Harry’s focus op Israel 514

Israel, 1 juli 2014

Beste lezer,

U hebt van onze stichting al een triest bericht ontvangen over de dood van de gekidnapte jongens. Dit heeft invloed op ons dagelijks leven en op de politieke situatie. Ik ga daar nu geen meningen aan toevoegen. Eerst afwachten hoe onze regering reageert, evenals de betrokken Palestijns Arabische landen.

Terwijl ik met deze brief begon, ontving ik een noodbrief van vriendin Odelia uit Sderot. De rakettenregen houdt niet op en de angst van de kinderen is moeilijk te omschrijven. De vakantie begint nu en voor de jeugd zijn beschermde speelplaatsen gemaakt. Zoals vaker geschreven en doorgegeven is het onze menselijke plicht de consequentie van de onrust in het Midden-Oosten te aanvaarden en ons best te doen om de slachtoffers van terreur te steunen.

Het terrorisme houdt niet op. De tegenstelling tussen de Hamas en de Fatah die voor de buitenwereld een eenheidsregering hebben samengesteld blijft. Hoewel Abu Mazen zich positief had opgesteld wat betreft de kaping van de 3 jongens, had hij totaal geen macht en denkelijk geen behoefte om de Hamas te beïnvloeden. De kidnapping en de droeve gevolgen van de 3 jongelui houdt een ieder in ons land bezig en het is positief om te mogen constateren dat heel veel landen hun afkeuring hebben getoond. Israel wil tot een overeenkomst met de buurlanden komen. Maar hoe kan dat als in het vaandel van de PLO nog steeds niet staat geschreven dat men respect heeft voor het Joodse land en haar bevolking?
De betreffende Arabieren willen een eigen land hebben. Dat ligt dan tussen de Middellandse Zee en de rivier de Jordaan. Dat gebied is door G-d aan Abraham gegeven en niet aan niet- bestaande volk “Palestijnen”.

Als we kijken naar de onrust in de buurlanden en de problemen die ook de christelijke groeperingen hebben, dan is het duidelijk dat onze regering er alles aan doet om de veiligheid te waarborgen van het Joodse volk en de Israelische moslim- en christelijke gemeenschappen in Israel.

1. Immigratie
De aliyah, immigratie naar Israel, is dit jaar tot nu toe met 55% gestegen. De belangrijkste bronnen zijn Frankrijk en Oekraïne. Volgens Nathan Sharanski, de voorzitter van het Joods Agentschap, zullen er ongeveer 5000 uit Frankrijk komen. Dat is 1% van de Joodse gemeenschap. “Wij helpen de jeugd, maar versterken ook het Joodse leven in dat land.”
Dit jaar zijn er tot nu toe 7912 immigranten. Vorig jaar 5092. Niet meegerekend de uit Ethiopië afkomstige nieuwe burgers.

2. Tunnels
Tijdens de actie ‘Mijn Broeder’s Hoeder’ zijn op 23/6 in Hebron veel tunnels in huizen ontdekt. Onder meer onder meubels. Ook laboratoriums waar explosieven worden geproduceerd. Het IDF onderzocht waterreservoirs, landbouwgebieden, enz. De zoektocht naar de 3 jongens was veel intensiever dan tot nu toe in zulke gevallen. Bij het zoeken werden veel Palestijnen gearresteerd.

3. ISIS
Deze radicale islam organisatie geeft in een rapport van 400 pagina’s door dat in 2013 10.000 terreuracties in Irak werden uitgevoerd. 1083 executies en 1015 vernielde huizenen, 238 moord-aanslagen.
Het geeft tevens door dat het alle grensposten tussen Irak en Syrië en tussen Irak en Jordanië in handen heeft.
De Islamic State of Iraq and Al-Sham is een deel van de Jihad beweging, die een Moslim Kalifaat wil stichten in de Levant regio. De zwakte van het Iraakse leger maakt haar werk makkelijker, evenals het zwakke optreden van Maliki. De bevolking toont geen belangstelling en ook geen weerstand.
De ISIS heeft niet de kwaliteit in huis om de betreffende gebieden te beheren. De gevaren komen door het enorme kapitaal dat ISIS van de banken heeft overgenomen. ISIS wil uitbreiden en Israel staat ook in haar boek.

4. Presbyteriaanse kerk in Amerika
De kerk verkoopt haar aandelen van bedrijven, die in Judea en Samaria produceren. Bibi stelt een groep journalisten voor om een bustocht te organiseren en leden van de kerk in Syrië, Libanon en Irak te laten bezoeken. De bus moet wel beschermd zijn en de deelnemers moeten nooit zeggen dat ze christen zijn
In het M-O wordt gevochten tussen militante Sunni’s en Shi’iten. De enige rustige plek: Israel. Tolerantie, bescherming van minderheden. Homo’s, christenen, islamieten, enz. Totaal: 1.8 miljoen. Bibi roept de 300 Joodse internationale journalisten op om de leugens te verslaan met waarheid, met feiten.

5. Irak
Het leger van dit land is enorm verzwakt. Er is een groot gebrek aan wapens en er zijn 10.000-den deserteurs. De crisis is een kwestie van corruptie, matige leiding en gebrek aan een goede training.
Maliki wil geen nationaal noodkabinet dat tegen de Sunni’s kan optreden. Het is ook niet overeenkomstig de Turkse grondwet. Er is wel, zoals hier al geschreven, druk van ISIS om het land een andere politiek uit te laten voeren. .

6. Wolfson Medical Center
Sinds de actie ‘Mijn Broeder’s Hoeder’ zijn 8 Palestijnse kinderen opgenomen.
2 urgente gevallen uit Judea, Samaria en Gaza en 2 openhartoperaties.
Op 24/6 zijn 15 kinderen opgenomen. Deze doktoren van de groep SACH (Save a child’s heart) gaan door, ondanks de kaping van de 3 jongens. Wij, aldus dr. Lior Sasson, hoofd van SACH, hebben de plicht kinderen te helpen.

7. Ashkelon
Zoals al doorgegeven houdt de rakettenregen in het zuiden niet op. Op 25/6 vielen er weer een aantal op Ashkelon en omgeving. De bekende reactie: het IAF heeft 7 Hamasdoelen gebombardeerd, vnl. afschietplaatsen.

8. Minister Lieberman
Op 26/6 ontmoet Minister Lieberman diverse collega’s in Parijs. Onder meer John Kerry en de Franse minister Fabius.
Zijn belangrijkste kreet: denk niet dat kapingen en aanslagen alleen in Israel plaatsvinden. Kijk naar New York, Londen, Parijs, Madrid, Brussel, enz.
Hij heeft ook gesprekken gehad met de ministers uit Italie, Australië, Oekraïne, Litauen, Cyprus.
Steeds zegt hij in de ontmoetingen: wij moeten de kaping veroordelen en optreden.

9. De Joodse Nakba
De Knesset heeft een wet aangenomen om op 30/11 een herdenkingsdag te hebben voor alle Joden, die uit Arabische landen zijn verdreven. Dit onderwerp wordt nu dus ook op scholen onderwezen. Het gaat niet alleen om de periode 1948/1949 maar ook het verleden. Er hebben in dit gebied steeds Joden gewoond.

10. Onderzoek
55% van de Palestijnen op de Westbank willen geen tweestatenoplossing.
68% van de Palestijn in Gaza willen geen tweestatenoplossing.
Er moet worden gewerkt aan herstel van de geschiedenis. Dus een Palestina van de rivier tot de zee.
31% op de Westbank en 22% in de Gazastrook ziet graag het stoppen van de bezetting en de voltooiing van de tweestatenoplossing.
70% in Gaza: stop het geweld en handhaaf het staakt het vuren.

11. De PA
Om de problematiek wat betreft donaties aan terroristen te voorkomen, heeft Abu Mazen de naam gewijzigd.
Het PA-ministerie voor gevangeniszaken ontvangt $ 12 miljoen per maand. De PA betaalt deze terroristen, de vrij gelaten terroristen en hun familie.
Het heet nu dus “de Autoriteit van Gevangeniszaken”.

12. Peres in Washington
Tijdens het afscheidsbezoek van president Peres ontvangt hij een bijzondere onderscheiding. Hij spreekt en zegt onder meer:
* Vrede met Palestijnen is mogelijk. Arabieren zijn niet onze vijanden. Dat zijn wel de terroristen. Zowel in Amerika en Israel.
* Vrede met de Palestijnen is het meest mogelijke van het onmogelijke.
* 7 oorlogen hebben Israel steeds weer een overwinning bezorgd. Daardoor is de kunstmatige structuur in het M-O opgebouwd. Een structuur welke door voormalige keizerrijken was uiteengevallen.
* De regels die de wereld regeren worden herschreven. Veiligheid en voorspoed zijn niet alleen nationale regels.
* Abu Mazen is zeker een vredespartner. Dat heeft hij in het Arabisch gezegd. Ook afgekeurd de kaping van de 3 jongens.
* Ik dank Obama voor zijn opgenomen verplichting Iran te onthouden van atoomwapens.
* Israel zoekt een goede oplossing voor vrede.

13. Saoedi Arabië
In Saoedi Arabië is het groot alarm. De extremisten hebben de grens bereikt. ISIS, de tak van Al Quada, is nu vlakbij Turkije, Jordanië, Saoedi Arabië.
ISIS mobiliseert een leger van duizenden zelfmoordenaars van diverse nationaliteiten. Aangezien velen teruggaan naar hun eigen land, kan dat de basis zijn voor een 3e wereldoorlog. Turkije heeft de grenzen gesloten voor moslim extreme groepen. Er zal een sterke regering moeten komen in Syrië en Irak, die dan ook steun moeten ontvangen van Amerika en de EU. Ook Jordanië heeft het leger versterkt om de grenzen te beschermen.
De ISIS bezet steeds meer gebieden in Jordanië. Niet onmogelijk dat dit land Israel zal vragen haar de nodige steun te geven. Duizenden Syriërs vluchten naar Jordanië.

14. Onderzoek dr. Kukali
De president van het Palestijnse Centrum voor Publieke Opinie heeft een onderzoek gedaan naar de mening van de doorsnee Palestijn.
Men vond de kaping van de 3 jongens een slechte zaak en hoopte dat zij gezond en wel weer zouden thuiskomen. Men denkt dat de Hamas de kaping niet heeft georganiseerd. De Hamas wil immers de komende verkiezingen winnen. De houding van Israel is dus een plus voor de Hamas. “Als de jongens zijn vermoord, dan is dat slecht wat betreft de steun van de internationale wereld”.
De PLO doet de onderhandelingen. De regering is er om eenheid bij het volk te krijgen en namens haar te onderhandelen.
Volgens het onderzoek wint de Fatah. Er moet wel wat veranderen in Gaza. De Hamas is immers tot nu toe een teleurstelling. Er blijken 13 politieke partijen te zijn.

15. ISIS
Het IAF heeft 12 doelen gebombardeerd in Gaza. Dit n.a.v. de raketaanslag op Sderot.
ISIS heeft nu wel haar naam veranderd. Nu: Islamic State. Dus eigenlijk alle moslims.
Dit is dus nu: alle emiraten, groepen, landen en organisaties. Dat is dus een Celifaat, een moslimstaat. Nu dus de Al Quada afgescheiden groep, die inhoudt: N.O.-Syrië en deel van Irak. .
De woordboerder van de Islamic State of Iraq en Levant *ISIS” zegt dat de leider nu Abu Bakr al Baghadi is. Wij allen moeten loyaal zijn t.a.v. van hem. Het is een hergroepering geworden. Een bedreiging van de Sunni extremisten voor o.a. Amerika, maar ook Irak.

16. Israel kort
++ Op 22/6 is door het Syrische leger een aanslag gepleegd op de Golan.
1 slachtoffer van 13 jaar. Als reactie heeft het IAF 9 Syrische doelen gebombardeerd in de Syrische Golan.
++ Er zijn veel Amerikaanse officiële wetenschappers die Obama gezegd hebben: genoeg is genoeg. Pollard moet eindelijk vrij. Te lang en de opgelegde straf is onwettelijk. Pollard was een Amerikaans burger. In 1995 Israeli geworden en gestraft, omdat hij voor Israel geheim werk deed.
++ 634 Palestijnse gevangenen zijn gestopt met de hongerstaking.
++ De Djihadist Oussama C., een voormalige Marokkaan van 18 jaar, is in den Haag gearresteerd. Diverse verhalen geven duidelijk aan dat deze stroming eigenlijk maar 1 doel heeft: de macht veroveren. Als de wereld zich niet fel verzet tegen deze groep, dan blijft de zon niet schijnen.
++ De premier van de PA, Hamdallah, heeft tegengesproken dat Abu Mazen steun zou hebben gegeven om de 3 jongens te vinden. Wel een samenwerking met Israel. Maar niet over genoemd onderwerp. Hij veroordeelt ook het optreden van het IDF.
++ Frankrijk adviseert geen zaken te doen in de “bezette” gebieden”. Dit is ook het geval in Nederland, Engeland en Duitsland.
Wel vreemd, omdat duizenden Franse Joden in Franrijk leven en er ieder jaar meer emigreren. Israel zegt: niet constructief, maar ook niet verrassend.
++ De baas in Gaza, Mashaal, zegt dat de kidnapping een Israelische handeling was. Het wilde daarmee het gebruikte geweld en misdaden goed praten. Hij zegent de kidnappers en meent dat de gevangenen vrij moeten.
++ Op 28/6 is de Ramadan, de heilige maand van de moslims begonnen. Israel heeft maatregelen genomen, opdat de heilige plaatsen in Jeruzalem kunnen worden bezocht.
++ De president van Zambia krijgt in Israel een medische behandeling. Peres heeft hem uitgenodigd. In Zambia is veel kritiek op dit bezoek en wordt getwijfeld aan het omschreven doel.
++ De EU-ambassadeur in Israel Lars Faaborg Andersen waarschuwt Israel dat de EU-landen hun geduld verliezen wat betreft het bouwen in de “bezette gebieden”. Een obstakel voor vrede en de tweestatenoplossing.
++ De regering heeft een bedrag beschikbaar gesteld om de Golan te ontwikkelen. Allereerst Katzrin ontwikkelen. Groei van de gemeenschap, nieuwe mensen aantrekken, en de landbouw. De Druzen ontvangen daarvoor 75 miljoen euro. Natuurlijk ook werken aan toerisme, hotels, ontwikkeling.

17. Onze stichting Lechaim
Hoewel ik het vandaag moeilijk heb met mijn dagelijkse bezigheden, voel ik me toch verplicht aandacht te vragen voor ons werk.
Niet alleen denkend aan de nationale rouw, maar toch ook aan de ellende in het zuiden van Israel, in Sderot en omgeving. De raketten blijven vallen en de traumapatiënten en slachtoffers moeten worden opgevangen.
Daarom, laten we samen ons inzetten om het verdriet te verzachten en de medemens te helpen.
Help ons opdat we toch ons werk kunnen voortzetten.
Nu belangrijker dan ooit.

Dank en shalom
Harry

Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status