Harry’s focus op Israel 614

Israel, 13 augustus 2016

Beste lezer,

Afgezien van het gegeven dat velen met vakantie zijn, heeft een groot aantal mensen meer belangstelling voor de Olympische Spelen dan voor het dagelijks nieuws. Moet toevoegen dat ik mijn leven lang een sportman ben geweest en eigenlijk nu nog.
Ik had de eer en de opdracht om 4x de Nederlandse ploeg tijdens de Joodse Olympische Spelen, welke steeds een jaar na de Ol. Sp. in Israel worden gehouden, te leiden.
Als ik naar Rio kijk en naar de situatie in de wereld, dan vraag ik me af of wij allen, politieke, financiële en economische leiders, niet wat leren kunnen van de huidige Spelen. Afgevaardigden en supporters uit de hele wereld zijn samen, en dat in een ontspannen vriendschappelijke sfeer. Dat er gevochten wordt, is begrijpelijk. Maar het is het vechten om de prestatie en de verliezer drukt de hand van de winnaar.
Dus vandaag een korter overzicht omdat ik inderdaad uren lang de wedstrijden van de Nederlandse en natuurlijk ook de Israelische ploegen volg.
Dat overigens de moslim-atleten de Israeli’s geen hand geven, is kenmerkend voor de islam.

1. Antisemitisme
Het antisemitisme in Turkije is 70% van de ongeveer 35 miljoen inwoners. Dus aangenomen mag worden dat de EU dit land niet toevoegt aan de EU. Als we ook kijken naar de Fatah/PA, dan moeten we eigenlijk concluderen dat deelname aan de O.S. onjuist is.Het is geen officieel land en ten aanzien van Israel onmenselijk. Terroristen krijgen een functie en, evenals hun familieleden, een behoorlijke maandelijkse uitkering.
Jammergenoeg zien we een vreemde houding van het IOC, en heeft de herdenking van de 11 slachtoffers tijdens de Spelen in 1972 geen invloed op bepaalde zaken.
De Libanese leiding had de ploeg verboden om in dezelfde bus te zitten als het Israelische team. Het comité heeft, om de rust te handhaven, toen een 2e bus gestuurd.

2. Terrorisme
* Evenals in Tsjechië is het de burgerij in Slovakije toegestaan wapens te kopen. Vanwege de terreur heeft de regering de bevolking opgeroepen zichzelf te kunnen verdedigen.
* 25% van de Duitse kerkgangers gaat niet meer naar de kerk vanwege de de angst voor terreur.

3. Peru en Chili
Israel heeft in beide landen handelskantoren geopend. Het wil betere relaties ontwikkelen met de “Pacific Allianties”. Dus ook Columbia en Mexico. Meer handel daardoor met Zuid-Amerikaanse landen. Ondermeer een bespreking met de betreffende Peruaanse minister. Peru wil leren van de Israelische ervaring op de diverse bekende gebieden. De al langer bestaande relatie met Mexico, en nu een duidelijke deal met Panama en Columbia, geeft duidelijk aan dat de Zuid-Amerikaanse landen belangstelling hebben voor de Israelische technologie

4. Israel
* De doorsnee Israeli heeft problemen met de financiële steun die Amerika geeft. Men vergeet echter dat Amerika miljarden bespaart, omdat het in Israel haar wapens kan opslaan en de luchthavens kan gebruiken. Ook dat Israel in het Midden-Oosten nog steeds de beste geallieerde is.
* De directeur generaal van BuZa, Dore Gold, zegt op 8/8 dat de Arabische landen steeds meer met Israel samenwerken wat betreft veiligheidsmaatregelen.
De Sunni Arabische landen zien de politieke situatie steeds meer zoals Israel. Het gevaar van Iran en het gevaar van Shi’iten, de terreurgroep. De angst voor een atoombom en de situatie in Syrië, Jemen, Irak. Daardoor een labiele regio.
De traditiegetrouw vijandige landen hebben in het geheim een steeds betere relatie met Israel, maar ze zijn bang voor publiciteit en Egypte heeft steeds meer troepen in de Sinaï, aldus Dore Gold.
* Sinds januari 2016 heeft het leger samen met veiligheidsgroepen in Judea en Samaria ongeveer 300 bedrijven die wapens produceerden, gesloten. Eveneens explosieven. Deze wapens worden gebruikt om Israeli’s aan te vallen. In januari 235 illegale geweren in beslag genomen. Daardoor dus minder aanslagen
* Op 9/8 won de Israelische judoka brons bij het judo. President Reuven Rivlin heeft haar gebeld om te feliciteren. Hij noemde haar een kampioen en een held. De kleinzoon van een Holocaust-overlevende won met zijn Franse team een zilveren medaille bij het zwemmen.
* Via de video zegt Bibi dat als aan de terroristen land wordt gegeven, dan zijn ze bevredigd en stoppen hun jihad tegen Israel. Zij willen totale vernietiging en hun overheersing. Wij inclusief de hele wereld vechten dezelfde oorlog tegen het terrorisme.
* Vanwege het groeiende aantal Chinese bezoekers aan het Tel Aviv Museum is een speciaal boekje in het Chinees toegevoegd. Tevens een maandelijkse bijlage over speciale details.
* Een Israelische veiligheidsgroep heeft beslag gelegd op een zending messen welke bestemd waren om terroristen te bewapenen. De messen waren verborgen in een zending “normale” messen. Tegelijkertijd was er ook in beslag genomen materiaal dat gebruikt zou worden voor raketten.

5. Rusland, Iran, Azerbeidzjan
* De betreffende presidenten hadden op 5/8 een ontmoeting. Hun doel: het verkeer tussen de landen inkorten, India, het Midden-Oosten, de Kaukasus, Azië, Europa. Daardoor sneller en goedkoper en meer handel. Volgens Putin een internationale Noord-Zuid transportroute. Lengte 7200 km.
* De relatie van Rusland met Turkije wordt weer verbeterd. Putin en Erdogan hebben elkaar ontmoet. Dit na het neerschieten van een Russisch vliegtuig en de mislukte aanslag in Turkije op Erdogan.
Het toerisme in Turkije was gezakt met 93%. De handel met 43%. Beide presidenten zullen werken aan de heropbouw van de handel en toch ook aan de politiek. Over Syrië hebben beiden echter een ander standpunt.

6. Egypte
* Het toerisme is in 2016 tot onder 50% gezakt. Dat was tot eind juni 3 miljoen. Dus ook een financiële klap. Alleen Oekraïne en China 30% meer.
In 2015 $ 6,1 miljard. Het eerste kwartaal 2016 $ 500 miljoen.
* Egypte en Jordanië werken aan meer handel en een eenvoudiger systeem van transport. Nu ook boten via het Suezkanaal laten varen en graan vervoeren. Scheelt 54% in de kosten.

7. China-toerisme
De betreffende ministers hebben maatregelen genomen om het toerisme uit China aan te moedigen. China is politiek en zakelijk van belang. Meer toerisme kan alleen maar wat toevoegen. Visums zullen langer geldig blijven, gidsen krijgen een cursus Chinees, en koks ervaring wat betreft de Chinese keuken. In 2015 47.000 toeristen. Tot nu toe in 2016 90% meer.

8. Amerika – Libanon
Amerika heeft wapens aan Libanon geleverd voor een waarde van $ 45 miljoen.
Reden: steun voor het leger langs de Syrische grens waar vrij veel terroristen zijn.
Volgens mij wel ietwat vreemd, omdat de Hezbollah veel invloed heeft op de Libanese regering en dus de situatie in dat land.

9. Togo
Bibi ontmoet op 11/8 de president van Togo, Faure Essozimma Gwassingbe. Bibi verwelkomt hem en zegt: Wij hebben een goede relatie en vriendschap. We willen beide uitbreiden. Belangrijk moment nu, want we zijn druk doende de relatie met Afrikaanse landen uit te breiden. Zie mijn bezoek aan Afrika. Samen werken aan water, landbouw, gezondheidszorg, technologie, veiligheid enz. Ik,aldus Bibi, verwijs naar de oprichter van Israel, Theodor Herzl. Hij zei: na het Joodse volk te hebben bevrijd, begin ik met Afrika.

10. Raketten
Nieuwe wapens worden ontwikkeld. Ondermeer raketten met 500 kg explosieven. Dus bijna altijd raak op een militair of bewoond gebied. Dit is een moeilijke en niet te overziene ontwikkeling. De raket lijkt op een atoombom en zelfs als er een oorlog zou uitbreken dan is er gezien de gevolgen geen winnaar of verliezer.
De grote vraag is natuurlijk ook: hoe kan Israel zich beschermen. Bijvoorbeeld tegen een land als Iran en een terreurgroep als Hezbollah.

11.Jeruzalem
De politie gaat Jeruzalem beter verdedigen. Vooral in het gebied van Oost-Jeruzalem. Toegevoegd worden 1200 politieagenten en speciaal materiaal zoals camera’s. De politiewoordvoerder zegt: de kwaliteit van het leven wordt daardoor voor alle bewoners beter.

12. Gaza
Voor de 2e keer afgelopen week is een menselijke hulpwerker gearresteerd. Hij heeft Hamas voorzien van de nodige informatie op terreur- en militair gebied. Nu veroordeeld omdat hij een internationaal erkende terreurorganisatie assisteerde. Zijn officiële functie was namelijk sinds 2003 actief medewerker bij de United Nations Development Programm.

13. Israel kort
++ Duitsland haalt duizenden migranten uit Afrika, Griekenland en Italië met vliegtuigen op en die kunnen zich in Duitsland vestigen
++ Volgens Iraanse bronnen heeft Amerika cash $ 400 miljoen aan Iran overhandigd. Dit om 5 Amerikaanse gevangenen vrij te laten. Dat bedrag was te hoog, volgens velen.
++ Een Iraanse tennisser weigerde in Georgië tijdens een toernooi een dubbel te spelen tegen een Israelisch duo. Algemeen weigert Iran te spelen tegen vertegenwoordigers van het “Zionistisch regime”.

Stichting Lechaim
Gewoontegetrouw dank ik alle donateurs voor hun bijdrage aan onze functie, dat is: financiële steun geven aan de slachtoffers van terreur. In Sderot en Nitzan moeten we, indien natuurlijk mogelijk, apparatuur leveren opdat in het bijzonder de kinderen, minder last van de enorme hitte in het zuiden hebben. Ieder 5 euro is niet alleen welkom, maar ook van belang.
Mede namens het bestuur dank bij voorbaat.
U allen een goede zondag gewenst en de vakantiegangers een ontspannen periode,
Harry

Tussen 16 en 26 september ben ik in Nederland om spreekbeurten te houden.
Hebt u belangstelling om een middag of avond te (laten) organiseren, geef mij dan een bericht. Overigens ook tussen 8 en 19 maart 2017


Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer