Harry’s focus op Israel 616

Israel, 27 augustus 2016

Beste lezer,

Het is toch eigenlijk een bijzondere situatie dat in veel delen van de wereld onrust heerst en toch de Olympische Spelen, een wereldgebeuren, vlekkeloos zijn verlopen. Het was niet alleen een sportief genoegen om naar te kijken, maar ook een geweldige ontvangst hoe de ploeg uit Rio de Janeiro weer in Nederland ontvangen werd. We mogen dus onderstrepen dat sport verbroedert.

Over twee weken beginnen de Paralympics, het internationale evenement voor gehandicapte sportlieden. Ik neem aan dat de tv ook hier voldoende tijd aan zal besteden. Kijk er dan naar. Gezien het gegeven dat ik me sinds 1973 ingezet heb om Israelische gewonde militairen te begeleiden en heb mogen constateren hoe psychisch en fysiek gewonden vaak toch in het dagelijks leven weer kunnen meedraaien, zijn de Paralympics het beste voorbeeld om deze groep de nodige aandacht te schenken.

Aandacht verder is toch van groot belang dat wereldwijd wordt samengewerkt om het terrorisme op te vangen. Als we lezen en zien dat er onrust heerst in ondermeer de Europese landen dan moeten er maatregelen worden genomen om te realiseren dat een ieder weer gewoon op straat kan lopen.

1. De Paralympics
Het Israelische team heeft ook een Arabische speelster, die in Galilea woont. Zij is de captain van het Israelische goalballteam. Zij is net als de andere speelsters blind en kan geen kleuren zien. Een speciaal ontwikkeld spel voor blinden. Dit is 1 van de 23 takken van sport. De speelsters luisteren naar het geluid van de belletjes in de bal.
Rusland mag niet deelnemen vanwege doping schandalen. Nederland heeft 126 deelnemers. In 2012 36 x goud, 38x zilver en 28 brons.
Israel heeft ruim 40 deelnemers en gedurende alle spelen totaal 380 medailles gewonnen

2. NAVO
Amerika heeft de kernbommen, die in Turkije liggen weggehaald. Ze liggen nu in Roemenië op USA bases. President Erdogan steunt de islam terreurorganisatie. Ondermeer de Hamas en de Moslim Broederschap. Turkije houdt nog steeds ongeveer 1500 Amerikaanse gevangen en laat hen niet vrij. Amerika bombardeert ISIS doelen in Syrië. Turkije heeft de relatie met Rusland versterkt en wil de USA luchthavens vervangen door Russische .

3. Sderot
Op 21/8 is uit de Gazastrook een raket afgeschoten op het centrum van Sderot. Als reactie heeft het IDF (leger) op Hamas infrastructuur-doelen in Gaza gevuurd. Wel een watertoren vernield. Geen gewonden. Dit was raket nr. 14 sinds 2016. Wel gaat weer het toch steeds nerveuze luchtalarm in de regio Sha’ar Hanegev. Alle woningen in Sderot en omgeving hebben een speciale kamer/ruimte, die bescherming geeft.
Het doel van de ISIS was het verstoren van een muziek festival in Sderot.

4. Turkije
* In een plaats dicht aan de grens met Syrië is tijdens een huwelijk een aanslag gepleegd. Ongeveer 50 doden. Denkelijk een ISIS-groep tegen Koerdenland werkers. Hun doel was om Koerden te raken. ISIS en Koerdische soldaten in Syrië hebben oorlog. Israel en Turkije hebben weer een goede relatie. Turkije wil tonen een rustige staat te zijn en heeft gas en elektra nodig. Tevens wil Turkije samenwerken met Israel, omdat het dezelfde vijand heeft en dat is Iran. Israel moet wel voorzichtig zijn. Erdogan heeft de Moslim Brotherhood gesteund en Turkije en Egypte zijn ook vijanden van elkaar. Maar Israel heeft met beide landen weer een goede relatie.
* Samen met Amerika heeft Turkije een aanval gestart tegen de door de ISIS bezette stad Jazabin in Noord-Syrië aan de Turkse grens. De Turken bombarderen ISIS doelen. ISIS reageert met het afschieten van raketten op Turkije. Probleem: de Koerden, die in Turkije wonen.
Erdogan doet alles om in Syrië de eenheid te herstellen en werkt daarom met Rusland en de anti-ISIS coalitie. Weg ISIS, en weer hulp bieden aan de Syrische bevolking. De Koerden bezetten een lange strook tussen de grens van Turkije en Syrië. Dus is het niet onmogelijk dat zij totaal onafhankelijk worden, opdat de 2 in handen zijnde gebieden dan een eenheid kunnen vormen. Vraag: wat is dan de reactie van Amerika?
* Na 6 jaar amper contact worden nu weer ambassadeurs tussen Turkije en Israel benoemd.
* Turkije heeft wel weer kritiek op de reactie van Israel t.a.v. de raketten uit Gaza.
* We moeten niet vergeten dat Erdogan eigenlijk weer het Ottomaanse rijk wil vestigen

5. Syrische burgeroorlog
* De interne strijd duurt nu al 5 jaar. Het was een protest tegen Al Assad en groeide uit tot een oorlog. Nu duizenden doden en miljoenen vluchtelingen. De EU doet niets. Vangt uitsluitend vluchtelingen op. Amerika vecht tegen de ISIS en Rusland steunt president Al Assad. Men zou eigenlijk een dictatuur moeten organiseren. Noodzaak, omdat de islam geen democratie is. Idem Irak en Libië. Irak sinds de val van Saddam Hoessein, en Libië sinds de val van Khadaffi. Egypte o.l.v. Al Sissi is redelijk rustig.
* Het lukt tot nu toe niet om vredesonderhandelingen te houden. De rebellen eisen een aflossing van de regering en willen een Soenistische moslimstaat, terwijl de regering tegen het radicale moslimbeleid is.
In Aleppo regeren de rebellen. Zij zijn tegen de christenen en andere religieuze minderheden en willen de sharia.

6. Israel
* Een rapport geeft aan dat de VN in 2015 voor $ 92 miljoen aan goederen heeft gekocht. De VN-landen begrijpen dat Israel een heel goede kwaliteit heeft, evenals haar wetenschappelijke kennis. De beste in de wereld, volgens de Israelische ambassadeur Danny Danon.
* Hernandez, de president van Honduras, heeft met Israel een contract gesloten om zijn leger de nodige technologie te geven om de georganiseerde misdaad te bestrijden.
* Het graf van Jozef ligt in gebied A, volgens de Oslo Akkoorden van 1993. Joden bezoeken het graf alleen na akkoord van het IDF en de PA. Toch werd het onaangekondigd door een bus met 60 religieuze Joden bezocht. Dus dat werd een regen van stenen gooien. Wel tijdig door een legereenheid opgepakt en de Joden thuisgebracht. Maar niemand begrijpt waarom deze groep zonder toestemming de wet overschreden heeft om te bidden bij het graf dat ligt in Nabloes, waar de meeste Arabieren wonen. Het land werd door de UNESCO als de 195e lidstaat erkend.
* De huidkanker “melanoma” is door de Tel Aviv universiteit onderzocht. Een middel is gevonden om deze kanker op tijd te doen stoppen. Iedere 50 minuten sterft iemand aan deze ziekte. In ieder geval weet men nu hoe een uitbreiding te voorkomen en de ziekte niet meer dodelijk te maken.
* Op 22/8 heeft tijdens een grote operatie in Judea het IDF 50 wapens in beslag genomen. Dit in 7 fabrieken in de omgeving van Hebron en Bethlehem. Een groot aantal militairen plus politie en de inlichtingendienst bestormde de fabrieken. Zij traden op tegen productie en verkoop in Judea en Samaria. Eveneens munitie en messen. Daardoor dus wel minder aanslagen.
Deze week is voor de 2e keer in Bethlehem en omgeving dit gebied doorzocht. Weer veel wapens, munitie, militaire kleding in illegale bedrijven gevonden.

7. Duitsland
De studenten aan de universiteit in Leipzig verwerpen de BDS als een antisemitische beweging. Europeanen worden moe van de Palestijnse demagogie wat betreft Israel. Een door de EU gefinancierd onderzoek geeft aan dat de Palestijnen op de Westbank (Judea en Samaria) zich verzetten tegen alle aparte voorstellen.

8. De PA
Abu Mazen heeft enkele weken geleden het EU-parlement toegesproken. Hij zei ondermeer dat het terrorisme vanwege de Israelische bezetting komt, en van de aanwezigheid in Judea en Samaria. Abu Mazen heeft overigens geweigerd president Reuven Rivlin te ontmoeten. Hij roept de EU op mee te werken aan een beeindiging van de bezetting van Palestijnse gebieden en mee te werken aan een langdurige vrede.

9. Gazastrook
Buitenlandse dierenartsen zijn op 22/8 begonnen om de 4 dierentuinen in Gaza te bezoeken. Alle nog levende dieren werden onderzocht en een injectie gegeven. Veel beesten zijn namelijk door honger en slechte behandeling overleden. Op 23/8 werden ze eerst vervoerd naar Israel en daarna naar Jordanië. De dierentuin in Khan Yunis vangt de overgebleven 15 dieren op.

10. Nogmaals Israel
Vanwege het groeiende terrorisme van de Palestijnen en de druk van rechtse Israelische groepen gaat Israel meer woningen bouwen. Dit in Joodse nederzettingen en in Judea en Samaria. 560 woningen in Ma’ale Adumim, 240 in Ramot, Gilo en Har Homa. Ook 600 eenheden voor Palestijnen in Oost-Jeruzalem. Eerder was er al een beslissing om 20 miljoen euro voor het bouwen van woningen voor Joden in Judea en Samaria en 42 huiseenheden in Kirjat Arba. Amerika is het daar niet mee eens. Sinds de Oslo Akkoorden is de Joodse bevolking verdubbeld, en in de Westbank verdrievoudigd.. Tevens zijn 100 buitenposten zonder toestemming van de regering opgezet. Bibi ontkent dat het bouwen de onderhandelingen tegenhoudt. Wat tegenhoudt is de voortdurende negatieve situatie van de wereld tegen het bestaan van Israel.

11. Guinee
Dore Gold bezocht op 21/8 de republiek en de president ontmoet 10 ministers. Een eerste ontmoeting. Dit bezoek plus een BuZa-delegatie is een eerste manifestatie die de versterking van de relatie aantoont. De diplomatieke relatie was afgebroken in 1967 en in juni 2016 hernieuwd. Wel dus het gevolg van het bezoek van Bibi aan West Afrika.
Beide bezoeken behandelen het gevecht tegen terreur, internationale samenwerking op landbouwgebied, gezondheidszorg, gevecht tegen ebola, water, energie en steun van Guinee voor uitbreiding van Israelische activiteiten in West Afrika. Ambassadeurs werden benoemd.

12. Israel kort
++ Kruiswoordpuzzel in de PA-krant: vul in haven in bezet Palestijns gebied. Antwoord: Haifa.
++ Tijdens de jaarlijkse chemische Olympiade voor scholieren in Tiflis, de hoofdstad van Georgië, heeft Israel 1x zilver en 1x brons gewonnen. Uit 66 landen namen 264 scholieren deel. Volgend jaar in Bangkok.
++ Ahmad Abu Ghosh, geboren in de Israelische, Arabische stad van Abu Gosh, heeft goud gewonnen bij taek wondo. De enige gouden medaille voor Jordanië.
++ Uit de statistieken blijkt dat de Britse economie geen negatieve gevolgen heeft van haar beslissing om uit de EU te stappen. De inkomsten zijn hoger, de werkeloosheid lager, en het verkrijgen van krediet is makkelijker.
++ Judoka Yorden Gerbi won brons bij de Ol. Spelen en geeft het bedrag van $10.000 voor kankerpatienten.
++ Op 23/8 hebben Putin en Bibi via de telefoon een gesprek over het vredesproces in het M-O gehad. De heren bellen elkaar meerdere keren.

Stichting Lechaim
Zoals eerder geschreven, is er weer een raket in het centrum van Sderot gevallen. Dat heeft weer als gevolg dat er meerdere psychische slachtoffers moeten worden geholpen.
Ik ben tevens zo vrij om te verwijzen naar de komende Joodse feestdagen in oktober.
Dat heeft als consequentie dat onze stichting moet werken aan extra steun te geven, opdat de slachtoffers het Joods nieuwjaar, Loofhuttenfeest en Vreugde van de wet kunnen vieren zoals de Joodse wet dat voorschrijft.
Daarom vraag ik u nu al om ons bij dit werk te steunen.
Dank weer voor uw medewerking en u allen een goede week en een prettige zondag gewenst.
In september ben ik weer in Nederland om spreekbeurten te houden. Een enkele avond is nog niet bezet. Hebt u belangstelling om een middag of avond te organiseren, geef mij dan een bericht. Ook als u belangstelling voor onze Lechaim folder heeft.

Shalom
Harry


Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer