Harry’s focus op Israel 586

Israel, 9 januari 2016

Beste lezer,

Om vandaag een weekoverzicht te geven van het min of meer belangrijke nieuws, is een bijna onmogelijke opdracht.
Een groot aantal verhalen gaan over het gebeuren in Keulen, de aanslag op een restaurant in Tel Aviv, de botsingen tussen de Sjiieten en de Sunni’s, en dus tussen Saoedi Arabië en Iran, de problematiek over de prijs van een vat olie, de waarde van de dollar, en dus ook van de euro, de onrust in de wereld over het optreden van een bepaalde stroming van de islam, de verschillen van mening in de EU.
Het is toch een vreemde situatie dat het antisemitisme groeit, en dat maar al te veel landen zich zwaarder bewapenen. Onze regering verzekert dat het de omgeving van Tel Aviv een goede beveiliging geeft.

1. Saoedi Arabië – Iran
Saoedi heeft de relatie met Iran verbroken. Dit nadat Iran haar ambassade had aangevallen. Het motief was de executie van een hoge sjiitische geestelijke met 46 anderen. Saoedi steunt de opstandelingen en ISIS en verwijt Iran dat het Assad steunt. Iran steunt overigens ook de Sjiieten in Jemen.
Saoedi Arabië heeft alle Iraanse diplomaten naar huis gestuurd. Ook de United Arab Emirates, Sudan, Koeweit en Bahrein hebben de relatie met Iran verbroken.
De Egyptische minister van BuZa vindt, tijdens een bezoek aan Riyad op 5/1, de aanslagen van Iran
niet acceptabel. De rivaliteit Saoedi – Iran is te groot. Daardoor conflicten en diplomatieke problemen. Saoedi komt met hulp in Jemen, met steun van Egypte, om te voorkomen dat de Houthi’s, die door Iran worden gesteund, Jemen gaan overheersen.

2. Hamas
Deze terreurgroep, die de Gazastrook beheert, roept de Fatah op te stoppen met het beledigen van de Moslimbeweging, oftewel ISIS, oftewel Hamas, dat eigenlijk een deel is van de Fatah, waar nog steeds Abu Mazen met de PA een onderdeel van is.
Dat het terrorisme zich ook in de VS uitbreidt moge duidelijk zijn, omdat b.v. donderdag in Philadelphia een politieagent is aangevallen, die in een auto zat. De agent en de terrorist zijn beiden gewond.

3. Investeringsconferentie in China
Officials van Israelische bedrijven op gebied van technologie, en investeringsbedrijven, en afgevaardigden van Chinese economische ondernemingen waren op 4/1 twee dagen in Beijing bij elkaar. Ongeveer 1000 personen. Het initiatief was van het Israelische Ministerie van Handel en gesteund door het Chinese ministerie. Dit naar aanleiding van succesvolle conferenties in Londen en Sydney. 85 Israelische bedrijven toonden daar hun producten en toekomstige ontwikkeling. Daardoor is er nu dan ook meer handel met China.
Onze minister Yuval Steinitz zegt dat de relatie ook belangrijk is voor de diplomatieke betrekkingen. Investeringen door Chinese bedrijven in water-, gas-, elektra-infrastructuur is daardoor een gegeven.
Dit was op dit gebied de grootste conferentie ooit.

4. Meer van Tiberias
Vorig weekend is in het noorden 60 cm sneeuw gevallen. Het meer is meer dan 4 cm gestegen. Toch nog 4 meter beneden een vol meer. Maar als de sneeuw gaat smelten, stroomt er veel water in het meer. Gezegd wordt dat de tijdens de Joodse feestdagen gezegde gebeden zinvol zijn geweest. Inmiddels heeft het in het noorden zwaar geregend en zal het water al meer gestegen zijn.

5. Turkije
Erdogan heeft het leger opdracht gegeven de Koerden aan te vallen en uit te roeien. Hij koopt ook olie van de ISIS. Turkije steunt veel terreurgroepen. Speciaal de ISIS. Dus Erdogan ziet de Koerden als een bedreiging. Zijn doel: het heropzetten van het Ottomaanse rijk.
Amerika steunde de rebellen tegen de ISIS in Raqqa en omgeving. 15 doden. Saoedi en Iran beheren delen van Jemen. Ook gaat het om de controle van de oliefaciliteiten in Libië.

6. Auschwitz museum
In het afgelopen jaar 2015 hebben ruim 1.72 miljoen mensen dit museum in Polen bezocht.
Uit Polen 425.000 bezoekers, uit Engeland 44.000, uit Amerika 141.000, uit Duitsland 93.000, uit Nederland 43.000.
Doel o.a. om door kennis van het verleden een 2e Holocaust te voorkomen. Een analyse geeft een groei aan dit jaar in Europa door religie, belastingen, toenemend antisemitisme.
Er is geen toekomst in de EU voor Joden. 30% heeft vrees vanwege de kleding. 23% doet niet mee aan Joodse feesten en evenementen.
Voor alle duidelijkheid: dit is een ontvangen analyse, niet door mij samengesteld.
Er zijn ook andere argumenten. Het antisemitisme is ook ontstaan door het gegeven dat vele mensen niets weten van de inhoud, van de geschiedenis, van de heroprichting van de Joodse staat, dit is een duidelijk gegeven.

7. Libië
De ISIS heeft een groot deel van Libië in handen. In Syrië en Irak, zoals bekend, steeds minder. Nu komt in dit land wel steeds meer in handen van de ISIS. Er wordt gevochten in de omgeving van de oliehaven Es Sider. De ISIS heeft nu ook nu Bin Jawad in handen, een plaats ongeveer 30 km van de olievelden.
Libië is het land met de grootste olie-reserves. De ISIS heeft 5 olietanks gebombardeerd.

8. Engeland – Israel
Op 4/1 zijn Israelische vrijwilligers in Engeland met open armen ontvangen om hulp te geven vanwege de
overstromingen. Distributie van goederen, huizen repareren, dekens leveren. Israel heeft ervaring omdat het in het verleden al vaker heeft geholpen.
De Pegida (anti-islam beweging) heeft er op 5/1 een Pegida afdeling opgericht. Dit samen met het EDL ,de “English Defense League”.

9. Druzen
In de omgeving van Tiberias wordt een 2e Druzen-stad gebouwd. Belangrijk initiatief omdat zij zich dan ook thuis zullen voelen. Veel Druzen zijn in het IDF (leger). Daardoor is er eveneens meer cultureel contact en natuurlijk meer werk.

10. Vluchtelingen
* De situatie in Nederland is, evenals in andere landen, chaotisch. Bepaalde politici willen hebben dat alle steden vluchtelingen opnemen.
* Gebleken is dat op 31/12 het weer de Syrische vluchtelingen waren, die zich in Keulen misdragen hebben. Het zijn vooral de vrouwen die mishandeld zijn. De goede bedoelingen van Angela Merkel zijn wel verkeerd in de praktijk gebracht. Het aantal aanrandingen 30, en diefstallen 120 (inmiddels opgelopen tot 379 nu). Mede naar aanleiding van Keulen wil Slovakije geen moslimvluchtelingen opnemen. Ook in Zurich zijn vrouwen aangerand. Eveneens, zoals in de andere steden, diefstallen. In Hamburg 70 aanrandingen en een aantal diefstallen. In Frankfurt een beperkt aantal aanrandingen.
In Finland, evenals in Keulen, wilde een groep van ongeveer 1000 asielzoekers, op seksuele rooftocht. Tijdig door de politie voorkomen.
In Oostenrijk zijn regelmatig verkrachtingen. De politie praat daar niet over. De slachtoffers moeten worden beschermd. Dus geen publiciteit.
In Duitsland zijn tussen 1/1 en 7/1 22.000 vluchtelingen geregistreerd.

11. Iran
* Iran heeft haar pas ontwikkelde raketten opgeslagen in een nieuwe ondergrondse tunnel. De woordvoerder die op 7/1 de tunnel bezocht, verwachtte van de regering daarom een hoger budget. Dit is nu de 2e “mortierenstad”. Iran heeft over het hele land 14 verspreide mortieren-depots. Diepte tussen 30 en 500 meter. De Iraanse woordvoerder waarschuwt en zegt: ieder land dat ons aanvalt, wordt via deze tunnels beschoten. Onze mortieren/raketten hebben een lange afstand. Een capaciteit van 1700 km en zijn eveneens bijzonder nauwkeurig. Deze nieuwe mortieren worden massaal geproduceerd en hebben ook atoomkoppen.
* Amerika steunt Iran in de crisis met Saoedi Arabië. Het gaat nu o.a. om het doden op 2/1 door Saoedi van een Iraanse dissident. Saoedi is de zwakste partij. Obama heeft zelfs John Kerry en Susan Rice betrokken bij deze problematiek. Amerika (lees: Obama) ziet Iran als de belangrijkste partner. Toch te gek om over te praten.

12. Israel, de VN en resolutie 3379
* Op 10-11-1975 spreekt wijlen ex-president Chaim Herzog als ambassadeur op de VN. Hij verweert zich tegen de resolutie waarbij Zionisme een vorm van racisme is. Die dag was precies 37 jaar na de Kristallnacht in Duitsland. In 1991 toen Herzog president was, is deze motie vervallen. Maar zelfs vandaag is de VN tegen Israel en accepteert de terreur, enz. die vandaag volgens Knesset-woordvoerder Edelstein, eigenlijk ernstiger is in de hele wereld. Nu een beduidend zwaarder conflict. Tirannie tegen democratie. En de VN is steeds tegen ons, aldus Edelstein.
Isaac Herzog, de zoon van Chaim, stelt dat zijn vader de democratie verdedigde. 40 jaar later vecht Israel voor haar bestaan tegen onze vijanden wat betreft het bestaansrecht en onze historische rechten. Wij moeten vechten tegen de terreur. Nooit vergeten dat links en rechts, religieus en seculier, wij zijn allen Israeli’s. Wij houden van dit land, wij allen verdedigen dit en zijn bereid ons leven daarvoor te geven.
Deze resolutie is een stukje papier. Zo bekijken we dat ook.
* Het is merkwaardig dat er veel wordt geschreven over ons Heilige land. Zelfs Joodse journalisten zoeken met een vergrootglas naar het volgens hen verkeerd optreden van onze regering. Waarom geen aandacht besteed aan Iran, aan de wapenontwikkeling? Of de ISIS, die actief is in Noord-Israel en de Golan, of de kreten van de sjeiks, en niet te vergeten president Abu Mazen, die terroristen de hemel in prijst?

13. Rechtszaak BDS en de Ariel universiteit
Een rechtszaak in Spanje tussen de BDS en de Israelische universiteit in Ariel is door Spanje verloren. Het ging om een wedstrijd welke door de Spaanse universiteit georganiseerd was. 15 Israelische studenten kwamen in de finale samen met 20 studenten uit andere landen. Toen ging de BDS zich ermee bemoeien. Volgens haar was Ariel bezet gebied. Volgens de EU dus verboden. Ariel begon een rechtzaak. Die heeft 5 jaar geduurd. Het vonnis was positief voor de studenten. Het was de eerste en nu dus ook de laatste keer dat Israeli’s uit een internationale competitie zijn gegooid. Eveneens een grote klap voor de BDS en natuurlijk Spanje.
De BDS moest tevens een boete van $ 100.000,- aan Ariel betalen.

14. Jordanië
Koning Abdullah heeft een telefoongesprek op 6/1 met koning Salman van Saoedie Arabie. Ondermeer over
de aanslag op de Saoedische ambassade in Teheran. Abdullah geeft volledige steun aan Saoedi Arabië wat betreft terreur en extreem optreden, en dus aan veiligheid en stabiliteit.

15. Egypte
President El Sissi heeft op 6/1 voor het 2e jaar de Koptisch Christelijke mis bijgewoond in de orthodoxe kathedraal in Caïro. Hij heeft een korte toespraak gehouden: “Wij willen geen kwaad doen aan onze economische of politieke omstandigheden. Verscheidenheid van religie, tradities en talen zijn deel van Gods leefnormen.”

16. Diversen
++ De terrorist die op 1/1 in centraal Tel Aviv mensen doodschoot, die in een bekend café zaten, is op 8/1 in een moskee zelf neergeknald. Politie en inlichtingendienst hebben de man gevonden. Hij bleek meer aanslagen te willen plegen. Bijzonder knap weer dat de man toch is opgespoord.
++ In 2013 waren er wereldwijd 554 zware incidenten. In 2014 wereldwijd 766
++ Een jaar geleden op 7-1-2015 was de aanslag op Charley Hebdo. Precies een jaar later wordt een man
in Parijs neergeschoten. Hij had een PA-vlag in de hand en riep “Allahu Akbar” en probeerde het politiebureau binnen te dringen.

Stichting Lechaim
Als we vandaag het nieuws bekijken en ons realiseren dat een groot deel ervan betrekking heeft op terreuraanslagen, dan begrijpen we ook dat Israel de handen vol heeft om alles te doen om zo veel mogelijk te voorkomen. Dit is ook duidelijk gezegd door Bibi. Niet alles wordt officieel doorgegeven.
Maar het gevolg is wel dat wij als stichting dubbel werk hebben.
Hulp bieden aan ons bekende slachtoffers van het terrorisme en de hand reiken aan nieuwe patiënten.
Mijn verzoek aan u is dan ook, mee te werken aan onze functie. Hoe meer financiële hulp we kunnen geven, hoe beter het is. Er zijn voldoende projecten die door het geven van steun, positief medisch en psychisch de slachtoffers kunnen begeleiden.
Help ons dus helpen.
Dank weer bij voorbaat.
Mede namens het Lechaimbestuur dank, en u allen een goed weekend gewenst.
Harry

PS: Tussen 10 en 18 maart ben ik weer in Nederland om spreekbeurten te houden.
Voor meer details zie: www.stichtinglechaim.nl/agenda


Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer