Harry’s focus op Israel 513a

Israel, 19 juni 2014

Beste lezer,

De kaping van de 3 jongens is in Israel het grote nieuws. Speciale bijeenkomsten, o.a. gebedsbijeenkomsten, en we hopen dat zij ongedeerd zullen worden vrijgelaten. Veel demonstraties en natuurlijk de inzet van het leger dat het gebied grondig onderzoekt. Men hoopt en verwacht zelfs na ruim een week dat toch succes wordt geboekt.
Het is hartverwarmend dat regeringen in vele delen van de wereld en ook in bepaalde Arabische landen een duidelijke afkeuring publiceren.
Ik verwijs naar twee video’s op www.stichtinglechaim.nl/israel om een indruk te krijgen van
de reacties in Israel.
Dat verwezen wordt naar de kaping van Gilad Shalit, die na 5 jaar ingeruild werd voor ongeveer 1000 gevangen terroristen en het ontruimen van Gush Katif is een logische zaak. Veel vrijgelaten terroristen zijn weer terrorist geworden en nu weer door het IDF opgepakt en Hamas heeft van Gush Katif in plaats van een basis voor positieve onderhandelingen een terreurnest gemaakt en dat met maar één doel : Israel overnemen en de daar wonende Joden verjagen of doden.
In Gaza, maar ook elders, wordt door Palestijnen feest gevierd. Israel heeft meer dan 2000 militairen ingeschakeld en bombardeert diverse Hamas centra.

Ik vraag ook uw aandacht voor deze toespraak van Dennis Prager… Hij geeft in het Engels een duidelijke uiteenzetting van het recht van Israel om een eigen staat te hebben.

Vervolg Focus 213:
9. Akkoord EU en Israel
Bibi en Barosso, de EU-voorzitter, hebben het toetredingsakkoord van Israel tot het EU programma “Horizon 2020” getekend. Dit programma is het grootste in de wereld wat betreft wetenschappelijke en industriële samenwerking. Israelische deelnemers hebben ongeveer 500 voorstellen ingediend. In september zal een en ander worden behandeld.

10. Hamas, Hezbollah, ISIS
Ondanks het deelnemen van de Hamas aan de eenheidsregering zijn diverse raketten op Zuid-Israel afgeschoten. Zoals eerder vermeld heeft Bibi gezegd dat Abu Mazen verantwoordelijk is.
De Hezbollah heeft haar basis in Libanon. Het heeft nu een nieuwe groep opgezet UNIT 3800. Haar opdracht: training van Shi’itische militanten in Irak, Yemen, en andere groepen in de regio.
Na de positieve resultaten in Irak en Syrië willen de ISIS-terroristen hun Jihad uitbreiden naar Jordanië, de Gaza, de Sinaï, Libanon, en Israel. Hun doel is uitbreiding van de islam. Hier niet tegen optreden betekent een moslimoverheersing in het M-O en een gevaar voor het Westen en Amerika dat in ieder geval Jordanië militair moet steunen.

11. Egypte
Tijdens zijn eerste toespraak heeft de nieuwe president van Egypte Abdel Sissi gezegd:
* We moeten het terrorisme verslaan. Veilgheid is van groot belang.
* We maken geen deal met opposanten.
* Een nieuw beleid gebaseerd op verzoening en tolerantie.
Bij de inauguratie van Al Sissi waren niet uitgenodigd: Qatar, Turkije, Israel, Tunesie. Wel 22 landen, o.a. de UAE, Koeweit, Bahrein, Jordanië, de PLO, Iran, Rusland, Amerika, Zuid-Afrika, Ethiopië, Oeganda, Sudan, Nigeria.
De haven van El Arish (Sinaï) staat nu onder controle van het Egyptische leger. Dit om de Sinaï goed te kunnen beveiligen.

12. House of prayer and learning
In Berlijn bidden Joden, christenen en moslims onder hetzelfde dak. Baanbrekend werk van een ex-pastoor een rabbijn en een imam. Dat vindt nu plaats in een bepaald gebouw. Maar in 2018 in een daartoe te restoreren pand in Berlijn. Dat is dus interreligieus. Berlijn heeft 3.4 miljoen inwoners.
19% is Protestant, 8% is Moslim, 0.9% Joods, 60% geen religie.

13. De nieuwe president
Reuven Rivlin, een Likoed lid, is in de 2e verkiezingsronde als 13e president van Israel gekozen. Hij kreeg 63 stemmen en zijn tegenstander Meyer Sheitrit 53. Rivlin was tegen de ontruiming van Gush Katif, Sheitrit en Arabische Knessetleden voor Sheitrit.
Rubi Rivlin dankt G-d dat hij kan praten. Nu niet meer als Knessetlid. Hij dankt eveneens voor het in hem gestelde vertrouwen: “Ik ben nu geen partijlid meer, maar het huis voor u allen. Lang leve de Israelische democratie.”
De Syrische rebellen feliciteren Rivlin. Hun leider Advan spreekt de wens uit dat beide landen een goede relatie zullen hebben. Dus Syrië en Israel.
Wij beiden willen dat de Assad familie, Hezbollah en Iran wordt overwonnen.

14. Saeb Erekat
De leider van de PA-onderhandelingen noemt Abu Mazen een lafaard.
* Abu Mazen heeft geweigerd meerdere van de bekende 15 VN-organisaties toe te voegen aan haar lidmaatschap.
*Hij is fout als hij denkt met Bibi een akkoord te kunnen maken. Dat gaat alleen via de VN en andere internationale organisaties.
* Abu Mazen heeft Amerika beloofd niet meer dan het lidmaatschap van de 15 organisaties te vragen. Palestina is ons thuisland.
* Hij is te vriendelijk voor de Hamas. Hij ziet de zaak als die van hem.

15. Reacties kaping
De neef van Knessetlid Hanin Zoabi veroordeelt de kaping van de 3 jongens. Hij is een moslim en woont in Israel. Daar is hij trots op. Inmiddels zijn 3 familieleden door de Israelische politie opgepakt. Zij bedreigen de jongeman met de dood. Hij woont in Nazareth en is van beroep zanger.
De PA stopt met onderhandelen wat betreft de uitwerking van de eenheidsregering, vanwege de houding van de Hamas. De PA betaalt ook de salarissen niet van de voormalige 40.000 Hamas regeringsmedewerkers. Er is ook nog geen parlement.
De EU heeft 5 dagen na de kaping pas haar afkeuring doorgegeven.
Door de actie “Mijn Broeders Hoeder” zijn al meer dan 200 mensen gearresteerd, veel huiszoekingen gedaan en daarbij veel wapens gevonden.
Volgens Abu Mazen is de kaping een spel. De kaping is vol met tegenstellingen. Wel 240 Palestijnen gearresteerd en 800 huizen en gebouwen onderzocht.
In Brazilië is een rally gehouden,opdat de 3 jongens niet worden vergeten.

16. Kenya
Op 16/6 ontmoet minister Lieberman de Kenyaanse president Uhura Kenyatta. Hij onderstreept het belang van zijn bezoek aan Kenya vanwege de terreuraanslagen in dit land en de vele doden. Israel is een goede vriend. Lieberman wil zo spoedig mogelijk de terreurgroep Boko Haram en de militante groep Al Shabaab op de zwarte lijst van terreurorganisaties hebben.
ISIS is in Irak, Hamas in de PA, Boko Haram in West-Afrika, Al Shabaab is Oost-Afrika. Allen hebben als deel van het globale Jihad-netwerk het doel om die gebieden te islamiseren. De wereld kijkt toe, praat en doet niets. Lieberman meent dat de landen in de regio moeten samenwerken en niet rekenen op hulp van andere landen. Kijk naar Syrië, Irak en Libië.

17. ISIS (Islamic State of Iraq and Syria)
In Irak rukt de ISIS op en benadert Baghdad. Mensen vluchten massaal naar veilige plekken. Het is tegen de regering en gecontroleerd door de Sunni terreurorganisatie. Doordat Mosul is veroverd, heeft het ook honderden miljoenen dollars cash veroverd, plus goud en Amerikaanse wapens. Het heeft meer dan 3000 gevangenen vrijgelaten, o.a. Jihadisten en terroristen.
De ISIL (Islamic State of Iraq and Levant) wordt gesteund door Amerika.
ISIL controleert Noord-Irak en Oost-Syrië.
Obama heeft 300 specialisten/adviseurs gestuurd om de regering in Baghdad te steunen.
Rouhani, de Iraanse president, is bereid om samen met Amerika de ISIS in Irak tegen te houden. Amerika moet dan wel een betere relatie met Iran aanknopen.

18. Vluchtelingen
Volgens het UNCHR waren er in 2013 51.2 miljoen vluchtelingen. 6 miljoen meer dan in 2012, Syrië, Centraal Afrikaanse Republiek, Soedan en Afghanistan het hoogste aantal: 3.5 miljoen.
Men ziet geen einde volgens Antonio Gutarres, de hoge commissaris voor de vluchtelingen. Men moet oorlogen stoppen en vrede maken.

19. World Jewish Congress
De president van het WJC, Ronald Lauder, zegt o.a.:
*Ik zal de wereldleiders en alle burgers zeggen dat we nooit tolereren enige anti christelijke bedreiging, eveneens niet het antisemitisme.
* Uw gevecht is ons gevecht.
* Christenen in de wereld en in het bijzonder in het M-O, in landen als Syrië, Egypte,Libanon, en Irak worden geconfronteerd met bedreigingen door aanslagen van moslimextremisten..
* In Syrië zijn 500.000 vredelievende christelijke Arabieren verdreven en gedood.
* De volken van christenen en Joden zullen de chr. Arabieren beschermen.

20. Israel kort
++ De Iraanse leider Ayatollah Ali Khameini belooft de wereld dat MAHDI, de moslim-messias, spoedig komt. Dan is de wereld vrij van ongelovigen en niet-gelovigen. Dat is de belofte van Allah.
++ Ondanks de Hamas-PA eenheid blijft Obama met de PA praten. De ZOA heeft felle kritiek op Obama en de PA.
++ Meer dan 11.000 Israeli’s hebben tickets gekocht voor Brazilië. Een Palestijnse voetballer is gearresteerd omdat hij Hamasactiviteiten ontwikkelde.
++ Israel en Vietnam onderhandelen over een vrijhandelsakkoord. Dat moet eind 2014 rond zijn. Handel op dit moment: $747 miljoen. Veel Israelische bedrijven doen al zaken met Vietnam. Vnl. landbouw en defensie.
++ Noorwegen heeft haar ontmoeting met Palestijnen uitgesteld. Gaat om financiering. Motief: de kaping van de 3 jongens.
++ De echtgenote van Abu Mazen is vorige week in Tel Aviv in een medisch centrum opgenomen om een voet-operatie te ondergaan. Toch wel duidelijk hoe de situatie in het M-O is. Bij de de PA en de Hamas wordt feest gevierd vanwege de kaping van de 3 jongens en in Israel worden Palestijnen medisch behandeld. In november 2013 was het de kleinzoon van Haniyeh, de Hamasleider.
++ Het VN-comité dat zich bezighoudt met politiek en kolonisatie heeft als vice-voorzitter tijdens een geheime stemming Amichai namens Israel gekozen.
79 pro en 34 anti. Een tegenvaller voor de Arabieren.
++ Op 19/6 heeft het IAF 5 raketafschietplaatsen en 6 wapendepots in Gaza vernietigd. Dit als reactie op de raketaanslagen in het zuiden van de Negev.
++ In de haven van Ashkelon is een olietanker met Koerdische olie aangekomen.
Daardoor 10.000en vaten, die aantonen dat Israel weer een goede relatie heeft met een Arabisch land.
++ Tijdens de 29e internationale burgemeestersconferentie in Jeruzalem nemen een groot aantal burgemeesters deel. Zij overhandigen Bibi een verklaring in welke de kaping van de 3 jongens wordt veroordeeld. De burgemeester van Buenos Aires zegt dat je in Israel moet zijn om het lijden aan te voelen.

Stichting Lechaim
Ik doe een toch wel dringend beroep op u allen ons te steunen met ons werk.
In Sderot zowel als in plaatsen als onder meer Shiloh spelen de kinderen op speciaal beschermde speeltuinen. Bescherming om trauma te voorkomen en de traumapatiënten te helpen is een bepaalde beveiliging nodig.
Wij hebben beloofd om deze jammer genoeg noodzakelijke beveiliging te helpen financieren. Help ons helpen opdat de kinderen van een prettige tijd en in het bijzonder de vakantieperiode kunnen genieten.
Ik houd weer spreekbeurten in Nederland tussen 28/10 en 9/11.
Dank weer bij voorbaat namens het bestuur en de kinderen.
Harry

Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status