Harry’s focus op Israel 585

Israel, 4 januari 2016

Beste lezer,

De feestdagen zijn achter de rug en nu maar afwachten of alle uitgesproken wensen dit jaar in vervulling gaan. Politici en religieuze leiders zou ik willen toeroepen: staande in vandaag, kijkend naar het verleden, kan de toekomst worden opgebouwd. Maar wanneer we kijken naar de geschiedenis van het jaar 2015, dan ben ik behoorlijk pessimistisch.

Als ik lees hoe het mogelijk is dat 2 organisaties betreffende wijlen Anne Frank over haar vechten, wie dit of dat mag doen, dan schaam ik mij. Iemand die de oorlog niet heeft overleefd, maar wel een dagboek heeft bijgehouden, dat nu om historische of commerciële motieven wordt gebruikt, is droevig. Als men zelfs hierover met elkaar vecht, dan is ook vandaag ons aller leven niet Frank en vrij.

Als ik lees en hoor hoe velen minder positief over Benjamin Netanyahu denken, dan gaat het ook hier om dezelfde politieke en economische motieven. Dan overheerst niet het gegeven dat Israel o.l.v. deze premier Israel een van de veiligste landen was en is.

Door veel gepraat en weinig beslissingen breidt het terrorisme zich via de ISIS wereldwijd uit en kunnen wij allen eigenlijk geen dag, geen uur, ontspannen en veilig rondlopen. De wereldleiders hebben nog steeds geen gezamenlijk beleid zodat onze maatschappij niet verwoest wordt.

Vrijdag jl. ontving ik een heel bijzonder verhaal over Tel Aviv. Hoe mooi die stad is, hoe mooi de huizen gebouwd zijn, hoe geweldig en gevarieerd in restaurants kan worden gegeten, Een enkel uur later het droeve bericht dat een op dit moment nog niet gevangen genomen, maar wel bekend figuur, een restaurant heeft beschoten. 2 Arabieren gedood, evenals 2 Israelische Joden.

Het is niet zo moeilijk om een reeks voorbeelden te geven dat het jaar 2016 niet het jaar zal worden van meer vriendschap, minder armoe, minder migranten, minder terrorisme, minder vijandschap en minder grote tegenstellingen op in het bijzonder politiek gebied tussen de vele landen in de wereld.

1. Turkije
Turkije pakt de Koerden hard aan. Huizen, kantoren, monumenten, infrastructuur, alles wordt gebombardeerd. Water evenals voedsel is bijna op. Hospitalen worden militaire centra. Ongeveer 200.000 Koerden zijn gevlucht.
Erdogan heeft afgelopen weekend bijzondere opmerkingen gemaakt. Hij heeft gezegd: “Wij hebben Israel nodig en Israel ons. Dit is de realiteit in het Midden-Oosten. Als stappen worden ondernomen in alle eerlijkheid, dan is dat de basis.”
Problemen tussen Israel en Turkije ontstonden door het schip de Mavi Marmara in 2010. Toen vielen er 10 doden omdat gewapende mensen aan boord waren en dat was niet zo doorgegeven.
Erdogan wil nu een wat meer democratisch bewind.
Putin heeft Russische bedrijven verboden Turken in dienst te nemen.

2. ISIS
* De ISIS verzwakt op het gebied van het door haar bezette land. Ook wat het aantal leden betreft. Zij zijn echter niet bang voor Amerika, Engeland enz. Alleen bang voor Israel.
In Jeruzalem zijn in Fallafal winkels wapens gevonden. Daardoor zijn weer terreuraanslagen voorkomen.
* Rusland, Syrië, Iran en Irak zijn gaan samenwerken om ISIS te bestrijden in Bagdad. Turkije doet niet mee omdat Al Assad nog Syrisch president is. Erdogan droomt van het Ottomaanse rijk. Dus hier spreekt de religie een belangrijke rol. Inmiddels heeft Iran haar troepen uit Syrië teruggehaald. Rusland is liever alleen in Syrië.
* In de Sinaï vecht Egypte tegen de ISIS. Diverse doden. Het is een gevecht om de macht in dit gebied.
* Abu Baku al Baghdadi, de terroristenleider, zegt dat de ISIS steeds sterker wordt. “De hele wereld is tegen ons. Hoe meer aanvallen, hoe sterker we worden. Israeli’s denken dat we Palestina vergeten. Maar we komen steeds dichterbij,” aldus Baghdadi.

3. Vluchtelingen en migranten
Iedere dag ongeveer 4000 vluchtelingen die via Griekenland de EU binnenkomen.Zij die geen geld hebben of niet via Turkije willen gaan, gaan via Bulgarije. Maar dat land houdt alles tegen door een hekwerk van ongeveer 250 km en 2000 extra politie-agenten.
Duitsland wil landen aanklagen die geen vluchtelingen accepteren. Duitsland zal dit jaar ongeveer 1.7 miljard moeten besteden aan vluchtelingen.
Specialisten in dat gecompliceerde probleem, geven aan dat Duitsland niet meer dan 200.000 migranten per jaar kan opnemen. Angela Merkel heeft een andere mening. Volgens geneeskundigen heeft 10% van de asielzoekers tbc. 20% van hen is acuut ziek. Een dure liefhebberij en een gevaar voor de bevolking. Een behandeling kost 12.000 euro per maand. Ziektes kunnen lang duren. Ongeveer 18 maanden. Dus sinds oktober zijn dat 10.000 patiënten. Totale kosten 1,5 jaar 2 miljard aan medicijnen.
Noorwegen sluit ook de grenzen voor de Schengen-mensen.

4. Kenia
Vanwege zware regenval op 28/12 in Kenia heeft Israel de afgelopen week water en voedsel gegeven voor de slachtoffers. Het gaat om voedsel, kook-olie, lakens, anti-muskietennetten. Israel staat bekend voor het geven van hulp. Dat was o.a. het geval in Haiti, Nepal, Oklahoma, Philipijnen.

5. Israel
* In 2015 zijn ruim 30.000 mensen op aliyah in ons land aangekomen. Ongeveer 10% meer dan in 2014. Uit Frankrijk 7900, Oekraïne 7000, Rusland 6600, Amerika en Canada 3870. Er wordt hard gewerkt aan een goed georganiseerde opvang en begeleiding.
* In Israel wonen 200.000 Bedoeïenen. De belangstelling voor ISIS wordt bij hen steeds groter. Diverse Bedoeïenen zijn daarom gearresteerd. Ondermeer doktoren en leraren. Veel Bedoeïenen dienen in het leger. Het Shin Beth maakt zich wel ongerust over de invloed van de ISIS in de Negev. Daardoor mogelijk meer terreuraanslagen.
* Tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering zegt Bibi dat de PA terroristen betaalt en hen de nodige eer geeft. Straten worden naar hen genoemd.
Maatregelen worden genomen om diegenen die een bedrijf willen beginnen het makkelijker te maken. De btw beduidend lager, waterprijzen idem.
* “Ik verzet me,” aldus Bibi, “tegen het gegeven dat pastor Nadoff en andere christelijke leiders bedreigd worden. Wij hebben in ons land vrijheid van godsdienst”
* Polls geven aan dat Bibi minder zetels krijgt dan enkele weken geleden. Nu 30 i.p.v. 34. Oorzaken:
1. nog steeds de toespraak voor het congres waar Obama niet van op de hoogte was en niet uitgenodigd.
2. JCPOA (Joint Comprehensive Plan Of Action)
3. sociale voorzieningen
4. verschillen in cultuur en religie
5. positie Joden-christenen.
Veel burgers vergeten dat het politieke leven anders is dan het dagelijkse, en dat onze regering rekening moet houden met het beleid van veel andere landen, de VN en toch ook de EU. We mogen vaststellen dat we hier toch een redelijk rustig leven hebben en dat Israel steeds meer en betere relaties krijgt in het Verre Oosten, Zuid-Amerika, Rusland, Afrika, en daardoor minder afhankelijk is van o.a. Amerika en de EU.
Mijn conclusie: Bibi is een goede leider van dat toch wel bijzondere, kleine landje.

6. Israelische Bevolking
Totale bevolking op 31/12: 8.462.000
Joodse bevolking 6.3 miljoen 74.7%
Arabische bevolking 1.7 miljoen 20.7%
anders-denkenden 462.000
Volgens het CB of S (Centraal Bureau Statistieken) in 2035 totaal 11.400.000. Groei in 2015: 2%
Geboren: 76.000 baby’s, overleden 44.000 , immigranten: 28.000 , geëmigreerd: 7200.
Geboortes Joodse families 3.2% Arabische families 3.2%

7. Oud- en nieuwjaar
De Gazastrook-autoriteiten hebben restaurants en hotels verboden om oudejaarsavond en nieuwjaarsdag te vieren. Dit zou tegen de islam zijn en een imitatie van het Westen. De Gaza-woordvoerder verwijst ook naar de pijn vanwege het leven in Gaza dat door het beleid van Israel moeilijk wordt gemaakt. Ook moeten we eerbied hebben voor het aantal vermoorde doden.
Kerstmis werd o.a. in Jeruzalem beduidend minder gevierd vanwege de ruim 120 Palestijnse families, die hun familieleden betreuren. Dit sinds oktober. Gemeentes hebben ook restaurants en cafe’s in de Westbank gevraagd uit respect voor de moeilijke politieke situatie geen feesten te vieren.

8. Obama – Bibi
Amerika heeft tijdens de gesprekken over de Iran-deal telefoongesprekken afgeluisterd. Ook gesprekken van Bibi met zijn medewerkers, en privé-telefoontjes. Deze gesprekken werden door Obama gebruikt om de oppositie van Bibi wat betreft de deal met Hamas te bestrijden. Zoals bekend heeft Bibi en de regering alles gedaan opdat het congres tegen de deal zou stemmen.
Obama luistert ook nu nog de telefoontjes van Bibi af. De NSA (National Security Agency) heeft van Obama de opdracht om tijdens atoomenergie onderhandelingen Bibi af te luisteren.

9. India
Ondanks de vrij grote moslim bevolking is de relatie India-Israel bijzonder goed. Er wordt op militair gebied hecht samengewerkt. Afgelopen weken is een nieuw raketten systeem door Israel ontvangen. Een duidelijke verbetering op militair verdedigingsgebied.

10. Iran
* Op 26/2 zijn er parlementaire verkiezingen. Het gaat om 290 zetels. Op dit moment zijn er 13.000 kandidaten. Rouhani en Rafsanjani hopen beide te winnen. Enkele duizenden worden gediskwalificeerd.
Kandidaten moeten een “mastersdegree” hebben, de principes van de islam-republiek steunen en geen relatie hebben met niet geaccepteerde politieke partijen.
* Iran heeft met het ballistische rakettensysteem geoefend. Dat geeft aan dat het zich niet aan de gemaakte afspraken, zoals de JCPOA, houdt. Amerika overweegt nu weer sancties op te leggen. Dit is wel de 2e keer dat Iran bepaalde raketten test. Ook al in oktober. Israel heeft diverse keren gewaarschuwd. Dus de P5+1 was wel op de hoogte. Maar ook hier blijft het praten, praten, praten.

11. Californië
Het IDE heeft afgelopen week in Californië een ontzoutingsbedrijf geopend. IDE zal meewerken aan het plan om 8 bedrijven, verspreid over Amerika, op te zetten. Samen met de Amerikaanse partner Posseidon Water. De 1e is al opgezet. Totale prijs $ 5 miljard. Daardoor worden 300.000 families/huishoudens geholpen. IDE werkt ook in India, China en Israel.

12. Ariel
Ariel is in 1978 opgericht en is de hoofdstad van Samaria. Het heeft 20.000 inwoners en een bekende universiteit, waar ongeveer 15.000 studenten studeren..
Eind december is er een medisch centrum geopend. In Ariel wonen jonge en oudere families.Ook veel Russen. Het zionisme werd daar realiteit. Het nieuwe centrum is een zegen voor de bevolking van de Westbank. Zieke mensen en slachtoffers van aanslagen hebben nu vlug medische hulp. Aan het centrum wordt nog toegevoegd een tandartsenpraktijk, een apotheek, een speciale kliniek voor kinderen.en een grote parkeerplaats.
Ariel ligt 18 km van Tel Aviv, 21 km van Shiloh en 74 km van Jeruzalem.
De kliniek is een zegen voor de jeugd en eveneens voor de studenten.

13. Tel Aviv en de Gazastrook
Vrijdag jl. is.door een nog niet opgepakte terrorist een café in het centrum ven Tel Aviv beschoten.
2 Israeli’s en 2 Arabieren kwamen om het leven.
Bibi heeft o.a. de Israelische Arabieren opgeroepen loyaal te zijn.
Zaterdagochtend heeft het IAF Hamas-trainingscentra van de Al Qassam brigades gebombardeerd. Een en ander in het westen en noorden.Ook de luchthaven in het zuiden en een open gebied in het Gaza-centrum.
Veel schade aangericht maar geen burgers geraakt.
Het motief: raketaanslagen door Hamas op vrijdagavond. Toen 2 raketten in Shaar Hanegev. Geen schade.
Hamas wel verantwoordelijk.

14. Polls
31% denkt dat het jaar 2016 beter wordt dan 2015.
27% denkt slechter
34% hetzelfde
18% een betere economie
40% financiële moeilijkheden
35% geen financiële problemen

15. Israel kort
++ Israel heeft met Colombia een zakelijke en wetenschappelijke samenwerking afgesloten. Eveneens in Zuid-Amerika een follow-up met Brazilië, Mexico, Argentinië, Uruguay. De samenwerking over bepaalde projecten wordt door de betrokken regeringen ten dele gefinancierd. Vooral: technologie.
++ Zoals vermeld is er een juridisch gevecht over de rechten van het dagboek van Anne Frank. Het Anne Frank fonds in Bazel tegen de Anne Frank stichting in Amsterdam.
++ Rusland levert 46 militaire helikopters aan Egypte. Frankrijk levert 2 oorlogsschepen aan Egypte. De Russen gaan meer wapens leveren. Dit voor een miljard. Het bouwt ook 4 atoomcentrale reactors.
++ De grootste tentoonstelling in cybertech wordt op 26/1 en 27/1 in Tel Aviv gehouden.
++ Denemarken gaat weer grenscontrole invoeren. Die is er al met Zweden. Men wil geen vluchtelingen en migranten. Die gaan denkelijk naar Duitsland.
++ Waarschijnlijk vanwege het doden van 47 Iraanse Shi’iten door Sunni’s uit Saoedi Arabië is het Saoedische consulaat in Iran in brand gestoken.
++ Na 3 jaar is de Egyptische ambassadeur weer in Tel Aviv. Bibi is blij omdat er nu weer gewerkt kan worden aan een goede relatie.
++ De scholen in Tel Aviv zijn nu weer open. Wel met een zwaardere bescherming.

Stichting Lechaim
Jammergenoeg moeten we constateren dat wat betreft het werk van stichting Lechaim niets verandert in het komende jaar. Ik zou kunnen stellen dat hoewel er weinig over geschreven en gesproken wordt, er iedere dag wel een terreuraanslag is of een raket op Israel wordt afgeschoten.
Ik heb pas geschreven over de nog steeds grote psychische problemen van de voormalige Gush Kativ-inwoners. Ook over de noodzaak om in het zuiden meer beveiliging toe te voegen, opdat de kinderen met een niet beangstigend gevoel naar school gaan, of nog beter gezegd op straat kunnen lopen.
Ik ben bijzonder dankbaar voor allen die ons werk ook dit jaar financieel gesteund hebben. Blijf dat a.u.b. doen. Ieder bedrag is welkom. Eigenlijk als mens gesproken: noodzaak.
Mede namens het stichtingsbestuur dank en nogmaals een goed 2016 gewenst.
Harry

Tussen 10 en 18 maart ben ik weer in Nederland om weer spreekbeurten te houden. Hebt u belangstelling om een middag of avond te organiseren, geef me dan een berichtje.
Indien u folders wilt hebben, opdat u vrienden, relaties, familieleden informeert over het werk van onze stichting, geef dat aan ons door. Overigens op onze website ook te zien en af te drukken.


Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer