Harry’s focus op Israel 606

Israel, 4 juni 2016

Beste lezer,

In de komende dagen horen we wat het Engelse volk denkt over de Europese Unie.
Het is een gegeven dat het lidmaatschap een dure liefhebberij is, en dat de EU eigenlijk amper iets bereikt heeft. Als we kijken naar het duidelijk aanwezige terrorisme en tevens zien dat Brussel (centrum van de EU) wel praat, maar tot nu toe amper iets heeft gedaan om dit aan banden te leggen, als we zien wat de “vluchtelingen” ons allen kost, en we niet in staat zijn om aanslagen te voorkomen, dan is toch eigenlijk het weer baas zijn in eigen land, een goede oplossing. Nederland kan dan weer haar eigen grenzen controleren en maatregelen nemen.

Als we verder kijken naar alle rellen, zoals op dit moment bijv. in Frankrijk vanwege de EU-voetbalkampioenschappen, dan mogen we ons ook afvragen wat eigenlijk de basis-oorzaak is van de regelmatige botsingen. De jeugd blijkt denkelijk niet gelukkig te zijn en heeft dit als uitlaatklep.

Als we kijken naar de vreselijke aanslag in Orlando, dan moeten we constateren dat de IS zich niet beperkt tot Europa, maar tracht het Ottomaanse rijk weer op te zetten. Dat Amerika dan ook nog te doen heeft met enkele presidentskandidaten die blijkbaar alleen tijd hebben om toespraken te houden en politiek zich amper verdiepen in de huidige problematiek, en president Obama maar zijn gang laten gaan, dan zien we toch dat we in een vreemde wereld leven. Dat een en ander mede is veroorzaakt door bepaalde sjeiks die blijkbaar het christendom en Jodendom als groot obstakel van hun denken zien, is een gevaar voor de religies in de hele wereld.

Sderot
Stichting Lechaim heeft een dringende oproep van Reut Sderot ontvangen om gewoontegetrouw te helpen, opdat de kinderen een beschermde zomervakantie kunnen krijgen. Er zijn in totaal 151 families, die niet in staat zijn hun vakantie te financieren.
Het gaat om zomerkampen die veilig zijn en om inhoud te geven aan de vakantiedagen.
Meer details: zie onder.

1. Immigratie
De migrantencrisis kost de EU dit jaar 20 miljard euro. Het aantal wordt nog steeds groter en de vraag blijft hoe een en ander op te lossen. De OESO (de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling) stelt dat het migratieprobleem niet opgelost is.

2. Terrorisme en Orlando
Op 12/6 was de aanslag in Orlando (Amerika), welke was georganiseerd door de IS.
Dat betekent dus dat de IS (Islamitische Staat) zich niet beperkt tot de EU en Afrika, maar in de hele wereld de islam wil promoten en vestigen.
Hoewel Amerika wel was gewaarschuwd, heeft de politie pas na 3 uur ingegrepen om de dader te pakken in het restaurant Sarona. Het ging om 1 terrorist, 49 doden en 50 gewonden.
* Op 13/6 ontmoet president Obama de media. Hij zegt totaal geen bewijs te hebben dat de IS in Florida de actie heeft uitgevoerd. Het is dus ook nu weer een duidelijke zaak dat Obama een onacceptabel beleid voert. En denkelijk gaat de wereld er beter uitzien als het een president krijgt, die niet gekleefd is aan de islam.
* Het is een gegeven dat Obama op de hoogte was van de aanslag. In ieder geval heeft hij een bericht hierover ontvangen. Dus niet onmogelijk dat hij niet ingegrepen heeft vanwege zijn religieus denken wat betreft de islam en de homo’s.
Bibi heeft zijn medeleven getoond. De betreffende groep vierde feest. Niet te vergeten dat ook o.a. in Syrië homo’s van het dak worden gegooid en in Iran opgehangen. Ieder die anders denkt dan de ISIS/IS is haar vijand en moet volgens de IS dood.

3. Israel
* Aan de kust bij Herzelia worden 2 eilanden gebouwd. Een eiland met 40.000 woningen, hotels en een stadion. Een eiland met een luchthaven voor binnenlandse vluchten. Ongeveer 3 km verwijderd van Herzelia. Kosten: 1 miljard euro.
Vanaf 15/6 zijn 2 wekelijkse vluchten Tel Aviv-New York toegevoegd. Ook Tel Aviv heeft een plan voor een eiland, en dat voor internationale vluchten.
* 2 dagen na Orlando heeft de IS een stel gegijzeld en een politieagent en zijn vriendin (ook een politieagent) doodgestoken in hun eigen woning.
* Tijdens de Europese Expositie en Verdedigingsconferentie SATORY in Parijs toont Israel diverse indrukwekkende vernieuwingen. Ondermeer robots en speciale helmen. De internationale belangstelling wordt dan ook steeds groter.
* De Israelische koffiewinkelketen COFIX staat bekend voor het verkopen van koffie en enkele andere producten voor 1.10 euro (5 shekel). Het is van plan om in Rusland 1000 branches/winkels te openen. Prijs wordt in Rusland: 0.55 euro ( 2,5 shekel). Dan ook weer artikelen zoals sandwiches, limonade, enz. tegen dezelfde prijs. Het plan is ook om in Cyprus aan de slag te gaan. Prijs in Rusland zo laag vanwege de levenstandaard. Planning: 2500 stuks per winkel per dag.
* Israel gaat een ondergrondse muur bouwen langs de Gazastrook-grens. Ongeveer 10 meter onder de grond. Kosten ongeveer $ 500 miljoen.
* Ex-minister Moshe Ya’alon, die vervangen is door Avigdor Lieberman, zei bij zijn vertrek dat hij zich niet meer met de politiek gaat bezighouden. Afgelopen week op 16/6 tijdens de Herzelia-conferentie gaf hij aan door te vechten voor het premierschap. Een vreemde zaak. Ook omdat Bibi en Avigdor Lieberman goed werk doen. De media geven overigens andere verhalen. Maar dat is geen verrassing.
* Ya’alon en Ehud Barak vallen Bibi aan. Hij zou extreem zijn en misbruikt de angsttactiek. Zoals bekend waren beiden minister o.l.v Bibi en hielden toen hun mond.

4. Israel-Rusland
Tijdens zijn bezoek aan Moskou hebben Bibi en Putin afgesproken dat in de zomer een gezamenlijke militaire luchtmachtoefening zal worden gehouden. Ook bij het gasveld in zee van Israel. Daardoor dan toch wel een minder hechte relatie met Amerika.
Putin zegt dat zo’n oefening duidelijk is voor Arabische landen, die dan geen moeite zullen doen om gas te boren. Wel goed voor Russische bedrijven en dus een uitgebreider economische samenwerking.

5. ISIS
* De ISIS-leider Al Baghdadi is tijdens een coalitie-luchtaanval op Raqqa in Syrië op de 5e dag van de Ramadan gedood.
* CIA-directeur John Brennan geeft op 16/6 aan het congres door dat IS-militanten zich voorbereiden voor nieuwe aanslagen, en dat in guerilla-stijl. Dus zoals in Parijs en Brussel. De IS heeft ook Westerse leden. Dus makkelijker wat bewegingsvrijheid betreft. Het verhoogt haar invloed in Afrika, en het is ook in de Sinaï heel actief. De IS heeft wel financiële problemen, maar is internationaal overheersend.

6. De VN
* De Palestijnse ambassadeur Mansour bij de VN heeft getracht te voorkomen dat de Israelische vertegenwoordiger Danny Danon hoofd van 1 van de 6 VN-comité’s zou worden. Het is het comité dat zich met de wetten enz. bezighoudt. Dus ook wat betreft terrorisme. Danon ontving steun van de EU-landen en Amerika.
* Op 14/6 spreekt de Israelische ambassadeur Manor tijdens de 32e VN Mensenrechten Raad. Hij zegt:
Dit is mijn laatste aanwezigheid. Denk na. Uw agenda gaat steeds over Israel. Niet over Syrië, Jemen, Irak, Libië. Terwijl uit deze landen een stroom van vluchtelingen Europa binnenkomt. Alle discussies zijn tegen Israel en over Israel. Niet gesproken over de 4 slachtoffers in een restaurant in Tel Aviv. Wel over de daarop volgende maatregel van de intrekking van 80.000 visa om niet Israel te bezoeken. U hebt u nooit zorgen gemaakt over de mensenrechten van Israeli’s. U hebt een morele kompas nodig. U neemt geen deel aan vredesmogelijkheden in onze regio. U hebt uw beleid verloren. Denk na en bel me als u uw denken wijzigt.

7. Hamas, de Fatah en de UNRWA
Een Hamas-delegatie bezocht Egypte om met de Egyptische officials te praten over een Palestijnse eenheidsregering. Egypte is ook bereid deel te nemen aan gesprekken over vrede met Israel. Dat is ook door Frankrijk gedaan. Maar dat werd een mislukking. Hamas waardeert de te voeren onderhandelingen van Egypte. De noodzakelijke Israelische blokkade van Gaza heeft wel 1,8 miljoen Palestijnen in armoede doen leven.
* De “United Nations Relief en Works Agency” financiert scholen in Jeruzalem, die de kinderen een anti-Joodse opvoeding geven. Zij worden aangemoedigd om Israeli’s en Joden aan te vallen. De wereld, geleid door Amerika, financiert dit en is dus verantwoordelijk voor de haat-opvoeding.
* “The Department for International Development” heeft 156 miljoen pond aan de PA gegeven. Dat geld wordt dus gebruikt voor terreur. Een duidelijke aanmoediging. Een 5-jaren-project dat werkers aanmoedigt. Ook omdat hun salaris aan de familie wordt uitgekeerd als zij in de gevangenis zitten of gedood worden. Dus ook hier financiert de Engelse burger dit. Leden van het Engelse parlement hebben nu vragen gesteld, hoe dat geld besteed wordt. Dit bedrag is voldoende voor 5000 “werkers” gedurende 5 jaar.

8. Egypte
Dit land is nr. 4 in import van wapens. Alleen al in 2015 voor 3 miljard dollar. Geïmporteerd uit Amerika en Frankrijk. Grote importeurs uit andere landen in 2015: Saoedi-Arabië, Australië, Zuid Korea. Israel heeft maatregelen genomen tegen mogelijke aanslagen en oorlogen. Ondermeer een plan voor verhuizing van families die bij de grenzen wonen.

9. Polen
Op 15/6 heeft Bibi (Binyamin Netanyahu) een ontmoeting met de Poolse minister van BuZa, Waszczykowski. Bibi verwelkomt hem en zegt: “Wij waarderen de groeiende relatie. Onze ontmoeting maakt de vriendschap sterker. Dit is een wereldprobleem. De geciviliseerde landen moeten samen een betere sfeer creëren. Niet alleen samenwerken op gebied van terrorisme, maar ook technologie, handel enz.
De Poolse minister zegt: Wij hebben vandaag de gelegenheid om alles te bespreken. Uw technologie kan veel verbeteren in ons land. Eveneens onze economie.

10. Het IDF (Israelisch leger)
Het IDF ontvangt een speciale uitrusting om minder kwetsbaar te zijn. Het gaat om speciale vesten, schoenen, brillenglazen en uniformen. Deze materialen worden gefabriceerd, mede n.a.v. de ervaring tijdens de Operatie Protective Edge. Doel: beschermd worden van top tot teen. Alles is licht van gewicht, comfortabel en aangepast aan de functie van de militair. Voorbeeld: gaten in de vesten om te kunnen transpireren, zolen, die op stenen kunnen trappen

11. Saoedi-Arabië
Saoedi heeft namens 59 landen een verzoek gestuurd aan de 3 topleiders van de VN om een actie te ondernemen en de situatie in Syrië op te lossen. Het gaat om de menselijke crisis en het uitvoeren van “het staakt het vuren”. Dit verzoek is ondertekend o.a. door Amerika, Engeland, Qatar en Turkije, en gestuurd aan Ban Ki Moon, de VN voorzitter en de Veiligheidsraad president.
4,9 miljoen mensen leven in moeilijke omstandigheden in bijna ontoegankelijke gebieden en 592.000 in bezette gebieden in 9 plaatsen van Syrië. 280.000 doden, en miljoenen zijn verhuisd.

12. Engeland
Op 23/6 wordt in Engeland het referendum gehouden over de Brexit. Het is ja of nee in de EU blijven. Dit zou het begin van de ontbinding van de EU kunnen betekenen. Mijn gevoel zegt: goed voor de huidige EU-landen en goed voor Israel. Dan is ieder land weer totaal zelfstandig wat betreft het politieke beleid, de economie, haar grenzen. En natuurlijk minder kosten want de EU is een dure liefhebberij.

13. Iran
De woordvoerder van de “Atomic Energy Organisation of Iran”, de AEOI, zegt dat Iran zich weer kan bezighouden met de productie van een atoombom. Hij verwijst naar uitspraken van de Amerikaanse presidentskandidaten. Wij respecteren de JCPOA, de atoom energie deal. Maar die kunnen we ook verbranden. Ayatollah Khameinei waarschuwt eveneens tijdens een ontmoeting met officials vanwege de Ramadan

14. Een IDF-commandant
Tijdens een academische conferentie op 16/6 in Haifa zegt generaal Benny Gantz dat er geen direct gevaar is voor Israel. Wel natuurlijk mogelijke atoombommen en chemische wapens. Maar die mogelijkheden houden we onder controle. Hij sprak niet over Ya’alon en Barak. Wel over de chaos in het Midden-Oosten, die nog jaren zal duren. Israel moet een eenheid blijven. Dat is onze kracht en dus veiligheid.

15. Israel kort
++ Aardig om te vermelden dat de vrouw van Abu Mazen en zijn zwager in een Israelisch ziekenhuis zijn behandeld. Ook de zuster van Haniyeh, de leider van de Hamas in Gaza.
++ Ondanks de BDS heeft het wijnhuis Psagot haar export gehandhaafd en in de VS verdubbeld. Dit ondanks de oproep om goederen uit de “bezette” gebieden te weigeren. Psagot produceert 600.000 flessen. De helft wordt in Israel verkocht.
++ Op 16/9 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om geen subsidies te verstrekken aan groepen die BDS financieren en sancties steunen.
++ Hezbollah is in staat bij een oorlog 1200 raketten per dag af te schieten. Haar totale voorraad is 130.000. Maar het heeft sinds zware gevechten met het Syrische leger behoorlijke verliezen geleden. Dit zou toch ook het begin van het einde van de Hezbollah kunnen betekenen.
++ Amerika heeft het bedrag voor Israels rakettenverdediging verhoogd. Dat is nu $ 635 miljoen.

Stichting Lechaim
Ik verwijs naar mijn inleiding en ben zo vrij een beroep op u te doen, opdat wij kunnen voldoen aan onze menselijke verplichtingen.
De oproep van Odelia is duidelijk en die kunnen u en ik niet naast ons neerleggen.
De kinderen in Sderot en omgeving leven in een dagelijkse spanning en hebben evenals u en ik recht op een goede en ontspannende vakantie.
Het lijkt ietwat brutaal, maar een ieder kan toch wel minimaal 5 euro missen. Doe dat, a.u.b. Dan kunnen wij door uw medewerking aan het dringende verzoek van Odelia voldoen.
Dank namens onze stichting en Odelia.
Harry

Tussen 16 en 26 september ben ik in Nederland om spreekbeurten te houden.


De brief uit Sderot:


Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer