Harry’s focus op Israel 554

Israel, 27 mei 2015

Beste lezer,

Nu de feestdagen voorbij zijn moeten we ons weer concentreren op het dagelijkse leven.
Laten we vurig wensen dat de betekenis van Shavoeot en Pinksteren een duidelijke invloed zal hebben op het wereldgebeuren. We herdenken het feit dat we de Thorah en de 10 Geboden hebben ontvangen. Als alle politieke leiders een conferentie zouden organiseren en de afspraak maken om zich aan de Geboden te houden en elkander te respecteren dan zouden we in een betere wereld leven. Geen duizenden vluchtelingen, geen oorlogen, geen terrorisme, geen bittere armoede, geen angst voor aanslagen.

U, beste lezer, denkt dat ik niet met beide benen op de grond sta, geen realist ben, dat ik droom. Best mogelijk. Maar als wij de maatschappij vandaag bekijken dan vragen we ons toch af in welke omstandigheden onze kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen zullen leven ?
Na de 2e wereldoorlog dachten we toch dat er een situatie zou worden gecreëerd waardoor oorlogen zouden worden voorkomen en men respect zou hebben voor andere religieuze en politieke overtuigingen. Wel verschillen van mening, maar respect hebben voor andersdenkenden. Niet vechten voor eigen belang wel voor het algemene belang.

Miljoenen mensen hebben zaterdagavond gekeken naar het Eurovisie Songfestival. Zelfs bij zulk een aantrekkelijk, creatief evenement is het duidelijk dat objectief oordelen een vreemd woord is. In ieder geval is het wel een feest waar 40 Europese landen ontspannen en vreedzaam elkaar ontmoeten en de winnaar en de verliezer(s) goede vrienden blijven.

1. Vaticaan
Paus Franciscus heeft de niet-herkozen president van de PA, Abu Mazen, in het Vaticaan op 16/5 ontvangen. Onderwerpen onder meer: de situatie Israel en Palestina. Zoals eerder vermeld heeft de paus Palestina als staat erkend. Beiden hoopten dat er een langdurige vrede tussen
Palestina en Israel zal worden overeengekomen.
Tevens bespraken ze de bestrijding van het terrorisme en de dialoog tussen diverse geloven.
Abu Mazen was op 17/5 ook aanwezig bij de heiligverklaring van 2 Palestijnse nonnen, die in de 19e eeuw in het Ottomaanse rijk hebben geleefd.
De minister van BuZa van het Vaticaan zegt te hopen dat het akkoord indirect zal helpen voor de erkenning van de democratische en onafhankelijke staat Palestina.
De PA ziet het Vaticaan als 1 van de 136 landen, die Palestina erkennen.
Er blijkt een fout in de verklaring van de paus te hebben gestaan. Hij bedoelde te zeggen:
“je kunt een vredesengel” worden en niet “je bent een vredesengel”.
Het erkennen van Palestina heeft echter een negatieve invloed op antisemitisme en de Joodse staat Israel.

2. IRGC
De plv. commandant van het “Iranian Revolutionary Guard Corps” Hossein Salama dreigt tijdens een interview op de Iraanse tv de Amerikanen met een oorlog. De Amerikanen moeten niet denken dat zij vanwege het verleden superieur zijn.
“Ik was een militaire commandant. Dus geen theoreticus. Wij kunnen hun luchthavens vernietigen. Ik waarschuw hun piloten. Hun eerste vlucht is ook hun laatste. Wij zijn voorbereid. Bij intimidatie verlaten wij de onderhandelingen en laten de IRGC haar werk doen.”
Ook de plv. stafchef brigade-generaal Masoud Jazayeri bedreigt Amerika en Saoedi Arabië. “Humanitaire hulp sturen naar de regio is een sterk vuur dat zij niet kunnen blussen.”

3. UNESCO
De “United Nations Educational Scientific and Cultural Organisation” blijkt Israel en het Joodse geloof niet te erkennen. Dus ook niet haar recht op de Tempelberg. Die is voor de Islam. Joodse organisaties en het Sanhedrin protesteren. Zij willen de UNESCO aanklagen. Ook omdat het geen Israelische officials wil ontvangen. Puur antisemitisme.

4. Reuven Rivlin
Onze president spreekt op 17/5 tijdens de herdenkingsdag van de Ethiopiërs, die gedurende
hun tocht naar Israel overleden zijn. Deze dag valt tegelijk met de Jeruzalemdag. Hij onderstreept dat deze groep beter had kunnen worden ontvangen en begeleid. “De Ethiopiërs hebben steeds Jeruzalem in hun hart gehad. Zij liepen duizenden km. Zij en hun jongeren moeten een betere toekomst hebben. Zij zijn een deel van ons volk.”
Tussen 1979 en 1990 waren er diverse transporten via Sudan naar Israel. Veel doden zijn gevallen in de Sudanese kampen.
“De nieuwe regering zal zich bezighouden met het opheffen van eventueel aanwezig racisme en discriminatie,” aldus Bibi, die ook aanwezig was.

5. De ISIS
Deze groep smokkelt haar leden via immigrantenboten naar de EU. Dit met afgepakte paspoorten en papieren. Booteigenaren worden omgekocht met veel geld dat de immigranten betalen. Ongeveer 60.000 personen hebben getracht de Middellandse Zee over te varen. Ongeveer 16.000 gedood vanwege de overvolle schepen.
De EU politie weet dus niet wie wie is.
De diverse groepen in de Sinaï hebben besloten samen te werken. Niet om oorlog te voeren wel om de beveiliging te verbeteren. Dus een beveiliging van de bevolking in de Sinaï en natuurlijk ook Israel.

6. 48e verjaardag Jeruzalem
Tienduizenden hebben de 48e verjaardag van de hereniging van Jeruzalem gevierd. Dit onder meer met een mars welke ook door Oost-Jeruzalem liep. Op veel plaatsen concerten. Bibi, Rivlin en burgemeester Nir Barkat waren aanwezig bij de herdenking van de gevallenen tijdens de 6-daagse oorlog in juni 1967.
Wel enkele botsingen tussen Arabieren en Joden. De Zionistische, orthodoxe Joden beschouwen deze dag als een religieuze dag.
92% van de totale bevolking meent dat Jeruzalem de hoofdstad van Israel is.
Tijdens de viering zei Bibi: Wij blijven het terrorisme aanpakken en huizen zowel als wegen bouwen. Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad en wordt nooit meer verdeeld. Het is een drama van Bijbelse schaal. Wij blijven Jeruzalem verdedigen en zullen Bijbelse studie bevorderen. We hebben steeds gebeden: volgend jaar Jeruzalem. 3000 jaar geleden waren het koning David en profeet Isaiah die regeerden en vochten tot de dagen van de Maccabeeën.
Minister Naftali Bennet voegde toe: Dit is de ziel van het land en een ziel verdeel je niet.
Noot: Ondanks alle verhalen over onderhandelingen is het een duidelijke zaak dat ook o.l.v. Bibi Israel met Abu Mazen nooit en te nimmer vrede kan sluiten. De eisen van de Fatah zijn onaanvaardbaar en het wordt tijd dat de wereld dit begrijpt of beter gezegd: dit aanvaarden wil.
De geschiedenis is duidelijk en die kan niemand naast zich neerleggen.

7. Nakba dag
De dag van de oprichting van de Joodse staat Israel is voor de PLO een ramp (Nakba).
Op het Facebook van Fatah van 13/5 is te lezen dat het gebied tussen de Middellandse Zee en de Jordaan van de Palestijnen is. Op 14/5 volgt eenzelfde artikel en een kaart toegevoegd plus een Palestijnse vlag. Dit verhaal wordt niet alleen door Palestijnen gebruikt, maar ook door Palestinian Media Watch, PA National Security Forces en de PA Presidential Guards.

8. De nieuwe regering
Zoals bekend is de regering van start gegaan met een minimale meerderheid en een combinatie van te veel kleine partijen. Dus een partij als de Likoed moest ondanks haar duidelijke meerderheid, oftewel de grootste partij, behoorlijk water in de wijn doen. Daardoor is er kritiek, ook van eigen politici. Maar hoe een regering samen te stellen met een Likoed, die niet meer dan 30 zetels van de 120 heeft, een aantal kleine partijen, die daardoor zwaardere eisen stelden en voor eigen belang vochten? Dit is de consequentie van het kiessysteem, de kiesdrempel en de democratie.

9. Water
2/3 van de steden in Iran hebben een enorm tekort aan water. Veel dorpen worden met tankwagens geholpen. Ook andere landen in het M-O hebben problemen. Oorzaak: groeiende bevolking, oorlogvoering, waardoor er geen infrastructuur is en geen maatregelen tot nu toe genomen. Egypte bouwt nu enorme dammen, Gaza heeft problemen met zeewater in bepaalde gebieden. Syrië, Irak, Perzische Golfstaten en Pakistan krijgen problemen en vragen Israel niet om technische waterwerking.

10. Druzen
De Druzen, een minderheid in Israel, hebben een normaal leven. Ze dienen in het leger en bezetten diverse functies. Na 41 jaar is de Druzen-eenheid opgeheven en toegevoegd aan het leger.

11. Jemen
De Houthi rebellen zijn na een ingreep in januari aan de macht gekomen. Wel weerstand van de diverse landen. Amerika is tegen het huidige bewind. Het steunde wel de vorige president.
Obama heeft het moeilijk. De Houthi’s zijn bondgenoot van Hezbollah en Iran.
Jemen is strategisch belangrijk voor Amerika. Nu is er wel een coalitie van 10 landen om te vechten tegen de Houthi’s. Nu geen bedreiging voor Saoedi Arabië en de buren.
De Houthi-leider in Jemen zegt op 20/5 bereid te zijn om te onderhandelen en te stoppen met het huidige conflict.

12. IDF
Ieder jaar is er bezoek van ouders van eenzame militairen die in het IDF dienen. Hun ouders worden door het IDF ontvangen en krijgen tickets voor hun vlucht. Dit jaar zijn een aantal sergeanten verrast door hun ouders, die in Arabisch gebied wonen. Er zijn diplomatieke betrekkingen, maar toch is het gevaarlijk voor de betreffende families. Dit wordt dus op een bepaalde manier georganiseerd.

13. Syrië en Irak
In Irak heeft de IS de stad Ramada veroverd. Het leger heeft de stad verlaten. De premier heeft het leger opgeroepen de provincie Anbar niet te verlaten. 1/3 van Irak is nu in hun handen.
Volgens Iraanse officials is Iran klaar om Irak bij te staan in haar gevecht tegen de IS. Het gaat in het bijzonder om Ramada. De Syrische luchtmacht heeft een groot aantal bombardementen uitgevoerd om de stad Palmyra te behouden. Maar op 21/5 is deze stad ook in handen van de
IS gevallen. De IS heeft nu een groot deel van Syrië bezet. Ook het vliegveld. Niet het gebied in de omgeving van Damascus, dus het westelijk Syrië langs de Libanese grens.

14. China-Israel
Het Chinese bedrijf Badu heeft voor de 3e keer in Israel geïnvesteerd. Het gaat om vernieuwende technische bedrijven. Het Israelische bedrijf Taboola richt zich op de belangstelling van tv-kijkers. BAIDU, de grootste WEB servicer, had 8 miljard omzet in 2014.
China is de grootste investeerder in Israel en volgens hen de belangrijkste bron in technologie. Daarmee kan China de economie beter ontwikkelen. Gebrek aan water, voedsel, vrachtschema’s. China heeft het geld en de markt, en Israel de producten om problemen op te lossen.

15. Taglit Birthright
1500 Franse jongeren bezoeken in de zomer Israel. Doel: kennismaking met het land. In Frankrijk wonen ongeveer 500.000 Joden. Het antisemitisme heeft invloed op het denken. Men vraagt zich af hoe de toekomst eruit zal zien en wat de invloed van het antisemitisme zal zijn. Doel van Taglit om tussen mei en september 30.000 jongeren uit diverse landen Israel te laten bezoeken.
Frankrijk ziet de Joden niet graag emigreren. Het wordt dan een arm land.

16. Obama
Tijdens het op 15/5 gegeven interview met Al Arabiya zegt Obama o.a. tevreden te zijn over de Camp David-ontmoeting met 6 Arabische landen en de Golf Cooperation Council. Wij moeten vaker bijeenkomen. Wij steunen, indien nodig, de 6 landen. We moeten samenwerken om het terrorisme te bestrijden, we moeten stoppen met het financieren van terrorisme, we moeten een deal met Iran sluiten, maar moeten wel waakzaam zijn t.a.v. terreur.
Obama zegt n.a.v. dit interview op 18/5 dat er rekening moet worden gehouden met het beleid van Bibi. We moeten de relatie weer verbeteren met een enorme deal. Het komende
jaar zal moeilijk zijn gezien de samenstelling van de Israelische regering en de houding van Abu Mazen. Maar wel samenwerken om het leven van de bevolking in Gaza te verbeteren. Ook op economisch gebied. Dus arbeid creëren. Daarna is een tweestatenoplossing mogelijk. En economische vrede. Israeli’s zijn daar dan blij mee.

17. Amerika – Israel – EU
Amerika zal voor $ 1.87 miljard munitie en wapens leveren, opdat er beter kan worden samengewerkt. Daardoor wordt het IAF (luchtmacht) beduidend sterker. Dus de relatie na de
50 daagse oorlog is weer verbeterd. Amerika voelt zich verplicht Israel te steunen.
Bibi heeft ook EU-chef Federica Mogherini doorgegeven akkoord te gaan met een tweestatenoplossing. Dit wel als de Palestijnse staat ongewapend is en Israel als Joodse staat erkent.

Vanwege onder meer de feestdagen ontvangt u vandaag geen totaal overzicht van het min of meer belangrijke en interessante nieuws. Dat stuur ik u over enkele dagen.
Ik maak wel gebruik van de gelegenheid om u gewoontegetrouw te wijzen op het werk van onze stichting Lechaim. Zoals bekend en ook omschreven op www.stichtinglechaim.nl steunen wij de slachtoffers van het terrorisme. We concentreren ons op dit moment op Sderot. Hamas laat niet na om dit zuidelijk gebied van Israel met raketten te bestoken.
Wij zijn u dankbaar als u onze bankrekening niet vergeet.

Mede namens het Lechaim bestuur dank, groeten en shalom,
Harry

P.S.: Tussen 28/10 en 9/11 ben ik in Nederland. Misschien nog enkele dagen langer omdat meerdere spreekbeurten worden geboekt.


Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer