Harry’s focus op Israel 532

Israel, 18 november 2014

Beste lezer,

New book - order now...Het is moeilijk om een goed overzicht te geven van de huidige politieke internationale situatie.
Er wordt weer veel gepraat over allerlei onderwerpen. Maar als we om ons heen kijken dan zien we weinig positieve ontwikkelingen. Dit op economisch zowel als politiek terrein.
Probleem is natuurlijk in het bijzonder de houding van Obama, de huidige Amerikaanse president, die eigenlijk geen beslissingen kan nemen.

Ernstig is tevens de groei van het antisemitisme, de tegenstelling tussen de Shi’iten en de Sunni’s, de houding van de EU wat betreft mogelijke onderhandelingen over een 2-statenoplossing, en het gebrek aan samenwerking tussen de Fatah en de Hamas, oftewel de zogenaamde eenheidsregering. Klik en geef uw advertentie op...We mogen dan ook nog toevoegen hoe Iran benaderd moet worden om te voorkomen dat dit land een atoombom in handen krijgt.
Dat het kleine Joodse Land één van de twistpunten is en bijna de hele wereld zich daarmee bezighoudt, is toch eigenlijk ook ondenkbaar.

Ik verwijs eveneens naar de Kristallnacht-preek van ds. Heleen Pasma. Het is meer dan de moeite waard om haar preek te lezen: www.stichtinglechaim.nl/links-actueel/

1. De EU
De nieuwe EU BuZa-vertegenwoordiger, Frederica Mogharini blijkt toch een vreemde rol te spelen. We dachten dat zij een minder uitgesproken rol zou spelen wat betreft de relatie met Israel dan mevrouw Catherine Ashton, haar voorgangster. Na haar bezoek aan Israel was zij te gast in Gazastad en Ramallah. Daar heeft zij een verdeeld Jeruzalem gepromoot, geen huizenbouw in Judea en Samaria en het oprichten van een Palestijnse staat. Dit was haar enige belangstelling. Niet de doden in Syrië, de Iraanse problemen, de interne meningsverschillen in Fatah, de invloed van de Hezbollah in Libanon. Om nog maar niet te praten over de gevaarlijke ontwikkeling van de IS-ISIS.
Dat is dus vandaag de houding van de EU. Ook hier een totaal gebrek aan kennis van onze geschiedenis en de achtergrond van het optreden van Bibi en zijn regering.

2. De Joodse federatie van Noord Amerika
Tijdens de Algemene Vergadering spreekt Bibi de leden toe. Hierbij een ingekort overzicht.
* U steunt ons en ook de Amerikaaanse Joodse gemeenschap steeds. Kijk maar naar de OPE.
* U stuurt steeds solidariteitsmissies en steunt Israelische groepen, die dat financieel nodig hebben. Niet alleen op het slagveld maar ook op het gebied van publiciteit. Onder meer het terrorisme van de Hamas.
* Israel heeft geen grotere vriend dan Amerika. Ook omgekeerd. Evenals Canada.
* Wij moeten Iran verhinderen zich te ontwikkelen op het gebied van atoomenergie. Dit land wil ons vernietigen. Ayatolha Khameini roept dat steeds. Iran bewapent de Hamas en de Islamic Jihad met duizenden raketten in het Midden-Oosten en in andere delen van de wereld. Het executeert tegenstanders zoals journalisten, homo’s, religieuze en ethische minderheden. Iran wil de opgelegde sancties laten verwijderen. Ik hoop dat de wereld op dat gebied met Iran geen deal maakt. De Internationale Atoom Energie Agency geeft toe dat Iran geen partner is maar het probleem, “de vijand”.
* Alle verantwoordelijke regeringen moeten Obama helpen om ISIS te verslaan.
* Afgelopen weken is het terrorisme duidelijk gegroeid in Israel en haar hoofdstad Jeruzalem.
Wij worden vals beschuldigd t.a.v. de Tempelberg en Moslim heilige plaatsen. Wij willen een status quo. Het spijt me dat de PA de Hamas steunt in plaats van de huidige spanning te verminderen. Abu Mazen wil voorkomen dat Joden de Tempelberg bezoeken, de heiligste Joodse plaats. Palestina erkennen zonder Hamas en de PA te splitsen is absurd; zonder erkenning van de Joodse staat, absurd; zonder het accepteren van een veilige staat, absurd. Alleen onderhandelen met een oprechte Palestijnse partner biedt mogelijkheden.
* U hebt geholpen om in 66 jaar Israel op te bouwen als een technologisch centrum. Een medisch wonder. Ook wetenschappelijk en vernieuwend, een democratie.
Wij steunen u in het gevecht tegen antisemitisme, voor Joodse identiteit. Weet dat Israel uw huis is. Wij zijn één volk, we delen onze geschiedenis en we hebben één bestemming: ons heilige land.

3. Gill Rosenberg
Deze 31 jarige voormalige IDF-militair is de eerste Israeli die het Koerdische leger versterkt om mee te vechten tegen de ISIS. Zij is pilote en wil de Koerden steunen. De ISIS heeft honderden vrijwilligers die ook Israel willen vernietigen.
In Koerdistan is nog een kleine Joodse gemeenschap. Deze heeft toestemming gevraagd om naar Israel te emigreren. Sinds 1960 heeft Israel het land steeds gesteund met clandestiene militaire hulp, informatie en zakelijke relaties.

4. Abu Mazen en John Kerry
John Kerry realiseert zich niet dat vredesonderhandelingen met de PA eigenlijk onmogelijk zijn.
Abu Mazen was voor een periode van 4 jaar gekozen. Hij zit er nu al langer dan 10 jaar. Hij woont officieel in de Gazastrook. Maar daar kan hij nog niet komen. Hij kan ook geen concessies doen. Dan spreekt hij zichzelf tegen en krijgt dan problemen met zijn “volk”. Daarom roept hij op om de Israeli’s te bevechten. Dus meer terreur. Zie Jeruzalem enz.

5. Ron Prosor
Onze ambassadeur bij de VN veroordeelt de EU-landen, dat zij de terreuraanslagen niet veroordelen. Ook dat zij Palestina bij voorbaat erkennen. Er zijn steeds meer Palestijnse terroristen. Bij een aanslag op een militair overleed de man op 10/11. Ook was er op die dag een aanslag op een meisje; ook ter plekke overleden. Ondanks deze onaanvaardbare acties worden terroristen in onze hospitalen geholpen. Prosor klaagt de PA aan omdat deze acties voorbereid zijn. Jarenlang geindoctrineerd.
Erkenning van Palestina is zonder vredesakkoord onmogelijk.

6. Suha Arafat
De weduwe van Yasser Arafat meent dat de PA Israel duidelijk moet erkennen. Niemand kan twijfelen aan zijn bestaan. Op de 10e herdenkingsdag van de dood van Arafat zegt zij o.a. dat sinds de Hamas de Gazastrook heeft overgenomen zijn de Fatah-leiders en -gebouwen aangevallen.
Hamas dringt ook de Westbank binnen. Dat ondanks de eenheidsregering. In Gaza worden mensen vermoord en men heeft daar geen kans om te emigreren voor een betere ontwikkeling. Hamas moet onderhandelen om vrede te verwerven. Volgens Suha wordt Gaza steeds meer moslim. Het is makkelijk om oorlog te voeren. Moeilijk om die te stoppen, aldus Suha.

7. Gesprek Iran en P5+1
Op 12/11 wordt de discussie tussen Iran en de P5+1 (Engeland, China, Frankrijk, Rusland, Amerika + Duitsland) bevestigd. Onderwerp was de ontmanteling van atoomenergie.
* De sancties moeten worden doorgezet. Iran moet goed worden gecontroleerd en moet goed omschreven beperkingen hebben.
* Sancties alleen verminderen als Iran zich aan de regels houdt.
De Amerikaanse Republikeinen zien zwaardere sancties dan Obama. Rouhani, de Iraanse president, zegt dat ieder land zijn eigen problemen moet oplossen. Dat was dus een waarschuwing voor Amerika.

8. Ontmoeting Kerry, Bibi, koning Abdullah
Op 13/11 zijn er lange gesprekken over de belangrijke onderwerpen. Het verslag lezend is er maar één reactie: praat, beslis en doe. De verschillen zijn echter practisch gesproken te groot.
Bibi zegt in de Jerusalem Post dat men kan toegeven aan Iraanse wensen, maar dat is een gevaar voor de wereld en Israel. We kunnen eisen dat Iran haar capaciteit ontmantelt om atoomwapens te produceren. Als Obama onze veiligheid niet verzorgt, dan zien we een situatie als het gesprek Chamberlain en Ritter in München in 1938. Na dit gesprek over vrede: na 2 jaar oorlog!
Sheldon Adelson, tijdens een conferentie van de “Israeli Americain Council” in Washington, zegt daar dat woorden zonder daden en zonder actie, een gevaar is voor Israel. Daarom moet Amerika haar sancties en haar standpunt verzwaren.
Motief van beide uitspraken de deal die Ali Khameinei met Amerika wil maken. Hij wil samen optreden tegen de ISIS en betere voorwaarden voor atoomenergieproductie voor Iran.

9. Hanin Zoabi
Dit Balad Knesseth-lid doet de meest vreselijke uitspraken:
* wij zijn niet bang voor de terroristenstaat
* ik ben een Palestijn
* het Palestijnse volk wordt nog steeds bezet
* de Palestijnen behoren zelfstandig te zijn
* alleen met de opheffing van de bezetting lukt dat.
De dame deed mee aan een demonstratie over de Tempelberg en over het doden van een terrorist in Kafr Kana. Overigens ook met andere Arabische Knessetleden.
En toch durft men te zeggen dat Israel geen democratie is, maar een Apartheidsstaat.

10. Nogmaals Bibi Netanyahu
Hij is duidelijk tijdens zijn ontmoeting met de Duitse minister van BuZa:
* De Joodse staat is opgericht om het Joodse volk te beschermen, te verdedigen.
* Vrede denkelijk alleen als er 2 staten zijn. Dus ook een Palestijnse staat die de Joodse staat erkent.
* De geschiedenis toont aan dat wat recht is, niet altijd populair is.
* Ik hoor vaak dat Israel wordt beschuldigd om Jeruzalem te verjoodsen. Dat is hetzelfde als Amerika te beschuldigen dat het Amerika veramerikaniseert. Israel is geen seculiere staat
* Wij worden Joden genoemd omdat we uit Judea afstammen.
* Ik, als premier van Israel, de staat van het Joodse volk, zeg tegen alle naties: doe alles wat noodzakelijk is om een tweede Holocaust te voorkomen.

Bibi wordt op 16/11 geïnterviewd. Hij zegt onder meer:
* Iran is niet uw bondgenoot, uw partner, uw vriend, maar uw vijand.
* Iran heeft als doel de vernietiging van de Joodse staat, terwijl de P5+1 onderhandelen met Ayatolha Khameini. Hij is niet uw vriend. Niet wat betreft het optreden tegen de ISIS, niet wat betreft de atoomenergie in het M-O.
* Al Quada en ISIS zijn Sunni. De militanten in Iran en Hezbollah zijn Shi’iten. Onze vijanden bevechten elkaar. Steun dus geen van beiden.

11. Uitspraken van wijlen premier Golda Meir:
* Vertrouw jezelf. Doe dat op zo’n manier dat je gelukkig bent met je hele leven.
* Wij hebben alle oorlogen gewonnen en hebben daarvoor betaald. Wij willen geen overwinningen meer.
* Hoge leeftijd is als een vliegtuig dat door een storm vliegt. Eenmaal aan boord kun je daar niets meer aan doen. Je kunt de storm niet stoppen.
* Je kunt de tijd niet stoppen. Dus accepteer het op een rustige en wijze manier.
* Wij verheugen ons niet in overwinningen. Wel vreugde als er een nieuw soort katoen groeit en als er aardbeien in Israel groeien.
* Ons probleem met Mozes. Hij voerde ons 40 jaar door de woestijn. Naar de enige plek waar geen olie is in het Midden-Oosten.
* We hebben altijd in onze oorlogen tegen Arabieren gezegd: we hebben een geheim wapen
“geen alternatief”.
* Wees niet zo nederig. Jij bent niet zo groot.
* Een leider die niet aarzelt voordat hij het volk in een oorlog stuurt, is geen goede leider.
* Wij vergeven de Arabieren dat ze onze kinderen doden. Wij vergeven hen niet dat ze ons dwingen hun kinderen te doden.
* Wij zullen alleen vrede met de Arabieren hebben als zij hun kinderen meer liefhebben dan ze ons haten

12. Auto- en kinderen-intifada
Obama en Kerry en andere politieke leiders zouden moeten luisteren naar Abu Mazen en Saeb Erekat in hun verhalen in het Arabisch. Dan zou men begrijpen dat er geen sprake is van vrede en een vredesproces. Zij hebben opgeroepen om met auto’s vooral in Jeruzalem tegen kinderen en ook ouderen acties uit te voeren. Het is een nieuwe actie vanwege het bezoek van Joodse groepen aan de Tempelberg. Deze terreurdaden spreken dus het gesprek met John Kerry tegen.
Abu Mazen ziet eigenlijk het liefste een religieuze oorlog. Die is dan wereldwijd.
Aantal moslims in de wereld 1.5 miljard. Dan zou iedere Israeli maar ook christen en Jood het
doelwit zijn.

13. Lieberman en Frank Walter Steinmeier
Beide ministers van BuZa ontmoeten elkaar op 16/11
Lieberman onderstreept de goede relatie en de uitgebalanceerde houding van Duitsland t.a.v. Israel en de PLO. Lieberman zegt ook dat de relatie EU-Israel niets van doen heeft met de relatie Israel-PLO. Die zou dan ook niet positief zijn om stabiliteit en neutraliteit te bevorderen. Wij zullen nooit accepteren dat de problemen en constructie van Joodse buurten nederzettingactiviteiten zijn. Wij verdedigen onze onafhankelijkheid en souvereiniteit.

14. Reactie Israel
De resolutie om de erkenning van een toekomstige Palestijnse staat is door diverse landen in hun parlement bevestigd. Laat de Knesset als reactie eens Schotland, Wales, Baskenland, Corsica, enz. erkennen.
Dan wordt vandaag ook nog bekend dat de EU een programma heeft samengesteld om Israel te dwingen een zelfstandig Palestina te erkennen, anders zullen sancties worden opgelegd.
Dit doet me denken aan de vooroorlogse jaren van de 2e Wereldoorlog. Evenzo de houding van de Geallieerden tijdens en na deze oorlog. De politieke leiders in veel landen blijken problemen te hebben met het bestaan van het Joodse volk. Er is veel meer over te schrijven. Maar ik hoop oprecht dat bij de huidige politieke aanvoerders het fluitje op tijd wordt gebruikt, opdat ook zij het leven van de medemens respecteren,

Afgelopen week waren er ongeveer 250 terreuraanslagen. Waar is de stem van de EU?
Hoe kan men onderhandelen onder deze omstandigheden?
De EU-stem wordt wel gehoord als er gesproken wordt over de grenzen. Ik bedoel de Israelische grenzen en niet de Schotse of Belgische.
De 28 EU-landen willen blijkbaar Israel straffen, omdat het haar eigen land wil houden. De groene lijn moet rood worden. Volgens mij blauw-wit.

15. Aanslag op synagoge Jeruzalem
Als we dan ook nog vanmorgen horen dat terroristen een synagoge in Jeruzalem zijn binnengedrongen en 4 synagogegangers hebben gedood, dan zie ik de huidige situatie ernstiger dan 75 jaar geleden.

16. Israel kort
++ De diverse Israelische medische specialisten hebben natuurlijk problemen met Arabische en Palestijnse terroristen. Maar als zij in het hospitaal zijn dan zijn het patiënten. Geen onderscheid wordt gemaakt.
++ Van de Bnei Menashe Joodse stammen zijn deze week op Ben Gurion Airport 50 immigranten geland. Tot nu toe dit jaar 500 immigranten.
++ De Hamas is de op een na rijkste terreurgroep. Het bezit meer dan $ 1 miljard. De ISIS is nr.1 en bezit ongeveer 2 miljard. Hamas controleert via de smokkeltunnels de import. Qatar financiert ook.
++ In Nigeria, Irak en Syrië hebben christenen het niet makkelijk. In Nigeria heeft de terreurgroep Boko Haram het voor het zeggen. Daar worden christenen voor de keus gesteld: moslim worden of ter plekke gedood.
++ Tussen 10/11 en 14/11was er in Gazastad o.l.v. Abu Mazen een technologie-conferentie. Onvoorstelbaar duur opgezet. Expositie van auto’s, maaimachines, televisies, foto-apparatuur, enz. Ook zalen voor ontspanningsmogelijkheden. Wie betaalde dat?
++ Obama kan nu, terwijl de senaat beheerst wordt door de Republikeinen, misbruik maken van zijn macht. Dus o.a. een deal met Iran sluiten. Wel afhankelijk van de Supreme Court.
++ De adviseur van Abu Mazen, sultan Abu Al Einein. zegt op de Iraanse tv, dat Palestijnen die land aan Joden verkopen, moeten worden opgehangen of op straat gedood.
++ Israel heeft 6 containers naar Sierra Leone, Liberia en Guinea gestuurd om veldhospitalen
inclusief medisch materiaal op te zetten om de Ebola te bestrijden. Ondanks de botsingen met de Palestijnen wordt ook medische hulp aan deze gebieden gegeven.
++ De Palestijnse universiteit heeft aan de familie van de terrorist die een 3 maanden oude baby op 22/10 heeft vermoord, een onderscheiding uitgereikt. De Hamas ziet dit als een reactie op de misdaden van de Joden. Ook Abu Mazen’s fractie vereert deze bandiet.
++ Tijdens gevechten tussen Egypte en terreurgroepen in Noord-Sinaï zijn 10 doden te betreuren en 54 gewonden. In Noord-Sinaï is de staat van beleg afgekondigd en de burgers langs de grenzen met Gaza gewaarschuwd. Egypte heeft 1800 smokkeltunnels vernietigd.
++ Engeland stapt uit de EU als er geen beperking van immigranten wordt geregeld en toegestaan. De massale immigratie van moslims vernietigt de cultuur en welvaart.
++ Obama ontving een brief van Rouhani, ondertekend door “uw vrienden van de Iraanse regering”. Een weliswaar sarcastisch schrijven, maar weloverwogen om de relatie te handhaven.
++ De Hamasleider Radwani zegt op 16/11 dat na 6 maanden de eenheidsregering heeft gefaald. Een andere regering, die de verplichtingen t.a.v. het Palestijnse volk kent en begrijpt, is nodig. De Hamas moet een belangrijke rol spelen. Het heeft uiteindelijk de verkiezingen in 2007 gewonnen.
++ Koning Gustaaf van Zweden feliciteert de Palestijnse staat met haar 40ste onafhankelijkheidsdag. Totaal onbegrijpelijk.

Stichting Lechaim
Mijn wekelijkse oproep om ons werk te steunen onderstreep ik vandaag meer dan ooit.
Als we kijken naar de vreselijke aanslag op een synagoge en de terreuracties in onze hoofdstad, dan hebben we jammer genoeg meer dan voldoende werk.
Doe mee en help ons, opdat wij financieel daar steun kunnen geven waar het hard nodig is. Ieder bedrag is welkom.
Dank bij voorbaat, namens onze stichting Lechaim,
Harry

Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer