Harry’s focus op Israel 510

Israel, 21 mei 2014

Beste lezer,

Sta mij toe vandaag te beginnen met u te verzoeken het werk van stichting Lechaim te steunen. Wij steunen onder meer het hoognodige zomerkamp in Sderot. Dit om ook de traumaslachtoffertjes een goede en beschermde vakantie te geven.
Elisheva Ronen was onlangs in Nederland op tv en sprak ook over deze kinderen. Zij is kinderarts in Ashkelon en behandelt ook patiënten uit Sderot. Kijk deze video: www.stichtinglechaim.nl/traumas-bij-kinderen

Wij vragen u ook om het Mifgash Centrum in Shiloh financieel te blijven helpen. Daar komen voor medische behandeling ook patiënten uit de hele omgeving.
Dank weer bij voorbaat voor uw noodzakelijke hulp.

Toneelstuk ANNE
Zoals in mijn vorige brief al vermeld heb ik de behoefte om een enkele aantekening te maken over de première van het indrukwekkende toneelstuk ANNE.
Diverse artikelen zijn daar aan besteed. Zoals doorgegeven, heb ik het stuk niet gezien. Het gaat over Anne en haar familie, die waren ondergedoken, verraden zijn en behalve de vader, het concentratiekamp niet overleefd.
Ik zou het toch wel juist hebben gevonden wanneer na het toneelstuk een minuut stilte was toegevoegd om al diegenen, die deze ramp niet overleefd hebben, te herdenken. Maar ook te vermelden al die families, die onderduikers hebben geholpen en hen het leven gered. Dit waren met risico voor eigen leven een behoorlijk aantal families en werkers.
Het is buitengewoon dat ANNE geschreven is en getoond wordt. Dat is in het bijzonder voor diegenen die na de oorlog zijn geboren zinvol. Maar mogen we dan ook niet vergeten dat er in die vreselijke jaren mensen waren, die zich ingezet hebben voor de medemens.

1. Interview Japans blad
Bibi heeft een interview gegeven aan het Japanse blad Mahnichi Ahimbun:
* Ik blijf hopen op een vredesproces. Dat is dan wel met een gedemilitariseerde Palestijnse staat, welke Israel erkent als een Joodse staat. Dus Palestijnse Arabieren een eigen staat en wij een eigen Joodse staat.
* Mijn grootste probleem een Iranese poppenstaat langs onze grenzen. Wij willen geen herhaling van Gush Katif. Meer dan 12.000 raketten zijn er sindsdien afgeschoten.
* Een status quo is niet onze wens.
* Ik beschuldig de Palestijnen van het afbreken van de gesprekken. Het bij voorbaat niet erkennen van ons en zich weer verzoenen met de Hamas is een groot probleem.
* Als de PLO ons erkent, vinden we een oplossing.
* Ik zie niet dat de de Hamas ons zal erkennen en zal stoppen met geweld.
* Als Iran gaat samenwerken met Noord-Korea geeft dit grote veiligheidsproblemen.
* Ik heb met mijn Japanse collega Abe een goed gesprek gehad. We zullen onze samenwerking verhogen. We willen onze kennis, technologie en benodigde apparatuur ter beschikking stellen. Abe zou dit waarderen.

2. Nakba dag
De Arabieren herdenken de Nakba (ramp) op 15/5 op de dag dat Israel in 1948 onafhankelijk werd. Dit jaar werd dit ook herdacht samen met de Hamas en extreem linkse Israelische groepen. Ook de ongeveer 700.000 Arabieren, die toen Israel “tijdelijk” verlieten. Egypte, Syrië en Trans-Jordanië beloofden een vlugge terugkeer, want de Joden zouden in zee worden gedreven. De vluchtelingen zitten in kampen, hebben geen nationaliteit, geen werk, geen eigen huis. Joodse gemeenschappen in de Arabische landen moesten die landen verlaten. Dat waren er ongeveer 800.000, die opgevangen zijn en in het dagelijks leven opgenomen.
Bijzonder is toch wel dat toentertijd Ben Gurion heeft gezegd: geen leger, geen economie. Engeland gaf wapens aan de Arabische landen. Ben Gurion zette door en dit tegen de wil van Amerika.
Ben Gurion was een stijfkop. Hetzelfde kan gezegd worden van Levy Eshkol wat betreft de 6-daagse oorlog in 1967, en Menachem Begin die in 1981 de atoomreactor in Irak bombardeerde. Door hun optreden kreeg Amerika respect voor Israel.
Bibi zegt op deze dag dat op de Westbank en in Gaza de hoogste graad antisemitisme is. Volgens onderzoek 93% van de bevolking. Op deze dag worden ook de uit Israel afkomstige Arabieren herdacht. Diegenen die de staat Israel niet erkennen, willen geen vrede, aldus Bibi.

3. Abu Mazen en de Nakba dag
Hij zegt in Ramallah dat na 66 jaar Nakba is bewezen dat Palestina van ons is en Oost-Jeruzalem onze hoofdstad. Dat is ook agendapunt nr.1 van de wereldleiders. Niet als vluchtelingen, maar als onafhankelijke mensen. Daarom zijn we vandaag hier. Ik beloof jullie dat Jeruzalem van ons is.

Bibi en Nir Barkat, de burgemeester van Jeruzalem, menen dat kinderen beter moeten worden opgeleid en opgevoed. Israel is de de staat van de Joden. Wij gaan door met bouwen, ook in Jeruzalem. De wet die op korte termijn wordt aangenomen, houdt in dat duidelijk vermeld wordt dat Israel de staat van de Joden is. Dezelfde dag is er een ontmoeting met boeren uit de Westbank en Gaza. Instructies worden gedurende een week gegeven over de ontwikkeling van de landbouw.
De Arabische gasten toonden hun erkentelijkheid en zeggen veel te hebben geleerd.
Deze workshop is mede gefinancierd door de VN voedsel- en landbouworganisatie.

4. Ehud Olmert
In diverse Arabische landen wordt geroepen om eenzelfde wet te maken, waardoor de corruptie niet meer wordt geaccepteerd. Israel is de enige democratie in het M-O. Wij kunnen veel leren van dit land. Israel is een symbool van recht. In Koeweit zou hij overigens een goede functie gekregen hebben.

5. India
Een delegatie van 30 bedrijven bezoekt Israel om deel te nemen aan het grootste evenement op o.a. technisch gebied in Tel Aviv. Het doel is het leggen van contacten met Israelische bedrijven. De expositie duurt 2 dagen.
Goede zaken worden al gedaan op gebied van landbouw en diamant. De omzet is ongeveer $ 5 miljard. Niet inbegrepen de handel op gebied van militaire zaken.
Er wordt naar gestreefd om in 2020 een omzet te bereiken van $ 400 miljard. Israel concentreert zich op export naar Oost-Azië. De huidige export is tot nu toe vnl. naar China en die is hoger dan naar Amerika.

6. De Palestijnse Autoriteit
De PA-minister van BuZa Riad al Malki roept de grote machten op om de kolonisten als terrorist te beschouwen. De meeste bewoners zijn bijzonder orthodoxe Joden. Zij worden mede door de staat gefinancierd. Die ziet deze groep toch ook als een militaire noodzaak. Hun houding is niet populair bij de seculiere bevolking. Er zijn, zoals algemeen wel bekend, problemen bij de ontruiming van illegale nederzettingen. Het IDF heeft het daar niet makkelijk mee.

7. Grote Verzoendag
Ron Proser heeft een brief naar alle VN-leden gestuurd. Hij schrijft dat er 3 belangrijke religies zijn die door de VN worden erkend: christenen, moslims en joden.
Op de agenda wordt het Jodendom niet vermeld. Jom Kippoer (Grote Verzoendag) is de dag waarop Joden in de hele wereld vragen om vergeving en verzoening. Die dag wordt er gevast, niet gewerkt en de hele dag gebeden gezegd.
Proser heeft de 192 ambassadeurs gevraagd de VN te verzoeken ook deze dag op de kalender te zetten en te erkennen. Dan zijn wij ook niet verplicht die dag onder meer bij de VN aanwezig te zijn, aldus de ambassadeur.

8. Bus bij Hebron
Een bus vol met 6e jaars Joodse schoolmeisjes was op 13/5 onderweg naar Hebron om hun batmitsva (meerderjarigheid) in de grot van Machpela te vieren. Ze werden aangevallen door 4 terroristen met vuurbommen. Dit was een geplande aanslag.
De regering ging akkoord met dit bezoek evenals het bezoek aan Rachels graf. De bus was beschermd tegen kogels. Geen gewonden. Onbekend is het aantal traumapatiënten. Deze aanslag is in geen krant gepubliceerd.

9. Pakistan
Pakistaanse christenen hielden een demonstratie in Karachi om de Israelische regering te erkennen. Dit was op 14/5 georganiseerd door “God’s Peoples Fellowship of Pakistan”. Zij willen ook als pelgrims Israel bezoeken. De 10 miljoen christenen hebben een religieus belang. Israel is een realiteit en democratie.
Deze groep heeft grote problemen met de islam en het land kent geen religieuze vrijheid. Steeds meer Arabisch sprekende christenen worden in het IDF (leger) opgenomen. Sinds kort is de eerste christen officier geworden. Zij allen begrijpen dat Joods Israel niet hun vijand is maar het goede land om daar te leven.

10. Haniyeh en de Fatah
Haniyeh, de Hamas leider, is het eens met het beleid van Fatah; en we blijven loyale soldaten van Palestina. Na het samenstellen van een eenheidsregering mogen er geen ontslagen vallen. We worden partners en stellen veiligheidsgroepen samen op de Westbank en in Gaza. We blijven wel onafhankelijk.
Dat betekent dus dat er toch eigenlijk 2 gebieden zouden blijven.

11. Servië en Bosnië
Bibi spreekt met de premier Vucic van Servië. Hij biedt hem de nodige hulp aan om de wateroverlast te bestrijden. Israel zond al 1.5 miljoen ton medische en humanitaire hulp. Onder meer waterpompen en dekens. Een teken van vriendschap, aldus een Servische official. Er zijn al meer dan 20 doden te betreuren.

12. Syrië
In Syrië is een grote crisis. Voeg maar toe de relatie met Iran en de verhouding regering contra de opposanten. Syrië heeft wel steeds gesproken over het afwijzen van Al Quada hulp, afvoeren van chemische wapens en het bieden van humanitaire hulp. Dus eigenlijk zoals Amerika dat heeft voorgeschreven. De VN zou moeten ingrijpen. Israel wil wel samenwerken met het ICRC (internationale Rode Kruis).
Het plan van Syrië: weg met de buitenlandse vechters. Dus een samenwerking van Damascus, Teheran en Moskou. De bevolking is het slachtoffer. Het wordt als schild gebruikt. Suleiman, de baas van Libanon, roept de Shi’itische Hezbollah op Syrië te verlaten.

13. China
Op 19/5 is er een ontmoeting tussen Bibi en vice premier Yan Dong.
Bibi verwelkomt hem en zegt dat het gisteren een geweldige dag was. Maccabi werd kampioen. Het leek op een nationale feestdag. Vandaag vieren we de goede relatie en samenwerking met China. China is onze grootste handelspartner in Azië en we verwachten dat het de grootste in de wereld wordt. We tekenen vandaag het uitbreiden van innovatie en samenwerkingsmogelijkheden. Er is een natuurlijke band tussen de beide oudste culturen.
In Israel is een Chinese delegatie van ongeveer 400 man. Zakenlieden en politici. Een verdrag wordt ondertekend met de universiteit van Beying om $ 300 miljoen te investeren. Daarmee wordt een onderzoekscentrum opgezet dat als doel heeft technologie, biotechnologie, zonne-energie, water en ander omgevingsonderzoek.
Daardoor meer handel. 14 Chinese en 7 Israelische studenten zullen op de universiteit in Beying samenwerken. Het hoofd investeringen zegt dat de groep in Israel is om de Chinese industrie en structuur te verbeteren. Dat is nodig om op niveau te blijven.

14. Israel kort
+++ Israel investeert 10 miljoen euro in Zuid-Amerika om de relatie met Costa Rica, Columbia, Mexico, Chili, Peru te verbeteren. Het gaat om de economie, de cultuur, diplomatie en natuurlijk het toerisme. Het doel is groei van de export. Daardoor o.a. groei van de Israelische arbeidsplaatsen en betere sociale voorzieningen.
+++ De huidige generatie Palestijnse journalisten is tegen Israel en dus tegen de Israelische journalisten. Abu Mazen reageert niet en de PA-journalisten zien dit als een plus. Volgens hen zijn de Israeli’s een deel van het leger. 20 jaar geleden was er nog een goede samenwerking.
+++ Putin heeft contact gehad met Rouhani. Zij willen de handel tussen Rusland en Iran verbeteren. Is nu $ 5 miljard. Moet worden verviervoudigd. Op gebied van energie, electra, olie en gas, wegenconstructie,voedselindustrie, techniek.
+++ De Australische ambassadeur heeft in Jeruzalem contact gehad met Israelische officials. Volgens Saeb Erekat was dit illegaal. Jeruzalem is bezet gebied.
+++ De Palestijnse premier Haniya geeft die zelfde dag door dat beide partijen op de drempel staan van eenheid. Amerika en Israel hebben hierover wel problemen.
+++ Een groep Israeli’s is in Nigeria om mee te werken aan het zoeken van de 300 gekaapte kinderen.
+++ Het Magen David Adom (Israelische Rode Kruis) heeft op 14/5 Turkije aangeboden hulp te verlenen bij het zoeken naar overlevenden van de mijnexplosie in Turkije. Erdogan heeft Israel inmiddels bedankt voor de gegeven hulp.
+++ Ongeveer 100 Nederlandse moslims waren in 2013 in Syrië en namen deel aan de Jihad activiteiten. Zij zijn nu terug en een gevaar in het land. Toevoegen dat sheiks de jonge Moslims oproepen om geweld te gebruiken. Dat wordt dus een gevaar in de hele wereld.
+++ Bibi en Chuck Hagel, de Amerikaanse minister van Defensie, ontmoeten elkaar op 16/5. Bibi stelt dat alles gedaan moet worden om te voorkomen dat Iran atoomwapens krijgt. Hagel bezocht Israel en besprak gedurende 2 dagen de situatie over Syrië, Iran en het vredesproces. Beiden onderstreepten de hechte samenwerking.
+++ Israel en Amerika zijn op18/4 een gezamenlijke oefening op gebied van verdediging tegen raketaanslagen begonnen. Meer dan 1000 Amerikaanse militairen zijn hierbij betrokken.
+++ Venezuela levert de PA 240.000 tonnen ruwe diesel olie. Daardoor wordt de PA-economie iets beter.
+++ Op 25/5 bezoekt de paus Israel. Er is hiervoor enorm veel belangstelling.
8000 politie-agenten worden voor de beveiliging ingeschakeld. De paus wil geen bewapende en beveiligde auto. Hij wil de goede relatie onderstrepen.
+++ Vanwege het aanboren van nieuwe gasbronnen in Israel heeft Egypte een bericht doorgegeven dat het natuurlijk gas uit Israel gaat kopen.
+++ Vanwege de hitte hebben vogels niet meer genoeg vet en ook zwakke spieren. Tijdens hun vlucht van Afrika naar Europa en Azie maken zij een stop in Eilat om in de groene vlakte aan te sterken.
+++ Maccabi Tel Aviv heeft de Europese basketbaltitel gewonnen in de finale tegen Madrid. .Ongeveer 9000 Israeli’s waren in Milaan om het team te zien winnen met 98 tegen 86 punten.
+++ De besprekingen tussen Iran en de P5+1, Amerika, Engeland, Frankrijk, Rusland, China + Duitsland, zijn op 26/5 zonder enig resultaat beëindigd.

Shalom
Harry

Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status