Harry’s focus op Israel 520

Israel, 17 augustus 2014

Beste lezer,

Gezien de onderhandelingen in Kaïro is het niet eenvoudig vandaag een goed beeld te geven van de huidige situatie.Niemand weet wat de resultaten en de consequenties zullen zijn. Daarom is mijn overzicht vandaag beperkter en af en toe misschien minder duidelijk.

1. De huidige sfeer
Zoals natuurlijk algemeen bekend, is er op dit moment een staakt-het-vuren. De verhalen hierover stromen binnen. Om daar een verslag van te maken, is er wel een behoorlijke bijlage nodig. Ik vind dat, wat ook het resultaat zal zijn, deze door Egypte geleide bemiddeling totaal geen kans van slagen heeft.
Men vergeet dat Hamas en andere terreurgroepen geen eigen land en geen politieke zeggenschap hebben. Ook dat het in haar vaandel heeft staan: weg met de Joden en weg met de officiële staat Israel. Luister naar de kreten van diverse sheiks en naar haar eigen leiderschap. Als de wereld samen met Israel de Hamas niet ontbindt en ontwapent, dan kan er geen vrede komen. Mocht er wel iets worden overeengekomen, dan moeten we niet vergeten dat de staat Israel komt te liggen tussen de PA en Gaza. Dat is dus zelfmoord plegen.

Groter
De afgelopen weken doen mij steeds herinneren aan het ‘Hitlerbeleid’, de wereldoorlog en het gevolg van deze oorlog. Ondanks het feit dat er 6 miljoen Joden zijn vergast, is het antisemitisme nu beduidend groter. Bijna in de hele wereld wordt niet alleen ons eigen land bedreigd, maar ook Joden die in andere landen wonen. Het zijn niet alleen stromingen in de islam, maar ook maar al te veel mensen die zich verzetten tegen het optreden van Israel, dat volgens hen bewust mensen vermoordt.
Het is een toch wel passieve unieke situatie, waar amper iets aan wordt gedaan. De Joodse staat mag zich blijkbaar niet verdedigen tegen raketaanslagen, boycots en leugens. Lees bepaalde kranten, luister naar journalisten die gewerkt hebben in de Gazastrook, kijk naar bepaalde tv-beelden en beoordeel de diverse agressieve demonstraties in maar al te veel landen en steden.
Hitler pakte de Joodse gemeenschap aan in een beperkt gebied. Vandaag is het wereldwijd.
Het enige positieve verschil is het gegeven dat Joden nu een eigen land hebben, en ook dat de Joden in de diaspora zich steeds meer realiseren dat zij in Israel thuishoren.

Daarom moet door onze regering eigenlijk het beleid worden gevoerd dat het gebied tussen de Jordaan en de zee inderdaad Joods gebied is. Sinds 1948 heeft Israel vrede willen sluiten met haar buurlanden. Dit is nooit gelukt. De in onze buurlanden wonende zogenaamde Palestijnen leven in zogenaamde bezette gebieden. Het zijn voor het overgrote deel mensen, die in 1948 Israel hebben verlaten en hun nakomelingen. Zij kunnen wonen in het “Palestijnse” Jordanië en in andere Arabische landen. Hier is een praktische oplossing voor te vinden met als resultaat dat de Arabische landen in vrede met Israel kunnen samenwerken en profijt hebben van de kennis van zaken op wetenschappelijk, argrarisch en medisch gebied.

2. De VN
We mogen ons afvragen of de VN Israel op een positieve manier behandelt. UNRWA-woordvoerder Gunness klaagt dat er een blokkade is en dat er niet kan worden gebouwd. Maar Israel heeft geweigerd onderhandelingen te voeren zo lang er raketten werden afgeschoten. Israel heeft wel sinds 1948 opgebouwd en de wereld op wetenschappelijk gebied veel gegeven. Hamas ontvangt miljoenen van o.a. Qatar, maar dat geld werd en wordt gebruikt voor het produceren van tunnels en raketten. Niet voor het volk.

3. OPE (Operation Protective Edge)
Er zijn veel verhalen over het aantal doden, over de armoede in Gaza en de verzwakking van Hamas. Op 9/8, op de 33ste dag van de OPE, worden 30 raketten afgeschoten, waarvan er 5 op eigen gebied vielen.
De ministers van BuZa Fabius, Hammond en Steinmeier (Frankrijk, Engeland en Duitsland) praten over het herstarten van vijandigheden in de Gazastrook. De partijen moeten weer met elkaar gaan praten en stappen ondernemen om humanitaire steun te geven. Ik vraag me af waar de wereld zich mee bemoeit. Is Israel het enige brandpunt in de wereld ?
Het IDF gaat wel door met het vernietigen van lanceerplaatsen en tunnels. Gebleken is dat niet alles is vernietigd. Gaza zal schoon moeten worden, dus totaal ontwapend.
De 4 weken durende grondoorlog heeft Israel meer dan $ 2.5 miljard gekost. Het leger $ 1.2 miljard en de economie $.1.3 miljard.
Er zijn 3460 raketten op Israel afgeschoten. De Iron Dome heeft er 584 geraakt. Kosten per stuk $ 50.000. In alle Israelische vliegtuigen waren computers en camera’s toegevoegd om de doelen goed te raken. Iedere vlucht kost $ 15.000.
Er waren 82.000 reservisten opgeroepen. Kosten per militar per dag $ 174.
Behandeling van gewonde militairen $ 4.4 miljoen. Beschadigde gebouwen $ 14.6 miljoen.
Verlies aan salarissen ongeveer 1.5 miljard.
Aantal toeristen 21% minder dan vorig jaar.

4. Israel
* In Israel wonen 200.000 christenen. In dit land wordt niemand gestenigd, niemand onthoofd, niemand gemarteld, niemand met zwepen geslagen, niemand gedwongen om Jood te worden. Waarom wordt Israel door politici, academici niet geprezen voor tolerantie in een wereld vol barbarisme.
* Op 12/8 werden 338 immigranten uit Canada en Amerika op Ben Gurion Airport ontvangen.
Hiervan gaan er 108 direct in het leger.
* Het IDF heeft een systeem ontwikkeld, waardoor ondergrondse tunnels makkelijker ontdekt worden. Er zijn 2 systemen geselecteerd en de ontwikkeling duurt een jaar. Totale prijs $ 500 miljoen. Dan is er bescherming langs de grenzen. Dit kan dus betekenen dat de tegenpartij niets meer gaat graven.
* Gebleken is overigens dat Libanon geen tunnels langs de grens heeft.
* 87% van de Israeli’s zijn tegen een staakt-het-vuren. Ook Palestijnen hebben geen belangstelling om concessies te doen. De OPE verzwakt de Hamas. Men ziet overigens geen politieke oplossing. Op de Palestijnse tv wel steeds beelden van kinderen en militairen. Heel bewust dus een negatief beeld t.a.v. Israel.

5. Reacties in diverse landen
In Santiago is op 9/8 door ongeveer 5000 personen gedemonstreerd. Men wil dat Chili de relatie met Israel verbreekt. Reden: bombardementen op Gaza. Ook in New York, Londen en Kaapstad demonstraties en hetzelfde motief. In Rome zijn veel posters verspreid. De tekst: koop niet bij Joodse winkels. Toegevoegd zijn de namen van 50 winkeliers. De burgemeester veroordeelt deze actie.

6. Moslimterreur
De Islamic State(IS), Al Quada, Hamas, Boko Haram vechten om de islam te verspreiden. Dat is nu ook in Duitsland zichtbaar. In Westphalen worden de Yazidi’s, een Koerdische volksreligie, bedreigd. In Syrië is er oorlog tussen religies, in Gaza eveneens.

7. Libanon
De nieuwe Groot mufti Sheikh Abdel Derian zegt bij de aanvaarding van zijn functie zich te verzetten tegen extremisme van de islam. Dat is nog nooit goed geweest. Onze religie is eenvoud, tolerantie en samenleving.

8. De Hamas en haar tunnels
De gravers en bouwers zijn door Hamas allen op een bepaalde manier behandeld, zodat zij op geen enkele manier informatie konden doorgeven aan Israel. Een groot aantal is doodgeschoten, zodat de plekken niet konden worden doorgegeven. Velen zijn geblinddoekt en onderzocht op fototoestellen, mobieltjes enz. 160 Palestijnse kinderen zijn hier de dupe van geworden.
De sheikh van de Al Soussi moskee in Gaza heeft tijdens zijn preek gezegd:
* het Palestijnse volk 2 miljoen martelaren (lees terroristen) op te offeren.
* wij leggen onze wapens niet neer, wij offeren ons op voor de heilige zaak.
* oh, Allah vernietig de Joden en allen, die hen steunen, met hen samenwerken of zaken doen.
De woordvoerder van de Hamas, Fawzi Barhoum, roept tijdens een interview in Al Quds de Israelische Arabieren en de Palestijnen in de Westbank en bezette gebieden op om het bloedvergieten te revancheren.
Sheikh Naim Qassem, de plv. secretaris-generaal van de Hezbollah, zegt dat Israel slechts 30 van de 3000 tunnels heeft vernietigd. Israel is een bezetter en heeft geen recht om zichzelf te verdedigen.
Meshaal, de leider van Hamas, zegt dat de oorlog uitsluitend de schuld is van de bezetter. Tijdens een interview op Al Jazeera toont hij zijn negatieve standpunt t.a.v. een overeenkomst. Ons doel: een einde maken aan de bezetting.

9. Bibi, Rivlin, gouverneur Andrew Cuomo
Onze premier en de president hebben een ontmoeting met gouverneur Cuomo uit New York en zijn delegatie. Rivlin dankt hem voor zijn komst. Dat geeft de sfeer in Amerika weer. Steun aan ons beleid en dus aan Israel. Wij hebben geen oorlog. Wel problemen met terreurgroepen. Onze plicht: bescherming van het volk. Zelfs als we moeten doorgaan met vechten, dan weten we dat u ons steunt.
Cuomo stelt dat Israel een heel moeilijke tijd doormaakt. Daarom zijn we hier. In New York wonen 1.7 miljoen Joden. Wij begrijpen uw houding t.a.v. de terreur.
Bibi verwijst naar 9/11 in 2001. Hamas vierde die aanslag. Wel aandacht besteden aan de houding van Hamas dat ook christenen vervolgt. Bibi is onder de indruk van de solidariteit van Cuomo en zijn delegatie.

10. Ron Prosor
De Israelische ambassadeur bij de VN verzoekt de VN te stoppen met de financiering van de “Palestinian Center for Human Rights”.
Dit centrum wil Israelische officieren vervolgen vanwege hun optreden tegen de Hamas in Gaza.
Dit is een eenzijdige weergave van het conflict. Dit is niet de eerste keer dat anti-Israel uitspraken zullen worden geformuleerd. De delegatie van 11 Joodse organisaties heeft hierover een ontmoeting met Ban Ki Moon gehad. De VN zou de raketaanslagen van de Hamas moeten onderzoeken. Dus de VN-scholen enz. Het IDF zou volgens Ban Ki Moon ongecontroleerd hebben gehandeld, gezien het aantal kinderen dat gedood is.
Het betreffende comité is al samengesteld. Ook eenzijdig. Dus resultaat bij voorbaat bekend.

11. Obama
Obama heeft instructies aan het Pentagon gegeven om een boot met bepaalde mortieren
niet naar Israel te sturen. Een dieptepunt in de relatie Israel-Obama. De band met Amerika in het algemeen gesproken is echter sterker dan ooit. Deze wapens waren bestemd voor het IAF. Ook hier is het motief weer het groot aantal doden aan de Gaza-kant. Hamas zegt overigens op 14/8 door te gaan met de productie van raketten. Te lezen op haar tv.

11. ISIS
De “Islamic State of Irak and Syrie” groeit in de Gazastrook. Door haar worden ook raketaanslagen uitgevoerd. De Salafistische Jihad beweging, dus de ISIS-aanhangers, trachten ook vaste voet te krijgen in de Sinaï en in Egypte. Tevens infiltreren ze in diverse andere landen.
ISIS heeft o.a. in Tikrit 1700 Shi’iten vermoord. De Yezidi’s worden bedreigd: of moslim worden of vermoord worden. Ook de christenen in Irak evenals Joden worden op dezelfde manier benaderd.
Zelfs Nasrallah, leider van de Hezbollah, ziet ISIS als een groot gevaar. Hetzelfde geldt voor Saoedi Arabië, een sunni moslim koninkrijk, dat vecht met de Shi’iten. Iran heeft 30.000 militairen langs de grens met Irak.
.
12. Israel kort
++ In Frankrijk worden de fabrikant van Skincare Garnier, eigenaar L’Oreal, en zanger Patrick Bruel geboycot. Reden is het geven van steun aan het IDF. Hetzelfde geldt voor Coca Cola, Sodastream.
++ De regering heeft besloten om IDF-reservisten die schade hebben geleden door de OPE financieel tegemoet te komen. Dat is goed voor de sfeer in het leger.
++ De Turkse organisatie IHH, die ook in 2010 de Mavi Marmara heeft georganiseerd, zal hulpgoederen naar Gaza sturen en dus de blokkade doorbreken. Het heeft dit keer activisten uit 12 landen. Afgewacht moet worden of Israel de Freedom Flotilla haar gang laat gaan. Denkelijk niet.
++ Op de Eretz overgang is weer een veldhospitaal opgezet. Dit om Gaza-patiënten te helpen. Ook een speciale groep doktoren voor de kinderen.
Vraag: welk ander land zou dit doen?
++ Het IFCJ, het International Fellowship of Christians and Jews, o.l.v. rabbijn Yechiel Eckstein, financiert en begeleidt 3 vluchten met Joden die zich in Israel vestigen.
++ Rusland gaat fruit en landbouwproducten uit Israel importeren. Reden is de boycot van de EU-landen wat betreft het optreden van Rusland in de Oekraïne.
++ Medische groepen uit Israel vervoeren gewonde Palestijnen uit Gaza naar Turkse hospitalen.

Stichting Lechaim
Het is u allen wel bekend dat onze stichting steun geeft aan slachtoffers van terreur. De bevolking, vooral in het zuiden van Israel, is gespannen en voelt zich niet thuis. Moeten ze zich wel of niet beschermen tegen de raketten.
Onze taak blijft dan ook belangrijk. In het bijzonder in Sderot en omgeving geven wij financiële steun, opdat in het bijzonder de traumapatiënten begeleid kunnen worden.
Ik vraag u daarom ons werk te steunen, opdat wij samen onze menselijke opdracht kunnen invullen.

Dank en groet,
Harry

Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim