Harry’s focus op Israel 524

Israel, 16 september 2014

Beste lezer,

New book - order now...Als we de wereld vandaag nuchter bekijken, dan is de huidige toestand ernstiger dan in de jaren 30. Om over de jaren 40 nog maar niet te praten.
Wij allen praten over de invloed van de ISIS, oftewel de IS. Maar ondanks de toespraken en de oproep van president Obama om deze terroristenbeweging gezamenlijk aan te pakken, is de Islamic State druk doende de wereld te islamiseren. Het werkt in groepen, infiltreert in veel landen en zeker niet alleen in het Midden-Oosten. De vraag is dan ook hoe zo’n verspreide groep, die uit diverse landen leden toevoegt aan haar beweging, aan te pakken en haar werk te doen stoppen.
De Islam is eigenlijk geen religie zoals het Jodendom en het christelijke geloof. Het wil een ieder toevoegen aan de islam en diegene die dat niet wil, wordt bedreigd.
De situatie in Israel is behoorlijk stabiel. Klik en geef uw advertentie op...De Hamas houdt zich tot nu toe redelijk rustig.
De Israelische economie groeit weer, ondanks de prijs die het heeft moeten betalen voor het gevecht met de Hamas in de Gazastrook. In het Noorden is Syrië aan het vechten met de Hezbollah en dat betekent dat Israel de grens met Libanon goed moet blijven beveiligen. Hetzelfde geldt voor de Sinaï.Daar zijn interne gevechten tussen de diverse terreur-stromingen, waarbij Egypte al het mogelijke doet om de rust te laten weerkeren.

UIt Nitzan, de plaats waar de bevolking van het voormalige Gush Katif zich heeft gevestigd, hebben we een noodbrief ontvangen. Een dame die een winkel heeft geopend, is door de strijd met de Hamas, gedupeerd. Haar man is slachtoffer en ligt in het ziekenhuis en haar zoon is in het leger. Een nieuwe school vangt de toch wel weer getraumatiseerde kinderen op en moet door derden worden gefinancierd.
Uitgebreide informatie ontvangt u eind van de week van me. In Nitzan en omgeving werk ik met Laurence Beziz, die de fondswerving doet van het Kativ Centrum.

1. Hamas
Er wordt informatie doorgegeven dat Hamas zich weer aan het herbewapenen is.
Productie van raketten, het uit Iran smokkelen van wapens, het bouwen van tunnels aan de grens met Israel.
De Egyptische president Abdel Fattah al Sissi is een tegenstander van de Hamas en tracht het smokkelen te voorkomen. De president spreekt zelfs over een plan om alle vluchtelingen
in de Sinaï te vestigen. Hij spreekt zelfs over het hebben van een eigen land. Dan zou het vluchtelingenprobleem opgelost zijn. Dit gebied is 1600 vierkante kilometer en ligt naast de Gazastrook. Het moet een wapenvrij gebied worden o.l.v. Abu Mazen. Dus niet terug naar juni 1967. Een en ander is niet officieel bevestigd.
De 80-jarige Abu Mazen verwerpt het voorstel van Al Sissi om alle vluchtelingen in de Sinaï te vestigen. Volgens hem onlogisch.

2. Duitsland
Duitse Salafisten gebruiken steeds meer geweld. Veel jongeren reizen naar Irak en Syrië om een goede training te krijgen.Zij willen de Sharia-wetgeving doordrukken. Volgens hen de enige goede wet, welke door Allah is gegeven. Moslim radicalen zijn al druk in Wuppertal en Noord Westfalen. Daar wonen de meeste moslims. Het noemt zich: “de Sharia politie”.
Burgemeester Peter Jung accepteert dit niet. Dat is tegen de Duitse wetgeving.

3. Syrië
Israel vangt Syrische gewonden op. Zij worden in Tiberias verpleegd. Syrische militairen in het ZIV-ziekenhuis in Tsefad. De betreffende minister Meir Shalom, zegt dat tot nu toe alleen op humanitaire basis activiteiten worden ontwikkeld. Alles wordt gedaan om botsingen te voorkomen.
In het zuiden hebben we nu de Hamas, in Libanon de Hezbollah. Dus nu ook de Al Nusra en ISIS hier. Tunnels worden ook door Hezbollah gegraven. Een botsing behoort dus tot de mogelijkheden.

4. Rusland
President Putin gaat zich meer concentreren op het Midden-Oosten. Belangrijkste reden is wel het aanpakken van de IS. Hij geeft volledige steun aan Irak om te vechten tegen deze terreurgroep. De luchtmachtaanvallen van Amerika op Irak worden door hem gesteund. Rusland steunt in deze Amerika, wat betreft de IS. Ook de houding van de Arabische Liga wat betreft de IS wordt door Putin gesteund.
Rusland en Iran gaan samen de handelsbetrekkingen uitbreiden. Rusland importeert $ 20 miljard olie. Iran wil jaarlijks $ 600 miljoen importeren. Kippen, vlees en andere levensmiddelen.

5. Schotland
Een Schotse moslimvrouw van 20 jaar is verhuisd naar de Turks-Syrische grens en lid geworden van de ISIS. Zij wil martelaar worden. Ongeveer 60 Britse vrouwen zijn lid en ongeveer 200 westerse vrouwen.
Zij straft al diegenen, die zich niet als goede Moslim gedragen. Hun functie is onder meer kinderen produceren. Dus met terroristen trouwen.

6. Westbank
Minister Gilad Erdan onderstreept het gevaar om de Westbank op te geven. Daarom steunt hij het plan van president Sissi om een deel van deSinaïi aan de Palestijnse Arabieren te geven. Dat wordt dus een staat van de Gazastrook samen met de helft van de Sinaï.
Erdan stelt: 2 weken staakt het vuren, en we zijn al bereid om een zee- en luchthaven te laten bouwen in de Gazastrook. Wel onder voorwaarde van totale ontwapening. Maar de vraag blijft: hoe reageert Hamas.Tot nu toe werd ieder gebied dat Israel afstond, overgenomen door terroristen.

7. Jeruzalem
Burgemeester Nir Barkat zegt tijdens een persconferentie:
een droom is werkelijkheid geworden.Wij openen nu een stadion, het grootste in het Midden-Oosten. Een reden om dit te vieren. Voor de bevolking van Jeruzalem en voor het hele land. Dus alle internationale evenementen zijn nu ook hier te organiseren. Het eerste evenement is het Feest van de Tabernakels (Sukkoth) dat tussen 13 en 15 oktober door het ICEJ wordt georganiseerd.

8. FFA (Fact-Finding Assesment)
De opperbevelhebber laat alle incidenten gedurende de OPE onderzoeken. Militairen moeten meewerken. Ban ki Moon heeft ook bepaalde opdrachten gegeven. Dat betreft o.a. aanslagen op kinderen op scholen. Het gaat nu dus ook om de UNRWA. Men spreekt over ongeveer 100 gevallen.
De Human Rights Watch (HRW) heeft al onderzoek gedaan en geconstateerd dat Israel 3 VN-scholen heeft aangevallen. 45 doden inclusief 17 kinderen. 2 van de scholen hadden geen militair doel. Ook niet in de omgeving. De 3e school in Rafah was totaal ongegrond. Een oorlogsmisdaad. Volgens de HRW waren er ook geen wapens aanwezig.

9. Chaim Herzog
De Israelische ambassadeur in Engeland heeft officieel geprotesteerd met een brief aan het Noord Ierse leiderschap dat de herdenkingsplaat in Belfast, de geboortestad van wijlen de 6e president Herzog, is verwijderd. Dit monument is in 1998 opgericht en in augustus verwijderd. Daniel Taub is diep geschokt. Dit was in het bijzonder voor de Joodse gemeenschap een negatieve beslissing. Samen met mijn Palestijnse collega bezocht ik Noord-Ierland. We waren het met elkaar eens dat door erkenning van het verleden wij over de toekomst kunnen praten. Herzog was niet alleen een kampioen wat betreft veiligheid van de joodse staat maar ook een advocaat voor vrede.

10. Obama
Op 10/9 hield de president een toepraak.
* ISIS=IS=Islamic State is de grootste bedreiging voor het Midden Oosten en Noord Afrika. Het is een terreurorganisatie. De Islam aanvaardt niet het doden van onschuldigen. Het is geen staat. Zij doden kinderen, vrouwen, en dwingen hen te trouwen en pakken religieuze minderheden aan.
* Wij hebben meer dan 150 luchtaanvallen in Irak uitgevoerd. Daardoor veel mensenlevens gered.
* Samen met de Iraakse regering zullen we meer aanvallen uitvoeren. Ook in Syrië.
* Wij sturen 475 man naar Irak. Zij trainen en assisteren het Iraakse leger en de Sunni gemeenschappen. Ook steun aan Syrische oppositie. Dus tegen Assad.
* Humanitaire hulp verlenen aan onschuldigen, die verjaagd zijn. Dat zijn Sunni’s, Shi’iten en honderdduizenden christenen.
* Wij, Amerika, geven leiding in een onzekere wereld. Wij hebben de kwaliteit om de wereld te mobiliseren tegen het terrorisme. Tegen Russische agressie en steun aan Oekraïne, dat recht heeft op zelfstandigheid.
* Wij werken mee om ebola te bestrijden
* Wij werken mee om Syrië’s chemische wapens te laten verwijderen
* Wij helpen islam gemeenschappen, die tolerantie en een positievere toekomst willen

11. Azerbeidzjan
Minister Moshe Ya’alon brengt een 2-daags bezoek aan dit land. Zijn bezoek valt gelijk met een wapententoonstelling in Bakaa. 16 Israelische bedrijven nemen deel. Israel toont lucht-, zee- en landmacht ruimtesystemen
Beide landen hebben een hechte relatie op strategisch gebied. $ 4 miljard gedurende de afgelopen 3 jaar,Azerbeidzjan is de laatste jaren gegroeid en is een belangrijk land geworden. Iran heeft het moeilijk met deze samenwerking

12. Litouwen
Onze minister van BuZa Avigdor Lieberman heeft op 10/9 de president ontmoet. Grybauskarte, de premier, en zijn collega Linkevicius. In januari wordt in de hoofdstad de Israelische ambassade geopend.
Lieberman zegt dat de relatie tussen beide landen is verstevigd. Een vliegroute tussen beide landen wordt georganiseerd. Daardoor meer toerisme en verhoging van de handel op gebied van hightech, technologie en gezondheidszorg.
150 zakenlieden van 60 Israelische bedrijven namen deel aan de “Life Sciences Daltic Conference”. Komende week komt het Israelisch philharmonisch orkest o.l.v. Zubi Mehta en treedt op ter herdenking van de vernietiging van het Kovno ghetto.
Lieberman dankt de president dat hij tijdens de OPE positief was en Israel in de Veiligheidsraad niet heeft veroordeeld.

13. Ted Cruz, VS-senator
Tijdens een in Washington gehouden solidariteitsconferentie met Midden-Oosten-christenen spreekt de senator. Hij werd uitgefloten. Hij zei:
* Christenen hebben geen grotere bondgenoot dan de Joodse staat. Diegenen die Joden haten, haten ook christenen. Diegenen die nu christenen vermoorden, kinderen onthoofden, doen hetzelfde met Joden vanwege het Joodse geloof.
* Ik ben bedroefd dat mensen in de zaal zo vol haatgevoelens zijn
* Als jullie niet naast Israel en de Joden staan, dan sta ik niet naast jullie.
De senator ziet de Hezbollah en de Syrische regering samen met de IS en Al Quada gaan. Een aantal christenen in Libanon en Syrië steunen Assad. Ze zijn wel tegen de Sunni’s.
Baaklini, de voorzitter, zegt dat diegenen, die het niet eens zijn met de IDC principes (In Defence of Christian Summit), niet meer welkom zijn.

14. Bibi
Tijdens de 14e Internationale conferentie over Counter Terrorisme spreekt onze premier.
* Wij herinneren ons 11/9, 13 jaar geleden, en wij betreuren met u alle duizenden, die hun leven lieten. In Gaza werd gedanst. Wij treuren, zij vieren de doden. Deze moraal is vandaag duidelijker dan ooit. Hamas, Al Quada, Hezbollah, ISIS, Boko Haram. Allen zijn een duidelijk gevaar voor vrede en veiligheid van de wereld.
* Zij winnen grond en daar moet tegen worden gevochten. Daarom steun geven aan Amerika tegen ISIS. Alle landen werken samen tegen het terrorisme in het Midden-Oosten en de hele wereld.
* Diverse M-O-landen begrijpen het gevaar van het Sunni-terrorisme en de Shi’iten. Zij begrijpen dat Israel geen vijand is. Daardoor mogelijk een samenwerking.
* Syrië is vrij van chemische wapens. Nu wel atoomwapens. Als deze op 9/11 in hun handen waren geweest !!!

15. BSD ja, BDS nee
Uit Zuid-Afrika ontving ik een brief van het hoofd van de Zuid-Afrikaanse Zionistische Federatie, dhr. Daniel Levitt.
Buy, Support, Develop en niet Boycott, Divestment, Sanctions of Israel. Wij zijn het anti-Israel gevoel zat. Wij zitten thuis en soldaten vechten. Onze families in schuilkelders. Hoe te helpen? Daarom BSD. Informeer je vrienden hoe te steunen. Koop Israelische goederen. Wij werken nauw samen met diverse producenten op gebied van technologie, vruchtbaarheid voor landbouwproducten.
Doe mee aan BSD. Wij kunnen samen ons land steunen. Volg BSD Israel op Facebook:
https://www.facebook.com/pages/BSD-Israel-Buy-Support-Develop/714907871908650

16. Eenheid 8200
43 reservisten in een speciaal IDF-corps hebben meegedeeld geen acties meer te ondernemen tegen Palestijnen. Dus niet meer vechten in “bezette” gebieden. Het zijn 10 officieren en 33 soldaten. Uit deze speciale eenheid sturen ongeveer 200 leden een brief en onderstrepen het werk van de eenheid. “Wij werken volgens de regels en ons werk is belangrijk voor de veiligheid. Algemeen: er zijn tegenstellingen op politiek gebied, maar wij in het IDF hebben een opdracht. De grootste. Het leger mag niet politiek betrokken zijn.”
Veel vrijwilligers hebben zich nu spontaan aangemeld.

17. Israel kort
++ Er wonen 1.7 miljoen Arabieren in Israel. Er is wel gedemonstreerd tijdens de OPE.
62% van hen was tegen de oorlog en 24% pro. Wel wat problemen af en toe, pro en contra.
Aantal moslims in de hele wereld: 1.2 miljard.
++ Saoedi Arabië heeft een nieuwe ambassade in Caïro geopend. Het gebouw wordt ook bewoond door diverse kantoren van in Egypte werkzame bedrijven. Het heeft meer dan 250 stafleden. Dit is goed voor Israel. Beide landen hebben een goed contact met ons land.
++ Meer dan 1000 ultra-orthodoxe jongeren hebben zich dit jaar bij het IDF gemeld.
Gedurende 2000 jaar heeft nooit iemand Palestina als zijn/haar land geclaimed. Geen naam, geen monument, geen spoor van nationaliteit. Wel dat Joden steeds in hun gebeden geloofd hebben in terugkeer naar het eigen land.
++ Israel geeft Amerika steeds informatie via satelieten, over de jihadisten en de ISIS. Meer dan 40 landen hebben zich bereid verklaard Amerika te steunen.
++ De ISIS heeft in Syrië een luchthaven veroverd. Het dreigt Israel om haar land van de kaart te vegen.
++ Israel werkt mee om de ziekte ebola in het bijzonder in Afrika aan te pakken. 2 doktoren zijn in Cameroen om met collega’s een en ander te onderzoeken.
Een groot aantal is inmiddels gestorven en velen geïnfecteerd.
++ De Hezbollah heeft niets te vrezen van de IS (Islamitische Staat) in Libanon. Samen met het Libanese leger is het in staat Libanon veilig te houden.
++ Het IDF heeft vorige week dinsdagnacht acties ondernomen om verdachte terreurplaatsen aan te pakken.
++ Een Nederlandse Joodse man wil iedere zaterdagmiddag met een kipa (hoofdbedekking) in de schilderswijk in den Haag lopen. Iedereen is welkom. In deze wijk wonen de meeste moslims.

Stichting Lechaim
In mijn inleiding heb ik al geschreven over de problemen in Nitzan, waar de verdreven Gush Kativ families wonen.
Nitzan ligt evenals Sderot en Ashkelon in het zuiden en daar zijn mede door de pas gevoerde oorlog, niet minder maar meer traumaslachtoffers. Wij reiken hen de hand en hopen de noodzakelijke begeleiding mede te mogen financieren. Dus ook nu weer mijn verzoek: help ons helpen. U doet dan weer goed werk.

Bij voorbaat, mede namens het Lechaim bestuur, hartelijk dank.
Shalom
Harry

Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim