Harry’s focus op Israel 581

Israel, 12 december 2015

Beste lezer,

Het is toch wel heel bijzonder dat dit jaar Chanuka, het Joodse Inwijdingsfeest, in de hele wereld intensief gevierd wordt. Hoewel moeilijk te tellen, is er beduidend meer publiciteit, en de klemtoon ligt op het wonder. Het wonder dat tijdens de tempelinwijding het kruikje met olie niet 1 dag bleef branden, maar 8 dagen.

Ook diverse verhalen van personen, die een opsomming geven van de wonderen die zij tijdens hun leven hebben mogen ervaren. Ook toch dat dit bijzondere festijn gevierd wordt vanwege de verlossing van ons Joden en wij dus van donker naar licht gingen leven.

Dat is toch ook vandaag een goed gegeven en een indicatie. Wij leven na jarenlange onderdrukking weer in ons eigen land en dit ondanks de problemen op het gebied van terrorisme en de daar uit voortvloeiende beschermende maatregelen, die iedere dag moeten worden genomen. De boycot en de niet aanvaardbare EU-sancties zijn onbegrijpelijk. Ondanks dit “donkere” gegeven is Chanuka een “licht”feest, voor oud en jong. We steken 8 dagen lang kaarsen aan en zingen en dansen en betrekken de jeugd bij dit Joodse en eigenlijk niet religieuze feest.

Heel bijzonder is het gegeven dat in Sderot een grote kandelaar (Chanukia) is gemaakt van materiaal afkomstig van door Hamas afgeschoten raketten. Overigens ook andere producten.
Bijzonder is dat veel christenen ook de kaarsjes hebben aangestoken. Laten we dus maar hopen dat de uitstraling van de vlammen invloed zal hebben op het handhaven van vrede en ook op die gebieden waar vrede weer hersteld moet worden.

In Parijs bij de Eiffeltoren waren ondanks de terreur 6000 aanwezigen bij het ontsteken van de kaarsen. In New York eveneens een heel groot aantal. Ook burgemeester Bill de Blanco.

1. De grenzen
De grenzen van de Schengenlanden blijven open. Daardoor is er geen controle in deze landen en kunnen ook terroristen zich makkelijk van het ene naar het andere land bewegen. Als we ons dan realiseren dat de ISIS op grote schaal met vervalste paspoorten werkt en deze verkoopt voor 200 à 400 dollar, dan blijft het dubbel moeilijk om de terreur op te vangen. ISIS heeft in Syrië de beschikking over de speciale apparatuur om deze paspoorten te produceren.

2. Migranten
De EU wil een aantal vluchtelingen uit Libanon en Jordanië opnemen en financieel steunen. Volgens cijfers van de UNHCA zijn in Libanon ruim een miljoen vluchtelingen en in Jordanië 650.000.

3. Rusland
Rusland heeft gedurende de afgelopen week diverse centra van de ISIS gebombardeerd. Ook commando- en opleidingscentrales en munitievoorraden. Geen burgers geraakt. Er wordt gewerkt met een modern systeem. Ook wat betreft de tanks en de grondtroepen. Daardoor kan men beduidend gerichter schieten.
China gaat Rusland steunen in de strijd tegen het terrorisme in Syrië. Volgens de Chinese woordvoerder van BuZa vecht China steeds tegen terreur. Dus ook nu toestemming van de betreffende instantie om de Syrische regering te steunen.
Turkse troepen zijn opgerukt naar Mosul in Irak. ISIS smokkelt olie en verkoopt die naar diverse landen. De Turken hebben zich nu gevestigd op een heuvel in Syrië en hebben daar tanks en pantserwagens. Daardoor is de begeleiding van Syrische olie, die door ISIS via Raqqa verkocht wordt.
Rusland ontwikkelt een atoom-torpedo die zulk een kracht heeft dat het een hele stad kan wegvegen. In het bijzonder wordt hiermee ook gedacht aan de kust om o.a. gevaarlijke onderzeeboten te vernietigen.

4. Oostenrijk
De plv. minister Mitterlehnu heeft een afspraak met onze minister Akuni afgezegd. Akuni wilde de ontmoeting op zijn kantoor in Oost-Jeruzalem hebben. Het 4-daagse bezoek, inhoudend o.a. een ontmoeting met Silvani Shalom, de minister van wetenschappen, een bezoek aan Yad Vashem en het Weizmann Instituut is dus ook vervallen. Het betreffende kantoor ligt iets over de groene lijn waar overigens meerdere regeringskantoren zijn.

5. Engeland
Op 5/12 heeft een man in de ondergrondse diverse mensen met een mes gestoken. Dat was denkelijk een reactie op de op 3/12 aangenomen beslissing van het parlement om luchtaanvallen in Syrië uit te voeren op de ISIS. Engeland heeft vliegtuigen in Cyprus. Het is nu dan ook begonnen met aanvallen op ISIS. Deze terreurgroep heeft leden in Libië, die als piloot opgeleid worden.

6. Rusland – Frankrijk – Iran
Frankrijk steunt het Russische plan om via een overgangsregering in Syrië weer een normale situatie te creëren. Dus geen direct aftreding van president Bashar al Assad meer. Zoals eerder al vermeld gaat Iran door met de ontwikkeling van een atoombom. Niet onmogelijk dat het al een bom in voorraad heeft.

7. Amerika
San Bernandino in Californië is aangevallen. 14 doden. Invloed van de ISIS. Diegenen die de aanval hebben uitgevoerd, hebben vrij lang geoefend. Men zal zich moeten realiseren dat de ISIS oftewel de moslimterroristen niet alleen in Israel actief zijn. Zo langzamerhand ook in diverse andere landen. Deze structuur is sinds langere tijd opgebouwd. Overigens is het een gegeven dat vrij veel Syriërs toetreden tot het officiële leger. Zij krijgen een opleiding om tegen de ISIS te kunnen vechten.

8. Duitsland
Angela Merkel steunt het labelen van Israelische producten. Men wil weten, aldus Angela en de EU official, waar een product vandaan komt. Dit is volgens Merkel geen boycot. Vanwege de 50-jarige diplomatieke relatie ontmoet Bibi president Gauck in Israel. Een unieke ontmoeting. Zeker gezien het verleden. Ook Rivlin ontmoet de Duitse president.

9. Haifa
In de havenstad is een container met 4000 poppen in beslag genomen. Bedoeld om terreuractiviteiten uit te voeren. Op alle poppen stond geschreven: “Jeruzalem is van ons. Jeruzalem wij komen”. En alle poppen waren gekleed in de kleuren van de PA. De container was gestuurd via de United Arab Emerates en de poppen zouden via Israel naar de PA worden gesmokkeld. Ook waren onderdelen toegevoegd om wapens te produceren. De poppen zouden natuurlijk de Arabische kinderen een opvoeding van haat en geweld geven.

10. ISIS (Qassam-brigade van Hamas)
De betreffende commandanten hebben in Gaza een ontmoeting gehad. Zij willen de samenwerking uitbreiden. Hamas heeft de tunnels gebruikt om een en ander aan ISIS te geven om in de Sinaï het Egyptische leger aan te vallen. Eveneens om bescherming van bepaalde routes te hebben waardoor de verbinding Sinaï-Gaza open blijft. Jonge Palestijnen verliezen vaak hun leven. Deze aanvallers worden bewonderd en zijn helden. Zij geloven ook niet in het einde van hun leven. Wel in het paradijs. Niet vergeten dat de islam een discutabele religie is.

11. Israel
71% van de Israelische Joden gelooft niet dat een vredesakkoord het terrorisme stopt. 25% meent van wel. 61% wil onderhandelen. Niet meer dan 21% gelooft in succes. 78% nee. 89% van de Israelische Arabieren steunen geen Arabische staat.
Export van landbouwproducten naar Rusland groeit ieder jaar. Idem fruit. Rusland levert Israel o.a. graanproducten.
De “Eurasian Economic Union” wil met Israel gesprekken hebben om een vrije handelszone te realiseren.
De beslissing om te onderhandelen is enkele maanden geleden door Rusland, Belarus, Kazakstan genomen. De EEU wil dit ook met de EU. Is ook nog niet geregeld.
Onderzoek bij de “Amerikaanse Evangelische Christenen” geeft aan dat Bibi de meest bewonderde wereldpremier is. Bij alle religies is hij nr.3.
Onderzoek bij vluchten wijst uit dat de luchthaven Ben Gurion Airport nr.4 in de wereld is en in het M-O nr.1. Het gaat hier om de veiligheid. In 2014 15 miljoen passagiers.

12. Gabriel Nadaff
Tijdens een bijzondere zitting van het EU-parlement betreffende de boycot sprak de ons bekende pastor de vergadering toe.
* De beslissing om Israelische producten te labelen in de EU is racistisch en antisemitisch.
* Deze maatregel pijnigt alle burgers van Israel. Maar vooral de Palestijnen. Tienduizenden Palestijnse families verdienen hun boterham in de betreffende fabrieken.
* Israelische producten uitschakelen is een teken van verzwakking van de christelijke waarden in de EU.
* In het Midden-Oosten is er maar één land waar christenen veilig kunnen leven, vrijheid van religie hebben, en in het parlement vertegenwoordigd zijn.
* Wij, christenen, moeten het Heilige Land beschermen. Dat land is de bron van het christendom.
Nadaff steunt integratie van alle Arabisch sprekende christenen.

13. Het Vaticaan
De commissie van religieuze betrekkingen meent dat de kerk niet aan evangelisatie van Joden mag werken. Joden zijn onze oudere broeder. Wel samenwerken om o.a. het antisemitisme aan te pakken.

14. Reuven Rivlin en Obama
President Obama verwelkomt de Israelische president Rivlin tijdens de traditionele Chanuka-viering.
Chanuka-vieringen uit de hele wereld >

“Het is bijzonder de president te begroeten. Het onderstreept de relatie. Ook omdat onze toezegging voor Israels veiligheid door beide Amerikaanse partijen ondersteund wordt, evenals het buitenlandse beleid.
Ik praat met president Rivlin over langdurige veiligheid en veroordeel het geweld. We praten over de interne problemen en de spanning tussen de Israeli’s en Palestijnen. Ik weet dat Rivlin zich inzet voor vrede.”
Rivlin dankt Obama, ook voor de financiële, militaire en diplomatiek steun: “Mede dankzij u zijn we sterk. Wij hebben geen oorlog tegen de islam. maar tegen het extremisme. Bedreigingen tegen onschuldigen in de hele wereld.”
Gesproken werd over de betekenis van Chanuka. Ook over de verlenging met 10 jaar van de al 10 jaar bestaande militaire hulp.
Tevens werd van gedachten gewisseld over de Midden-Oosten-problemen, de burgeroorlog in Syrië, het terrorisme en de vredesmogelijkheden.
Na de welkomstwoorden werden de eerste 4 kaarsjes aangestoken. Obama zegt het geweldig te vinden om de Israelische president hier te hebben. Symbool van vrijheid voor het land en de religie.
Rivlin zegt als slot: Wij, de Maccabeeën, vochten niet tegen, maar voor vrijheid, tradities, religie, voor het vieren van eigen identiteit.
Hij stak de kaarsen aan, zei de zegeningen (de berachot), en sprak de vurige wens uit dat de hele wereld vrijheid van cultuur, religie en een goed leven zal mogen hebben.

De stichting Lechaim
Gewoontegetrouw voeg ik een oproep toe wat betreft ons nuttige maar ook noodzakelijke werk,
om ondanks het vieren van het feestelijke Chanuka niet te vergeten dat wij wel te doen hebben met de dagelijkse toename van de slachtoffers wat betreft terreuraanslagen.
Eigenlijk mogen we ook hier over een wonder spreken, dat het aantal slachtoffers verhoudingsgewijs beperkt is, omdat ons leger en het beleid van Bibi en de regering veel ellende voorkomt.
Maar de slachtoffertjes zijn er en zijn bang om naar school te gaan, om te sporten, om vriendjes te ontmoeten. Daarom zijn we sinds kort bezig ook steun te geven aan de bescherming (in het bijzonder in Sderot) opdat de kinderen zonder angst voor de bekende 15 seconden sirene kunnen spelen.
Laten we het jaar 2015 goed afsluiten. Uw donatie is belastingaftrekbaar. Maak daar dus gebruik van. Daardoor kunnen wij als Lechaim werkers onze taak uitvoeren en de getroffen kinderen en families de hand reiken.
Dank en shalom
Harry

Zoals eerder doorgegeven, ben ik tussen 10 en 18 maart in Nederland om spreekbeurten te houden. Hebt u belangstelling om een middag of avond te organiseren, geef mij een bericht.


Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer