Harry’s focus op Israel 523

Israel, 8 september 2014

Beste lezer,

New book - order now...Door de onthoofding van een Amerikaans/Israelische journalist is er veel geschreven over deze vreselijke gebeurtenis. Hoe triest het verhaal ook is, gezegd kan worden dat mede daardoor de achtergrond van de ISIS en haar doelstellingen onder ogen zijn gebracht, en eindelijk diverse regeringen aandacht besteden aan deze gevaarlijke groep. Maatregelen zullen moeten worden genomen opdat de wereld niet wordt geïslamiseerd.

Zoals al in eerdere overzichten vermeld, word ik overstroomd met geweldige verhalen, analyses en overzichten van besprekingen. Maar tot nu toe blijft het bij praten en voel ik iedere minuut dat de huidige wereldsituatie nog ernstiger is dan in de dertiger jaren. Het zal wel gebrek aan tijd, of kennis van zaken of angst voor Moslim reacties zijn dat het meest belangrijke probleem niet keihard wordt aangepakt.Klik en geef uw advertentie op...

In veel landen zijn burgeroorlogen, politieke, sociale en economische problemen; en niet onderschat moet worden de relatie Rusland-Amerika. Als verontschuldiging gebruiken we maar het feit dat Israel 4 vierkante km gaat bebouwen op eigen grond in de omgeving van Jeruzalem. Reacties vol verontwaardiging, dat deze regeringsbeslissing de vredesonderhandelingen met de Arabieren afremt en dat ze nu alweer een domme maatregel heeft genomen. Dat Israel op eigen land actief is blijken velen niet te weten. Dit is overigens hetzelfde geval met het blijkbaar bewust vermoorden van kinderen in de Gazastrook. Ook hier: gebrek aan kennis van zaken. Maar het schaadt ons land en het antisemitisme groeit net zo snel als de invloed van de IS.

1. Gush Etzion
Zoals al vermeld heeft onze regering 4 vierkante km grond toegevoegd om te bebouwen. Dat gebied ligt in de omgeving waar de 3 jongens zijn gekaapt en omgekomen. Beschouw dit maar als een antwoord op de moord. Het is eveneens een versterking van gebied C.
De PA is kwaad omdat deze beslissing haar wensen om één staat te maken verhindert.
Amerika, Engeland en de EU zijn tegen de nieuwe nederzetting op de Westbank. Men houdt zich vast aan de 1967-grenzen.
Volgens COGAT, “Coordinator of Government Activity in the Territories”, is het Joods land.
Jen Psaki, de Amerikaanse woordvoerder van BuZa, is bang voor verdere uitbreiding. Israel moet daarmee stoppen. Ook in Oost-Jeruzalem. Daardoor dus geen permanente status.
De ons bekende mening van de EU: illegaal volgens de wet. Er moet vrede komen door een tweestatenoplossing. Engeland deelt deze mening.
Tzipi Livni en Lapid zijn ook tegen Bibi, en zouden dus eigenlijk het kabinet moeten verlaten. Minister Hotovely zegt dat dit eindelijk een symbolische stap is in de goede richting. In Oost-Jeruzalem worden 2800 woningeenheden gebouwd. Tevens toegevoegd: parken,
scholen, bedrijven. Hierdoor wordt duidelijk gesteld dat Oost-Jeruzalem een deel van de hoofdstad is. Tevens dat de levensstandaard van de daar wonende Arabieren duidelijk wordt verbeterd.

Noot. Niemand moet vergeten dat we praten over een gebied dat ligt tussen de zee en de rivier. Deze nederzetting ligt op officieel legaal gebied en de wereld moet eens stoppen om Israel in een hoek te drukken, waardoor ons kleine landje geen adem meer kan halen. Sinds 1948 heeft Israel getracht een redelijke vrede met Arabieren (Niet-Palestijnen) te realiseren. Nooit en te nimmer gelukt. We hebben te doen met buren die nog steeds onze vijanden zijn. Dus: wat ook nu weer door Bibi en zijn regering wordt gedaan, is een positieve beslissing, welke ook voor de daar wonende Arabieren positief is. Israel is in het M-O de voorpost van het democratische Westen. Men zou ons land dus wat meer moeten steunen en niet voortdurend becritiseren.

2. Quneitra
Zoals bekend wordt er langs onze noordelijke grens hevig gevochten tussen Syrische opposanten en haar regeringstroepen. Officieel is Israel daarbij niet betrokken. Maar een enkele mortier of raketscherf verdwaalt. Een Syrische drone is neergeschoten in de omgeving van de grens. “Wij willen veiligheid en geen aanslagen op burgers en militairen”, aldus onze minister van Defensie Moshe Ya’alon.

3. Scholen en de Knessetzitting op 1/9
Op 1/9 zijn de scholen weer begonnen. Bibi en de minister van onderwijs waren in Sderot.
Bibi sprak de scholieren toe:
– “Word goede vrienden van elkaar en leer. Hunker naar kennis. Daardoor onderscheiden we ons en hebben speciale kracht. Wij zijn het volk van het Boek en ook van de tablet. Wij houden ons aan onze erfenis en aan de toekomst. Studeer de Bijbel, maar ook wiskunde en computer. Wees leergierig namens het volk, het land, jullie en jullie families”.
– Piron zei: “Ik geef geen huiswerk. Kijk wie weinig vrienden heeft. Als iemand ziek is, bel hem. Heb respect voor je leraar. Onze test: moraal, identiteit, respect voor andermans bezit”.
– Antwoord van een leraar: “Dank voor uw aanwezigheid. Dat voelt veilig aan. Dank voor uw beleid tijdens OPE. Het is vandaag eigenlijk een feestdag.”

Tijdens de Knesset zitting op 1/9 waren o.a. ook aanwezig de burgemeesters uit het Zuiden.
Beslist werd dat 3 miljard euro extra gegeven wordt…
* aan Sderot en de regio, voor de landbouw om de vernielingen te repareren, industrie, economische landbouw ontwikkeling en veiligheidsstructuur.
* aan ontwikkeling van het zuiden. Dus de Negev.
* aan de gaten in de beveiliging.
Er gaan nu 2 miljoen kinderen naar school. Wij hopen dat zij allen een goed en veilig jaar zullen hebben.

4. Gazastrook en de OPE (Operation Protective Edge)
Zoals bekend was Israel wel verbaasd over de bewapening van Hamas. Het noorden en zelfs Tel Aviv werd met raketten en mortieren geraakt. Iran is de belangrijkste leverancier. Hoewel afgesproken, ontwapent Hamas in Gaza niet, en de Westbank ontvangt meer wapens.
Gebleken is dat de Hamas de meest vreselijke misdaden heeft gepleegd en dozijnen PA-activisten heeft neergeknald. Journalisten hebben daar niet over geschreven. Het is blijkbaar onvoldoende anti-Joods. En de angst om zelf te worden vermoord.
Voedsel voor de Gazabevolking ging via Hamas naar de terroristen en veel werd op de zwarte markt verkocht.
De 50 dagen oorlog hebben Israel 1.9 miljard euro gekost. Hamas heeft een behoorlijk aantal raketten afgeschoten, maar door de OPE heeft Israel veel verliezen kunnen voorkomen. Meer dan 6000 doelen zijn bestookt. Maar Gaza is nog niet totaal gezuiverd van tunnels en bewapening. Ondanks de vernietiging van 8000 raketten en mortieren zijn er nog 2000 in handen van de Hamas. De Iron Dome heeft er 600 neergeschoten. Iedere afschieting met de Iron Dome kost 70.000 euro.

5. Islamic State = IS = ISIS
Deze groep heeft grote invloed in Irak en Syrië. Men tracht mensen te recruteren, o.a. in Duitsland en Engeland.
Hun doel: de wereld veroveren. Minister Cameron noemt het ook het grootste veiligheidsrisico.
Velen sluiten zich aan en komen terug naar eigen land om hun opdracht in te vullen. En dat is: de islam uitbreiden. 400 Duitsers hebben zich aangesloten. In Duitsland wonen 43.000 moslims.
President Hollande veroordeelt de barbaarse onthoofding van de 2e Amerikaanse journalist. De video is doorgegeven door de IS (Islamic States). Wijlen Sotloff was 31 jaar oud en een joodse man, die zich aan de joodse regels hield. De Jihadisten kennen alleen maar “terreur”.

Amerika gaat door met luchtaanvallen op ISIS in Irak. ISIS controleert de olievelden, fabrieken, elektra-centrales in Irak en Syrië. Zij willen een kalifaat stichten en dat allereerst in het Midden-Oosten. Het blijkt ook een sterk leger te hebben. Het wil uitbreiden naar Baghdad, Damascus, Mecca,Saoedie Arabië. Het is goed georganiseerd.
Minister Ya’alon zal in Israel de IS (Islamic State) aanpakken. Het is een terreurgroep, die werkt als Hamas, en het is nog een vrij onbekende beweging. Dus fondswerving en andere activiteiten volgens Shin Beth informatie, de Israelische geheime dienst.
John Kerry doet hetzelfde. Ook hij onderstreept dat deze barbaarsheid niet in onze maatschappij past. Obama zegt: recht zal plaatsvinden.
Laten we met ons allen maar hopen dat het Westen inderdaad aan de slag gaat, niet blijft praten over wat wel en niet mag, maar recht toe recht aan het terrorisme oprollen.

6. Abu Mazen en de PA
De PA-president heeft een uitgewerkt voorstel om tot onderhandelingen te komen.
* nieuwe gesprekken en dat gedurende 9 maanden
* terugtrekking van de IDF en het bepalen van de grenzen
* gedurende 6 maanden onderhandelen over de vluchtelingen, Jeruzalem, nederzettingen, veiligheid. Bevriezing van de nederzettingen en de 4e groep gevangenen (terroristen).
Dit plan wordt op 7/9 aan de Arabische Liga voorgelegd. Saeb Erekat (hoofd onderhandelingen) en Fanay vliegen naar Amerika om het plan daar door te nemen. Israel moet volgens Abu Mazen ook een plan voor toekomstige ontmoetingen samenstellen.
In totaal eigenlijk een 3-jaren plan. Mocht Israel niet willen deelnemen dan wordt die hele affaire aan het “International Criminal Council” voorgelegd.
Abu Mazen had een ontmoeting in Doha met de Emir van Qatar. Hij klaagt over de Hamas, dat zijn regering wil afzetten. Daardoor wil de Hamas chaos in de Westbank. Gedurende de afgelopen dagen heeft de PA veel Hamasleden gearresteerd.
Abu Mazen heeft toch ook een ontmoeting met Meshaal gehad. Overeengekomen is dat de PA alle salarissen betaalt aan de Hamasmedewerkers. En Amerika en Engeland storten maar bedragen. Qatar heeft sinds juni 60 miljoen euro gegeven. De PA betaalt iedere maand 200 miljoen. Daarvan is 120 miljoen belastinggeld.

7. Opiniepeiling in Gaza
Na het stoppen van de 50 gevechtsdagen krijgt Haniyeh 61% en Abu Mazen 32%; en Hamas 46% en de PA 32%.
54% is vóór doden van de 3 jongens.
Verkiezingen: 61% voor Haniyeh en 32 % voor Abu Mazen.
47% wil geen vervolg onderhandelingen.

8. Sport
De EU-diplomaten willen Rusland uitsluiten van bepaalde sportevenementen en wedstrijden in de EU. Als men nu ook al sport in de politiek betrekt, dan vraagt men toch om grote problemen. Sport verbroedert, en mijn vraag is dan ook of Arabische landen niet meer mogen deelnemen.
Ik zou zeggen, kom eens in Israel kijken hoe er gezamenlijk sport wordt bedreven met Arabieren. Laat men toch allereerst eens op diplomatiek niveau bepaalde problemen oplossen om te voorkomen dat er inderdaad een 3e oorlog uitbarst.

9. Reuven Rivlin en vice-president Saulos Chilima van Melavi
De minister bezoekt Israel. Rivlin, onze nieuwe president, dankt voor zijn bezoek aan de Joodse, democratische staat Israel. “Uw land is een goede relatie. In 1973 hebt u volledig de diplomatieke betrekkingen gehandhaafd en gedurende de afgelopen jaren de relatie verbeterd.
Rivlin zegt te laten toewerken naar verbetering van waterbronnen en de landbouw.
Chilima antwoordt dat zijn delegatie hoopt veel te kunnen leren van de Israelische kennis op gebied van gezondheidszorg, waterontwikkeling, enz.

10. UNRWA
De “United Nations Relief and Works Agency” is een probleem. Dat is nu duidelijk aan het licht gekomen. Het beheert de vluchtelingen en de PA praat over terugkeer. UNRWA heeft de Palestijnse vluchtelingen identiteitskaarten verstrekt. Maar het heeft daartoe geen recht en bevoegdheid. Het heeft een goede relatie met haar klanten en idem omgekeerd. Daardoor is het anti-Israel. Unrwa heeft haar gebouwen ter beschikking gesteld van de Hamas, een Palestijnse organisatie met meer dan 30.000 werkers en 100 adviseurs. Haar werk zou moeten worden overgenomen door de PA, Libanon, Syrië, Jordanië. Dus ook de scholen, enz. Dus geen vluchtelingenkampen meer, maar alles normaal.

Amerika is de grootste geldgever. In 1995 tijdens de verklaring van de Principles hebben Arafat, Rabin en Peres daar al over gesproken. Een en ander zou binnen 5 jaar georganiseerd zijn. Vanwege klachten over donaties gegeven aan de PA, heeft Abu Mazen een oplossing gevonden. Het geld gaat nu naar de PLO en deze organisatie betaalt nu dus de terroristen, de betreffende families, enz. Het gaat wel om 75 miljoen euro.
Nederland, Noorwegen en Engeland hebben aan Abu Mazen namelijk doorgegeven dat hun donaties niet aan terroristen mag worden gegeven. Officieus is er dus niets veranderd.
Duidelijk is overigens aangetoond dat de UNRWA verantwoordelijk is voor de scholen. Hamas is een terreurgroep en heeft meer dan 16.000 leden, verdeeld in 6 groepen in Gaza. Israel heeft een technologie, waardoor zo weinig mogelijk burgers worden geraakt. Kolonel Kemp, voormalig commandant van Engeland in Afghanistan, zegt op 3/9 in het Knesset BuZA defensie en BuZa comité dat geen leger in de wereld zo zorgvuldig optreedt als het IDF.

11. Strijd met de Hamas
Israel bereidt zich voor om voldoende feiten in handen te hebben voor de mogelijke rechtzaak. Gedurende de 50 OPE dagen zijn 2100 Palestijnen gedood. Het gaat dus om de doden in Gaza. Volgens Israel is Hamas de schuldige. Zij vestigden zich in scholen, moskeeën, woningcomplexen. Daar lagen ook hun wapens. Een vergelijking met Israelische doden is belachelijk.
Zoals eerder vermeld heeft het IDF een strategie, die beschermend werkt voor de vechtende militairen. De “VN Human Rights Council” heeft een lange geschiedenis van kritiek op Israel. Abu Mazen wordt gedekt door het Westen en zoekt het lidmaatschap van de ICC (International Criminal Court). Hij tracht de Veiligheidsraad te dwingen, opdat Israel het bezette gebied verlaat en hij een eigen staat kan oprichten.
Hamas heeft 16.000 militanten en een groot aantal wapens. Het is een relatie van ISIS. Maar wat wil ISIS met Hamas? Antwoord: Gaza bezetten en islamiseren. En dat natuurlijk ook met Israel.

12. Duitsland
Angela Merkel roept de burgers op de joods geleide demonstratie op 14/9 bij te wonen. Zij zal ook aanwezig zijn en voert ook het woord. “Deze demonstratie is tegen het antisemitisme. Joden moeten zich 75 jaar na de Holocaust in Duitsland veilig voelen.”

13. Israel kort
+++ Door de gasovereenkomst met Jordanië praat men over een bedrag van 10 miljard euro. Het gaat om leveranties aan Jordanië gedurende enkele jaren. Door deze export, overigens ook naar andere landen, krijgt Israel een bijzondere extra economische steun.
+++ In de EU wonen ongeveer 40 miljoen moslims. Door de interne wrijving zullen denkelijk op korte termijn veel vluchtelingen uit het M-O naar voornamelijk de EU komen.
+++ Israel concentreert zich op Azië om de economische relatie te verbeteren. Dit natuurlijk ook om boycot uit westerse landen op te vangen.
+++ Een aantal Koreanen volgen een cursus van 3 weken in Tel Aviv. Het doel is om kennis te vergaren om nieuwe bedrijven op te zetten.
+++ In El Arish (Sinaï) zijn op 2/9 11 Egyptische politieofficieren gedood. De dader is verdwenen in een eigen auto. Sinds Al Sissi in juli 2013 Morsi heeft vervangen is er in de Sinaï een hevige botsing tussen regeringstroepen en opstandelingen.
+++ De boycot van vis en melkproducten naar de EU is per 1/9 uitgesteld. Het gaat om de bekende “bezette” gebieden. Het gaat om de etikettering. Dus eigenlijk de importbelasting.
+++ Ondanks de kreten over de boycot levert Duitsland de 4e duikboot aan Israel. Daardoor kan Israel in meer gebieden van de Middellandse Zee opereren.
+++ Israel dient bij het Internationale Gerechtshof (ICC) een klacht in tegen de onthoofding van ongeveer 40 mensen in Gaza. Tijdens de OPE is dit zonder rechtzaak gebeurd. Hamas is verantwoordelijk. Officieel kan dit alleen met toestemming van Abu Mazen. Nu dus een aanklacht tegen Khaled Meshaal. Hij is de baas in Gaza van de Hamas. Hij woont in Qatar.
+++ 2 leiders van het Amerikaanse Huis voor BuZA bezoeken Israel. Lieberman, onze minister van BuZa bedankt hen voor de steun tijdens de OPE. Dankzij hun leveranties voor het Iron Dome systeem hebben veel mensen het leven gered. Overigens zijn dat natuurlijk ook Arabische personen.
+++ Nederland heeft verspreid over het hele land Jihadisten. Zij hebben onderling contact en zijn via internet en natuurlijk met demonstraties actief.
+++ Ruim 300 bekende Hollywoodsterren spreken zich uit vóór Israel om het recht haar eigen volk te beschermen.. Dit aantal groeit iedere dag. Hun verklaring wordt verspreid en men wil in Israel optreden. “Ons werk brengt mensen bij elkaar.”
+++ Zoals eerder vermeld is er weer een treinverbinding tussen Sderot en Ashkelon. Er worden langs de rails honderden bomen geplant om de treinen te beveiligen. Dus goed voor het land en goed voor de reizigers.

Stichting Lechaim
Enkele dagen geleden hebt u een Lechaimbrief ontvangen, inclusief foto’s uit Sderot. Ondanks de heersende stilte is er een duidelijke angst dat Hamas en andere terreurgroepen zich niet zullen houden aan de gemaakte afspraken.
De daardoor heersende spanning heeft invloed op de kinderen en natuurlijk ook ouderen.
Niet alle kinderen durven naar school. Laten we maar hopen dat de wens van Bibi bij de opening van het schooljaar uitkomt. Een leerzaam en rustig jaar.
Dat wil niet zeggen dat we de patienten mogen vergeten.
Daarom mijn bekende vraag: zorg ervoor dat wij voldoende financiële steun kunnen geven, zodat diegenen, die begeleid moeten worden, ook geholpen worden.
Dank bij voorbaat.
Shalom,
Harry

Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim