Harry’s focus op Israel 565

Israel, 14 augustus 2015

Beste lezer,

Wanneer we vandaag de voorspellingen van belangrijke economen lezen, dan gaan we wereldwijd een heel moeilijke tijd tegemoet. Een beurscrisis wat betreft aandelen. Eigenlijk hoeven we geen econoom te zijn om dit te begrijpen. Er wordt immers meer geld uitgegeven dan we hebben en er wordt bankpapier gedrukt zonder dat die bedragen gedekt zijn. Dat was in het verleden anders. Er kon alleen maar gedrukt worden als dat werd gedekt door voldoende goud.
Er is bijna geen land dat een positief budget heeft, en het geld dat geïnvesteerd wordt in leger, luchtmacht en marine is bijna ongelimiteerd en niet productief. Israel is op dit gebied een duidelijk en noodzakelijk voorbeeld. Vanwege haar veiligheid ontwikkelt het steeds afweermiddelen als een vijandig land raketten, vliegtuigen en nieuwe en gevaarlijke wapens heeft ontwikkeld en produceert. Dit geldt voor onze verdediging en natuurlijk ook als versterking van het leger als bepaalde centra moeten worden aangevallen en vernietigd. Een noodzakelijke financiële investering in ieder geval in eigen land.

Als we vandaag kijken naar het gigantische aantal vluchtelingen, dan zouden we ons niet alleen moeten afvragen wat de oorzaak is, maar maatregelen moeten nemen om de respectievelijke landen aan te pakken en de bevolking politiek en economisch een normaal leven te geven.
Wat we nu zien is toch een verandering van cultuur, vanwege de opname van duizenden mensen uit andere landen. Dat in het bijzonder veel islamieten zich vestigen in andere religieuze landen is toch eigenlijk in strijd met de sfeer die in die betreffende landen heerst. Dat veel christenen ook moeten vluchten is een gegeven dat blijkbaar als normaal wordt geaccepteerd.
Dat de media eenzijdig in de verslaggeving zijn, is te betreuren. Het geeft, algemeen gesproken, een verkeerd beeld van het door Israel gevoerde beleid en verhoogt mede daardoor het antisemitisme.

Dat de deal die wordt overeengekomen tussen de P5+1 en Iran, nog steeds het gesprek van de dag is, en in Amerika door het congres nog moet worden behandeld, is eigenlijk een onderwerp tussen linkse en rechtse politici. Dat heel Israel fel tegen is, geeft toch wel te denken. Eigenlijk een compliment voor de Israelische socialisten, die nu het landsbelang belangrijker vinden dan hun ideologie.

1. Syrië
Syrië is, doordat de opstandelingen steun van het westen en Amerika krijgen, niet regeerbaar geworden. Dat was het 5 jaar geleden wel. Amerika bombardeert het Syrische leger en het is nu een chaos. De islam pakt de christenen aan en de goedwillende moslims. Hetzelfde zien we in Libië dat sinds de Amerikaanse bombardementen ook beheerst wordt door islamgroepen. Nu armoe en miljoenen vluchtelingen.
Europa heeft het moeilijk vanwege de houding van Obama en de invloed van de dollar. Obama ziet Rusland als een vijand en vecht indirect tegen dat land.
Om Damascus te verdedigen zijn aan het Syrische leger 7000 militanten uit Iran, Afghanistan en Irak toegevoegd.

2. Doema
Nadat ook de vader van de verbrande baby overleden is, is het IDF waakzaam geworden en verwacht acties in de Westbank. Dit als mogelijke reactie op hun dood. Palestijnen gooiden al stenen, staken autobanden in brand. Nu volgt dus denkelijk een zwaarder optreden.
De nederzetters zeggen: nu dus acties ondernemen, opdat we niet worden aangevallen, huizen verbrand worden, enz.

3. President Rivlin
De president zegt op 7/8 op Kanaal 10 tegen de pers dat Israel gebrek heeft aan goede leiders.
“We hebben een leiderschapscrisis.” Dit is dus al de tweede keer in korte tijd dat Rivlin Bibi aanvalt. “Als ik premier was zou ik anders gehandeld hebben, aldus de Israelische president. We zouden Amerika moeten zeggen dat ondanks de meningsverschillen wij geen betere vriend dan jullie hebben. Ook omgekeerd. We hebben geen goede leiders. Bibi was mijn vriend. We gaan een moeilijke tijd tegemoet”

4. Zondag 9 augustus
Op 9/8 zijn op de hoofdweg in de omgeving van Shiloh door een Palestijnse auto 4 militairen aangevallen, die daar voor de veiligheid actief waren: 3 gewonden. De Palestijnse terrorist werd beschoten en zwaar gewond en afgevoerd naar een medisch centrum in Jeruzalem.
Bibi zegt: Ik prijs onze mannen, die snel hebben gereageerd. Waar zijn die mensen, die wel reageren als een Israeli zoiets doet. Nu een Palestijn. Dus stilte.
Reuven Rivlin zegt: Ik ben trots op onze soldaten. Wij zullen nooit terreur tolereren.
Ook op die dag werd een 26 jarige Israeli die aan het tanken was, neergeschoten. Het IDF schoot op de terroristen en heeft 1 PA-man gedood en de 3 anderen worden vervolgd.
De Israelische veiligheidsdienst heeft 9 Israeli’s gearresteerd n.a.v. de aanslag op de 2 huizen en de dood van een baby.

5. JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action)
De actie van Amerika om de deal (overeenkomst) met Iran geaccepteerd te krijgen, ontvangt nu geen steun van de GCC, de “Gulf Cooperation Council”. Dus diverse Arabische landen willen ook niet dat Iran een atoombom zal krijgen.
Ook de groep van Zuid-Aziatische landen, Australie, China, India, Japan, Korea, Nieuw Zeeland, Rusland steunen de deal niet. De GCC willen graag Saoedi Arabië toevoegen. Syrië en Iran hebben o.a. hierover een ontmoeting. Rusland is daarbij dan ook aanwezig.

6. Irak
Er wonen in Irak nog maar 6000 Palestijnen. Zij worden door Irakese Shi’iten opgepakt en gemarteld. Eenzelfde beeld zien we in veel Arabische landen. Ook hierover geen publiciteit. Het heeft immers niets van doen met Israel.
De PA-leiders willen Israel voor het ICC hebben. Dit vanwege de zogenaamde oorlogsmisdaden. Niet Irak, Syrië en Libanon. Sinds 1948 mogen Palestijnen zich ook niet in de Arabische landen vestigen.
Amerika had grote invloed op Irak. De invloed wat betreft Iran wordt echter groter. Daarom richt Amerika zich amper op Irak en beduidend meer op Iran.

7. Obama
De Amerikaanse president beschuldigt Bibi dat hij zich bezighoudt met interne Amerikaanse zaken. Dat is, aldus Obama, nooit eerder zo geweest. Bibi benadert Amerikaanse politieke leiders over de deal, waarover nog in het congres moet worden gestemd. Obama is bang dat de deal niet wordt aangenomen. Hij heeft het moeilijk, omdat ook diverse Democraten tegen de deal zijn. En dat zou dus voor hem een nederlaag zijn.
Een Amerikaanse delegatie, inclusief 22 Democraten, constateert dat de deal JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) door Israel wordt beschouwd als te gevaarlijk. Het gaat om de veiligheid van Israel en ook de hele wereld.
Ruim 60% van de Amerikanen vertrouwt Iran niet. 40% meent dat Iran meer krijgt dan gevraagd. Zelfs de Iraanse president Rouhani onderstreept dit.

8. World Science Conference Israel (WSCI)
In Jeruzalem wordt tussen 15/8 en 20/8 een door de minister van BuZa ontwikkelde conferentie gehouden. Deelname door Nobelprijswinnaars en 400 jonge wetenschappers uit 70 landen. Onderwerpen: medisch onderzoek, scheikunde, economie. Het gaat ook om de BDS. Israel vecht tegen de boycot. Israel is op veel gebieden voor de wereld van groot belang.
Er is geweldig gereageerd op dit plan. Goed voor inspiratie, dialoog en discussie.

9. Abu Mazen
De niet herkozen PA-president zoekt een betere relatie met Iran. Niet alleen vanwege de situatie met de Hamas, maar ook omdat Israel de Palestijnen verbiedt de heilige plaatsen te bezoeken; en de eigenlijk niet aanwezige normale relatie van de Hamas met de PA bevolking.
Tijdens de ontmoeting met de Egyptische president El Sissi geeft hij door dat hij tijdens de komende Fatah-conferentie zal mededelen dat hij zich als president terugtrekt. Hij is gekozen in 2005 en nooit herkozen. Hij is 80 jaar oud.

10. Canada – Israel Free Trade Agreement
De Canadese regering ziet Israel als een land om de zakelijke relatie uit te breiden. Onder meer op gebied van technologie, landbouw, voedsel, water, enz. In 2014 was de handel $ 1.6 miljard.
Canada ia ook een goede relatie van Israel bij de VN. Een vrije handelszone is overeengekomen en aangenomen wordt dat de nieuwe overeenkomst denkelijk ook meerdere banen zal creëren.

11. Iran
Het Shi’itische land Iran heeft een hechte relatie met de Hamas. Het levert wapens en steunt financieel. Speciaal electronisch materiaal. Ook worden Hamas-leden getraind om in Israelisch gebied acties te ondernemen. Op de grond en in de lucht. Wapens en ander militair materiaal worden in huizen opgeslagen.
Khamenei geeft op 11/8 door dat het doorgaat met vechten tegen Amerika. Stoppen is tegen de koran.
Het beleid van Iran in het Midden-Oosten is totaal tegen het beleid ven Amerika in dat gebied.
De deal heeft niets van doen met het beleid oftewel andere onderwerpen. Iran ziet Amerika als een vijand.
De Saoedi-Arabische minister van BuZa zegt Iran goed te controleren wat betreft de uranium verrijking en de weigering om de betreffende centra te mogen bezoeken.
Saoedi wil de relatie met Iran verbeteren maar niet zo lang het in de regio met andere landen invloed uitoefent. Hij zegt tegen de Duitse minister van BuZa dat Iran respect voor de buren moet hebben en geen vijandige politiek. Daardoor dus wel problemen in Syrië, Irak en Jemen.
Iran steunt wel de Hezbollah met mortieren, en de Hamas met raketten en bijzondere mortieren.
Araqchi, de Iraanse onderhandelaar, geeft door dat indien nodig Iran haar relaties van wapens zal voorzien.

Engeland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje hebben contact met Iran om zaken te gaan doen en de bestaande relatie verder te ontwikkelen.
Zwitserland heft de sancties op en gaat door met het handhaven en uitbreiden van de business.
Zariff, de minister van Iraanse BuZa, bezoekt Basar el Assad, de Syrische president. Zij bespreken de vredesvoorstellen van Iran, dat Amerika wil inschakelen. Hij zal ook een ontmoeting hebben met Nasrallah, de Hezbollah leider.

12. Hamas
Mashaal, de voorzitter van het Hamas politiek bureau, bezoekt op 12/8 Turkije en ontmoet o.a. Erdogan. Doel: reconstructie van de Gazastrook, de wapenstilstand en de diverse politieke onderwerpen.
Er zijn onvoldoende financiën voor medische behandelingen. Daardoor problemen met o.a. operaties en medische hulp om deze op een goede manier uit te voeren. Reden waarom patiënten naar Israel en Egypte gaan. Er zijn in Gaza 14 ziekenhuizen en 54 medische centra. 400 verpleegsters hebben het werk neergelegd. Men zou per maand 4 miljoen euro nodig hebben om op een acceptabele manier te kunnen werken.
De Hamas verkeert in steeds moeilijke omstandigheden. Diverse terreurgroepen zijn haar tegenstander. Dat zijn o.a. de IS, Al Quada en de Fatah. Zij willen een Islamitisch Kalifaat in Gaza om onder meer Israel van de kaart te vegen. Maar het is een gegeven dat de meeste Arabische landen en de Palestijnen 2e-rangs zijn. Daardoor emigratie naar o.a. Amerika, Canada, Australië en de EU-landen.
Een commandant van de Hamas (Islamic Jihad) verklaart dat nu, dus een jaar na de OPE, de 50-daagse oorlog tussen Israel en de Hamas, “heel Israel onder raketvuur ligt. Tevens hebben we verrassingen in petto. Die houden we geheim.” Wel is het volgens de man een feit dat die oorlog door de Hamas is begonnen.

13. Gas
Op 13/8 is door de regering en diverse bedrijven een overeenkomst gemaakt om in de Middellandse Zee gas te produceren. Na maandenlange onderhandelingen met o.a. Amerikaanse bedrijven nu een deal. Wel nog afwachten hoe de Knesset op 26/8 reageert. Weliswaar een bron van gigantische inkomsten, maar er zijn interne meningsverschillen. Het gaat, aldus Bibi, om miljarden. Goed voor de bevolking maar ook voor de PA, Jordanië en Egypte. Tegenstanders vinden dat Israel te weinig zal ontvangen.

14. Nogmaals Iran
Dit land is de belangrijkste geallieerde van Bashir al Assad, de Syrische president. Turkije levert wapens aan de rebellen in Syrië.
Zarif, de Iraanse minister van BuZa, gaat Assad bezoeken om de de situatie te bespreken. Terrorisme lost niets op. Beide landen hebben een overeenkomst gesloten.
Abu Mazen bezoekt in de komende maanden Iran. Dat is lange tijd geleden. Omdat Iran de Hamas steunt.
Iran heeft goede relaties met de Hezbollah, de Syrische president Assad, en de Houtti rebellen in Jemen. Het is betrokken bij de oorlogen met de rebellen in Syrië, Irak, de Isis en Jemen. Het is omringd door vijanden, te weten: de Saoedi’s, de Noord-West Sunni-Turken, Sunni-Pakistan.
De olieprijzen zijn laag en de geboortegolf ook matig. Dus weinig recruten in de toekomst.

15. Canada
De United Church of Canada (UCC) heeft tijdens een algemene vergadering gestemd over de BDS. Reden: Israel bezet illegaal het Palestijnse gebied.
De UCC wil eveneens programma’s ontwikkelen en samenwerken met de Fatah. Leden van de UCC moeten ook Israel niet bezoeken. De UCC heeft 2 miljoen leden, de grootste Protestantse kerk in Canada. De Boycot, Divestment Sanctions wordt onderstreept. Goederen uit Judea en Samaria moeten worden gelabeld met “Apartheid”.

16. Israel kort
+++ Israel zoekt een hechte relatie met Italië wat betreft biotechnische bedrijven.
+++ Israel ontving in juli 245.000 toeristen. 26% meer dan in juli 2014. Tussen 1/1 en 31/7: 1,65 miljoen. Dat is 13% minder dan in 2014.
+++ Tijdens de speciale Olympische Wereld Zomer Spelen heeft Israel 62 medailles gewonnen. Bibi heeft hen toegesproken en o.a. gezegd dat dit geweldig is voor ons land.
+++ Een 92 jarige Israeli heeft deelgenomen aan de marathon bij de wereldkampioenschappen voor senioren in Lyon. Hij won de 10 km en werd 2e op de 5 km. Een goed voorbeeld voor velen.

Stichting Lechaim
Ik hoef u allen, beste lezers, niet meer uit te leggen dat onze stichting slachtoffers van terreur in Israel helpt. Dat is jammer genoeg wel een grote groep kinderen, ouderen en hele families, die door terroristen de dupe zijn geworden van onaanvaardbare aanslagen.
Het is onze menselijke taak hen financieel te helpen. Dit wat betreft de handicap, de genezing, en families waarvan de ouders door de ontstane afwijkingen niet meer kunnen werken en dus geen salaris ontvangen.
De door de regering gegeven financiële steun is maar al te vaak niet toereikend.
Wij doen wat mogelijk is om hen een redelijk en aanvaardbaar dagelijks leven te bieden.
Doe mee en help ons via een donatie aan onze stichting. U doet dan veel goeds om de medemens te helpen.
Mede namens het bestuur, van harte dank.
Wij wensen u allen dan ook een Shabbat Shalom, een goede zondag, een prettige vakantie en een ontspannen week.
Shalom
Harry

Tussen 28/10 en 9/11 ben ik weer in Nederland om spreekbeurten te houden. Hebt u belangstelling, geef mij dan een berichtje.


Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer