Harry’s focus op Israel 608

Israel, 2 juli 2016

Beste lezer,

Ik heb het vandaag moeilijk om een overzicht te geven van het wekelijks gebeuren.
Mijn denken en gevoelens worden beheerst door de aanslagen van de afgelopen dagen.

Je moet maar vader, moeder of zuster zijn van dat lieve meisje dat donderdagochtend in koelen bloede door een terrorist is vermoord. Je moet maar echtgenote, dochter of zoon zijn van een vader, een rabbijn, die tijdens het rijden in de zelfde omgeving door een bandiet is neergeknald. Je moet maar in het centrum van Netanya lopen en door een fanatiekeling doodgeschoten. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit gebeurde allemaal donderdag en vrijdag jl.

Mijn gedachten zijn in het bijzonder bij de familieleden, die dit plotseling ontstane verdriet toch moeten verwerken. Maar ook bij de vraag, hoe een situatie te creëren waardoor, waar dan ook in de wereld, deze onaanvaardbare zaken te voorkomen, en dit opdat wij allen rustig kunnen leven.

1. De PLO ( Palestinian Liberation Organisation)
* De PLO heeft in het EU-parlement een verklaring afgegeven dat de verhalen tijdens de toespraak van Abu Mazen over “water” niet op de juiste gegevens waren gebaseerd. De PLO bevestigt nog wel even dat Abu Mazen de Joodse religie niet heeft beledigd.
* Khaled Mishaal, leider van het Hamas politiek kantoor geeft door dat er mogelijkheden zijn om een Palestijnse leiding te realiseren. Dus PA en Hamas weer samen.

2. Israel – Brexit
* De export naar UK (Engeland, Schotland, Wales) is $ 4 miljard en voor verleende diensten $ 800 miljoen. De invloed van devaluatie van het pond is minimaal. Niet onmogelijk dat de export verhoogd wordt. In het bijzonder wat betreft farmaceutische producten. Dat is nu al 40% van de Engelse import. Mogherini wil gaan werken aan een politieke eenheid. Dus een vervroegde “Staten van Europa”. Dus na 50 jaar eindelijk actief. Dit behalve de vele verhalen die wel geschreven zijn, maar niets aan gedaan.
Nederland, Italië, Frankrijk en Denemarken willen een referendum.
* Juncker, voorzitter van de EU-commissie verbiedt alle werkers contact met Engeland te hebben. Blijkbaar is hij de grote baas.
Algemeen gesproken zijn de volken ontevreden over de niet-gekozen EU-regering.

3. Israel
* Er is een nieuw systeem uitgewerkt, zodat studenten bij oude, eenzame burgers tijdens hun studie kunnen leven. Daardoor wordt het probleem van te dure huur voorkomen en wordt ouderen de hand gereikt om de eenzaamheid te doorbreken.
* Het is bijna onvoorstelbaar dat bijna de hele wereld zich politiek met Israel bezighoudt. We mogen toch vaststellen dat ieder land haar eigen problemen heeft. Veel heviger over de Brexit. Een duidelijk verschil tussen EU-beleid en dat van de diverse volken. Het blijft een gevaar dat de immigratie vanwege de open grenzen ongecontroleerd is.
* Tijdens een ontmoeting op 7/6 tussen Putin en Bibi is afgesproken om op militair gebied samen te werken. Daardoor is dan de militaire relatie met Amerika niet overheersend, evenals dat van de Russische met de Arabische landen. Volgende zomer, dus in 2017, zal er een oefening zijn wat betreft de lucht, zee en landmacht
* Israel heeft 7 jaar te weinig regen gehad. Nu productie waardoor 20% meer voorraad. Door de Israelische wetenschappers is er nu export over de hele wereld. 5 fabrikanten dekken 25% van het water in Israel en 350 ontzoutingsfabrieken in 40 landen.

4. De PA (Palestijnse Autoriteit)
Volgens bepaalde bronnen steunt alleen Iran de Palestijnen, terwijl de PA stelt dat het steeds meer bedreigd wordt.
De vertegenwoordiger van de “Palestinian Islamic Yihad” in Teheran, Nasser Abu Sharif, heeft kritiek op de Arabieren, omdat zij het Palestijnse volk en hun Intifada-activisten niet steunen. Israel wil volgens hem de Al Aqsa moskee veroveren. Op 1/7 was de internationale Al Quds dag, de laatste dag van de Ramadan. Het toont de solidariteit met de Palestijnen en het niet accepteren van de bezetting van het Palestijns gebied. Deze dag is sinds 1979 door imam Khameini opgezet.

5. Bibi ( Binyamin Netanyahu)
* Bibi ontmoet op 27/6 in Rome in de Amerikaanse residentie de Amerikaanse minister van BuZa, John Kerry. De discussie gaat niet alleen over de Amerikaans-Israelische veiligheidssamenwerking, maar vooral over de situatie in de regio. Ook hoe de onderhandelingen met de Palestijnen te realiseren. Een lange ontmoeting werd verwacht. In het bijzonder is er gesproken over het aanpakken van het terrorisme. In het bijzonder in de Sinaï en de Golan, waar de ISIS zich nu vestigt. Ook de vooruitgang van de relatie tussen Turkije en Israel. Tevens de economische aspecten. Zie de problemen in Egypte, dat ook in de Sinaï het nodige moet oplossen. Israel is een kritische bondgenoot en vriend. We doen alles om de goede weg te bewandelen voor een stabiele en vredelievende toekomst, aldus Bibi.
* Wat betreft de relaties van Israel zegt Bibi in Rome tijdens een persconferentie, dat Israel stabiliteit wil hebben in het M-O. Wij, aldus Bibi, werken met diverse Arabische landen, met Griekenland, met Cyprus, met Rusland en Turkije.

6. Turkije
* Op 26/6 hebben Israel en Turkije een deal gemaakt, zodat de diplomatieke relatie na 6 jaar weer genormaliseerd is. Mede daardoor is er ook iets meer veiligheid in het M-O.
Natuurgas zal naar Turkije worden geëxporteerd.
De Turkse premier Yildirim heeft wel doorgegeven dat Turkse boten met hulpgoederen voor Hamas via de de strook zal gaan en niet via Ashdod. Dus geen Israelische controle.
Erdogan geeft per brief aan Bibi door dat gevangen en gedode Israeli’s zullen worden overhandigd. Israel betaalt $ 20 miljoen voor de getroffen families van Turkse slachtoffers bij de Mavi Marmara. Dit was overigens al in 2014 toegezegd.
Turkije eist wel opheffing van de sancties, opdat dan met Israel een normale relatie tot stand komt.
* Bibi krijgt veel kritiek vanwege de deal met Turkije. Niet alleen van oppositieleider Isaac Herzog. Maar ook Israelische militairen die zich moesten verdedigen op de Mavi Marmara… en Bibi betaalt nu 20 miljoen. Wel goede relaties met Turkije nu. Dus wat is meer waard. Bij voorbeeld de goede relatie tussen het Turkse en Israelische Rode Kruis. Dit o.a. wat betreft de ambulancedienst. Overlegd wordt een pijplijn voor gas te bouwen. Van groot belang voor de relatie op economisch en strategisch gebied.
* Op het vliegveld Ataturk in Istanboel is een aanslag gepleegd. Ongeveer 50 doden en ruim 200 gewonden. Volgens diverse gegevens is de aanslag gepleegd door de ISIS. Twee schutters hebben het vuur geopend en zich daarna via bommen opgeblazen.
* President Erdogan is kwaad op de IHH groep die niet akkoord gaat met zijn deal met Israel. Ditzelfde dus ook met Bibi. Dom van de critici, die zich niet realiseren dat de relatie Israel-Turkije weer sterk is.

7. Nathan Sharanski
Tijdens de conferentie van het Joods Agentschap in Parijs zegt voorzitter Sharanski, dat Franse Joden, die willen emigreren, dat zo spoedig mogelijk moeten doen. Hij zal de Israelische regering doorgeven dat het goede assistentie moet geven. Peilingen geven aan dat een hoog percentage aliyah wil maken. ICEJ (International Christian Embassy Jerusalem) wordt verzocht om ook financiële steun te geven voor transport, vliegtickets, algemene immigratiekosten.

8. Israel – Italië
Bibi heeft in Rome ook een ontmoeting met premier Renzi. Renzi verwelkomt de overeenkomst tussen Israel en Turkije. Van groot belang voor de stabiliteit. Beide heren kwamen overeen om de samenwerking wat betreft veiligheid te verhogen. Ook natuurlijk de economie en de cybersfeer. Tevens een verhoging van samenwerking om met Afrikaanse landen een goede relatie op te bouwen.

9. De EU
* De wens van de EU-leiding is het vormen van “de Verenigde Staten van Europa” en het oprichten van een EU-leger. Vergeten wordt dat we niet praten over dezelfde taak en dat er toch allereerst moet worden gestemd. Frankrijk en Duitsland zijn al druk bezig en men verwerkt al ongeveer 70 miljoen moslims. Het punt is dus: blijft u Nederlander of wordt u Europeaan, terwijl dan iedere “provincie” een andere taal spreekt en schrijft.
* In 1992 is de EEG (Europese Economische Gemeenschap) in Maastricht opgezet. Toen geen referendum, maar men is gewoon in Brussel aan het werk gegaan. Brussel was toen al het centrum. Dus toen al is eigenlijk de basis gelegd voor een centraal Europa.

10. Hezbollah
Nasrallah, de leider van de Libanese militaire groep Hezbollah, geeft door dat de Amerikaanse sancties Hezbollah niet schaden. Hezbollah ontvangt van Iran totale financiele steun en bewapening. Onze kosten, eten, drinken, wapens, raketten, komen uit de islamitische republiek Iran. ” Zo lang Iran geld heeft, hebben wij geld.”
Dit verhaal is nooit eerder doorgegeven. Obama zal dit niet prettig vinden. Hoewel Amerika meewerkt via haar bank, opdat Iran Hezbollah kan financieren. Niet vergeten dat bij het sluiten van de deal Amerika miljarden naar Iran heeft overgeboekt.
Door deze financiering zijn er geen problemen met atoombom-productie, aldus Obama.

11. Ban ki Moon
Tijdens zijn afscheidstournee bezoekt de secretaris-generaal ook Israel. Zijn woorden op de Tel Aviv universiteit waren een herhaling van zijn eerder gehouden toespraken.
Hem werd doorgegeven: stop met herhalen. De Israeli’s vroegen zich af wie er krankzinnig is, u, de VN of Ban ki Moon
Yair Lapid, het hoofd van de partij Yesh Atid (er is toekomst) vroeg Moon:
* Waarom hebt u gedurende de afgelopen 10 jaar in de UN Human Rights Council Israel 57x veroordeeld en alle andere landen in de wereld 51x ?
Waarom heeft de UNHRC de bezetting van de Golan door Israel veroordeeld in plaats van die tijd te gebruiken voor medicijnen voor epidemieën. Afgezien van het gegeven dat de Golan niet bezet is, en op honderden meters afstand in Syrië kinderen, vrouwen en ouderen afgeslacht worden. U blijft stil.
Waarom wordt aan een kind met Palestijnse grootouders, en in Parijs geboren, compensatie als vluchteling gegeven, en aan Joodse kinderen waarvan de grootouders verjaagd zijn uit Marokko, Egypte en Libië niet?

12. Israel op 30/6 en 1/7
Bibi zegt dat het hele land lijdt met de families, die kinderen hebben verloren door terreur. De wereld zou nu dus moeten protesteren, zoals bij de aanslagen in Parijs en Brussel. De PA dient deze aanslagen te veroordelen.
Zoals bekend vermoordde een terrorist in Kiryat Arba, vlakbij Hebron, een meisje van 13 jaar in haar slaapkamer. Dat meisje lag om 9.00 uur nog te slapen, omdat zij de vorige avond in Jeruzalem had deelgenomen aan een dansvoorstelling. Haar broer en zus waren niet thuis en haar moeder was het huwelijk van haar andere dochter aan het voorbereiden. De terrorist is gedood.
Op 1/7, ook op de heuvels bij Hebron, werd een auto met een Joodse familie door een Arabische auto beschoten. De vader dood, de vrouw zwaar gewond, de 2 kinderen licht geraakt. De vader was een rabbijn. De familie heeft 10 kinderen. De terrorist is nog niet gepakt.
Bibi heeft diezelfde dag een gesprek met minister van Defensie Avigdor Lieberman om maatregelen te nemen.
Vlakbij de markt in Netanya in het centrum 2 gewonden. De dader werd gedood door een burger, die wapens droeg.
Amerika geeft ieder jaar 400 miljoen aan de PA. Hiermee zou nu moeten worden gestopt. En dan zien hoe de PA wordt afgezwakt.
Op 1/7 zijn door de Hamas raketten afgeschoten op een kleuterschool in Sderot. Geen doden. De kinderen waren ’s middags al naar huis vanwege de Shabbat. De school heeft wel grote schade, en indirect psychische gewonden. Het IDF heeft onmiddellijk gereageerd.

13. Israel kort
++ Israel gaat meer Iron Dome-batterijen produceren. Hezbollah en Hamas bereiden zich voor om salvo’s tussen 50 en 100 raketten af te vuren. En daarmee dan Israel te overvallen.
++ Veiligheidskrachten hebben 100 Syrische vluchtelingen in Libanon opgepakt. Zij worden verdacht van deelname aan een serie moordaanslagen in het christelijke dorp langs de grens. De IS zegt verantwoordelijk te zijn. Libanon verwacht meer aanslagen.
++ De EU-vrouwen is geadviseerd hun haar zwart te laten verven, na 8.00 uur ’s avonds thuis te blijven of een man bij zich te hebben.
++ De betreffende Hamas-minister heeft op 27/6 doorgegeven te stoppen met de invoer van watermeloen. De betreffende boeren hebben toegezegd hun prijs te verlagen. Afgelopen week wel 600 ton door Israel geleverd.
++ Van een overlevend echtpaar van de Holocaust ontving de Ben Gurion Universiteit $ 400 miljoen. Dit bedrag moet gebruikt worden voor wateronderzoek, ontzoutingsonderzoek en technologie. De familie was onder de indruk van het werk van de BGU wat betreft de ontwikkeling van de Negev (de woestijn).
++ Op 29/6 was in Californië de waterconferentie tussen Israel en Californië.
24 Israelische bedrijven namen deel. Los Angeles heeft al 10 jaar droogteproblemen.
++ Israel stuurt 13 watersystemen van Netafin naar diverse boerderijen in Paraguay. Netafin is op dit gebied een wereldleider.

Stichting Lechaim
Het was vandaag niet eenvoudig om een Focus samen te stellen. Zoals in mijn inleiding geschreven, hebben we hier toch enkele vreselijke dagen beleefd, en een ieder verwerkt dat op zijn/haar eigen manier.
Ondanks onze toch wel perfecte beveiliging kan er gebeuren wat ik omschreven heb.
Wij zien het als onze taak om niet alleen de groep fysieke en psychische slachtoffers gewoontegetrouw te helpen, maar zullen toch met u, geachte lezer, ook de slachtoffers van de laatste 2 dagen moeten helpen.
Ik ben geschokt. Misschien nog meer dan in het verleden, omdat die aanslag in Netanya dicht bij huis was. Ik kan alleen maar zeggen: we gaan ons nog meer inzetten om de slachtoffers de hand te reiken en ervoor te zorgen dat ook de kinderen in Sderot een beschermde vakantie zullen hebben.
Steun ons. We zijn dankbaar voor ieder bedrag.
Ik wens u een goede zondag toe en een rustige week.
Shalom,
Harry

Tussen 16 en 26 september ben ik in Nederland om spreekbeurten te houden.


Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer