 1200 aanslagen. In 2012 waren er 578 in Judea en Samaria.

14. Duitsland
Minister Ya’alon bezoekt Duitsland. Met zijn collega begroet hij de Duitse erewacht.
Hier zijn vreemde opmerkingen over gemaakt, omdat er tijdens de jaren 40/45 6 miljoen Joden zijn vergast. Zoals wel eerder vermeld mijn vraag: Waar waren dan onze vrienden, de geallieerden, die getracht hebben Joden te redden? En dit voor, tijdens en na de oorlog?!?
Minister Ya’alon zegt tijdens zijn ontmoeting in Berlijn met zijn collega niet te geloven in een democratie bij de Arabieren op korte termijn.
Het M-O is niet stabiel en wel gecompliceerd. Te houden verkiezingen betekent niet: democratie. Kijk maar om ons heen.

15. Israel kort
+++ Het aantal Syrische vluchtelingen in Jordanië is 587.000 tot nu toe.
Dit is een economisch probleem voor dit land. Daarom roept het andere landen op haar financieel te steunen.
+++ In 2013 zijn 191 aanslagen verijdeld. Wel meer gewonden. Maar minder doden. De meeste aanslagen in de Westbank. Minder in Gaza.
+++ De militaire relatie tussen India en Israel groeide in 2013. Israel is na Rusland de grootste wapenleverancier. Afgelopen 10 jaar: $10 miljard. India koopt de Iron Dome. Goed voor Israel als producent en voor India een betere verdediging.
+++ Amerika levert wapens aan de rebellen in Zuid-Syrië. Dit zijn de gematigde opstandelingen. Dus niet de militante Yihadisten.
+++ Een onderzoek geeft aan dat Israel militair op de 6e plaats in de wereld staat. Op gebied van technologie nr.4 en op economisch gebied nr.25. Het heeft in het M-O het sterkste leger.

Stichting Lechaim
Zoals in mijn inleiding vermeld, was ik vorige week in Nederland en heb dus 2 weken lang geen oproep gedaan om ons werk te steunen.
Nogmaals vraag ik uw aandacht voor het Park Fogel in Shiloh.
We mogen natuurlijk de andere projecten niet vergeten.
De internationale financiële situatie is niet om over naar huis te schrijven.
Ook wij voelen dat. Daarom onderstreep ik dat ieder bedrag, klein of groot, welkom en nuttig is. Dus mijn bekende verzoek: vergeet ons niet.

Dank, mede namens de slachtoffers van terreur,
Groet en shalom,
Harry

Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
*
Stichting Lechaim heeft de ANBI status
(brief hierover is op te vragen bij het bestuur)