Harry’s focus op Israel 551

Israel, 29 april 2015

Beste lezer,
Gedurende de afgelopen weken waren er diverse herdenkingsdagen. We herdachten in Israel o.a. de slachtoffers van de 2e wereldoorlog en de gevallenen tijdens het gevecht om de heroprichting van de Joodse staat Israel. In de komende week zullen we in Nederland en de andere EU-landen stilstaan bij de herdenking van de jaren 1940/45.
Wanneer we kijken naar de houding van veel landen die Israel willen boycotten, dan vraag ik me af: waarom we herdenken. Als we kijken naar de problematiek in de Midden-Oosten landen, en naar de veelheid van tegenstellingen in de wereld, dan zijn we hypocriet wat betreft de gedenkdagen. De gehouden en nog te houden toespraken zijn weliswaar indrukwekkend, maar de toestand in de wereld is er eentje met heel veel vraagtekens.
Het aantal doden door terreur en tegenstellingen is onvoorstelbaar hoog, het antisemitisme is beduidend groter en verspreider dan in de jaren 40/45, de islam kent geen remmen wat betreft het uitdragen van haar religie.
Laten we dus wel gedenken, maar dat dan ook op praktische manier en met ons allen werken aan vrede op deze aarde.

1. Bibi-Putin
Op 15/4 heeft Bibi Netanyahu een telefoongesprek met Putin. Hij maakt groot bezwaar tegen het leveren van S-300 raketten aan Iran. Gebleken is dat Rusland nog niet levert, omdat het te druk is met productie voor eigen gebruik. Putin onderstreept dat de raketten uitsluitend gebruikt worden voor verdediging. Er zal wel worden geleverd vanwege de deal die overeengekomen is met de P5+1.
Noot: Wanneer we wereldwijd een overeenkomst zouden kunnen maken en ons allen niet bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe wapens en vliegtuigen, dan zou een gedenkdag zinvol zijn en heel veel geld gesparen om de internationale armoede aan te pakken.

2. EU
16 van de 28 ministers van BuZa hebben Federica Mogherini een brief gestuurd met een opdracht: Producten uit de Westbank moeten duidelijk gemerkt zijn als Westbank-product.
Duitsland heeft niet getekend. Deze door Mogherini uit te werken brief betekent dat de EU-landen niet akkoord gaan met het zakelijke, en dus ook politieke beleid van Israel. Eigenlijk is dus een Jom Hashoa (de gedenkdag van hen die de oorlog niet hebben overleefd) overbodig. Dit is een officiële boycot van EU-leden en lijkt op de houding van maar al te veel landen gedurende de jaren 40/45. Ik ben dan ook blij dat ik in Israel woon.
Minister Lieberman stelt voor om op de bekende gele Davidster te drukken: Made in the Westbank.
Wordt het dan ook niet hoog tijd dat ook eens serieus geluisterd wordt naar de toespraken van Abu Mazen en Hamas-leiders.? En natuurlijk naar EU-leiders, die een Palestina willen met Jeruzalem als hoofdstad ?

3. Hamas
Tijdens de herdenkingsdag “Palestinian Prisonersday” zegt Ismael Haniyeh op 15/4 dat Hamas doorgaat met gewapende tegenstand tegen Israel. “Wij onderhandelen met wapens, niet met woorden. Wij zijn gebonden aan onze principes”, aldus Haniyeh.
Na de herverkiezing van Bibi wil 16% van de Palestijnen onderhandelen. 42% alleen onder voorwaarde dat Israel stopt met nederzettingconstructie.
Gaza heeft sinds maart tomaten naar Israel geëxporteerd. Nu gestopt omdat de prijzen op de lokale markt te hoog werden. Hervatting als de prijzen weer gestabiliseerd zijn.
Een VN-onderzoek heeft uitgewezen dat tijdens de oorlog tussen de Hamas en Israel er door Israel terecht op VN-scholen is geschoten. Deze scholen werden gebruikt als opslagplaatsen voor de Hamas.
Ban Ki Moon is geschokt. Niet de eerste keer. Wel is het ernstig dat hij niet op de hoogte was en wel Israel voor de zoveelste keer heeft beschuldigd.

4. Iran-China
Op 17/4 ontmoeten de Chinese en Iraanse ministers van Defensie elkaar. Zij willen een hechtere samenwerking. “De Iraanse militairen zijn goede vrienden van ons,” aldus de Chinese minister. Tijdens de Internationale Veiligheidsconferentie in Moskou hebben de heren elkaar ontmoet en de goede relatie Rusland-China-Iran onderstreept.
In Israel wonen 140.000 Iraanse Joden. Zij hebben geen vertrouwen in hun geboorteland.

5. Jom Ha’atsmaoet (Onafhankelijkheidsdag)
De Joodse kalenderdatum 5e Ijar is uitgeroepen als een nationale feestdag, de heroprichting van de Joodse staat/volk. De opperrabbijnen zijn hierover geraadpleegd. Zij zeiden: door G-ds goedheid en grote heiligheid wordt deze dag een dag van vreugde en het begin van de verlossing. Dus deze dag van wonderen danken wij G-d met speciale gebeden in alle synagoges.
Op Jom Hazikaron (de Herdenkingsdag) gedenken we de 23.320 gevallenen. Dat zijn allen die zijn omgekomen omdat zij ons land verdedigden en beschermden.
Zij krijgen die dag veel aandacht. Op alle graven ziet u een Israelisch vlaggetje.
Ook wordt die dag extra aandacht besteed aan de ongeveer 6000 omgekomen soldaten die hier zonder familie leven.
Klik en bekijk de video van de toespraak...Tijdens de ceremonie op 22/4 waren er 14 geselecteerden om de fakkels aan te steken. Een van hen was een Israelisch Arabische dame, Lucy Aharish. Zij sprak kort en zei in het Arabisch o.a.: Dit is ons land.
Zie de foto van de ontsteking bij de herdenking op 21/4. Er werd overigens ook de klemtoon gelegd op de ruim 600 Arabieren die gesneuveld zijn om onze vrijheid te handhaven.
Volgens een onderzoek in 158 landen is Israel het 11e gelukkigste land in de wereld. Haar economie is ook goed. Beter dan in 2011. Zwitserland is nr.1, Nederland nr.7.

6. Iran
Op de universiteit in Teheran zegt de commandant van het Iraanse leger dat Amerika steun heeft gegeven aan en mede opgericht: Boko Haram, ISIL en Al Nusra. Dit om de gezegende islam te verzwakken en de Zionistische staat te beschermen.
Khamenei, de grote baas, stelt op 15/4 dat Amerika wordt gemanipuleerd door de Joodse staat.
De Zionistische kapitalisten bepalen wat Amerika moet doen.
Obama heeft wel een overeenkomst gemaakt, opdat Iran wapens kan ontwikkelen. Eveneens worden een aantal sancties opgeheven. Dit is overigens in strijd met de afspraken in Lausanne.
Bibi zegt op Jom Hashoa dat het Westen niets heeft geleerd van de Holocaust. Obama geeft blijkbaar toe aan de eisen van Khamenei.
Op de tv zegt president Rohani niet akkoord te gaan met een atoomenergiedeal als niet alle sancties worden opgeheven. Ook Ali Khamenei, de hoogste leider, onderstreept deze uitspraak. Het Westen moet zich ook niet bemoeien met het beleid t.a.v. het steunen van bepaalde terreurorganisaties.
De Australische minister van BuZa bezoekt Iran. Diverse Joodse organisaties vragen haar te praten over de houding van Iran wat betreft Israel en Joden.
Obama tracht de Joodse bevolking in Amerika te dwingen zijn Iran-plan te accepteren. De Joden vrezen dat als zij weigeren, dit beschouwd wordt als het niet accepteren van de president. Ook hebben zij angst dat Obama dan werkt aan het verwijderen van Israel uit de VN en het wijzigen van de relatie. Maar velen staan wel achter Israel. Ook niet-Joden.
Op 16/4 zegt Obama de deur open te hebben om creatieve onderhandelingen te hebben als reactie op de eis van Iran de sancties op te heffen.
Obama blijkt al jarenlang te weten dat Iran op heel korte termijn een atoombom kan produceren. Onbegrijpelijk. Begrijpelijk dat Bibi de nadruk legt op de ontwikkeling en dus het gevaar.

7. Binyamin Netanyahu
Op 16/4 tijdens de herdenking van Jom Hashoa spreekt Bibi. Hij zegt o.a. dat we niets hebben geleerd van de Holocaust. De huidige situatie lijkt op de jaren 30, het Nazisme van Hitler. Vandaag zelfs een grotere bedreiging. Het vermoorden van Joden klinkt als de bekende houding van Iran. We zijn blind bij daglicht. En zien de ontwikkeling van atoomenergie en verhoging van raketten en mortieren niet. Supermachten hebben een doof oor voor de kreten van Iran: “Dood aan Amerika, dood aan Israel.” Constante executies van minderheden en dissidenten. Geen acties tegen bewapende terreurorganisaties. Wij zullen, indien nodig, ons zelf verdedigen. We herinneren ons hen die werden vermoord en kijken in de toekomst en garanderen het leven.
Tijdens de kabinetszitting op 18/4 onderstreept Bibi de ernst van de levering van de S-300 raketten door Rusland aan Iran. Hier was ook geen melding van gedaan tijdens de gesprekken tussen Iran en de P-5 landen. Een ernstige situatie, omdat Iran in het M-O agressief optreedt.
Op 17/4 is er een parade in Teheran. Daar worden de Iraanse wapens getoond. De projectielen worden steeds groter en de wapens zwaarder. Ook toegevoegd op de wapens het opschrift: Dood aan de Joden.
Inmiddels heeft Rusland Israel gewaarschuwd geen wapens aan de Oekraine te verkopen. Dat zal als resultaat meer doden opleveren en dan worden vredespogingen ondermijnd.

8. Polen
De Poolse plv. minister van Toerisme, inclusief een delegatie, bezoekt Israel. Doel: verhogen van het toerisme. Volgens minister Landau is Polen een van de snelst groeiende markten. Daarom Israel tonen en aanbieden als een atractieve vakantiebestemming. De conferentie vindt plaats in Dan Panorama in Tel Aviv.
Deelnemers: parlementsleden, reisagenten, luchtvaartmaatschappijen, hotelhouders, journalisten. Na de conferentie wordt een reis door het land gemaakt.

9. Brazilië
Een Israelische delegatie van 13 waterbedrijven heeft Brazilie bezocht om de daar heersende watercrisis op te lossen. De delegatie heeft een nieuwe technologie aangeboden en ook een aanbeveling voor de bestaande bronnen. Daardoor hogere waterproductie.
In India: een systeem om een speciaal centrum op te zetten met 110 koeien om de toch al grootste melkleverancier nog meer te laten produceren.

10. Rusland
Zaterdag 9/5 wordt in Moskou herdacht dat 70 jaar geleden het Rode leger Duitsland heeft verslagen. In Rusland is men woedend dat uitsluitend de Israelische ambassadeur aanwezig zal zijn. Dat geen minister en/of Bibi komt heeft als oorzaak de levering van de S-300 projectielen door Rusland aan Iran.
President Reuven Rivlin gaat wel naar Duitsland voor de herdenking. Overigens is een 2e probleem: 9/5 is op een zaterdag.

11. Agrivest conferentie
In het Weizmann instituut in Jeruzalem, “het ideaal platform” voor investeerders en producenten in de landbouw en industrie. Honderden professionals, regeringsofficials, zakenlieden, wetenschappers van Israel en de wereld. Het gaat om voedselveiligheid, landbouwontwikkeling en vernieuwing in het algemeen. Vraag en aanbod moeten gelijk zijn. Dus hogere productie.

12. Paus Franciscus
Op 20/4 waarschuwt de Paus voor het groeiende antisemitisme. Hij roept christenen op solidair met het Joodse volk te zijn. Hij had een bespreking met een delegatie van de “Conference of European rabbi’s” voor een beginnen van een nieuwe werkrelatie om de gezamenlijke waarden te verdedigen en de interreligieuze dialoog te versterken.

13. Islam-christendom
Zoals al vaker onderstreept heeft de islam de religieuze opdracht christenen te vermoorden. Over Joden maar te zwijgen. Allah behoort aan “ons”. ISIS moet worden aangepakt. Niet alleen in Europa, ook in Afrika en India. Het is eigenlijk een uiterlijk religieus gedrag. Het is dan ook tijd om als levende mensen de IS/ISIS aan te pakken

14. Jimmy Carter
De ex Amerikaanse president bezoekt Israel. Hij heeft gevraagd om een ontmoeting met Bibi en Reuven Rivlin te hebben. Beiden hebben geweigerd vanwege zijn voortdurende anti-Israel uitspraken. Hij is voor een boycot, hij was tegen de 50-daagse oorlog in 2014, hij wilde de Hamas van de terreurlijst. Blijft de vraag: wat doet hij eigenlijk in Israel?

15. Ban ki Moon en Jom Hatsma’oet
Op 21/4 spreekt de VN-secretaris generaal. Hij doet een dringend beroep op de nieuwe nog te vormen Israelische regering om de acceptatie van een tweestatenoplossing via onderhandelingen te bevestigen. Dus nederzettingen niet uitbreiden, belastingen betalen. Hij roept de Internationale Gemeenschap op druk op Israel uit te oefenen en de economische band met de PA te verhogen. Engeland en Frankrijk steunden de toespraak in de Veiligheidsraad. Nieuw-Zeeland en Frankrijk gaan samen dit plan uitwerken.
Noot: Gelukkig bemoeit de hele wereld zich met Israel, dat pas 67 jaar lang getracht heeft een werkbare oplossing te vinden. Gelukkig zijn er ook geen andere dringende problemen.
Nogmaals herhaald: Israel, oftewel het Joodse land, heeft recht op haar eigen door G-d gegeven gebied. Het heeft recht op een veilig land.
Daarom vieren wij Jom Hatsma’oet, Onafhankelijkheidsdag:
* de wedergeboorte van onze vrijheid
* we zijn baas van ons eigen land en zijn toekomst
* recht op aliyah (immigratie)
* vieren onze voltooiingen
* vangen immigranten op uit alle landen
* tot nu toe onze vrijheid goed verdedigd
* de woestijn bloeit en een geweldige high tech economie wordt ontwikkeld
* een democratie, dus mensenrechten
* mogen de vele successen vieren
* Jeruzalem is de hoofdstad van de staat, al 67 jaar
* Jeruzalem is al 3000 jaar de historische hoofdstad.

16. Israel kort
++ De presidentskandidaat, de Republikein Mike Huckabee, zegt tijdens een toespraak dat een tweestatenoplossing de domste oplossing is, want beide partijen erkennen elkaars bestaansrecht niet. De Westbank hoort bij Israel. Geen discussie. Egypte, Saoedi Arabië, Jordanië hebben nu een betere relatie met Israel dan Amerika. Belangrijkste reden: zij vertrouwen Iran niet.
++ De militaire leiders van de Arabische Liga hebben een ontmoeting in Caïro. Men wil een gezamenlijke militaire macht samenstellen en daarmee het extremisme bestrijden.
++ De belangstelling voor het Verre-Oosten komt o.a. tot uiting doordat Israel zich heeft aangesloten bij de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank.
++ Saoedi Arabië en Egypte organiseren een grondoorlog tegen de opposanten in Jemen. Dit na het uitvoeren van luchtaanvallen.
++ De Israelische economie is in het laatste kwartaal van 2014 met 7% gegroeid. Totaal omzet: $ 278 miljard. De 50-daagse oorlog heeft dus geen invloed gehad op het dagelijks leven.
++ Afgelopen 3 maanden heeft Egypte 285 tunnels vernietigd. Het gaat om tunnels die via Egypte Hamas met de Sinaï verbinden.
++ Er wordt een nieuwe moskee in Maryland-Amerika geopend. Kosten zijn $ 100 miljoen. Obama heeft met Erdogan afgesproken dat zij samen deze heel grote moskee openen.
Een betere indruk van Obama is niet te krijgen !!!
++ Israel heeft aan de grens Libanon-Syrië opslagplaatsen van Hezbollah en Syrië gebombardeerd. Uit rapporten blijkt dat Iran en Hezbollah aanslagen op Israel voorbereiden.
++ Frankrijk heeft wapens geleverd aan Libanon. Daarmee wordt het leger versterkt. Nodig t.a.v. Hezbollah en voor de Soenni’s in Syrië.
++ Jordanië vertrouwt niet meer op de Arabische landen wat betreft veiligheid en bestaan. Nu alleen op Israel.
++ Israel heeft onmiddellijk gereageerd op de aardbeving in Nepal. Veldhospitaal en 260 werkers gestuurd.

Stichting Lechaim
Allereerst dank aan diegenen, die al hebben gereageerd op mijn verzoek om mee te werken aan de financiering van het vrouwencentrum in Shiloh. Zie de vorige Lechaim-brief.
Een enkeling heeft gereageerd dat het niet juist is om een project in bezet gebied te financieren.
Als er één plek in Israel duidelijk Joods is, dan is dat toch Shiloh. Het Joodse volk heeft o.l.v. Mozes en Jozua zich in Shiloh gevestigd. Hannah heeft daar gebeden en heeft Samuel, de profeet gebaard. Wij doen onze menselijke plicht als wij de inwoners van Shiloh steunen.
Aangezien we meerdere morele verplichtingen hebben, vraag ik u allen ons met ons werk te helpen. Wilt u enkele folders hebben, geef mij een bericht.
Tussen 28/10 en 9/11 ben ik in Nederland. Denkelijk enkele dagen langer omdat meerdere spreekbeurten worden geboekt.

Dank en shalom,
Harry


Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer