Harry’s focus op Israel 579

Israel, 28 november 2015

Beste lezer,

De ontmoetingen van ministers, officials van steden, en derden, die zich bezighouden met de opvang van emigranten, vluchtelingen enz. overheersen het nieuws. Natuurlijk ook de maatregelen die worden genomen om aanslagen te voorkomen en de diverse bijeenkomsten te beschermen. Wanneer we hierover nadenken en lezen en horen wat o.a. de opvang van deze mensen kost, dan mogen we ons toch eigenlijk wel afvragen waar we ons mee bezighouden. De opvang van duizenden zal invloed hebben op het leven, de cultuur, de financiën in al die landen, die de grenzen nog niet hebben gesloten.

Waarom eigenlijk vanaf de eerste dag de bronnen van deze volksverhuizing niet zijn aangepakt, is een totaal raadsel. De samenstelling van deze migranten is onbekend. Eveneens de motivatie van hun verhuizing. Kijkend naar de nu al duidelijke invloed in de diverse landen en de niet uniforme gezamenlijke aanpak, is de vraag hoe tot een menselijke en politieke oplossing te komen.

Ondanks de dagelijkse terreur is de situatie in Israel beter dan in diverse andere landen. Onze inlichtingendienst heeft natuurlijk ook mede door de jarenlange ervaring zo goed als mogelijk, de controle in de hand. Maar dat er de afgelopen weken extra maatregelen moesten worden genomen, is een duidelijk gegeven. Het georganiseerde terrorisme heeft zich verspreid, en zoals elders, lopen er toch ook een behoorlijk aantal moslimjongeren met messen in de hand. Daarom is de beveiliging verdubbeld en wordt ieder gewaarschuwd uit te kijken. Er vallen slachtoffers, maar gezien de huidige intifada mogen we, algemeen gesproken, niet klagen en onze inlichtingendienst, het leger en de regering erkentelijk zijn.

Mocht u een indruk willen hebben van de sfeer in Israel, van het terrorisme in en buiten Israel, en hoe tot verzoening te komen, dan adviseer ik u het samengestelde boek van Japke de Kraker “Zijn Oogappel” te lezen. Een adembenemende inhoud. Zie onder.

1. ISIS-Amerika
ISIS heeft laten weten dat er na Parijs ook nog zwaardere aanslagen op New York worden uitgevoerd. De betreffende politie geeft door tot nu toe niets bijzonders te hebben gemerkt.
Burgemeester Bill de Blasio verklaart dat de stad zich niet laat intimideren. Er is wel een speciaal team van ongeveer 500 man toegevoegd. Ook in Washington. Dit is dus nu een zenuwoorlog.
Obama heeft in Washington een ontmoeting met Hollande, de Franse president.
Beiden willen meer luchtaanvallen op de ISIS in Irak en Syrië. Rusland moet ook worden toegevoegd. Maar hier is een meningsverschil over Bashar Assad. Rusland heeft overigens een verdedigingssysteem aan Turkije uitgeleend. Wordt teruggegeven als het in Syrie weer rustig is.

2. Labelen
Israel neemt maatregelen tegen de EU-landen, die de EU-regels overnemen. Het gaat om de gebieden, die Israel tijdens de 6-daagse oorlog weer overgenomen heeft. Dat was toen wel een noodzakelijke oorlog. Het gaat nu dus om Frankrijk, Spanje, Denemarken, Ierland, Kroatië, Malta, Nederland, Zweden, Portugal, Slovenië, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, België, Finland.
Nederland en Finland hebben een goede relatie met Israel en worden dan ook beter behandeld. Bibi heeft Federica Mogerini, de vertegenwoordiger van BuZa van de EU, doorgegeven dat de EU-regels wel de relatie schaden. Minder contact, minder steun aan EU-projecten in Judea en Samaria. Het is een hypocriete beslissing. Steeds weer Israel en niet de aanpak van ellende elders in de wereld, aldus Bibi.
Tsjechië is geschokt en wil dat haar regering niet mee doet. Finland wil verkiezingen over het lidmaatschap van de EU. In of uit!

3. Immigranten
Volgens Duitse bronnen worden er dit jaar 2 miljoen immigranten toegelaten. Een vreemde zaak als men zich realiseert dat de moslimjeugd, ondermeer ook in Nederland gejuicht heeft over de aanslagen in Parijs. In 2016 is de verwachting: 3 miljoen.
In Frankrijk is de politie de afgelopen weken met succes opgetreden.
Op 19/11 waren er door aanslagen 3 doden in Tel Aviv en 2 op de Westbank. De Hamas vond de aanslag weer geweldig. Volgens haar woordvoerder uitgevoerd omdat Israel nog steeds Palestijnse lichamen vasthoudt.
Duitsland heeft sinds kort een behoorlijke grensbewaking bij de doorgang vanuit Oostenrijk.
Daardoor zijn mensensmokkelaars gepakt evenals bezitters van wapens en andere gevaarlijke producten.
Het ministrie van Binnenlandse Zaken geeft door dat 150 militairen aan de actieve 1500 grensbewakers worden toegevoegd. Wel ietwat aan de late kant. Zeker als we zien dat gedurende enkele dagen meer dan 600 mensen zijn aangehouden.

4. Zweden
In Zweden zijn alle synagoges gesloten. Voorzorgsmaatregelen vanwege ontvangen bedreigingen. In Zweden wonen ongeveer 20.000 Joden. Een en ander is in overleg met de politie gegaan. Er wordt gezocht naar de persoon die een en ander heeft gepland.

5. Noorwegen
Het 4e rijkste land ter wereld heeft problemen met de dalende olieprijzen en gebrek aan high tech personen. Daarom advies gezocht van Israel, aldus de plv. minister van BuZa. Wel heel bijzonder voor een land met ongeveer 5 miljoen inwoners. Totaal aantal werkers: 22.000. 10% is door de olie werkloos. Men wil van Israel leren hoe high tech te ontwikkelen. Daar zijn nu diverse Israelische technici voor uitgenodigd.

6. China
De relatie met Israel groeit met de dag. Volgens Eyal Rosenthal, de manager van het Israel-China fonds en organisator van de komende “China-Israel technologie, innovatie en investeringsontmoeting”. De Chinese investering in technologie zal binnen 5 jaar meer dan $ 10 miljard zijn. In januari organiseren we een conferentie waar meer dan 1000 ondernemers, zakenlieden, investeerders uit beide landen aan zullen deelnemen. De verwachting: afspraken voor meer dan $ 4 miljard. Ongeveer 250 zakenlieden en officials vliegen naar Beijng voor de conferentie. Dit initiatief is georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en het fonds vanwege de grote belangstelling. Steun van de Chinese regering en de Israelische ambassade. Een groot aantal Israelisch bedrijven op allerlei gebied zijn aanwezig.
De Israelische organisator Ziva Eger zegt: We zijn trots op het gegeven dat we Chinese investeerders uitnodigen en dat zij gebruik zullen maken van de mogelijkheden die wij bieden. Vandaag, nu alles zich zo vlug wijzigt, is er geen betere plaats om te investeren dan Israel, het land dat de toekomst vertegenwoordigt, en creatief en innovatief is, en getalenteerde werkers levert.

7. Terrorisme
De terreur verspreidt zich. Niet alleen in Israel. De burgerij moet meer worden beschermd en dit op een selectieve manier. De ISIS wordt groter en is onherkenbaar. De regeringen moeten optreden. Niet praten, maar concreet het grote gevaar aanpakken. Voor de jaren 40/45 dachten velen dat er een goede relatie met Duitsland was en geen problemen zou opleveren. Vandaag zien we hetzelfde. Eigenlijk nog erger omdat het gaat om moslim religieus fanatisme. We praten wel over nederzettingen, over boycot en terreur. Iemand vermoorden blijkt vandaag normaal te zijn. Als een Israeli een “Palestijn” doodt, staat de wereld op zijn kop. Als een Palestijn een Israeli vermoordt, zwijgt de wereld.
Door het handhaven van het Schengen Akkoord (open grenzen ) tussen 26 landen is het voor ISIS leden makkelijk om zich vrij in deze landen te bewegen. Dit moet veranderen en samen met de EU-landen optreden en de grenzen sluiten.
Na intern overleg van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken wordt de controle bij de grenzen nu zwaarder opgevoerd.

8. Joods Islamitisch Platform (PJM)
40 deelnemers tijdens de eerste ontmoeting. Doel: betere relatie Joden-Islam. Een onvoorstelbaar initiatief. Zien de deelnemers niet dat de moslimleiders en deze leden geen vrede willen ?
Zij hebben maar één doel: “islamisering en een kalifaat oprichten”.
Deze Joden willen zichzelf beschermen en geven daardoor de islam alle vrijheid, die Joden en christenen hun eigen religie en leven gaat kosten.

9. Syrië
Rusland heeft zijn militaire macht in Syrië verdubbeld. Overigens ook 500 trucks met olie vernietigd. Rusland wil Syrië en Amerika laten meewerken om een instabiel M-O te voorkomen.
Rusland werkt al samen met Syrië, Iran, China. Het blijkt een hechte coalitie te zijn.
Engeland en Frankrijk gaan samenwerken om de ISIS te verslaan.

10. Israel
De huidige terreur is niet georganiseerd maar wordt door individuen uitgevoerd. Vaak wel door sociale organisaties, ook dus aanslagen, die al meer dan 100 jaar plaatsvinden. Ook deze zullen wij, aldus de bevoegde bron, opvangen. Ondanks onze activiteiten zal een ieder moeten opletten. Het is een gegeven dat de messensnijders zich verspreiden. Burgers die zich aansluiten bij de ISIS verliezen hun burgerschap evenals overigens de messensnijders.
Hamas en Hezbollah hebben op 22/11 een ontmoeting om samen te praten over de aanpak tegen Israel en andere vijanden in het M-O. Dus ook de ISIS.
De inwoners van de Westbank (Gush Etzion en Hebron) hebben het gevoel dat zij in oorlogsgebied leven. Er is iedere dag wel een aanslag. Volgens minister Ayelet Shaked zal er op korte termijn schoon schip moeten worden gemaakt. En dan gaat het om wapens en messen.

President Rivlin ontmoet op 24/11 John Kerry in Jeruzalem. Rivlin onderstreept de relatie. Amerika is onze beste vriend. Hij onderstreept ook de huidige golf van terreur. “Dat is ons wel bekend. Maar de pijn is dezelfde als in Parijs, Gush Etzion, Mali. We moeten samenwerken om de radicale islam, die vol haat is, aan te pakken. Maar ook werken aan een goede relatie met de Palestijnen. Kerry zegt dat Israel het recht heeft om zich te beschermen. Ook de plicht. “Wij staan naast u.”

Op 25/1 is er een demonstratie door de linkse politieke partij “Jointlist” van de Knesset om te protesteren tegen de beslissing van de regering om de noordelijke moslimbeweging af te snijden.
Spreker is o.a. Haneen Zoabi Balad. Bibi wordt aangevallen en eigenlijk een ieder die tegen een islamgebied is.

11. Rusland
Op 23/11 ontmoeten Putin en Ayatollah Khamenei elkaar. Putin zal steun geven aan Iran om de Araakse ‘heavy water reactor’ te laten werken. Daardoor productie van plutonium. Putin accepteert ook export van atoomtechnolologie naar Iran.
Sinds 9/11 worden meer bomaanvallen op ISIS in Syrië uitgevoerd. Putin houdt de leiding in handen. Iran steunt en beschermt de vluchten. De Syrische stad Nawa die 15 km van de Golan grens ligt, is totaal plat gebombardeerd.
President Bashar al-Assad zegt dat zijn leger nu aan de winnende hand is. Dit dankzij de Russen.
Op 24/11 schiet Turkije een Russisch vliegtuig neer dat op haar grondgebied vloog. Wel enkele keren gewaarschuwd. Poetin is kwaad omdat er ook niet gezamenlijk wordt gevochten tegen de ISIS. Wat Syrië betreft zijn het duidelijke tegenstanders. Turkije eist onmiddellijke stop van de oorlog tegen de ISIS. Het heeft voor $ 800 miljoen olie gekocht van de ISIS, dat in Turkije opleidingskampen heeft.
De Syrische ambassadeur in Moskou bedankt Rusland voor de gegeven steun. Door de luchtaanvallen is de ISIS 45% verzwakt. Steden als Raqqo zijn heroverd. Rusland steunt Bashar al-Assad met luchtaanvallen, artillerie, training van Syrische militairen.
Rusland steunt al-Assad terwijl de EU en Amerika hem kwijt willen.
Relatie Rusland-Israel is uitstekend. Israel steunt Assad.
De relatie Putin-Erdogan is dus niet best. Een groot probleem vanwege het neerschieten van het vliegtuig. Erdogan is een moslim en werkt samen met de ISIS, terwijl Putin al-Assad steunt en hem wil handhaven. Dat is niet het geval met Erdogan en Obama. Zij willen Assad kwijt.

12. India
Ondanks de onrust in Israel is het toerisme met India in oktober met 44% verhoogd. Reden voor deze toename is het gegeven dat op de website verhalen in het Engels over de geschiedenis, traditie, huidige situatie van Israel zijn toegevoegd. Dit overigens voor alle leeftijdsgroepen.
De huidige president Modi bezoekt Israel in 2016
Algemeen toerisme is in oktober 5% verhoogd.

13. Bibi en John Kerry, en Alexis Tsipras
Op 25/11 ontmoeten de heren elkaar. Kerry zegt dat de situatie voor de Palestijnen moeilijk is en dat Obama hem daarom gestuurd heeft. Hij onderzoekt de mogelijkheden voor 2 staten, 2 volken, in vrede en veiligheid. Israel heeft een deal met Amerika voor water en energievoorziening. Een energieproject voor $ 5.1 miljoen wordt toegevoegd. Ook projecten in o.a. Honduras.
Het wordt tijd dat Obama en Kerry zich met andere zaken bezighouden. Bibi stelt ook dat er geen ontmoeting met de PA zal plaatsvinden zo lang er geen rust in de regio is.

Op dezelfde dag ontmoet Bibi de Griekse premier Tsipras. Dat werd een lang onderhoud. Resultaat: samenwerking op gebied van economie, technologie, wetenschappen, ontwikkeling, handel, landbouw. We hebben een groeiende samenwerking en dat gaat samen beter dan ieder voor zich, aldus Bibi.

14. Israel kort
++ Het ‘International Fellowship of Christians and Jews’ is druk doende om de fondswerving te verhogen. Dit is nodig om hulp te geven aan Jeruzalem wat betreft veiligheid en steun om het terrorisme tegen te gaan. Het fonds werkt in Noord-Amerika. Het verzorgt o.a. speciale kleding voor de grenspolitie. Ook mobieltjes en andere noodzakelijke producten. Het IFCJ bestaat 15 jaar.
++ Tijdens een ontmoeting met Mexico wordt afgesproken dat de zakelijke relatie tussen beide landen wordt uitgebreid. Veel mogelijkheden op allerlei gebied. Ook Panama wil een handelsovereenkomst.
++ De laatste groep Ethiopische Joden zal in de komende maanden naar Israel emigreren. Het gaat om ongeveer 9000 personen.
++ Ondanks de armoe en het gebrek aan huizen zijn in Gaza sinds begin 2015 195 restaurants toegevoegd en 73 in aanbouw.
++ Tussen 16/11 en 18/11 is in Düsseldorf de “Medica 2015” gehouden. Deelname van 50 Israelische bedrijven. Het gaat om vernieuwingen en medische apparatuur. Een groot aantal afspraken is vastgelegd.

15. Stichting Lechaim
Zoals u hebt kunnen lezen en natuurlijk ook gezien op de tv en in de diverse kranten is het terrorisme niet alleen een gevaar in Israel. Europa heeft de bekende problemen, Amerika moet zich afschermen en eigenlijk is er geen veilig en ontspannen plekje meer te vinden.
Wij, Lechaim bestuurders en werkers, houden ons bezig met de ellende op dit gebied in Israel.
Zoals al in deze Focus vermeld, heeft de regering de nodige maatregelen genomen opdat er zo veel mogelijk rust in het hele land is.
Het zuiden heeft dubbele last omdat Hamas van zich laat horen en de nodige raketten afschiet.
Ik voel me vandaag dan ook nog nadrukkelijker geroepen om de hard nodige financiële steun te geven. Iedere donatie is welkom.

Boek
Ik verwijs hier naar het adembenemende boek “Zijn oogappel“, geschreven door Japke de Kraker, opdat u iets van de hier heersende sfeer en de consequenties kunt lezen. Wij hebben nog ca. 15 exemplaren. U kunt het bij ons per email bestellen. Op is op. Vermeld uw naam en adres en maak na onze bevestiging € 14,95 over, dit is incl. verzendkosten.

Mede namens het bestuur een goede zondag en een prettig weekend gewenst.
Harry

Tussen 10 en 18 maart 2016 ben ik weer in Nederland om spreekbeurten te houden. Hebt u belangstelling om een middag of avond te organiseren, neem dan contact met mij op.


Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer