Harry’s focus op Israel 624

Israel, 30 oktober 2016

Beste lezer,

Denkelijk is op dit moment de situatie in Amerika (USA) toch wel voor een ieder het belangrijkste onderwerp. Over 2 weken weten we wie de opvolger van president Obama zal zijn. Wordt dat de Republikeinse kandidaat Donald Trump of de Democratische Kandidaat Hillary Clinton. Trump is een schatrijke man en eigenlijk amper politiek geschoold, terwijl Hillary Clinton niet alleen de echtgenote is van ex-president Bill Clinton, maar ze heeft ook ministersposten bezet. Het is niet mijn beleid om te schrijven over de politiek van een ander land. Maar hier is toch een situatie waar het voor Israel van belang is met wie op hoog niveau de relatie USA-Israel zal zijn. Gezien de interviews en de ontvangen uitspraken meen ik te mogen stellen dat de Republikein Trump duidelijk doorgeeft een goede partner van ons land te worden, terwijl Hillary denkelijk het beleid van Obama zal handhaven en eigenlijk uitsluitend een militair-politieke goede steun voor Israel zal blijven.
Tevens zal de relatie Rusland-USA van invloed zijn en een belangrijke rol spelen. En we moeten natuurlijk ook niet vergeten dat praktisch gesproken de Amerikaanse president evenals Putin internationaal onvoorstelbaar veel invloed heeft.
Mocht overigens Hillary Clinton worden gekozen dan is zij de eerste vrouwelijke Amerikaanse president.

1. Israel
* Eind september heeft Bibi tijdens een bezoek aan de VN een bijeenkomst gehad met 15 Afrikaanse staatshoofden. Onderwerp: technologie en innovatie.
Bibi sprak kort met Abu Mazen. Hij zegt hem en Saeb Erekat, de onderhandelaar van de PA (Palestijnse Autoriteit) dat hij hun aanwezigheid waardeert.
Sara Netanyahu zegt Abu Mazen dat zij hoopt hem thuis te mogen ontvangen. Lang niet alle Palestijnen waren blij met dit bezoek.
* Bibi heeft gebeld met de Italiaanse premier Matteus Renzi. Hij dankt hem voor zijn afkeuren van de stemming over de bekende Unesco-resolutie. Renzi zegt dat stemmen voor de resolutie is alsof de zon duisternis creëert en dat de Italiaanse official een grote fout heeft gemaakt.
* Tijdens een onderzoek naar munitie en illegale inwoners in een Bedoeïenendorp in Zuid-Israel werd een vrouw, die snel met een babywagentje wilde vluchten, aangehouden. Toen bleek dat ze munitie in de babystoel had verborgen. Tevens 2 verdachten gearresteerd. Gebleken is dat zij 2 illegale inwoners onderdak gaven. Verder veel munitie en kogels gevonden en miljoenen aan Israelisch geld. Denkelijk afkomstig van misdaden.
* Op 28/10 was er in Eilat in de ochtenduren een enorme storm, waardoor de luchthaven werd gesloten en het verkeer een chaos werd. De eerste storm van de winter. Zo zwaar dat het 140% van het hele jaar in Eilat was (32 mm regen).
* Minister van Defensie Avigdor Lieberman zegt tijdens een interview met een Palestijns blad: de volgende oorlog in Gaza is de laatste.

2. USA (Amerika)
* Obama dreigt Rusland zware wapens aan moslimlanden te geven als Putin doorgaat met het aanvallen van de ISIS. Putin ondersteunt de Syrische regering. De houding van de USA is een situatie die een oorlog uitlokt en dat zou een wereldramp zijn.
Op verzoek van Bashar al Assad, de Syrische president, heeft Rusland luchtaanvallen tegen terreurgroepen uitgevoerd. Rusland heeft in maart troepen teruggetrokken.
* Tijdens de jaarlijkse Israelisch-Amerikaanse conferentie is Giuliani, ex- burgemeester en adviseur van Donald Trump, de eerste spreker en verwerpt de tweestatenoplossing. Tijdens de Algemene Vergadering van de VN zegt Abu Mazen geen belangstelling te hebben voor vrede met Israel. Hij wil dat land vernietigen. Dit is geen nieuwe opmerking. Israel moet Palestijnen vrijlaten. De USA steunt hem. Algemeen gesteld ontvangen de Hamas en de PA geld van de VN en de Westerse regeringen om Joden te doden.

3. Rusland
* Putin en Bibi hadden op 21/10 een telefoongesprek. Zij hadden een discussie over hoe de relatie te versterken. Ook elkander gefeliciteerd omdat de relatie op 18/10 25 jaar bestaat. Zij openden toen in beide landen een ambassade. Israel is een belangrijke innovatie technologie partner. Ook op gebied van handel, industrie, technologie, enz.
* Rusland is ook weer begonnen met het importeren van fruit en groente uit Egypte. Per jaar voor een bedrag van $ 350 miljoen.

4. Syrië
1,7 miljoen kinderen kunnen niet naar school. 1,3 miljoen zijn vanwege het geweld gestopt om naar school te gaan. 1/3 van de scholen zijn beschadigd of worden gebruikt door militairen, of voor onderdak van ontheemden. Unicef is nu doende om 2,5 miljoen kinderen materiaal te geven opdat zij thuis kunnen leren.

5. UNESCO
* Tsjechie heeft de eerder genoemde anti-Israel-resolutie nu ook verworpen. Zij veroordeelt ook de resolutie dat de Klaagmuur (Tempelberg-Jeruzalem) geen historische relatie zou hebben.. De Tsjechische vertegenwoordigers hebben de opdracht te protesteren tegen mogelijk te nemen beslissingen.
Moslimlanden veroordelen Israel als bezetter en realiseren zich niet dat Joden en christenen historische banden hebben met de oude stad.
* Een Likoed official heeft paus Franciscus schriftelijk verzocht de UNESCO te veroordelen en Israel te steunen.
* Nu is ook een 2e resolutie met 10 tegen 8 stemmen aangenomen. Hierbij wordt ontkend dat de Tempelberg Joods is, maar totaal moslim. Wel dient men zich te realiseren dat Israel het enige land in de regio is met vrijheid van godsdienst. Ook nu zegt de Israelische ambassadeur Carmel Haashem: “Absurd.” Volgens hem de resolutie in de asbak gooien. Hetzelfde zegt ook de Israelische ambassadeur bij de VN, Danny Danon. Hij zegt ook: “De UNESCO-leden dansen zoals de Palestijnen zingen.”
Bibi zegt dat de militanten van de radicale islam moskeeën, kerken en antieke producten vernielen, terwijl Israel alles beschermt. De VN moet de UNESCO veroordelen.
* In Jeruzalem is door de Antiqiteiten Autoriteit een Thorarol ontdekt welke 2700 jaar oud is. Dat wordt natuurlijk door de UNESCO tegengesproken.

6. Muren
Om de grenzen van de Sinaï te bewaken, heeft het IDF de nodige maatregelen genomen. Muren zijn gebouwd, zowel langs de grenzen met Israel als met Egypte. Verwacht wordt dat de ISIS Israel zal aanvallen en we moeten ons wel realiseren dat ISIS-militanten als militair niet herkenbaar zijn.
Er wordt nu overlegd om een muur of hek te bouwen om de Gazastrook. Het is een kwestie van financiering en mogelijke noodzaak. De Hamas is verzwakt, maar de bevolking van beide gebieden voelen zich dan wel veiliger.

7. B’tselem
Deze Israelische organisatie werkt om de mensenrechten van de Palestijnse Arabieren te beschermen. Eigenlijk wil het de grenzen weer naar 1949 verleggen. De voorzitter, Elad, heeft het de Veiligheidsraad en daardoor ook de relatie USA-Israel moeilijker gemaakt.
Bibi veroordeelt het optreden van B’tselem, evenals Danni Danon, de Israelische ambassadeur. Bibi eist dat B’tselem zal stoppen met zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden.
Deze organisatie, evenals andere linkse groepen zijn eigenlijk spionnen van de USA. Zij geven de nodige informatie door, zoals ook “Vrede Nu”. Alsof Israel niet genoeg vijanden heeft, aldus Bibi.
Bibi heeft de Israelische ambassadeur bij de Unesco teruggeroepen om de huidige situatie door te nemen. Het gaat natuurlijk om de 2 resoluties waarbij genoteerd moet worden dat de tweede resolutie minder pro-stemmen had dan de eerste. Er zijn dan ook voldoende bewijzen dat Jeruzalem Joods bezit was en is.
Het was echter weer een teleurstelling dat het UNESCO erfgoed comité zich zo heeft uitgesproken. Van de 21 bestuurders waren er dit keer 11 tegen.

8. Irak
* Afgelopen dagen zijn 24.000 gasmaskers overhandigd aan Irakese militairen die de ISIS vlakbij Mosul aanpakken. Men verwacht dat de ISIS ook chemische wapens gaat gebruiken. In de omgeving van Mosul zijn ruim 10.000 raketten met koppen die mosterdgas bevatten, gevonden. Israel verwacht dat IDF-militairen in de Golan Hoogvlakte zullen worden aangevallen.
* Een tank van Irak is door de ISIS vernield. Oorzaak natuurlijk de gevechten in het Noorden.
* Duizenden Iraakse burgers worden door de ISIS gebruikt als schild tijdens de gevechten. Burgers en politie evenals officieren hebben angst dat de ISIS hen als spion bekijkt en vermoordt.

9. Turkije
Minister Yuval Steinitz heeft de Turkse ambassade bezocht. Dit ter gelegenheid van de Turkse Republikeinendag. Dit was het eerste bezoek sinds 2010. Volgens Steinitz is de relatie van groot belang. Nu weer een goede economische relatie op gebied van o.a. gas uit Israel, dat doorgestuurd wordt naar EU-landen.

10. Israel kort
++ Op 26/10 heeft Israel Egypte toestemming gegeven om met vliegtuigen en tanks de ISIS in de Sinaï aan te vallen.
++ Turkije en Israel hadden afgesproken om in beide landen de ambassades te heropenen. Dit is blijkbaar uitgesteld vanwege een tekort aan goede medewerkers, o.a omdat Dore Gold zich heeft teruggetrokken.
++ Op 25/10 veroordeelt het EU-parlement in Straatsburg het Iraanse antisemitisme. Ook vanwege de ontkenning van de Holocaust en de anti-Israel toespraken
++ Op 28/10 hebben duizenden Franse Joden geprotesteerd tegen het feit dat Frankrijk zich onthouden heeft van stemming over Jeruzalem en de resolutie niet heeft afgewezen. Het had de EU-landen kunnen volgen, die tegen hebben gestemd.

Stichting Lechaim
Ik heb enkele verzoeken ontvangen om iets uitgebreider over de besteding van de ontvangen donaties door te geven. Zoals regelmatig wel geschreven, gaat een redelijk hoog percentage naar Sderot, de in Israel meest getroffen stad. Hier hebben we als contactpersoon Odelia ben Porat, die ons steeds doorgeeft waarvoor bepaalde bedragen worden gevraagd en besteed.
Dat kan een familie zijn die een vader heeft die slachtoffer is en dus niet meer kan werken. En ook nog een kind heeft dat eveneens een terreurslachtoffer is.
Aangezien Sderot aan de grens met Gaza ligt, moeten o.a. de scholen, de speelplaatsen, het zwembad beschermd zijn. Eveneens het transport van b.v. kinderen, die vrienden willen bezoeken. Ondanks het gegeven dat ons leger de grens zo goed als maar mogelijk is beveiligt, worden er uit Gaza raketten afgeschoten. Dat heeft als gevolg dat diverse inwoners psychisch ziek worden en de nodige steun nodig hebben.
Eenzelfde situatie zien we in het nabij gelegen Nitzan, waar ons contact Laurence Beziz is. Daar wonen de verdreven inwoners van Gush Katif, die dus dubbel gestraft zijn. Regelmatig ontvangen we dan ook van haar verzoeken om hulp.
Shiloh was een contact. Maar gelukkig is daar interne medische hulp en zijn daar amper aanslagen.
Algemeen hebben we nog enkele families in o.a. Netanya die onvoldoende door het betreffende ministerie worden geholpen. Dat kan dan b.v. de financiering van een taxi zijn waarmee een kind naar het ziekenhuis moet worden gebracht. Dat kan een financiering zijn van een ijskast of een airconditioning.
Natuurlijk is alles afhankelijk van door ons ontvangen donaties.
Bij voorbaat weer dank voor uw bijdrage.
Als iedere Focuslezer maandelijks minimaal 5 euro zou overboeken, zouden we als stichting Lechaim meer families een beter leven kunnen geven.
Ik wens u weer een goede week toe en natuurlijk een goed leven.
Harry

Tussen 8 en 19 maart 2017 ben ik in Nederland om spreekbeurten te houden.
Wilt u een middag of avond organiseren, geef mij dan een berichtje.


Stichting LeChaim
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
(Rabobank Voorne-Putten Rozenburg)
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer