Harry’s focus op Israel 623

Israel, 21 oktober 2016

Geachte lezer,

De afgelopen weken worden wij allen overstelpt met de verkiezingsverhalen tussen Hillary Clinton en Donald Trump, wie dan wel de opvolger wordt van Obama.
Het is toch onbegrijpelijk dat Amerika blijkbaar geen kandidaat heeft waarvan gezegd kan worden: dat is de man of de vrouw, die op een goede manier niet alleen Amerika gaat leiden, maar ook dat hij of zij aantoont de kwaliteiten te hebben de wereld in betere banen te leiden. Hoewel, op ander gebied zien we dat Europa dezelfde problemen heeft.

De EU is nog steeds geen eenheid en realiseert zich niet dat met respect voor religie, dit gebied van de wereld aan het islamiseren is. Het dagelijkse aantal aanslagen en de meer dan noodzakelijke beveiliging is toch geen spelletje.
En als ik dan lees en constateer dat het antisemitisme niet vermindert maar vermeerdert, dan moet ik constateren dat er een gigantisch gebrek aan politieke en economische leiding is. Israel is een staat welke zeker ook wat betreft wetenschap op technisch gebied veel landen assisteert. Er zou dus een betere sfeer moeten zijn.

De Joodse feestdagen zijn bijna voorbij. De inhoud van deze dagen hebben een duidelijke betekenis. Ik spreek nogmaals de wens uit dat het zojuist begonnen Joodse nieuwe jaar ons allen de energie en overtuiging geeft om een goede internationale relatie te creëren, opdat ieder mens een goed leven zal krijgen, de armoede aanpakt, en een derde oorlog zal voorkomen.

1. Syrië
* Israelische ziekenhuizen behandelen duizenden Syrische gewonden, welke door de burgeroorlog zijn ontstaan. De behandelingen zijn nu uitgebreid. Nu ook zieke mensen. Nu al 42 Syrische kinderen uit Quneitra in Noord-Israelische ziekenhuizen.
* De echtgenote van Bashar al Assad heeft voor het eerst sinds 2011 een interview gegeven. Zij bedankt o.a. Rusland voor de huidige steun. Zij is trots op haar man, die een goede vader en president is. Zij klaagt over de eenzijdigheid van de media, wat o.a. betreft de burgeroorlog. Voorbeelden: sinds 2010 zijn veel kinderen aangespoeld; en de terroristen, algemeen gesproken, hebben meer dan 300.000 burgers vanwege de burgeroorlog gedood. Amerika is het begonnen en is tegen het huidige Syrische bewind.

2. Israel – EU
* Israel is het grootste land van vegetariers. Het heeft 400 vegetarische restaurants. Ook het leger houdt rekening met deze militairen.
* Gedurende de afgelopen 25 jaar hebben 600.000 Joden de EU verlaten.
20% hiervan heeft mondelinge of lichamelijke last ervaren. De president van het EU-parlement roept op om het huidige aantal een beter leven te geven. In 2015 zijn ongeveer 10.000 emigranten naar Israel verhuisd,
* Israel heeft volgens internationale maatstaven en officieel onderzoek de beste veldhospitalen. Een hospitaal kan binnen 12 uur worden opgezet. Het heeft de beste en meeste werkers uit het medische corps van de IDF. Dit voor medische begeleiding.
Hulp wordt geboden aan vriend en vijand. Israel is op dit gebied nr.1 in de wereld. Belangrijk is natuurlijk wel dat door het bieden van hulp haar imago in veel landen wordt verbeterd.
Norto, lid van de WHO-delegatie heeft Israel bezocht. Gekeken naar opbouw en behandeling. Israel heeft 26 hospitaal tenten.

3. Amerika en Rusland
* 52 Amerikaanse politieofficieren hebben gedurende een week Israel bezocht. Samen geoefend met Israelische eenheden wat betreft het bestrijden van terrorisme. Tevens aanwezig en actief tijdens de ceremonie bij de 9/11 herdenkingsbijeenkomst.
* Hillary Clinton beweert dat Donald Trump, de Republikeinse presidentskandidaat, door Rusland wordt gesteund. Van Obama wordt gezegd dat hij de verkiezingen manipuleert. Obama geeft door dat men zich moet voorbereiden, want vice-president Biden dreigt met een aanval op het Kremlin. Het is niet onmogelijk dat Obama een oorlog uitlokt en daarmee een situatie creëert om de verkiezingen uit te stellen en eventueel Hillary Clinton als vervanger aan te wijzen.
* Volgens Interpol zijn 80% van de moslim-immigranten in Amerika en de EU terroristische agenten. Er is dus eigenlijk al oorlog. Hillary Clinton en Obama trachten een oorlog te forceren, opdat de Democraten aan het bewind blijven. De media propageren een oorlog. Obama had vrijdag enkele generaals op het Witte Huis om een mogelijke oorlog tegen Rusland en Syrië te bespreken. Donald Trump wordt beschuldigd pro Rusland te zijn.
* De staatsschuld van Amerika is $ 19,57 biljoen en is tijdens het beleid van Obama met 9 biljoen toegenomen.

4. Egypte – Frankrijk
* In 2017 levert Frankrijk 8 gevechtsvliegtuigen aan Egypte. Daarmee verdubbelt Egypte haar militaire kracht. Een en ander is politiek geregeld. Binnen 2 jaar zal Frankrijk nog 24 Rafael vliegtuigen leveren inclusief meer wapenmateriaal. Bedrag: 5,2 miljard euro.
* De financiële situatie in Egypte is slecht. Israel en Amerika zullen Egypte assisteren. Ook belangrijk voor algemene veiligheid.
Israel zal een serie projecten voorbereiden. Noodzakelijk vanwege de economische situatie die de politieke stabiliteit bedreigt. Egypte heeft belangstelling voor ontzouting van zeewater. Ook wat betreft de stand van de Nijl. En tevens voor productie van elektra, landbouw, gas. Egypte snakt naar uitbreiding van het toerisme. Economische problemen van dit land o.a. vanwege de situatie in de Sinaï en Libië.

5. Mosul
* In Irak zijn de regeringstroepen zondagnacht 17/10 begonnen Mosul weer te heroveren. De stad is afgesloten door de Iraakse troepen en Iraakse politie. Amerika heeft 600 extra militairen gestuurd. Mosul is sinds 2014 in handen van de ISIS, dat de stad als haar centrum ziet.
Het leger van Irak plus Koerdische militanten wordt beschermd door de Amerikaanse luchtmacht. Daardoor eerder sukses wat betreft de in het Noorden liggende stad Mosul. Het is nu 2 jaar geleden dat ISIS de stad veroverde.
Het leger bestaat uit Koerden, Peshmerga vechters, Shi’iten, Turken en 2000 coalitie militairen. Mosul is van groot belang voor de olie. ISIS-leiders willen de opbrengst van de olie niet graag verliezen. Mosul is ook van belang, omdat hier in 2014 door ISIS-leider AL Baghdadi het Kalifaat is uitgeroepen nadat de christenen waren verdreven. In Mosul leven 1.5 miljoen mensen.
* In Noord Irak zijn 2000 Turkse militairen. Irak ziet plotseling Turkije niet meer als bondgenoot tegen ISIS. Irak verzoekt Ankara (Turkije) haar troepen weg te halen. Erdogan, de Turk, reageert en roept premier Al Albadi, de Irakees, toe: “Jouw kreten interesseren me niet.” Hij zegt verder dat Irak hem “verzocht heeft een kamp in Bashqa op te bouwen. Nu willen ze dat wij verdwijnen.” Ook dat Bagdad Turkije heeft verzocht om vechters tegen de ISIS op te leiden.
* De ISIS heeft een video uitgegeven. Het laat zien hoe de ISIS Mosul in handen houdt. “Met de hulp van Allah verslaan we jullie. Verdwijn met de staart tussen jullie benen.” Een gevaarlijke uitdrukking. Mede daardoor is het beleid van de ISIS duidelijk.

6. UNESCO
* De Mexicaanse ambassadeur Andreas Roemer wilde bij de stemming over de resolutie over de Tempelberg weglopen.Hij wilde zich terugtrekken, maar de Israelische collega Carmel Hacohen verzocht hem te blijven. Hij is wel met de dood bedreigd. De directeur-generaal Bokova verzet zich tegen de beslissing. Mexico heeft op 18/10 haar pro stem teruggetrokken. Ook Brazilië.
* De betreffende motie (622), die zegt dat de Tempelberg moslim-bezit is, wordt gesteund door Rusland. Rusland vergat blijkbaar de miljoenen Russische christenen.
* Tijdens een congres in het Witte Huis zijn ook aanwezig generaal Bokova, de UNESCO-directeur, en Ban Ki Moon. Beiden veroordelen de resolutie. Eveneens Brazilië en Zuid-Korea, terwijl Engeland dat een grote christelijke bevolking heeft, pro stemde.

7. De Fatah
Palestijnse patiënten moeten een vergunning hebben om het gebied te verlaten en in Israel of andere landen te kunnen worden opgenomen in een ziekenhuis. De vergunning moet worden gekocht. Dus de betreffende ambtenaar moet ook nog worden omgekocht. Behalve patiënten maken zakenlieden, studenten enz. hiervan gebruik om een vergunning te ontvangen.

8. Egypte – Israel
Vanwege de zwaar gekelderde olieprijs heeft Egypte evenals Saoedi Arabië economische problemen. Het zoekt Israel voor economische medewerking voor grotere projecten. Sinds president Al Sissi aan het bewind is, is de relatie met Israel gegroeid. Grootste Egyptische probleem is het water. Dat komt uit de Nijl. Maar Ethiopië bouwt een grote dam. Daardoor dan dus een waterprobleem. Egypte ontvangt nu adviezen van Israel, de nummer 1 wat betreft watertechnologie, ontzouting van zeewater, ook op gebied van elektra-productie, landbouw en gas.
Toerisme is eveneens duidelijk verminderd. Wel angst voor de economie en steun gevraagd aan Israel. In ieder geval zijn alle tunnels door Egypte langs de Sinaï vernietigd. Dus geen smokkel van wapens.
Vanwege de positieve houding van Israel zijn er nu ook diplomatieke missies in de UAE en Saoedi Arabië.

9. Kristallnacht
Op 9-11-2016 om 17.00 uur wordt in de Portugese synagoge de Kristallnacht herdacht. Spreker is premier Mark Rutte. Het is niet mijn gewoonte om bijeenkomsten enz. aan te kondigen. Maar deze herdenking is heel bijzonder. Het was het begin in Duitsland van de jacht op de Joden. Dit mogen wij niet vergeten omdat zulk een vreselijke dag nimmer mag worden herhaald.
Om 18.00 uur wordt bij de Hollandsche Schouwburg een krans gelegd. Kom en laat daarmee zien dat antisemitisme en antizionisme nooit meer op zulk een manier herhaald mag worden en dat Joden het recht hebben als Jood te leven.

10. Gush Katif
Meer dan 10 jaar na de verdrijving uit het Joodse gebied blijkt dat 50% terug wil naar hun verwoeste eigen huis. De andere 50% zegt ook “Ja”. Voorwaarde is dan wel dat zij worden uitgenodigd. 30% voelt zich nog een Gush Katif inwoner. Algemeen gesproken missen allen hun woning en de daar heersende sfeer. 30% leeft nog in tijdelijke huizen en 14% heeft geen werk.
Jammer genoeg is het huidige gebied weggegeven, omdat toen gedacht werd dat door dit gebaar vrede zou kunnen worden gesloten.

11. Israel Allies Chairman Conference
De conferentie werd gehouden tussen 19 en 21 oktober in Jeruzalem.
Alle voorzitters van parlementen van over de hele wereld bespraken de huidige belangrijke onderwerpen. Zij hebben de betreffende Israelische regeringscollega’s en -experts ontmoet. Zij hebben ook een trip door de stad gemaakt en bezochten o.a. de gebieden, die nu een politieke discussie zijn. De delegatie was de gast van de “Knesseth Christian Allies Caucus”. En de financiering was geregeld door de World Jewish Congres en het ICEJ.

12. Israel kort
++ Via het “Internationale Fellowship of Christians and Jews” zijn deze week 211 Oekraïense immigranten in Israel geland. Dit is sinds 2014 de 19e vlucht. Motief: de onrust in Oekraïne.
++ 27% van de EU-bevolking leeft in armoede. Ongeveer 119 miljoen mensen.
++ De Engelse premier Theresa May heeft de leider van de Labour partij, Jeretzy Corbyn, gezegd dat hij zich als leider goed moet gedragen en niet het antisemitisme promoten. Wij, aldus May, accepteren geen antisemitisme. Dit is niet het beleid van onze partij.

Stichting Lechaim
Neem mij niet kwalijk dat ik u iedere week verzoek ons te helpen met het belangrijke werk om de slachtoffers van terreur in Israel financieel te steunen.
Ik verwijs naar de zojuist beschreven situatie van de voormalige Gush Kativ inwoners. Een deel van hen woont in Nitzan, dat aan de grens met de Gazastrook ligt.
Wij weten dat de financiële problemen in Nederland niet onderschat moeten worden. Maar een ieder kan een minimum bedragje storten.
U voelt dat niet, maar als iedere lezer b.v. 5 euro zou overmaken, dan zouden wij veel slachtoffers goed kunnen assisteren.
En als mens hebben wij toch de religieuze opdracht de medemens te helpen.
Ik dank u bij voorbaat
Een prettig en gezegend weekend gewenst.
Harry

Tussen 8 en 19 maart 2017 ben ik in Nederland om spreekbeurten te houden.
Zie: www.stichtinglechaim.nl
Wilt u een middag of avond organiseren, geef mij dan een berichtje.


Stichting LeChaim
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
(Rabobank Voorne-Putten Rozenburg)
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer