Harry’s focus op Israel 563

Israel, 31 juli 2015

Beste lezer,

Het is bijzonder dat in gesprekken met oude en nieuwe relaties in Nederland, en ook hier in Israel en via mailtjes, onze premier Binyamin Netanyahu slecht zou hebben onderhandeld en politiek de ene fout na de andere gemaakt. Ook dat hij de relatie met Obama verzwakt heeft. Dan gaat het natuurlijk in eerste instantie om zijn uitspraken wat betreft de deal met Iran. Al die mensen vergeten dat wij in een democratisch land wonen, en een regering hebben welke door diverse partijen is samengesteld. Ik onderstreep dan wel dat dit land het Joodse en democratische land Israel is.

De belangrijkste opdracht van de regering is de nodige maatregelen te nemen, en te handhaven, die ervoor zorgen dat we in een beschermd, veilig land blijven wonen. En als we ook kijken naar b.v. Amerika, dan zien we dat de meerderheid van het Amerikaanse volk tegen de overeenkomst is, die Obama samen met de P5+1 landen heeft gemaakt. Om misverstanden te voorkomen moet worden toegevoegd, dat deze deal ook nog door het Amerikaanse congres moet worden goedgekeurd. Dat John Kerry tijdens een persconferentie eigenlijk niet voldoende op de hoogte was van bepaalde details, telt blijkbaar niet mee.

Dat Bibi, wat betreft de huizenbouw in zogenaamde Palestijnse gebieden, zich houdt aan bepaalde regels als hij wel toestemming geeft om te bouwen, wordt amper gelezen. Dat maatregelen genomen worden om de export te verhogen en dat dus ook meer arbeiders werk hebben, is blijkbaar geen nieuws, oftewel de realiteit. Zo kan ik nog even doorgaan. Maar negativisme blijkt makkelijker te verteren te zijn dan het positieve geluid. Israel is een bron voor wetenschappelijke ontwikkeling in diverse landen. Als we ook kijken naar het Verre Oosten en naar de opbouw van goede relaties met diverse Afrikaanse landen dan mogen we toch echt concluderen dat ons Joodse land geleid wordt door een bijzondere 1e minister, die de kosjere kaas niet van zijn brood laat eten.

1. De deal (overeenkomst)
Afgewacht moet worden, indien de deal door Iran en de P5+1 landen wordt aangenomen, en de sancties totaal worden opgeheven, wat de consequenties zijn op zakelijk, politiek en militair gebied. Veel bedrijven richten zich nu al op Iran waar 84 miljoen mensen wonen, maar dat politiek toch nog geïsoleerd is en militair natuurlijk een gevaar blijft. Studie van de deal, voor zo ver bekend, toont aan dat Iran zelf de atoomenergieontwikkeling en de installaties in handen houdt. Ook is duidelijk dat Iran door mag gaan met ontwikkeling van raket- en mortiertechnologie. Dus atoomkoppen. Het congres heeft, volgens tot nu toe bekende gegevens, geen invloed op de uitwerking van de (on)bekende afspraken. Wel is bekend dat Obama Iran zal steunen als het zou worden aangevallen om deze centra te vernietigen. Dus niet Israel is dan de bondgenoot van Amerika, maar Iran.
Iran heeft meer dan 6 miljoen werklozen en de doorsneefamilie is arm. Er zou dus veel werk aan de winkel zijn als dit land zich correct zou gedragen en daardoor met andere landen een positieve economie opbouwen.
Velen denken dat Obama Iran zo ver heeft gekregen dat het geen atoombom produceert vanwege o.a. het opheffen van alle sancties. Dat zou dan wel voor Israel moeilijk aanvaardbare consequenties hebben. Hij wil zich nu concentreren op Israel en de PA om een vredesovereenkomst te maken – en een goede beurt. Iran kan door de deal en de “vrede” met haar financiën het Midden-Oosten beheren. Dat is duidelijk.
Enquetes in Amerika geven aan dat 52% tegen de deal is. Men vindt dat Obama de overeenkomst verkeerd heeft behandeld. Na meer openheid over de details van de deal zelfs 62%. Dus ook bij de Democraten en de Onafhankelijken. Men vertrouwt Iran niet.

2. John Kerry
Op 24/7 beschuldigt de Amerikaanse minister van BuZa, John Kerry, bij voorbaat Israel wanneer het Congres de deal niet aanneemt. Eén organisatie die betrokken is bij AIPAC (America-Israel Public Affairs Committee) besteedt 5 miljoen aan advertenties in 32 steden om tegen de deal te protesteren.
Zoals Bibi over de overeenkomst heeft gezegd:
* in 24 dagen kun je veel verbergen (toestemming om atoomenergie-centra te bezoeken)
* de wereld is nu een gevaarlijker plek dan ooit
* de deal met Iran is de grootste fout in de geschiedenis
Kerry beschuldigt Israel vanwege zijn eigen onbekwaamheid wat betreft de onderhandelingen.
Er is veel kritiek op zijn kritiek op Israel.
Huckabee, een presidentskandidaat, zegt dat er te veel gaten in de deal zijn. Het is een schande dat Obama een deal accepteert met een land dat Israel van de kaart wil vegen.
Kerry zal op 2/8 Egypte en de Golfstaten bezoeken om de deal uit te leggen. Ook het gevecht tegen de ISIS. Hij heeft dan geen ontmoeting met Bibi. Daar maakt Herzog, de leider van de oppositie, wel een linkse politieke stunt van. Amerika zoekt overigens andere relaties vanwege denkelijk de gespannen relatie met Israel.
Hij brengt ook een bezoek aan Doha, ook de GCC (Gulf Cooperration Council) Saoedi Arabië, Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar. Onderwerpen: de deal, de Syrische oorlog en het geweld tegen de IS.
Bibi reageert en zegt: Wij zijn een onderdeel van het menu. Wij waren ook niet betrokken bij de deal. Overigens is, aldus Bibi, 52% van Amerika tegen de deal.

3. Obama in Afrika
President Obama bezoekt op 25/7 Nairobi. Veel Kenianen juichen hem toe. Hij spreekt hen toe en zegt o.a.:
* Afrika is een van de werelddelen die enorm groeien. Er is ook minder armoede. Men ziet hem als een leuke zoon. Zijn vader is daar geboren evenals veel familieleden, die daar nu nog wonen.
* Daarom heet ik: Barack, Hussein Obama. Hij is in Afrika om de economie te laten groeien. 200 zakenlieden begeleiden hem. Hij spreekt op de Global Entrepeneurship Summit.
* We hebben meer dan 1 miljard geïnvesteerd. Ook aan banken, stichtingen en filantropie.

4. Pastor Gabriel Nahdaf
De pastor noemt de BDS (Boycot, Investment, Sanctions) hypocriet. Israel is het enige land in het Midden-Oosten waar de christelijke bevolking groeit en er vrijheid van religie heerst. Hij woont in Nazareth en heeft een boek geschreven. Een anti-BDS boek. Men wil Israel boycotten, aldus de pastor. Maar de boycot is georganiseerd en wordt gecoördineerd door de Arabische Liga, de PA en actieve groepen over de hele wereld. Men wil invloed uitoefenen op kerken om zich tegen Israel te keren. Maar de kerken moeten integer zijn en onafhankelijk. Wij moeten in de boeken kijken naar wat G-d gezegd heeft. G-d wil geen haat tegen Israel. Christenen moeten volgens de Bijbelse en morele wegen leven. BDS is tegen het christelijk denken. Men moet de geschiedenis van de Israelische staat, van het Midden-Oosten, het Zionisme, de blokkade van Gaza en het beeld dat de media van Israel en de Palestijnen creëren goed begrijpen.
200 miljoen christenen worden in 60 landen vervolgd en gediscrimineerd. In totaal in de wereld 2.2 miljard. Zij hebben meer problemen met vervolging, enz. dan Joden en Moslims.

5. Jordanië.
Jordanië vecht tegen de ISIS in Irak. Turkije bombardeert ISIS in Syrië. Dit wordt gedaan omdat ISIS de grenzen benadert en dus een direct gevaar wordt. Amerika en Israel bewapenen Jordanië. Verder worden veel verdachte moslims gearresteerd.

6. Israel
Isaac Herzog, de leider van de oppositie, zegt dat “oppositie” betekent dat men een andere mening heeft. Maar niet continu negatief reageren op opmerkingen van b.v. Bibi. Bibi zorgt voor rust in het land. We hebben een democratie. Dus mogen wij water in de kosjere wijn doen. Hij, als voorzitter van de Zionist Union, vindt het een ernstige zaak dat opposanten zulke belachelijke opmerkingen maken t.a.v. Bibi.
* Israel moet een leider hebben en niet iemand, die het volk bang maakt. Israel heeft veel meegemaakt o.a. progroms en rampen. Echter niet vandaag. Wij en onze kinderen leven vandaag in een welvarend land. Mijn vraag: Hoe komt dat dan? “Bibi werkt niet aan vrede en een hechte relatie met Amerika”? aldus Isaac Herzog. De man, die dat zegt, moet terug naar school.
* Op 27/7 zijn ruim 200 Franse immigranten op Ben Gurion Airport geland. Dit met een speciale vlucht. Gedurende de afgelopen 5 jaar zijn ruim 20.000 Fransen hier welkom geheten. Een en ander gaat in samenwerking met het betreffende ministerie. Algemene verwachting uit de hele wereld: 36.000 immigranten. Niet alleen vanwege het antisemitisme, maar ook om in eigen land te mogen wonen.
* De voorzitter van de NSC (National Security Council) Yossi Cohen, geeft op 29/7 aan de betreffende Knesset-commissie door, dat hij nog niet het volledige deal-programma inclusief de toevoegingen heeft ontvangen. Het gaat hier om de deal tussen Iran en de P5+1

7. Rusland
Een Russische delegatie van het Ministerie van Handel en Industrie bezoekt gedurende 4 dagen Egypte. Men wil een Russische handelszone bij het Suezkanaal. Ongeveer 20 bedrijven zijn vertegenwoordigd. Investeerders, landbouw, luchtvaart, scheepsbouw.

8. Hamas – Fatah
Fatah wil dat Hamas het beleid in de Gazastrook in handen geeft van Fatah. Dan kan er makkelijker een eenheidskabinet worden gevormd. Tot nu toe is er immers geen beleid dat resultaten biedt. De PA ziet de Gaza-regering dan ook als een schaduwkabinet.
Hamas heeft het voorstel van de Fatah verworpen om het beleid van Gaza aan de Fatah over te geven. Er is ook op dit gebied grote interne verdeeldheid en spanning. Hamas is tegen de Oslo Accoorden en beschuldigt de PA ervan dat het ruim 200 leden heeft gearresteerd en gemarteld.

9. Iran
Het hoofd van de AEOI, de “Atomic Energy Organisation of Iran”, geeft op de tv door dat het twee atoomenergiefabrieken in de omgeving van Busher zal bouwen. Kosten: $ 10 miljard en ook 15.000 technische medewerkers. Dit duurt ongeveer 4 jaar. Dit heeft niets van doen met de IAEA, de “International Atomic Energy Agency”. Dit wordt wel met de experts die Iran inspecteren doorgenomen.
Iran onderstreept overigens dat het haar verdediging handhaaft. Dat gaat voornamelijk om haar rakettenprogramma. Dus eigenlijk tegen de deal.

10. Qatar – Gaza
De Israelische coördinator van regeringszaken in de regio (COGAT) heeft toestemming gegeven om ongeveer 100 Palestijnse leraren en 70 vrouwen uit Gaza via Jordanië naar Qatar te laten reizen. Zij worden getest en gaan in Qatar lesgeven en andere banen bezetten. Qatar wil 20.000 Palestijnen werkgelegenheid geven. Ongeveer eenzelfde aantal leeft al jaren in Qatar.

11. Bibi op 27/7
Naar aanleiding van de ontmoeting met premier Modi werd niet alleen de relatie met India besproken, maar in het bijzonder ook de geweldige groei van de economie in Azië. Evenals o.a. in Japan, China, en India.
Bibi zegt met de Italiaanse premier Renzi te hebben overlegd om samen de economische relatie te laten groeien met het Verre-Oosten en Latijns-Amerika.
“Wij zijn een economische macht en al die landen hebben belangstelling voor cyber-defensie, technologie, enz. Dat geeft banen, groei en verbetering van onze levensstandaard. Israel is afhankelijk van haar economie. Veel landen willen met ons werken op bepaalde gebieden. Onze levensstandaard is bijna gelijk aan die van Engeland. Dat is geweldig voor ons land. Wij steunen de bedrijven, die initiatieven nemen. Dat geeft ontwikkeling, gezondheid en een goed sociaal leven. Wij zijn trots op onze bedrijven en hebben de plicht hen te steunen. Daarom handhaven we ons budget.”
* Ik heb vandaag alle burgemeesters van de Arabische sector gesproken. Zij behoren tot het Israelische volk.
In 2014 was de handel tussen Japan en Israel $ 2.3 miljard. Afgelopen week waren er in Tokio besprekingen om de relatie hechter te maken tussen beide ministeries van economische zaken. Gaat dus over o.a. import, export en technologie.

12. BDS
Israel biedt medische en militaire vernieuwingen, hightech en landbouw. Dus wij allen moeten niet vechten tegen de BDS, maar onze kennis van zaken promoten.
Dus een ieder moet Israelische producten kopen en men moet stoppen met het financieren van anti-Israelische NGO’s (niet-officiële regeringsorganisaties).
De EU geeft ongeveer 159 miljoen per jaar aan linkse anti-Israel groepen.

13. India en Cyprus
De Indiase president Mukherjee bezoekt in oktober Israel. Het is dus wel duidelijk dat de relatie met Israel heel goed is. Politiek, zowel als economisch. De president bezoekt op 9/10 Jordanië, daarna de PA, en daarna Israel. Irael levert militair materiaal aan dit land.
Op 28/7 had Bibi een ontmoeting met premier Anastasiades van Cyprus. Onderwerp: hoe het gas op de markt te brengen. Mogelijk een pijpleiding via Cyprus en Griekenland. Tevens werd van gedachten gewisseld over veiligheid en terrorisme.

14. Hezbollah
De leider van de Hezbollah, secretaris generaal Nasrallah, waarschuwt de diverse Arabische landen om geen samenwerking te beginnen met Israel. Dat zou ernstige gevolgen kunnen hebben. Dit zegt hij tijdens een toespraak tijdens een internationale conferentie over de Palestijnse gevechten in Beiroet. Hulp van Israel bij diverse projecten kan ons in de toekomst meer kosten. De Zionistische staat wil betere relaties. Maar wij moeten alles doen om Israelische normalisatie tegen te gaan.

15. De EU
Er zijn veel onderlinge verschillen. Politiek en economisch. Te veel landen hebben hoge schulden. De EU is geen eenheid en de landen hebben eigen begrotingen en, algemeen gesproken, te grote tekorten. Dat wordt alleen maar erger. De presidenten, en in het bijzonder Hollande, willen een gezamenlijk Ministerie van Financiën, en dus ook een gezamenlijke politieke regering. Duitsland wil wel een politieke samenwerking, maar geen economische. Frankrijk heeft een andere mening, wel economisch, want dan kan het geld uit andere landen overboeken om de tekorten te dekken.
Ik noem dit voorbeeld, omdat de EU zich ten aanzien van Israel wel loyaler zou mogen opstellen, en niet meedoen aan boycot, enz.
Wanneer ik de verhalen lees over de op dit moment gehouden Europese Maccabi Spelen in Berlijn, dan verbaas ik mij over de kritische kreten, omdat de Olympische Spelen in 1936 in hetzelfde stadion in Berlijn werden gehouden en Hitler Joden verboden had deel te nemen en de Spelen als propagandamiddel heeft gebruikt. Afgezien van de situatie, dat het huidige Duitsland t.a.v. Joden en Israel zich beslist positief opstelt, vraag ik me af, als we denken aan de oorlogsjaren, in welke stad zulke spelen volgens de critici dan wel mogen worden gehouden.

16. Saoedi Arabië
De minister van BuZa van Saoedi Arabië ontmoet Federica Mogherini, de vertegenwoordiger van de EU, in Riadh. Zij zegt haar grote problemen te hebben met de Iraanse officials die agressieve opmerkingen maken t.a.v. de landen in de regio. Dit gaat weer over de deal. En eveneens over de negatieve rol van Iran in Jemen, Irak, Libanon, Bahrein. Iran geeft steun aan de terreurgroepen en smokkelt wapens. Iran wil dit gebied eigenlijk overheersen.

17. Stichting Lechaim
Jammergenoeg overheerst in de huidige wereld de politiek en de economische problemen. Velen van ons realiseren zich dan niet hoe groot de armoede is, de werkloosheid, de vluchtelingenproblemen, de ellende vanwege het terrorisme, de burgeroorlogen.
Wij, als stichting Lechaim, concentreren ons op de ellende van de slachtoffers van het terrorisme.
Zoals bij velen van u bekend, zijn in het bijzonder in het zuiden van Israel te veel kinderen het slachtoffer van de rakettenregen uit de Gazastrook en de daaruit voortvloeiende spanningen. Zoals eerder gemeld, steunen wij op dit moment projecten in o.a. Sderot waar op een geweldige manier gewerkt wordt aan het geven aan kinderen van een beschermde schoolvakantie.
Wij doen een beroep op u om ons financieel te steunen, opdat wij ons werk kunnen doen en de slachtoffers helpen.
Dank bij voorbaat en vergeet niet dat ieder bedrag in dank wordt aanvaard.
Namens het bestuur wens ik u allen weer een Shabbat Shalom, een goede zondag en een prettige vakantie.
Harry

P.S.: Voor de goede orde: ik ben tussen 28/10 en 9/11 in Nederland voor het houden van spreekbeurten. Ik heb nog 2 avonden vrij. Wilt u meer informatie, geef mij dan een berichtje.


Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer