Harry’s focus op Israel 595

Israel, 19 maart 2016

Beste lezer,

Wanneer we het nieuws bekijken van de afgelopen weken, dan is het opvallend hoeveel artikelen er worden geschreven over de opvang van de slachtoffers, die gevlucht zijn uit Syrië en enkele andere landen. Als we ons realiseren wat de opvang kost en wat de verdere consequenties zijn, dan vraag ik me af waar onze EU-leiders zich mee bezighouden. Waarom niet gewerkt aan een verbetering van de leefsituatie in hun geboorteland en een normalisering van het leven in de landen waar deze migranten vandaan komen.

Vandaag lijkt het erop dat in het bijzonder de EU geïslamiseerd wordt, de taal aangepast moet worden, de financiering een bijna ondoenlijke zaak is, en met open ogen wordt het terrorisme in huis gehaald.
Gezien de resultaten van pas gehouden verkiezingen en polls is het volgens mij duidelijk, dat heel algemeen gesproken, de diverse volken anders denken dan hun regeringen. Een en ander is duidelijk als we de uitslagen van de nu gehouden deelstaat-verkiezingen in Duitsland analyseren. De AFD (Alternatief Voor Duitsland) is de duidelijke winnaar en Angela Merkel de verliezer.

1. Iran
Onze minister president Binyamin Netanyahu heeft de minister van BuZa opdracht gegeven contact op te nemen met de P5+1 landen, opdat deze landen maatregelen nemen betreffende de raketoefeningen van Iran. Niet alleen is het een gevaar voor Israel, maar gezien de reikwijdte voor bijna de hele wereld.
ISIS is nu in het bezit van anti-luchtdoelraketten. Het heeft nu een bereik over heel Europa.

2. Gaza – Hamas
De Hamas verzoekt Egypte de tunnels niet te vernietigen. Een Hamas-delegatie bezoekt Caïro en onderstreept het verzoek wat betreft het contact Gaza-Egypte. Dus ook het vol laten lopen van de tunnels via de Middellandse Zee. Egypte eist wel dat Hamas geen contact blijft onderhouden met de Egyptische Moslim Broederschap. En dat het geen activiteiten ontwikkelt op het grondgebied. Overigens kunnen de Gazans de Egyptische grens niet over. In Gaza wonen 1.7 miljoen Palestijnen.

3. Engeland – Amerika
Obama wil hebben dat Engeland in de EU blijft. Hij zal Engeland in april bezoeken. Dan ook Duitsland waar hij de “technologiebeurs” opent.
Amerika heeft veel en hecht contact met Engeland. Daardoor ook invloed op de EU. Obama wil namelijk ook dat Turkije lid wordt van de EU. Dan mede daardoor meer invloed van de islam.

4. Polls in de Fatah
45% steunt Abu Mazen. Dat was in augustus 52.8%.
Voor Premier Hamdallah was 25.5%, nu 22% Hamas was 22%, nu 18.5%.
32% is tegen de ISIS, 50% meent dat ISIS de Palestijnse doelen kwaad zal doen.
Palestijns leiderschap: Abu Mazen 14.5%, Haniyeh 12%, Marwan Barghoutti 10%.
70% wil een tweestatenoplossing, en 25% een binationale oplossing.

5. Putin
Rusland gaat haar troepen uit Syrië terugtrekken. “Onze troepen, aldus Putin, hebben ervoor gezorgd dat een vredesproces mogelijk is. Een groep blijft in Latakiya. Wij zullen ons meer bezighouden met het vredesproces en het stoppen van de bloedige burgeroorlog.”
Beide presidenten (Putin en Rivlin) hebben contact met elkaar en werken samen.
Op 15/3 begon Rusland zich terug te trekken. Hezbollah volgens Arabische bronnen eveneens.
Rivlin bezocht die dag Putin in Moskou. Israel heeft nu meer vrijheid om militair op te treden. Rusland handhaaft de zee- en luchthaven, en ongeveer 1000 militairen blijven in Syrië.
Putin verwelkomt Rivlin op het Kremlin. Rivlin legt een krans op het graf van de onbekende soldaat en het Hatikva, het Israelische volkslied, wordt gespeeld.
Putin geeft een perscommuniqué. Hij vermeldt blij te zijn Rivlin te mogen ontvangen. De landen hebben een lange geschiedenis. In Israel leven ongeveer 1.5 miljoen Russen. Zij spreken Russisch, kennen de cultuur en hebben een Russische mentaliteit en ook contact met hun familie in Rusland. Ieder jaar meer pelgrims. “Tijdens onze ontmoeting praten we over handel, economie, samenwerking, veiligheid”.
Rivlin dankt Putin voor zijn warme welkomstwoorden. “Het is een eer om in dit mooie land te zijn. We vergeten nooit dat het Rode leger de nazi’s heeft overwonnen. Veel Holocaust overlevenden herinneren zich de eerste Russische soldaten, die zij ontmoet hebben. Ik verheug me op onze ontmoeting. We hebben veel belangrijke zaken te bespreken.”

6. Frankrijk en de PA – Israel
John Kerry heeft een ontmoeting met zijn Franse collega, en dat samen met de Italiaanse, Britse, Duitse en EU-ministers.
Conclusie: een oplossing voor de PA-Israel is de oudste en moeilijkste, vanwege het huidige geweld en de mening van de Israeli’s. De Franse minister Ayrault werkt een plan uit dat door de BuZa ministers behandeld wordt. De Franse diplomaat Vimont bezoekt Israel, Palestijnse gebieden en andere landen in de regio om het plan te bespreken. Daarom gaat hij daarna ook naar Washington. Frederica Mogherini, de Euro BuZa dame coördineert de voorstellen. Een lacher bij voorbaat. Zij is niet neutraal.
Sinds 1 oktober zijn 188 Palestijnen, 28 Israeli’s, 2 Amerikanen, 1 Eritrean en 1 Soedanees gedood.
Men ziet het probleem vanwege de Israelische bezetting. Daardoor zijn de Palestijnen gefrustreerd !!
Het zijn echter de Palestijnen, die aanslagen plegen.

7. Vluchtelingen
898.000 Syriërs hebben asiel aangevraagd in de EU. In totaal, dus Egypte, Libanon, Turkije, Noord Afrika,
4,8 miljoen. Volgens de Hoge Commissaris van de Vluchtelingen van de VN moet het Westen in de komende jaren 480.000 Syriërs per jaar opnemen om de buurlanden te ontlasten. De situatie in Syrië wordt steeds moeilijker. Ook om te vluchten. Men praat over Syrië en de vluchtelingen. Totaal onbegrijpelijk dat er niet gezamenlijk aan een normaal acceptabel Syrië wordt gewerkt.

8. Israel – Ghana
Bibi ontmoet de minister van BuZa van Ghana, Hanna Tetten. Zij wisselen van gedachten over hun relatie en hun gemeenschappelijke waarden, over democratie en de wetten. Tevens over de economische samenwerking en het gevecht tegen de moslimterreur. Bibi onderstreept ons leiderschap in afrotechnologie en waterproductie. De meest Afrikaanse landen werken aan verhoging van de samenwerking. Bibi verwacht dan ook aan verandering van steun bij anti-Israelische beslissingen.
* Bibi had op 15/3 een ontmoeting met Quatarra, de president van de Ivoorkust.

9. Senegal
Dit land is een bijzondere relatie. In Dakar bij de ambassade zijn foto’s te zien van alle voormalige Israelische ambassadeurs en andere leiders (o.a. Golda Meir 1964, Shimon Peres 1978). Dit West-Afrikaanse land heeft steeds een goede relatie met Israel gehad. Hirschon, onze huidige ambassadeur geeft door dat Israel het 4e land was om Senegal te erkennen. In 1973 was door de Jom Kippoer oorlog de relatie wat minder. Dit kwam door dwang van Arabische landen. Sinds 1999 weer gegroeid. Volgens ex-premier Aminate Toure is de relatie heel bijzonder. “We handhaven die met Israel en de Arabische landen. Nuttig als brug tussen Israel en de Arabische wereld.”
Israel steunt hen bij de landbouw en culturele zaken. President Macky Sell zegt op de tv in Dubai: “Wij steunen de Palestijnen. Maar dat wil niet zeggen dat we hier geen Israelische ambassadeur hebben.”

10. Ban Ki Moon en de EU
Op 15/3 veroordeelt de directeur-generaal van de VN het gegeven dat Israel in gebied C van de Westbank 234 hectare grond heeft toegevoegd. Een strookje grond vlakbij de Dode Zee. De man eist teruggave omdat het slecht is voor onderhandelingen.
Hij, als VN vertegenwoordiger, vergeet dat op 29-11-2012 de VN een staat Palestina erkende, maar totaal de Oslo Akkoorden naast zich neerlegde.
Nederland, België, Engeland bouwen in het C gebied van Judea en Samaria, terwijl volgens de Oslo-akkoorden van 1994 Israel het hier voor het zeggen heeft. Op 40 plekken heeft de EU ruim 1000 gebouwen zonder toestemming van Israel gebouwd. Gebouwen worden gegeven aan de PA en betaald door de EU. Dus illegale nederzettingen op door Israel gecontroleerd gebied. Men is nu doende een en ander te legaliseren om hun humanitaire activiteiten te laten doorgaan. Ook nu weer een zich bezighouden met het Midden-Oosten met geld van de belastingbetaler en problemen veroorzakend in het M-O.

11. Conferentie over antisemitisme in Berlijn
De Britse minister van Justitie valt tijdens deze conferentie de BDS aan (boycot, desinvestering, sancties).
“Israel heeft van doen met bevooroordeelde figuren, die het bestaansrecht niet accepteren. Maar de Joden hebben recht op hun eigen land. Zij weigeren Joodse wetenschapsmensen, Joodse goederen.”
Tzipi Livni, ex-minister, zegt dat BDS succes heeft omdat mensen niet begrijpen dat de BDS geen hulp biedt aan Palestijnen, maar Israel van de kaart wil hebben. Het enige resultaat is: meer werkeloosheid op de Westbank.

12. De Palestijnse Autoriteit (PA)
Duizenden schoolmeisjes staken omdat ze betere werkomstandigheden willen hebben. De PA treedt hard op, omdat dit alles door de Hamas is georganiseerd om Abu Mazen in moeilijkheden te brengen.
De lijst van leerkrachten bestaat uit 56.000 namen. Maar er zijn veel onbekende adressen. Dus de donorlanden worden beduveld. Tevens geeft de PA hogere lonen op dan de meesten krijgen.
Een geheime juridische commissie is benoemd om een acceptabel verslag te maken voor de donorlanden. Een protestbijeenkomst is door de politie verijdeld.

13. Israel kort
++ Het staakt het vuren met Syrië, dat op 27/2 begon, houdt redelijk stand. Aantal doden 80% minder,
evenals 80% minder bij de militanten aan beide kanten. 4% van de bevolking gedood, en 45% heeft zijn huis verlaten.
++ Op 14/3 werd door de Hamas weer een raket op het gebied van Sderot afgeschoten. Geen gewonden. Enkele dagen na de eerder genoemde 4 raketten (zie nr. 494) en na een maand stilte.
++ De in Israel werkende Palestijnen hebben een gemiddeld salaris van $ 1000 per maand.
PA-werkers in de Westbank $ 515. De ietwat geschoolde Palestijnse werkers doen alles om een baan in Israel te krijgen.
++ De veranderingen bij de Klaagmuur hebben consequenties. De minister van BiZa, Aryeh Deri, stelt dat hij niet in de regering blijft met onorthodoxe stromingen. Diverse rabbijnen accepteren geen onorthodox gebed. Nu dus wel weer een moeilijke discussie (zie ook nr.494).
++ Het Joods Agentschap heeft het project TEN (Geef), dat samengesteld is uit een groep Israelische jongeren. Deze vrijwilligers werken in Afrika, Zuid-Amerika, Israel. Zij helpen families die steun nodig hebben. Gebeurt voornamelijk in ontwikkelingslanden. Nu in Ethiopië, Ghana, Mexico, Israel. Zij werken aan een betere wereld.
++ Steeds meer jonge christenen en moslim Arabische meisjes melden zich bij het leger. Niet altijd makkelijk, omdat de ouders vaak tegen zijn. In zulke gevallen krijgen zij extra steun van het leger.
Hun overtuiging: we leven in Israel, en het IDF is een deel van ons leven, en als Israeli is dit dus onze plicht.
++ In San Diego wonen 1.1 miljoen mensen. Het heeft een watertekort. Nu contact met Israel dat watertechnologie zal verzorgen.
++ 30.000 personen uit 62 landen hebben op 18/3 deelgenomen aan de jaarlijkse marathon in Jeruzalem. Winnaar werd een 25 jarige Keniaan. Burgemeester Barkat was 1 van de renners.

Stichting Lechaim
Het is u allen bekend dat onze stichting steun geeft aan slachtoffers van het terrorisme. Hoewel minder dan enkele jaren geleden is Zuid-Israel nog steeds de dupe van het afschieten van raketten in vnl. in het zuiden. Het is ons vanzelfsprekend bekend dat ook in Nederland door het optreden van de Hamas slachtoffers vallen.
Maar dat wil niet zeggen dat wij de slachtoffers in Israel niet de hand kunnen reiken. Het is noodzaak om hen te tonen dat wij allen een duidelijke band hebben met de gedupeerden.
Ieder bedrag is welkom. Werk dus a.u.b. mee om onze menselijke plicht te doen en om onze taak als stichting Lechaim te kunnen uitvoeren.
Vandaag doe ik nogmaals een beroep op u vanwege het bijzondere Purimfeest en daardoor in het bijzonder de kinderen ook een feestelijke dag aan te bieden.
Dank en een goed weekend gewenst.
Harry

Voor de goede orde geef ik door dat ik ook tussen 16 en 26 september in Nederland hoop te zijn om spreekbeurten te houden.
U kunt mij benaderen indien u meer details wilt hebben.


Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer