Harry’s focus op Israel 549

Israel, 27 maart 2015

Beste lezer,

Sta mij toe om allereerst al diegenen te bedanken die op onze oproep gereageerd hebben om het belangrijke en nuttige werk van onze stichting Lechaim financieel te steunen. In Sderot is men blij met uw hulp. Ondanks de toch wel steeds aanwezige spanning kan men de komende feestdagen ontspannen vieren. Blijf ons en dus de “slachtoffers van terreur” steunen.

Het is goed om te weten dat enkele relaties ons hebben doorgegeven dat zij hun best doen om een collecte in hun kerk of in hun vriendenkring te houden. Een geweldig initiatief. Ik zou zeggen: goed voorgaan doet goed volgen. Doet u ook mee ? Neem dan eventueel contact met mij op. Indien gewenst kan ik projecten omschrijven en doorgeven.

Er is vandaag eigenlijk maar één enkel belangrijk onderwerp: de houding van president Obama wat betreft het Joodse land Israel. En dit in het bijzonder t.a.v. Benjamin Netanyahu die op 25/3 van president Rivlin de opdracht heeft gekregen om een nieuwe regering samen te stellen.
Veel regeringen in de wereld houden zich bezig met het politieke leven in Israel en willen Israel dwingen om onaanvaardbare concessies te doen. Wij hebben in het verleden genoeg geleden en hebben toch het recht om veilig in ons eigen land te leven. Obama en aanhang, evenals de EU, willen een land en een volk erkennen dat nooit eerder heeft bestaan. Het Joodse land is nooit van een andere eigenaar geweest. 2000 jaar lang was het een mandaatgebied van de Romeinen, de Ottomanen (Turken), en sinds 1917 van de Engelsen.

Vergeten wordt, dat de uitspraken van de niet gekozen maar toch nog huidige president van de Palestijnse Autoriteit (PA) er niet om liegen. Zoals eigenlijk al sinds 1948 door de Arabieren is verkondigd: geen Joodse staat en weg met de daar levende Joden.
Eveneens realiseren velen zich niet dat de zogenaamde eenheidsregering van de Hamas met de PA niet werkt. Het zijn duidelijke vijanden van elkaar.
Laten we met ons allen hopen dat Bibi een regering zal kunnen leiden, die zorgt voor veiligheid, en voor de toch ook noodzakelijke sociale voorzieningen en voor een goede relatie met de diverse Arabische buurlanden. Dat ook met de EU en Amerika politiek, religieus en zakelijk
in harmonie zal worden gewerkt.

1. De Hamas
Op 11 maart ontkent de Hamas een voorstel te hebben gedaan om gedurende 5 jaar een “staakt het vuren” te handhaven. Dit voorstel blijkt door derden aan de EU-landen te zijn gegeven. Laten we maar stellen: dank u mijnheer Tony Blair.
Qatar laat 1000 huizen bouwen in Gaza, aldus haar ambassadeur Emadi. Volgens hem zijn er gedurende de laatste 3 oorlogen meer dan 100.000 verwoest. Qatar financiert de tijdens de donor-conferentie toegezegde 1 miljard dollar. Egypte levert het materiaal. Israel het cement.
Israel importeert voor het eerst sinds12/3 fruit en groente uit de Gazastrook. De import wordt ondanks de blokkade (sinds 2008) mogelijk gemaakt. De bedoeling: 1200 ton per maand.
De relatie Hamas (Gaza-strook) – PA is slecht. Abu Mazen creëert volgens de Hamas-leiders chaos in Gaza. De Hamas heeft diverse PA-leden opgepakt.

2. CUFI
“Christians United for Israel” gaf op 12/3 door dat het op 1 dag 57.000 emails heeft ontvangen. Alle mailtjes geven aan, dat Obama een deal met Iran moet herzien. Het Amerikaanse congres is amper betrokken bij blijkbaar gehouden besprekingen.
CUFI Is een pro-Israel organisatie en heeft 2 miljoen leden.
Pastor John Hagee zegt dat zijn CUFI blij is met de herverkiezing van Bibi. Hij is bang wat betreft de relatie met Amerika. Hij is tegen Obama. “Wij zullen in de komende weken de senatoren de nodige aandacht geven,” aldus Hagee.

3. Syrië
Sinds de opstand in 2010 leeft 80% van de bevolking in armoede. De economie is in een heel slechte situatie. Een verlies van $ 200 miljard en een werkeloosheid van 50%. De bevolking was in 2010 ongeveer 21 miljoen. Vandaag 18 miljoen. Aantal doden: 210.000 en gewonden 840.000. De helft van de kinderen gaat niet naar school.
Ban Ki Moon doet een beroep op de Veiligheidsraad om te werken aan het beëindigen van de al 4 jaar durende interne oorlog. Volgens hem moet president Bashir al Assad aftreden.
Jen Psaki, de BuZa woordvoerder, zegt dat gedurende die 4 jaar Assad gereageerd heeft op de mensen, die vrijheid en verandering wensen, met autoritair optreden en vernieling. We moeten Assad vervangen door een groep, die Syrië vertegenwoordigt. Maar dit kan alleen als hij vertrekt. Wij gedenken vandaag al diegenen die geleden hebben en zich hebben verzet en gevochten voor een toekomst waarbij basiswetten, tolerantie, en voorspoed worden gerespecteerd.
De Syriërs voelen zich verlaten door de wereld, aldus Ban Ki Moon. Het lijden is niet gestopt. De wereld is verdeeld en niet in staat het doden te stoppen. 4 miljoen burgers zijn gevlucht naar buurlanden. 8.6 miljoen in eigen land verhuisd. Gevecht tussen het leger en de opposanten, samen met de ISIS-extremisten.
Noot: Als de wereld zich meer zou bezighouden met deze gigantische ramp en minder met het rustige Israel, dan zou het M-O er beter uitzien.

4. Irak
De op 16-12-2013 opgerichte brigade bestaande uitsluitend uit christenen, steunt het leger om de door ISIS bezette steden te heroveren. Een speciale parade werd gehouden.
De meeste christenen leefden in de omgeving van Mosul. 600 christenen voegden zich bij de cursus om goed te worden opgeleid. Zij allen zijn lid van de Peshmarge (de militaire troepen van de president van het Iraakse Kurdistan). Ongeveer 100.000 christenen zijn in augustus gevlucht
toen de ISIS vechters gebied veroverden van de Peshmarge. De grootste ramp voor de oudste chr. gemeenschap. Andere christelijke groepen hebben zich samengevoegd in Noord Irak. Zij worden gesteund door Kurdistan.

5. Egypte en interview El Sissi
Tijdens een gegeven interview zegt de huidige Egyptische president:
* De Moslim Brotherhood is de vader-organisatie van het extremisme in de hele wereld. Het is haar religieuze rhetoriek.
* De Moslim Brotherhood heeft van de wereld een hel gemaakt. Het wil een grote IS (ISIS) stichten. Volgens de IS verkondigt zij de waarheid en dit met macht. Iemand die de IS niet gelooft moet sterven.
Tijdens een 2-daagse conferentie in Sharm el Sheikh zegt de de president te werken aan verbetering van de economie. Egypte is van groot belang voor de stabiliteit van het M-O.
Koeweit investeert 4 miljard, de UAE ook 4 miljard, Oman 500 miljoen. Amerika heeft toegezegd de economie te steunen.
El Sissi vecht tegen terrorisme en militant optreden. Hij maakt van Egypte een veilig land. Politiek en economisch. Hij wordt een bolwerk tegen Jihadisme. Ook Saoedi Arabië heeft een enorme import van wapens. In 2015 import van gevechtsvliegtuigen. Dus dat land is ook een rustpunt in het M-O.
Iran verhoogt haar militaire macht en geeft steun op alle gebied aan Jemen.

6. Israelische christenen
Christenen zien de verkiezingen als een goed middel om meer aandacht te krijgen voor hun gemeenschap.
* Wij leven als christenen samen met de Joden. Wij hebben onze eigen identiteit en niets van doen met de Arabische partijen. De katholieke leiders hebben ook opgeroepen om te stemmen. Wij willen recht, vrede, gelijkheid. Wij bevorderen de gezamenlijke acceptatie.
* Israel is een van de weinige groeiende christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten.
In totaal 161.000 christenen. De meesten leven in Jeruzalem en Galilea.
Pastor Gabriel Nadaf, een bekende Grieks-Orthodoxe priester en leider van de Chr. Aramean gemeenschap in Israel heeft Bibi ook gelukgewenst. Nadaf is de man die de jeugd oproept dienst te nemen in het Israelische leger.

7. Israel-Gaza
De kibboets Netiv Ha’sara ligt vlak aan de grens met Gaza. Het geeft door dat de Hamas weer tunnels graaft. De in deze omgeving liggende Israelische troepen doen daar niets aan. Een video is gemaakt en toont aan dat gemaskerde bewapende Hamasleden de gravers beschermen. Ook toont het aan dat er regelmatig geoefend wordt. Het IDF zegt een en ander onder controle te hebben en de ongeveer 800 inwoners te beschermen.
Israel heeft Gaza 1000 ton cement geleverd. Dit om op te bouwen wat tijdens de 50-daagse oorlog werd vernield. Qatar is de financier van Hamas, en ook niet vergeten dat Meshaal, de Hamasleider, in Qatar zijn kantoor en bescherming heeft.
Op 22/3 is Israel akkoord gegaan met het sturen van 620 trucks vol met landbouwproducten en bouwmateriaal naar Gaza. Gaza bevestigt dat officieel maar spreekt wel over de “bezetter” die toestemming gaf

8. Het Kwartet
Woordvoerder Tony Blair heeft de Gazastrook bezocht en Hamas een reeks voorstellen gedaan. Aangezien Hamas Israel niet erkent, heeft het geen zin hier de details van zijn plan door te geven. Ook niets over zijn ontmoetingen in Israel en Egypte. Het Kwartet wil een vrede doordrukken, maar dat is een onbegonnen zaak. Hij heeft zich teruggetrokken als leider van het Kwartet en wil zich concentreren op de economische ontwikkeling van de PA. Hij wil de diverse Arabische landen inschakelen. Ook Obama houdt zich bezig met het M-O. Hij steunt Iran. Heeft wel sancties wat betreft de atoombom, maar wil steun geven om de toekomst van het M-O. niet alleen te stabiliseren, maar ook economisch te ontwikkelen.

9. De verkiezingen
Bibi heeft uit veel landen felicitaties ontvangen. Obama heeft 2 dagen gewacht.
Iran veroordeelt de resultaten van de verkiezingen. Volgens Iran is Israel een agressief land. De Hamas denkt net zo. Slecht voor de Palestijnen.
Volgens Saeb Erekat is de internationale gemeenschap verantwoordelijk voor het sucses van Bibi. Israel is erger dan de ISIS.
Algemeen gesproken ziet de wereld graag een sterke Bibi. De wereld kijkt naar Israel en de Joden en begrijpt de bestaande problemen. Dat is niet het geval met de zogenaamde Palestijnen en president Obama. Het buitenland heeft zich beziggehouden met de verkiezingen. De kreet “weg met Bibi” werd op veel plaatsen gehoord. Obama betaalde $ 350.000 aan de groep V15 (Victory) om te kunnen werken aan een linkse regering. Van de Israelische Arabieren stemde 15% op andere partijen.
De komende dagen zullen uitwijzen of Bibi een regering kan samenstellen zoals hij dat gepropageerd heeft. Vandaag is daar nog geen wijs woord over te schrijven. Dit is het probleem van het kiesstelsel. Officieel heeft Bibi 67 zetels om een hechte regering samen te stellen. Maar de betreffende 6 partijen hebben hun eisen.
Ban Ki Moon feliciteert ook. Maar hij voegt toe dat de nieuwe regering moet onderhandelen en een levensvatbare Palestijnse staat creëren. Dus ook stoppen met illegale bouw in de nederzettingen. Daardoor blijft Israel een democratie, aldus Ban Ki Moon.
Ron Prosor, onze ambassadeur bij de VN, ontkent dat onze democratie bedreigd wordt.
“De VN kan het niet eens zijn met ons beleid, maar niet kan worden ontkend dat wij de enige democratie in het M-O zijn. 72% van het volk heeft gestemd. Als de VN bezorgd is over de toekomst van het Palestijnse volk, dan zou het moeten vragen waarom president Abu Mazen in het tiende jaar is van een 5-jarige termijn, of waarom Hamas het Palestijnse volk gebruikt als schild.
De verkiezingskreten van Bibi worden niet in dank aanvaard. Maar het volk heeft hem begrepen en ook zodanig gestemd.
Kort gesteld:
Bibi wil een regering die zich concentreert op: veiligheid, een sociaal beter leven, lagere huur en voedselprijzen, geen monopolies. Ja Amerika, nee Iran.

10. Indonesië
Indonesië heeft het hoogste percentage moslims en heeft een hechte relatie met Israel. Dit sinds 1948. Vooral op militair gebied. In 1993 bezocht Rabin Indonesië, en Wahid de opvolger van Suharto bezocht Israel in 1994. Er is regelmatig contact. Nu een handel van $ 500 miljoen. In 2009 is in Tel Aviv de Indonesische Kamer van Koophandel gevestigd. Ongeveer 200.000 Indonesiers bezoeken ons land ieder jaar. In het geheim ook delegaties, die de Knesset bezoeken en deelnemen aan conventies.

11. China
De relatie met China groeit met de dag. Zakelijk, import en export, gezamenlijke bedrijven.
De economische samenwerking in 2014 was ongeveer $ 4 miljard.
Voedsel-export, toerisme, medische producten. China investeert in hightech, economie en koopt bedrijven. Het is wel een bijzondere relatie: kleinste land met grootste land. China investeert in veel landen maar heeft de meeste belangstelling voor Israel..

12. De EU
De EU is haar roer, verstand en normen kwijt.
Het roept op tot een boycot wat betreft handel met bedrijven buiten de 1967-grenzen en Oost-Jeruzalem. Het dwingt, evenals Obama, Israel een tweestatenoplossing te aanvaarden. Het doet me jammer genoeg denken aan de jaren 30/40. Toen heeft Europa het Joodse volk ook in de kou laten staan. Zelfs na de oorlog geweigerd overlevenden in het Heilige land te accepteren. Het klinkt onaangenaam maar de EU-leiders zijn blijkbaar niet op de hoogte van ons verleden. Ook niet van het heden.
Laten we samen verwijzen naar de Balfour Verklaring in 1917, de bevestiging van de Volkenbond en de VN. En waar ligt dan toch het land Palestina?

13. Amerika
Niet alleen Republikeinen, maar ook een aantal Democraten hebben grote problemen met de houding van Obama ten aanzien van Israel. Israel heeft volgens hen recht op haar land, en Amerika moet Bibi niet dreigen. Geen tweestaten oplossing zoals Obama dat ziet. Het vertrouwen in de president verdwijnt.

14. Israel
Egypte, Jordanië, Saoedi Arabië, en de Golfstaten vertrouwen dat Bibi het Iraanse probleem goed afhandelt.
Obama heeft t.g.v. Perzische Nieuwjaar een boodschap aan de Ayatolla’s in Iran gestuurd.
“Sinds 1979 zijn onze landen gesepareerd. We kunnen nu een goede deal maken. De jeugd wil niet geïsoleerd leven. Na 18 maanden onderhandelen moeten we resultaten boeken. Er is te veel handelsbelang.”
De Arabische wereld en Israel vragen zich af wat Obama in zijn hoofd heeft. De meeste Arabische landen hebben problemen met het beleid van Obama wat betreft Iran. Hij geeft dat land de vrije hand. Dus ook de Sunni’s ten aanzien van de Shi’iten. Iran steunt de Syrische regering en heeft het groene licht van Amerika, zo wel als van Rusland.

15. Algemeen
NOS-correspondente Monique van Hoogstraten en andere collega’s schrijven en zijn te beluisteren op de tv. Ik lees de artikelen en krijg dan een verhoogde bloeddruk. Ondanks de negatieve publiciteit is de Likoed de duidelijke winnaar geworden. De hele wereld richt zich op Bibi, en Obama wist, en weet, niet hoe van hem af te komen. Bibi moet nu een regering samenstellen. Een moeilijke opdracht, omdat alle toch kleine partijen een ietwat misbruik maken van de situatie dat Bibi de rechtse en orthodoxe partijen nodig heeft om een sterk en goed sociaal gerichte regering samen te stellen. Dat de hele wereld zich met Israel bezighoudt is al bijzonder. Maar al die eenzijdige verhalen kloppen niet. Obama heeft o.a. financieel gehandeld om linksdenkend Israel te laten winnen. Gezien de resultaten een grote mislukking. Ondanks sociale problemen en toch armoede bij een te groot aantal families is de werkloosheid gedaald en de export gestegen. Niet moet worden vergeten dat het budget voor Defensie hoger is dan in de meeste andere landen.

Bulgarije heeft door het optreden van het volk in 1943 de hele Joodse gemeenschap gered.
Hun devies: Joden zijn Bulgaren. Alle 50.000 Joden hebben gedurende de 2e wereldoorlog daar
ongehinderd kunnen leven. Na de oorlog zijn er 45.000 naar Israel geëmigreerd. Een totaal onbekend verhaal. Dat van Denemarken was wel bekend. Dat land heeft de 8000 Joodse inwoners verscheept naar Zweden.

Zwitserland gaat de salarissen van de Hamas-werkers betalen. Dus dit onderstreept het gedrag van de Hamas in de Gazastrook, dat geen steun meer van Egypte ontvangt. Sinds de OPE (50-daagse oorlog) is Hamas behoorlijk verzwakt. Daardoor nu ook meer spanning tussen de PA en Hamas.

Obama zegt tijdens een persconferentie met Ashraf Ghani, president van Afghanistan:
“Wij geloven dat 2 staten de beste oplossing en mogelijkheid is voor Israel, voor de aspiraties van de Palestijnen en voor regionale stabiliteit. Bibi heeft een andere benadering.”
Obama haat Bibi en hij wil iets realiseren wat totaal onacceptabel is.
Op 21/3 tijdens de onderhandelingen reageert de Iraanse leider All Khameinei op de kreten: dood aan USA. Hij zegt: natuurlijk dood aan de USA. Dat land heeft de sancties doorgedrukt en het stookt het volk op om op te treden tegen onze regering.

16. Israel kort
++ Iran heeft oefeningen gehouden in de straat van Hormuz en simuleerde een aanval op een Amerikaanse boot. Ook oefeningen gehouden met mortieren in de omgeving van de olievelden in het M-O en bij de Golf opdat het verkeer kan worden verhinderd. Het beschermt Hamas en bewapent het in de Westbank, evenals de PA.
++ Israel heeft met India een bijzondere relatie op het gebied van wapenleveranties. Israel Aerospace Industries (IAI) exporteert naar India en is druk doende om de export te verhogen.
Al jarenlang export. Is niet in een krant te lezen.
++ Tel Aviv is nr.3 in de wereld wat betreft technische stad. Handel met Japan en China.
++ ISIS heeft de slag om Sikrit gewonnen. Het heeft een leger van 30.000 man verslagen. Dat waren 10.000 Irakezen, 20.000 Shi’iten inclusief steun van Amerika.
++ Egypte heeft 1020 huizen langs de grens met Gaza vernietigd. Dit vlakbij Rafa. 200 huizen moeten nog worden vernietigd. Egypte wil een zone van 500 meter totaal onbewoond hebben. Een kwestie dus van beveiliging.
++ De ICC (International Criminal Court) erkent denkelijk de PA. De ICC, de EU, Amerika zien de Westbank, Oost-Jeruzalem en Gaza als bezette gebieden.
++ Arutz Sheva organiseert op Pesach-avond de seider (het verhaal over de uittocht uit Egypte) voor de Ethiopiërs. Dit jaarlijkse evenement heeft meer dan 1800 deelnemers.

Goede vriend van Lechaim en beste lezer,
Na een lang politiek verhaal nu nog een kort menselijke en humane oproep.
Allereerst u allen een Shabbat Shalom, een goede zondag en een prettig weekend gewenst.
In mijn inleiding heb ik al verwezen naar het werk van onze stichting Lechaim. Ik verwijs naar: www.stichtinglechaim.nl. Zoals geschreven: geen woorden maar daden.

Dank en shalom
Harry


Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer