Harry’s focus op Israel 531

Israel, 11 november 2014

Beste lezer,

New book - order now...Zoals eerder al doorgegeven, was ik een aantal dagen in Nederland. Ik heb gedurende mijn verblijf enkele bijzondere spreekbeurten mogen houden en personen ontmoet, die een duidelijke band met Joods Israel hebben, en belangstelling voor het werk van onze stichting.
Een verademing vanwege de artikelen die wij allen in veel kranten lezen en dus volgens mij een onjuist beeld geven.

Als we lezen hoe een demonstratie tegen de toespraak van hr. van Agt in een kerk was georganiseerd en hoe toch ook andere pro Israel demonstraties plaatsvinden, dan blijkt toch dat Nederland nog steeds Israel op een positieve manier beoordeelt. Dat onderstreept overigens de overtuiging van diverse mensen, die ik de hand heb mogen schudden. Klik en geef uw advertentie op...Zij begrijpen dat Israel een positieve internationale invloed heeft wat betreft techniek en ontwikkeling. Ook dat Israel recht heeft op het Beloofde Land.

Dat de EU een beleid uitstippelt waarbij een oplossing wordt voorgesteld, die onaanvaardbaar is voor de veiligheid van het Joodse land en indruist tegen de geschiedenis van het Joodse volk, is een onaangenaam gegeven. Gelukkig is het duidelijk dat onze premier, Bibi Netanyahu, een koers vaart en in praktijk brengt, welke de veiligheid van de Joodse staat niet in gevaar brengt.

1. ISRAID
Deze Israelische humanitaire organisatie helpt duizenden christelijke en Yazids vluchtelingen in het Koerdische gedeelte van Iran. Nu ook 1.4 miljoen vluchtelingen en 200.000 Syriërs voor de ISIS. Kleding, lakens, dekens enz. matrassen en voedsel voor ruim 1000 baby’s.
Israid is opgericht in 2001. Meer dan 1 miljoen mensen zijn al op allerlei gebied geholpen
Er zijn speciale trainingprogramma’s in Japan, Zuid-Korea, Philipijnen,Haïtii, Kenia,Jordanië, Zuid-Soedan.

2. Japan
Toyota is de eerste Japanse fabrikant die in Israel contact heeft met Israelische producenten en wetenschappers om een betere techniek en ideeen te ontwikkelen. Daardoor ook op politiek gebied een betere relatie. Volgens de Japanse premier een noodzaak. Een eerder gehouden bespreking tussen de betrokkenen was de basis voor deze ontwikkeling. Het gaat om onderwerpen als verkeerslichten, veiliger rijden. Eigenlijk ook de import van diverse Japanse automerken.
De Japanse voedselfabrikanten gaan zich ook concentreren op de Israelische markt. Dit natuurlijk met kosher voedsel.

3. Herdenking sterfdag Yitzchak Rabin
Tijdens de herdenking van de sterfdag van Rabin spreekt Bibi:
* Rabin zei enkele dagen voor de moord: Jeruzalem was van ons, is van ons, en blijft van ons.
* De haat van Hamas en Abu Mazen, zeker wat betreft Oost-Jeruzalem, blijft een gevecht.
* Wij zullen overwinnen. Dat is al 3000 jaar het geval.
* Wij beschermen alle religies en zijn het enige land dat de rituelen van alle godsdiensten respecteert.
Rabin was tegen een 2-statenoplossing en voor 1 Jeruzalem.

4. Gazastrook
Veel Gazans zijn uit hun huizen gezet en hebben geen vrijheidsbeweging. Dus geen emigratie naar Egypte. Mensen die langs de grenzen wonen moeten evacueren. Ook worden hier hun huizen verwoest en geen vergoeding gegeven. De VN zegt niets. Het is Egypte dat een en ander heeft uitgevoerd en veiligheidsmaatregelen genomen. Het heeft een bufferzone gemaakt om in het bijzonder de Sinaï af te schermen. Dit is wel op Gaza-gebied gedaan. Geen krant heeft geprotesteerd zoals toendertijd bij Israel, dat ook muren enz. bouwde. Ook hier dus 2 tongen.
Israel: nee, maar Egypte: ja.
Israel heeft overigens Egypte toestemming gegeven om 2 bataljons toe te voegen aan het leger in de Sinaï. Eveneens een aantal helikopters toegevoegd. Doel: het uitroeien van de Jihadisten.

5. Martin Dempsy
De top-generaal verklaart dat Israel alles heeft gedaan tijdens de laatste gevechten om burgerslachtoffers te sparen en steeds waarschuwingen heeft gegeven. Men wilde dat schieten van raketten voorkomen. Amerika heeft een groep militairen naar Israel gestuurd om de houding van het IDF ( Israelisch leger) te bestuderen. Volgens de generaal zijn er bij de OPE wel 2100 doden gevallen. Daarvan zouden 55% burgers zijn geweest. Hij betwijfelt beide. Niet vergeten dat diverse terroristen als burger gekleed waren.

6. Kristallnacht
Het Centraal Joods Overleg heeft op 9/11 in de Esnoga (Portugese synagoge) de Kristallnacht herdacht en een krans gelegd bij de Hollandse schouwburg.
Dit was het eerste geweld in 1938 o.l.v. Hitler. Het uiteindelijke resultaat was de dood van miljoenen Joden tijdens de 2e wereloorlog.
Het doel van de herdenking: de zorgen over het huidige antisemitisme kenbaar te maken.
Die nacht in Duitsland en Oostenrijk werden ongeveer 1000 synagoges vernield evenals veel winkels en honderden Joden vermoord.

7. Jozefs graf
Het IDF heeft honderden nederzetters begeleid op 6/11. Zij hebben de Joodse regels gevolgd. Jammer dat Palestijnse terroristen met stenen hebben gegooid naar de militairen die in Balata waren. Dat gebied wordt immers door Israel beheerd.
Ongeveer 500.000 Israelische nederzetters leven in dit gebied en in Oost Jeruzalem. Allen zijn politiek rechts denkenden.

8. Israel-Polen
Een Israelische veiligheidsfirma levert veiligheidsoplossingen voor diverse systemen. Het bedrijf RISCO was tijdens het bezoek van president Rivlin de eerste presentator tijdens een seminarium op gebied van economie. Het bedrijf heeft een eigen kantoor in Warschau.
Wel bijzonder, 3 miljoen Joden in Polen omgekomen en nu een hechte relatie.

9. Hamas
De Al Aqsa Martyrs Brigade, de terreurgroep van de Hamas, richt een speciale groep op van 2500 jongeren. Oorzaak is het grote aantal verloren mannen tijdens de 50-daagse oorlog, het OPE, evenals het vernietigde materiaal, het sluiten van de Rafah-grenspost en de vernietigde smokkeltunnels. Wel onderstrepen de miljarden dollars die door Amerika en de EU worden overgeboekt aan de Hamas, dat dus nu bezig is een volgende ronde voor te bereiden.

10. De Europese Unie
Catherine Ashton is vervangen door Federica Mogerhini, de voormalige Italiaanse minister van BuZa. Zij heeft afgelopen dagen Israel bezocht. Bibi zegt haar dat Jeruzalem onze hoofdstad is en geen nederzetting. Zij zegt: Zweden is een EU-land en moet zich aan dat beleid houden. Zij ziet wel een Palestijnse staat. Maar zij heeft t.a.v. Israel een beduidend positievere houding en beleid dan haar voorgangster Catherine Ashton.
Mogerhini ontmoet Bibi en zegt dat het haar eerste trip buiten de EU is. Niet alleen vanwege de vriendschap maar ook vanwege de nieuwe leiding van de EU, die een nieuwe start maakt. Dus: bouw op de EU. Het gaat beiden om de bedreigingen en uitdagingen.
Het is ook ons belang om een stabiel M-O te hebben. We moeten dus samen de spannningen verminderen. Na het staakt het vuren in Cairo in Augustus zijn er toch nog grote problemen.
Ik, Frederica, ben voor een 2-statenoplossing en een goede relatie met de Arabische landen.
Veiligheid en vrede in het M-O is essentieel voor de EU-belangen, aldus Mogerhini.

11. Nafatli Bennett
Onze minister zegt dat de huidige situatie tussen Israel en de PLO moeilijk is. Afgelopen zomer zijn door de Hamas 4500 raketten afgeschoten. Dit kon omdat wij land (Gush Katif ) hebben afgestaan. Maar zoals toen niet verwacht, hebben we geen vrede hebben gekregen. De groei van de IS=ISIS en andere extreme groepen in Irak, Syrie en Libanon, geven een duidelijk beeld van het risico. Wij kunnen ons niet veroorloven een Palestijnse staat op de Westbank te accepteren. Dan ligt heel Israel onder vuur. Onder meer de oude stad Jeruzalem, Ben Gurion Airport, de Tel Aviv effectenbeurs, enz.
Ondanks het verleden kunnen we de relatie verbeteren. Vrede sluiten en een betere economie voor allen. Dus een betere zelfstandigheid op de Westbank. Wel werken volgens de Oslo Accoorden. Dus gebied A en B wordt dan een totaal eigen land maar zonder militaire macht. Het IDF controleert dan wel de grenzen. Gaza moet onder een andere leiding. Ook daar verbetering van de leefstandaard en de economie. Gebied C onder controle van Israel en de daar wonende Palestijnen krijgen de Israelische nationaliteit.

12. Libanon
Frankrijk en Saoedi Arabië hebben een deal gesloten voor $ 3 miljard. Franse wapens worden gekocht en aan Libanon geleverd. Dit vanwege de problemen met de Jihadisten waar Libanon, de voormalige Franse kolonie, last van heeft. Het gaat in het bijzonder om de IS (Islamitische Staat).
Amerika levert luchtmacht wapens en mortieren die betaald worden door Saoedi Arabië..

13. Israelische Arabieren
Bibi geeft instructies om diegenen die Israel willen vernietigen het burgerschap af te nemen. Hoewel hij niet verwees naar de rellen in Kafr Kanna jongstleden vrijdag/zaterdag speelt het wel een rol.
Politie in het Noorden heeft een Arabische terrorist doodgeschoten, die een politieauto aanviel.

14. Yasr Arafat
Op 10/11 is in Gaza de herdenkingsceremonie van de dood van Arafat, de voormalige voorzitter van de PLO geannuleerd. Dit vanwege de explosies en acties tegen de Fatah. Spanning tussen de eigen bevolking en grote problemen met de Hamas leiding. Hamdallah, premier van de eenheidsregering, heeft nog steeds geen salarissen uibetaald.

15. Israel kort
++ De coordinatie van de beveiliging van de Olympische Spelen in Brazilië is in handen van een Israelisch bedrijf.
++ In de zomer van het jaar 2015 wordt het aantal vluchten van British Airways op Israel verdubbeld. 6 vluchten worden wekelijks toegevoegd.
++ De relatie van Azerbayan met Israel wordt hechter. Dit vnl. op gebied van wetenschap, technologie en terreuraanpak, Gebleken is dat de samenwerking op dit gebied goed werkt.
++ Obama blijkt Bibi te dreigen om geen veto meer uit te spreken in de Veiligheidsraad als Israel zich niet houdt aan het beleid van Obama t.a.v. Israel en het Midden-Oosten. Dit is dus niet goed voor de relatie tussen beide landen.
++ De Soda Stream fabrikant heeft besloten haar Westbank fabriek te verplaatsen naar Israel. Dit betekent dus wel dat honderden Palestijnse families hier onder lijden. Werkeloos en amper een inkomen.
++ Het Israelische bedrijf Waterways exporteert haar watertechnologie naar Afrika. Daardoor een beter leven en economie voor miljoenen inwoners.
++ Abu Mazen activeert de onrust in Jeruzalem. Hij betreurt de dood van een terrorist, die een rabbijn heeft aangevallen. Abu Mazen is woedend op de Israelische bezetter, omdat de politie de terrorist heeft doodgeschoten.
++ Bibi reageert op de diverse landen die niet akkoord gaan met het bouwen van huizen in Oost-Jeruzalem en andere buurten. Hij zegt dat de buurten van Jeruzalem altijd een deel van Israel blijven.
++ De minister van Economische Zaken, Naftali Bennett, zegt dat Abu Mazen verantwoordelijk is voor de aanslag van een terrorist op voetgangers in onze hoofdstad. De terroristen doen dat omdat de eenheidsregering hen de opdracht geeft. Bedoeld wordt o.a. de acties met auto’s.
++ 81% van de Jeruzalemse bevolking is niet tevreden over het optreden van de regering over de situatie in Jeruzalem. 35% is tevreden over de beveiliging en 60% ontevreden.
++ In Buenos Aires is in de Joodse buurt een monument besmeurd. Tekst: “dood de Joden”.
++ In Cordova een hakenkruis op de muur van het huis van de rabbijn. Gebeurt wekelijks.
++ In Berlijn een Israelische vrouw, die Hebreeuws in haar mobieltje sprak, aangerand.
++ Enkele aanslagen met auto’s in de omgeving van Jeruzalem zijn en worden uitgevoerd. De Palestijnen vieren feest. Dat is een onderdeel van de campagne in de hoofdstad. De bevolking is bang voor een Palestijnse opstand. Een derde (auto) Intifada.
++ Melach Haaretz ltd (zout van de aarde), de belangrijkste producent van zout, heeft 3 onderscheidingen ontvangen tijdens de voedsel expositie SIAL INNOVATION SELECTION. Deze werden gegeven vanwege de productie van bijzondere zoutproducten.
++ De verloren stam Menashe leeft in India. Dit jaar zijn er 500 naar Israel geëmigreerd. 200 personen staan op de wachtlijst. Een modern wonder. Israeli’s komen thuis. Nu nog in India ongeveer 7000. De organisatie ISRAEL RETURNS zorgt voor Aliyah, voor terugkeer.
++ Amerika financiert de productie van de Iron Dome. Gezien de ervaring tijdens de 50 daagse anti raket oorlog en de huidige situatie in het Noorden bereidt Israel zich voor op een volgende terreuractie.van de Hamas en de Hezbollah.
++ Aangezien Obama zijn houding verandert t.a.v. Israel, Syrië en de PA, is het voor Iran makkelijker een betere relatie met Amerika aan te knopen. De Republikeinen en Israel zien deze ontwikkeling niet positief.
++ De spanning tussen Obama en Bibi vermindert niet. Dit ondanks het gegeven dat de Amerikaanse Joden Democraten zijn. Maar de huidige regering wordt beïnvloedt door de Republikeinse meerderheid. De regering wil de steun aan Israel verminderen. Het nieuw samengestelde congres niet.
Ook problemen met Iran. Obama wil met dat land een deal.

Stichting Lechaim
De huidige siruatie in Israel is moeilijk te overzien.
Bijna in het hele land worden terreuractiviteiten ondernomen. In het bijzonder in Jeruzalem, in het Noorden en het Zuiden. Het is in ieder geval een goed teken dat de regering o.l.v. premier Bibi Netanyahu er alles aan doet om in ons land, het Joodse Israel, het terrorisme goed aan te pakken.

Maar we hebben nu wel te doen met traumapatiënten en lichamelijke slachtoffers. Wij Nederlanders moeten blijven tonen dat wij een goede relatie hebben en vrienden zijn van de Israelische bevolking. Zoals bekend concentreren we ons op dit moment in het bijzonder op Sderot en omgeving.

Na mijn bezoek aan Nederland hebben we personen mogen aantrekken om ons werk meer bekendheid te geven. Ook om regelmatig meer gedetailleerde projecten te publiceren waardoor u weet wat er met uw donatie wordt gedaan.
Daarom doe ik ook vandaag een beroep op u allen om het werk van onze stichting Lechaim financieel te steunen. Ieder bedrag helpt.
Reik ons de hand opdat wij de medemens een beter leven kunnen geven.
Bij voorbaat weer onze oprechte dank.

Mocht u belangstelling hebben om een door mij te houden spreekbeurt te organiseren, ik ben in maart weer in Nederland. Voor details zie: www.stichtinglechaim.nl of geef mij een bericht.

Shalom en groet
Harry

Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer