Harry’s focus op Israel 613

Israel, 6 augustus 2016

Beste lezer,

Wanneer we de laatste dagen de nieuwsberichten doornemen, dan mogen we concluderen dat de Olympische Spelen een belangrijk onderwerp zijn. Laten we blij zijn dat veel artikelen gewijd zijn aan de spelers en de organisatie. Wanneer we dan ook mogen lezen dat koning Willem Alexander de opening in Rio de Janeiro zal bijwonen, dan zouden we mogen denken dat wij allen in een vredige, normale wereld leven.

Ik vind het bijzonder dat nu aandacht is besteed aan de aanslag in München in 1972, waar 11 Israelische deelnemers aan de toen gehouden Olympische Spelen zijn vermoord.
Dat wij ruim 40 jaar na deze vreselijke aanslag bijna dagelijks geconfonteerd worden met terreur, geeft te denken. Dat er geen oftewel onvoldoende maatregelen zijn genomen om het terrorisme uit te roeien, geeft ook te denken. Leven wij dan nu in een wereld waar wij elkanders leven niet gunnen? Leven wij in een structuur waar de terreur een bijna overheersende factor is geworden? Zijn de tegenstellingen in diverse landen dermate groot, dat er geen oplossing is te vinden?
Of zijn wij allen dermate egocentrisch dat wij niet bereid zijn naar elkaar te luisteren en ons eigenlijk uitsluitend bezighouden met onze zelf gecreëerde belangen en niet bereid water in de wijn te doen ?

1. Schiphol
Als ik op 31/7 lees dat op Schiphol extra bewaking is toegevoegd, dan leven we in een gezellige wereld. Ik verwijs naar eerder gemaakte aantekeningen. De algemene toestand wordt erger en beslist niet beter.

2. Syrië
* De nu bijna 5 jaar durende burgeroorlog is gecompliceerd. De regering wordt gesteund door Hezbolah, en Iran financiert de Syrische regering en Hezbollah, en is een tegenstander van Saoedi Arabië. Dit land en Israel trachten vrede te sluiten. Saoedi heeft kritiek op veel Arabische landen. Dit vanwege hun politieke houding.
De 6 oliestaten Saoedi, Oman, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Koeweit werken samen en zijn Soenni’s. Zij zijn rijk vanwege de olie. Zij zijn ook de enige landen in het Middden-Oosten, die geen vluchtelingen opnemen. Hebben wel steun van Israel om zich te beschermen tegen Iran.
* Zoals bekend is Aleppo in handen van de Syrische rebellen. Een Russische helicopter, die hulpgoederen naar Aleppo gebracht had, is neergeschoten in de omgeving. 5 doden. Aleppo is omsingeld door het officiële leger.
Syrië heeft sinds de burgeroorlog 5 jaar geleden, 300.000 doden. Israel sinds 1948: 4000, en de Hamas ook ongeveer 4000. De Hamas in de Gazastrook is overigens steeds de oorlog begonnen.

3. Onderzoek
* Diverse EU-landen, inclusief Frankrijk, financieren moskeeën. De Franse minister Valle zal een en ander onderzoeken. Dus ook de buitenlandse overboekingen. Ook hij meent dat dit geld gebruikt wordt voor terrorisme. En dat is onaanvaardbaar. In Frankrijk zijn ruim 2000 moskeeën en 5 miljoen moslims, o.a. uit Saoedi Arabië en andere Golfstaten.
Na de aanslag in Nice is er veel kritiek van de bevolking op het regeringsbeleid.
* Tsjechië neemt geen migranten op, aldus vice premier Babis. Hongarije weigert eveneens, aldus premier Orban. Dit na overleg met bondskanselier Kern. Idem in Finland.

4. Israel
* Onze premier zei al in 1981 tijdens een AIPAC (Americain Israel Public Affairs Committee) conferentie, en herhaalde het op 20/7: “De zaak is niet dat de Palestijnen geen staat hebben, maar dat de Joden wel een eigen land hebben.”
* De minister van Toerisme neemt maatregelen, zodat een vakantie in Israel goedkoper wordt. Een toevoeging van 8000 hotelkamers. Daardoor concurrentie. Eveneens een krediet voor de bouw en voor bepaalde andere faciliteiten..
* Iran heeft grote problemen wat betreft de relatie Israel – Saoedi-Arabië. Ayatolla Khamenei heeft dit veroordeeld. Dit is een messteek in de rug van de moslimnatie, aldus de sjeik. Volgens hem het ons bekende verhaal. Amerika is de oorzaak . Hij vergeet dat er beduidend meer landen zijn die een goede relatie met Israel hebben of nog willen ontwikkelen.
* Door de betreffende veiligheidseenheid is o.a. in de gevangenis in Mitspe Ramon een inval gedaan. Hiermee werd bevestigd dat de ongeveer 250 gevangen Hamasleden een aanslag aan het voorbereiden zijn. De gevangenen zijn nu verspreid over andere gevangenissen. Er werd ook vrij veel wapenmateriaal gevonden.

5. De EU
* Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, meent dat er meer samenwerking in de EU moet zijn wat betreft de veiligheid. Dus meer politie en inlichtingendiensten.
Maar het vrije verkeer moet blijven. Dus geen grenzen dicht. Als Turkije de doodstraf invoert, dan kan het geen lid worden van de EU, aldus Juncker. Hij ziet Hillary Clinton liever als president dan Donald Trump. Evenals makkelijker migratie van Afrika en het Midden-Oosten.
* Tussen 11/7 en 14/7 heeft de EU met Iran een ontmoeting gehad om de economie uit te breiden. Dus ook de handel en investeringen.

6. Israel – Rusland
* Ondanks de goede relatie tussen beide landen steunen de Russen ook Iran. Ook steun voor het Syrische leger bij haar gevechten in de Golan Hoogvlakte. Dus een oorlog uitlokken en dat inclusief Hezbollah. Dan dus ook Libanon, Syrië en Israel erbij betrekken. Maar Bibi zegt: de Golan hoort niet bij de onderhandelingen.
* Rusland wil zijn relatie met Egypte handhaven. Rusland en Israel houden eveneens een goede relatie. Ondanks alles houdt Israel zijn gezag in het Noorden en in het gebied bij Damascus, dat indirect onder controle van de NATO staat. Het algemene overzicht is wel afhankelijk van de toestand in Syrie.
* President Al Assad heeft president Putin in Moskou bezocht. Hij zegt de grenzen met Israel onder controle te houden. Wel onder voorwaarde dat Israel de Syrische regering steunt. Egypte en Saoedi moeten Hamas in toom houden als de PA totaal verzwakt, aldus Al Assad.

7. Israel – Amerika
* Beide landen gaan samen marine-oefeningen houden. Dit om ISIS aan te pakken. Dus eigenlijk de islamterreur. Alles wordt gedaan om een goede samenwerking te realiseren. Dus ook de aanpak van tunnels, Hezbollah, Iran-raketten. Dit werk toont de goede relatie aan en ook de inzet van Amerika om Israel te beschermen. Ook wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van anti-raketsystemen. In juni is door Amerika $ 650 miljoen voor de Israelische verdediging overgeboekt.
* Uit diverse Amerikaanse steden heeft een delegatie Israel bezocht. Doel van het bezoek was hoe het terrorisme aan te pakken. De training wordt geleid door de Israelische politie. Israel ziet hier wel dat o.a. ook in Amerika de nodige spanning is en Amerika ziet de variatie van de aanslagen en de noodzaak van een goede beveiliging.
* Ook zijn 11 VN-ambassadeurs door Danny Danon ontvangen. Hij geeft een duidelijk beeld van noodzakelijke beveiliging. Als voorbeeld o.a. de noordgrens, het medisch centrum in Sefat, waar hulp aan Syriërs wordt gegeven, en Sderot aan de Gazagrens.

8. Israel – Engeland
* Het antisemitisme is in Engeland tot nu toe in 2016 11% hoger dan in 2015. Daar zijn onderzoeken over gedaan en een rapport over geschreven. Maar als de leider van de Engelse Arbeiderspartij bij het uitreiken van dit rapport zegt: “Onze Joden zijn niet verantwoordelijk voor de daden van Israel en van de huidige Israelische regering onder leiding van Netanyah” dan hebben we geen rapport nodig. Dan roept hij immers antisemitisme op.
Bibi ontmoet op 1/7 de nieuwe Engelse premier Theresa May. Er werd ondermeer gesproken over de onderwerpen waar meer contact over moet zijn.

9. Het IDF (het leger)
Het leger geeft door dat het een pantserwagen heeft ontwikkeld, welke het meest moderne apparaat is. Het Eitan-toestel is ontwikkeld door de ervaringen opgedaan tijdens OPC in 2014. Door dit conflict zijn toen 7 Israelische militairen gedood. Nu een betere bescherming. Het heeft een snelheid van 90 km per uur. Plaats voor 12 infanteristen en vervangt voertuigen, die nu nog door het leger worden gebruikt. Ook bestand tegen aanvallen van raketten. De productie is niet duur. Totale productie is ongeveer 5 jaar.

10. Eviatar Manor
De diplomaat trekt zich terug na 43 jaar op BuZa te hebben gewerkt. Hij heeft het moeilijk met het huidige beleid. In een brief geeft hij door dat hij 5 jaar in Geneve heeft gewerkt. Hij schrijft het moeilijk met het financiële beleid te hebben, waardoor wij onze missie niet uitvoeren zoals het eigenlijk zou moeten. Dit ondanks ons succes. Wij gebruiken onze kennis en zijn een van de sterkste landen. De wereld is niet tegen ons. Als we onze kracht tonen, dan heeft men respect voor ons. Het BuZa ministerie had meer invloed kunnen uitvoeren. Israel moet zich niet als slachtoffer gedragen, aldus Manor zijn brief.

11. ISIS
* Een Israelische organisatie heeft een overzicht van de IS in handen gekregen, waarin een inzicht is gegeven van de plaatsen die IS wil aanpakken. Bijzonder is het aantal vliegvelden in Amerika, Koeweit, Bahrein, Saoedi Arabië. Duidelijk blijkt dat de aanslagen niet uitsluitend door groepen worden uitgevoerd, maar ook door enkelingen. Op dit plan zijn ondermeer toegevoegd: de EU, Engeland, Canada en natuurlijk Israelische vliegvelden en centra.
* In Duitsland, vlak bij een moskee, liggen veel wapens. Ook bij een groentehandelaar er vlakbij. “Men” wacht op het bericht om de terreuroorlog te starten. Nu ook aanslagen in Engeland, Amerika, Israel, Australië, Noorwegen. Te vaak worden deze acties beschouwd alsof deze door een psychisch gestoord persoon worden uitgevoerd.

12. De World Vision groep
Deze christelijke weldadigheidsgroep heeft 45.000 werkers. Gebleken is dat miljoenen door hun medewerker Halabi, die een Hamaslid bleek te zijn, aan de Hamas in plaats van voor goede doelen zijn gegeven. Sinds 2005 jaarlijks ongeveer $ 7 miljoen. Hij is door de Shin Beth opgepakt bij een Hamas-grensovergang.

Israel kort
++ De PA (Palestijnse Autoriteit) wil Israel laten verwijderen uit de UEFA. Er zijn namelijk spelers van de Westbank in het nationale team.
++ Israel neemt deel aan de O.S met 47 sportslieden in 17 takken van sport. Er zijn 10.000 Israelische toeristen. In Brazilië wonen 40.000 Joden. Palestina neemt deel met 6 sportlieden, waarvan 3 voormalige Duitsers.
++ De Europese baseballkampioenschappen onder 21 jaar zijn in Petach Tikva gehouden tussen 1/8 en 4/8.
++ Tijdens de 48e Internationale Chemische Olympische Spelen in Georgië werden de studenten uit Herzeliya als land 20e van de 66 deelnemende landen. Israel 1x zilver en 1x brons. Roemenië nr.1 en China nr.2
++ Tijdens de door Iran gefinancierde Jihad-parade op 28/7 heeft Jihad haar wapens tentoongesteld. Dit inclusief langeafstandsraketten. Ook jongeren liepen mee in uniform en droegen geweren.
++ Libië heeft verzocht actie te ondernemen, zodat ISIS uit het land verwijderd wordt. Amerika is een campagne begonnen en bombardeert de ISIS-centra. De eerste aanvallen waren op1/8 en hebben ISIS behoorlijk beschadigd.
++ In Hongkong zijn de 57e Wiskunde Olympische Spelen gehouden. Deelname van 108 landen. Totaal 6700 studenten. Israel won 3x zilver en 3x brons.
++ Donald Trump wil Israel bezoeken om de hier wonende Amerikanen te benaderen in verband met de komende presidentsverkiezingen. Bibi zegt geen kandidaat te promoten.
++ Rusland en Iran hebben een ontmoeting gehad om hun militaire samenwerking uit te breiden.
++ Hamas heeft stukken land aan 13.000 burgers gegeven, omdat het onvoldoende geld heeft om salarissen te betalen. Dat zijn gebieden van 500 vierkante meter.

Stichting Lechaim
Gewoontegetrouw verwijs ik naar het doel van onze stichting Lechaim. Het is u allen bekend dat onze stichting zich inzet om voldoende financiële hulp te bieden aan de in Israel wonende slachtoffers van terreur.
Ondanks de vakanties en vanzelfsprekend de belangstelling voor de Olympische Spelen verzoek ik u een minuutje te besteden om, indien mogelijk, een donatie over te boeken. Zoals in de vorige nieuwsbrief vermeld, ziet en leest u dat uw donatie goed besteed wordt. Namens het stichtingsbestuur en de slachtoffers hartelijk dank.
U allen een goede week gewenst.
Harry


Spreekbeurten
Tussen 16 en 26 september, evenals tussen 8 en 19 maart 2017, ben ik in Nederland voor spreekbeurten. Neem contact met me op als u belangstelling hebt om een middag of avond te organiseren.


Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer