Harry’s focus op Israel 629

Israel, 3 december 2016

Beste lezer,

Het is wel heel bijzonder dat ook na de vele branden in vele delen van ons land, er bij het blussen enorme regen is gevallen. Afgezien van de indrukwekkende internationale hulp heeft de regen niet alleen op natuurlijke wijze meer brandjes voorkomen, maar Israel snakte naar water. De lange droogte was ondermeer voor de boeren eveneens een moeilijk op te lossen probleem.
We hebben nu te doen met de toch wel grote schade welke veroorzaakt is door de branden. Huizen vernietigd, veel families verhuisd of schade opgelopen.
Onderzoek wordt gedaan of de schade moet worden betaald door de regering of door de brandverzekering Het is aandoenlijk om te zien en te horen dat veel families en jongeren voedsel en kleding van winkeliers hebben ontvangen om de daklozen te helpen.

In de komende maanden zijn er overal, ook in Nederland, verkiezingen. Afhankelijk van de resultaten is de vraag wat de invloed is op het wel of niet voortbestaan van de EU. Ook op de vraag of de regeringen niet een beleid gaan voeren waardoor de islam in de wereld niet de overhand krijgt. Evenzo op een betere en hardere aanpak van het terrorisme dat, practisch gesproken, door de islam wordt gesteund. Als we naar de EU kijken, dan zien we toch dat ieder land een eigen beleid heeft, een eigen leger, een eigen begroting. Zelfs de regeringsleiders lijken angst te hebben om maatregelen te nemen die het islamiseren van de wereld tegengaan.
Er zijn ook duidelijk grote meningsverschillen over de president-elect, die toch grote invloed heeft op het Amerikaanse beleid en daardoor op de wereld.

1. Branden
* Op de 6e dag van de branden zijn 18 Israelische Arabieren en 6 Palestijnen gearresteerd. 560 huizen zijn vernield en 3200 ha natuurlijke bossen. De PA heeft 8 blus-trucks en 40 boswachters gestuurd om te helpen blussen. De meeste vuren zijn aangestoken.
* De PA ziet haar reactie als humanitaire hulp. Israel beschuldigt de Arabieren. Dat is volgens de PA racisme, want de verbrande bomen zijn volgens de PA Palestijnse bomen en haar historisch land. Dat Israel niet kan blussen is een teken van zwakte.
Israeli’s willen nu emigreren, aldus Abu Mazen. Ze zien hun zwakte. Allah straft Israel.
* Noot: Duidelijk is dat het Palestijnse Arabieren waren die het land in brand hebben gestoken. Dat doet men toch niet met eigen land. De Arabieren, die in Israel leven moeten eigenlijk via de wetten aantonen dat ze Israeli zijn. Overigens ziet u hen in de Knesseth (2e Kamer), op de universiteieten, in ziekenhuizen, inclusief doktoren, zusters, advocaten, zakenlieden enz. Indien iemand geen Israeli wil zijn, dan kan men kiezen uit 15 Arabische landen, inclusief Egypte, Jordanië en de PA.
* De volgende landen hielpen met materiaal sturen en groepen om bij het blussen te helpen. Amerika, Canada, Rusland, Turkije, Italië, Spanje, Griekenland, Cyprus. Ook Roemenië, Bulgarije, Oekraïne, Azerbeidzjan, Egypte. Jordanië en de PA stuurden groepen en materiaal.
* Ongeveer 100.000 Israeli’ s moesten evacueren vanwege de branden. In 8 dagen 1700 branden. Herstel duurt ongeveer 30 jaar. De Israelische belastingdienst geeft door dat het hier ging om brandstichting met terreur-achtergrond. De staat betaalt die schade. Alle branden zijn inmiddels gedoofd. 20.000 politieagenten en 900 brandweermannen waren actief. Schade ongeveer 120 miljoen euro. 40 vierkante kilometer aan parken zijn verbrand verbrand.
* De PA betaalt de vuuraanstekers. Ook diegenen die uit andere landen komen. Dat zijn allen die Israel als bezetter zien. En dat terwijl de PA ons land heeft geholpen bij het blussen.

2. India
Tijdens het bezoek van onze president Reuven Rivlin aan India is er in New Delhi een contract getekend. India kocht voor $ 1.4 miljard een controle systeem voor haar luchtmacht.
Rusland verkoopt aan Iran gevechtsvliegtuigen en mag nu de Iraanse luchthaven in Hamedan in West Iran gebruiken.Dus ook nu samen werken om ook de Syrische regering te steunen tegen het terrorisme

3. Iran
Iran heeft een delegatie naar de herdenking van wijlen Fidel Castro gestuurd. Uiteindelijk hebben beide landen zich verzet tegen o.a. antisemitisme en kapitalisme.

4. Israel
* Op 28/11 heeft de Likoed een bijeenkomst. Bibi geeft door dat er weer raketten op 28/11 op Israel zijn afgevuurd. Dit is gedaan door de ISIS.
“Wij zullen reageren opdat nu niet meer op de Golan Hoogte kan worden geschoten.”
Het gaat hier dus om de radicale islam en andere terreurgroepen.
* Bibi zegt, verwijzend naar de branden: Wij herbouwen de huizen die we verloren en herplanten de bomen. In plaats van 1 verbrande boom zullen er nu 10 groene bomen groeien.

5. Turkije
Erdogan geeft door dat hij in Syrië opereert om de ISIS te bestrijden. Hij wil ook president Al Assad verwijderen. Dus geen partner van het westen. Wel bijzonder dat Rusland en Syrië in Aleppo vooruitgang boeken. Denkelijk wordt Aleppo op heel korte termijn weer een deel van de stad. De rebellen worden namelijk zwakker.
Erdogan werkt ook aan het doorsturen van immigranten. Dat hangt af van het lid zijn van de EU. Griekenland is nr.1

6. CUFI
De oprichter van “Christian United For Israel” pastor John Hagee zegt dat de Taylor Force Act moet stoppen met het geven van steun aan de PA (Palestijnse Autoriteit). De Taylor Act gaat niet over Democraten en Republikeinen. Wel tussen gelijk en ongelijk.
De PA financiert de terroristen. Amerikaanse dollars gaan vooral naar jongeren. Het congres zal akkoord moeten gaan met het beleid van de Taylor Force Act, aldus Hagee

7. Rusland
Putin heeft op de verjaardag van de in 1947 overeengekomen deal in een brief aan Abu Mazen zijn steun omschreven om de Palestijnen een eigen land te geven. Hij steunt de wettelijke belangen en wensen van de Palestijnen.
Rusland is een permanent lid van de VN Veiligheidsraad en het Midden Oosten kwartet. Hij kan de onderhandelingen tussen Israel en Fatah aanmoedigen.en de Palestijnse eenheid herstellen (Fatah en Hamas).

8. President Trump elect
Er zijn veel verhalen over Trump. Wat gaat hij doen ?
* In ieder geval het beleid wijzigen. Dat wordt nu Republikeins. Was Democratisch. Zijn onderwerpen zijn denkelijk ondermeer:
* hoe stoppen we de burgeroorlog in Syrië ?
* hoe de ISIS aanpakken?
* wat te doen met de Russische invloed in Syrië?
* hoe de relatie met Egypte verbeteren?
* wat te doen met de onderhandelingen tussen Israel en de Fatah?
* hoe de relatie Amerika-Arabische geallieerden versterken? Putin is toch in het M-O belangrijker geworden.

9. Abu Mazen
Tijdens de 7e Fatah-conferentie is Abu Mazen op 29/11 in Ramallah herkozen als voorzitter. Hij is 84 jaar en heeft een zwakke gezondheid.
Hij zegt geen Joodse staat te erkennen. Tevens aan de 1400 Fatah delegatieleden doorgegeven dat in 2017 de bezetting van de Joodse staat wordt opgeheven. De volgende conferentie is in Oost-Jeruzalem, aldus Abu Mazen.
Op 1/12 ontmoet hij de Fatah-leden uit Libanon en Syrië. Discussie over de moeilijke omstandigheden van de Palestijnse vluchtelingen. In Syrië ongeveer 450.000. Het VN-agentschap, de UNRWA, is verantwoordelijk voor de 5 miljoen Arabische vluchtelingen. 2/3 leeft in Syrië.

10. Stichting Lechaim
Zoals deze week in een aparte nieuwsbrief al doorgegeven, hebben diverse slachtoffers van het terrorisme ook problemen gekregen met de diverse branden in ons land. Onze stichting doet nogmaals een beroep op u om ons te steunen opdat wij ook hulp kunnen bieden aan de kinderen, die slachtoffer zijn geworden van deze onaanvaardbare ramp.
Behalve onze “dagelijkse opdracht”, is dit nu toegevoegd. Het zijn dan wel voornamelijk kinderen, die in het verleden al slachtoffer zijn geworden van de terreuraanslagen.
Werk aub mee om hun leven draagbaarder te maken en, zoals eerder geschreven, Chanuka te kunnen vieren zoals dat gewenst is.

11. Israel kort
++ De OPEC, “de Petroleum Exporting Countries” was op 30/11 bij elkaar. Men wil de productie van olie verminderen en de prijs verhogen.
Saoedi Arabië, Iran en Irak zijn tegen. Inmiddels is de afgelopen dagen de prijs wel al met 10% gestegen.
++ Het aantal bootvluchtelingen is dit jaar al 170.000. Sinds 2014 3.5 miljoen.
++ Israel veroordeelt import van Frankrijk. Goederen uit Judea en Samaria zouden gelabeld moeten worden en dus geweigerd. De oplossing: stop aankoop van Franse goederen.
++ De president van Guatemala Jimmy Morales bezoekt sinds 28/11 Israel. Hij is een Evangelische christen. President Reuven Rivlin bedankt hem voor de steun, die Guatemala geeft op internationaal gebied.

Namens het stichtingsbestuur bij voorbaat bedankt, en u allen een goede zondag gewenst.
Harry.

Voor de goede orde geef ik door dat mijn spreekbeurten zullen plaatsvinden tussen 9 en 19 maart 2017
Dat kan ’s middags en ’s avonds. Geef mij een berichtje voor mogelijk meer informatie.


Stichting LeChaim
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
(Rabobank Voorne-Putten Rozenburg)
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Wekelijks ontvangt u gratis de Focus met nieuws uit Israel, en soms vragen wij u om het werk onder slachtoffers van terreur te steunen. U kunt ons regelmatig steunen door zelf een periodieke overboeking in te stellen in uw Internetbankieren. U kunt dan zelf de termijn en het bedrag instellen en veranderen wanneer u dat wilt.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer