Harry’s focus op Israel 620

Israel, 1 oktober 2016

Geachte lezer,

Allereerst mijn verontschuldigingen dat u vorige week geen Focus hebt ontvangen. Maar ik was ruim een week in Nederland en had niet de gelegenheid het nieuws bij te houden.
Hoewel ik geen opinieonderzoeker ben was het mijn stellige indruk, dat de sfeer t.a.v. Israel duidelijk gegroeid is, en hoe vreemd het moge klinken, jammergenoeg ook het antisemitisme.

In mijn vorige nieuwsbrief heb ik een oproep gedaan om stichting Lechaim te steunen, opdat ook de slachtoffers van terreur gedurende de komende Joodse feestdagen op een goede manier kunnen vieren. Dank aan u, die al een donatie hebben overgeboekt en eveneens oprechte dank aan diegenen, die alsnog of weer ons werk mogelijk maken.

Woensdag jl. is Shimon Peres op 93-jarige leeftijd overleden. Vrijdag jl. was de begrafenis. Dit was een onvoorstelbaar evenement. Niet alleen ruim 4000 Israeli’s waren aanwezig, maar ook een indrukwekkend aantal buitenlandse presidenten, ministers, officials en voormalige relaties.
Een compliment mogen we wel geven aan de 8000 veiligheidsagenten, die ervoor hebben gezorgd dat de buitenlanders en de bedroefde Israeli’s de begrafenis zonder spanning en angst konden bijwonen.

1. Amerika-Rusland
De overeengekomen wapenstilstand in het Midden-Oosten tussen beide landen is door de Amerikaanse luchtmacht verbroken. Die heeft namelijk op 19/9 een aantal aanvallen op het Syrische leger uitgevoerd.
Toegevoegd moet worden dat op 14/9 en 15/9 diverse aanslagen op Israel zijn uitgevoerd.
Rusland heeft op 20/9 Aleppo gebombardeerd. Veel goederen en voedsel zijn vernield.
De ISIS wil via Mosul het Kalifaat weer oprichten en uitbreiden.
De huidige situatie is dus: Rusland is tegen Amerika, en islam-terreurgroepen zijn tegen het leger van Syrië. Mede vanwege de luchtaanvallen heeft het Syrische leger de controle over Aleppo overgenomen. In deze stad en zijn omgeving wonen 2 miljoen mensen. Op dit moment wel zonder water. Reden: de bombardementen.

2. Egypte-Rusland
Rusland heeft alle groente- en fruit-import uit Egypte gestopt. Daarom is een Egyptische delegatie naar Moskou vertrokken om een en ander door te nemen. Het gaat volgens Rusland om de kwaliteit en de samenstelling, met een omzet van ongeveer $ 350 miljoen. Egypte importeerde graan, alleen al in het 1e halfjaar van 2016 2.152.000 ton

3. Israel
* Tijdens de wekelijkse kabinetszitting zegt Bibi dat de op 14/6 getekende deal met Amerika om gedurende 10 jaar ieder jaar een bedrag van totaal $ 3.8 miljard te ontvangen goed is voor de veiligheid van Israel. Dank aan Obama. Nooit eerder is zulk een bedrag voor het leger gegeven. Het is daarom onaanvaardbaar dat ex-premier Ehud Barak kritiek heeft op deze overeenkomst.
“Ik dank de onderhandelaars. Dank ook aan de reactie van de veiligheidsmacht voor de aanpak van aanslagen in Noord-Israel en de Golan Hoogvlakte.”
Dore Gold geeft tijdens de zitting door dat de uitbreiding van de technologische en economische relaties met Afrikaanse landen een gegeven is. Eveneens het mogen aanknopen van diplomatieke relaties met de diverse Afrikaanse landen.
* Bibi houdt een speciale ontmoeting met de betreffende figuren over de veiligheid tijdens de a.s. Joodse feestdagen. Meer politie, in het bijzonder in Jeruzalem bij de Tempelberg.
Bibi heeft ook een speciale ontmoeting met Obama en zal hem persoonlijk bedanken voor de getekende overeenkomst. Tevens dan praten over de situatie in het M-O en de mogelijkheden om vrede te sluiten.

4. Wijlen Shimon Peres
De overledene was adviseur, rechterhand van de voormalige Premier David ben Gurion. Hij was eveneens de grondlegger van de ontwikkeling van de atoombom. Hij stond in hoog aanzien in de wereld. Israel treurt en Hamas viert feest.
Peres heeft de actie op Entebbe doorgedreven. Hij had als functie o.a. president, premier, minister van Defensie en de man die alles deed om vrede te sluiten.
Tijdens zijn begrafenis waren ondermeer aanwezig: president Obama, oud-president Bill Clinton, VS-minister van BuZa John Kerry, Franse president François Hollande, de Britse prins Charles, de Britse premier Theresa May, de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy, de voormalige Britse premier David Cameron, de VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Duitse president Joachim Gauck, de Canadese premier Justin Trudeau, de Australische premier Malcolm Turnbull, en de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto, en leiders van Roemenië en Togo.
Niet aanwezig waren de Arabische Knesseth leden. Wel Egypte, Jordanië, Turkije en Marokko.
Peres was 1 van de laatste overlevenden die de Nobelprijs vanwege de Oslo-akkoorden heeft ontvangen. De andere Nobelprijs-ontvangers zijn Rabin, Arafat en Clinton. Deze akkoorden hadden als resultaat dat de Westbank verdeeld werd in gebied A, B en C. Bibi was tegen. Gezien de aanslagen in die gebieden had Bibi gelijk.
Hamas zegt dat Peres een crimineel was.
Obama heeft opdracht gegeven om de vlaggen in de VS op 29/9 halfstok te hangen. Een geweldig gebaar. Hij zegt ook dat gezien het gegeven dat Abu Mazen op de begrafenis aanwezig was, het vredesoverleg niet gesloten is. Peres geloofde dat het Zionistisch ideaal het beste verdedigd is als Palestijnen een eigen land hebben. Dit was een belangrijke discussie tussen hem en Bibi (Natanyahu). De vraag: wat is eerst: vrede of veiligheid. Bibi zegt: veiligheid. Peres: vrede. Bibi zegt ook dat beiden gelijk hebben.

5. Toerisme
Het Ministerie van Toerisme geeft studiebeurzen aan diegenen, die in Oost-Azië studeren, Chinees spreken en gidsen die de toerismecursus volgen.
Op 15/9 heeft de minister 190 gidsen een licentie gegeven.
Er zijn 5000 actieve gidsen met een licentie. De studie is 2 jaar. Ongeveer 500 studie-uren en 83 velddagen. Toerisme met China groeit het meest.

6. Bibi- en de VN
Tijdens een zitting van de VN spreekt Bibi. Hij zegt ondermeer:
* De VN heeft 20 resoluties tegen Israel aangenomen. En slechts 3 tegen andere landen.
* De houding van de wereld verandert. Dus ook de VN t.a.v. Israel.
* Veel landen vragen om onze veiligheidssystemen.
* Ik ontmoet vandaag de leiders van 17 Afrikaanse landen. Ook overigens vertegenwoordigers van Rusland, India, China, Japan. Tegenstanders zijn goede relaties geworden. Zij willen met ons werken.
* Onze belangrijkste relatie is Amerika.
* Op kortere termijn worden de wapens neergelegd. Groot probleem: de erkenning door Israel van de Fatah. We verlieten Gush Katif. Dat werd geen vrede maar terrorisme. Duizenden raketten zijn via Gaza door de Hamas op Israel afgeschoten.
* Ik blijf voor vrede vechten. Abu Mazen moet direct met mij praten.
* De grootste internationale vijand is de militante islam.

7. Kabinetszitting op 27/9
Bibi zegt: Vorige week een ontmoeting met president Obama gehad. Heb hem bedankt voor de historische veiligheidsdeal, de grootste ooit in de Amerikaanse geschiedenis. Daardoor capaciteiten tegen raketten in de komende 10 jaar. Diezelfde dag naar Afrika. Naar een expositie in technologie. Veel leiders bezochten mij en zeiden: wij hebben de Israelische technologie nodig. U helpt ons met water, energie, gezondheidsproblemen. Ook een ontmoeting met Donald Trump en Hillary Clinton. Beiden steunen Israel. Tevens een gasdeal met Jordanië gesloten. Daardoor zijn onze energiesector en economie sterker. Evenals de relatie met Jordanië.
Volgende week is het Rosh Hashana. Israel is sterker dan ooit. Evenals het leger. Onze economie groeit. De politieke relaties eveneens.
Afgelopen jaar waren er ongeveer 27.000 immigranten. Belangrijk voor ons land.
Ik wens u allen een goed, zoet jaar, succes en groei en veiligheid, en met G-ds hulp vrede

8. Israel kort
++ De VN bespreekt de situatie van de vluchtelingen. Dat blijken op dit moment ruim 65 miljoen gedwongen vluchtelingen te zijn.
++ De Arabische leiders zijn spuugzat van Abu Mazen, de president van de Fatah. Hij heeft het volk geen beter leven gegeven. Ook geen verbetering van de relatie Fatah-Israel. Egypte, Saoedi-Arabië, Jordanië, de UAE, enz. willen Mohamad Dahlan, de grote concurrent van Abbas, als president.
++ In Zweden zoeken veel politieagenten een andere baan. Oorzaak: “We verliezen van de criminelen.”
++ Op 29/9 is er weer een tunnel bij de Gazastrook ingestort. 1 dode en 3 gewonden.
Gaza is druk doende om tunnels te bouwen. Het IAF heeft er wel een behoorlijk aantal vernield. Tunnels worden gebruikt om Israel te kunnen aanvallen en goederen te smokkelen.

9. Algemene indruk
Wanneer we de reacties zien bij het heengaan van wijlen Simon Peres, dan mogen en moeten we toch de consequentie trekken dat bijna de hele wereld bij de begrafenis aanwezig was. Dan moeten we toch ook de overtuiging hebben dat “vrede op aarde” geen kreet is, maar realiteit. Wel tegenstellingen, maar die zijn te overbruggen, waardoor wij wereldwijd in vrede kunnen leven. Waar een wil is, is een weg.

Stichting Lechaim
Ik doe een beroep op u allen om ons werk te steunen.
Onze stichting reikt de hand om de slachtoffers van terreur in Israel de zo hard nodige financiële hulp te geven, en dat in het bijzonder wat betreft de komende Joodse feestdagen. Ik ontvang in het bijzonder uit het Zuiden het dringende verzoek hulp te bieden, opdat ook de slachtoffers het Joodse Nieuwjaar, Grote Verzoendag, het Loofhuttenfeest en Vreugde der Wet kunnen vieren.
Dank bij voorbaat.
Mede namens ons bestuur bij voorbaat oprechte dank, en laten we met ons allen genieten van het komende Joodse jaar 5777. Moge dit jaar een jaar van vrede zijn.
Shalom
Harry


Stichting LeChaim
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
(Rabobank Voorne-Putten Rozenburg)
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer