Harry’s focus op Israel 630

Israel, 12 december 2016

Geachte lezer,

Heel bijzonder is het gegeven dat gedurende de afgelopen 2 weken 3 programma’s op de tv zijn uitgezonden over het Jodendom. Het meest boeiend waren de 3 uitzendingen over Pieter Menten, die gedurende de 2e wereldoorlog honderden Joden heeft vermoord. Dat werd in de jaren 70 pas ontdekt en door Hans Knoop onderzocht en uitgewerkt. Menten heeft een straf gekregen van 15 jaar.
Totaal onbegrijpelijk, maar kijkend naar de toenmalige Nederlandse regering en de sfeer, dan moeten we constateren dat het antisemitisme erger was dan vandaag. Kijk hier

Dan had Hanneke Groenteman in haar tv programma zich beter in de Mentenzaak kunnen verdiepen en niet op een al te oppervlakkige manier mensen benaderen zonder zelf voldoende kennis van het Jodendom te hebben. Een antisemiet is toch niet iemand die een Jood uitscheldt en haat omdat hij een bepaalde hoofdbedekking draagt of een Davidster. Hier is sprake van geschiedenis, en geconstateerd mag worden dat antisemitisme net zo oud is als het Joodse geloof en het door de Lieve Heer aan Abraham gegeven land. Kijk hier

Tevens was er een programma over Joodse families die de oorlog overleefd hebben, en moeten bewijzen dat hun schilderijen nu in andere handen zijn. Kijk hier

Het Jodendom is een volk en een geloof. Het heeft een eigen land. Ongeveer 50% van de Joden woont elders. Het huidige beeld geeft aan dat om totaal onduidelijke en onaanvaardbare redenen Joden in het buitenland onbeschermd zijn. Verondersteld mag worden dat velen van hen toch het besluit nemen om naar huis te gaan. Daar is geen zogenaamd antisemitisme en wel veiligheid. Als iemand een Jood in Israel uitscheldt als “vuile Jood”, dan betekent het dat hij zich moet douchen.

1. Israel
* In Haifa is een synagoge zwaar beschadigd. De rabbijn heeft werkers laten komen om te weten wat de herstelkosten zijn. De betreffende werkers zeggen hem dat gratis te doen. Niet natuurlijk het benodigde materiaal. De Arabier die dat zou leveren, doet dat ook gratis. Hij zegt: in Haifa leven we samen. We reiken elkaar de hand. Mijn vraag: kunt u dat ergens in de media lezen of horen?
* Op 29/11 bombardeert het IAF een ISIS-centrum in de Golan. Dit ex-VN-centrum dat mortieren op militairen afschoot, wordt geraakt. Alle 4 terroristen worden gedood.
* Tijdens de wekelijkse knesseth zitting zegt Bibi dat het nieuws vnl. Amona is. We moeten een zakelijke oplossing vinden. We verdedigen rechtens de nederzetting. Nu ook vooruitgang in het gaan werken aan het kanaal: Israel-Jordanie, de Rode Zee, Dode Zee kanaal. De EU en Amerika financieren dit. Nu dan ook ontzouting voor Israel en Jordanië. In 2030 vers water in de Aravah en zout water in de Dode Zee.
* In maart 2017 wordt in Gijon de wereldbeker kwalificatiewedstrijd Spanje-Israel gehouden. Deze Noord-Spaanse stad boycot Israel. Totaal onbegrijpelijk dat juist in deze Spaanse stad deze wedstrijd wordt gespeeld. Niet tactvol van de Spaanse voetbalbond.
* Het IAF heeft op 6/12 twee luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd op de Hezbollah om deze groep niet te sterk te maken. Minister Lieberman heeft dit bevestigd. Uniek omdat Israel dit nooit doet
De luchtaanvallen waren op de luchthaven en een wapendepot van de Syrische regering. Vergeet niet dat Assad sterker is geworden en zich gedraagt als een dictator. Rusland steunt hem. Dus ook Hezbollah.
* Onze Minister van Defensie doet alles om te voorkomen dat Hezbollah bepaalde wapens in handen krijgt. Dus niet te accepteren dat wapens via Syrië aan Hezbollah worden gegeven. Ook geen chemische.

2. Turkije
* President Erdogan zegt tijdens de jaarlijkse conferentie dat moslims Jeruzalem moeten verdedigen en vechten voor Palestina. Dit zegt hij ondanks het gegeven dat de relatie Israel-Turkije duidelijk verbetert. De Al Aqsa moskee moet volgens hem niet door kinderen worden beveiligd. Ook kritiek op Israel vanwege het geluid 5x per dag om de moslims op te roepen te bidden. Inmiddels is dit geluid duidelijk verminderd.
* Israel heeft Eitan Naeh benoemd als ambassadeur in Turkije. Dit nadat in 2010 de relatie werd verbroken. Bij aankomst in Damascus bedankt hij o.a. voor de gegeven hulp bij de branden.
* Erdogan heeft het volk opgeroepen haar buitenlandse valuta om te wisselen in dollars of goud. De Turkse lia zakt. Volgens Erdogan is de vijand bezig om op deze manier het land economisch te raken. Turkije verloor in korte termijn 20% van haar waarde.

3. Amerika
* Op 1/12 geeft de VS-ambassadeur in Israel, Daniel Shapiro, door dat Amerika iedere eenzijdige resolutie tegen Israel zal tegenhouden. Deze opmerking werd gemaakt vanwege de angst dat Obama gedurende zijn laatste regeerperiode maatregelen tegen Israel zou nemen. De bekende deal met Iran is dan ook 10 jaar verlengd.
* De meeste Amerikanen vinden Israel een strategische aanwinst voor hun land. Het Congres geeft Trump het recht om de Syrische rebellen met raketten te bewapenen.
* Irakese militanten heroveren Mosul, de ISIS hoofdstad.
* TIME kiest Donald Trump als de “persoon van het jaar”.
* Trump werkt al aan verbetering van de relatie met China. In zijn adviesgroep heeft hij ook een goede relatie van China toegevoegd.
* Een Israelische delegatie heeft afgelopen week in Amerika leden van President-elect Trump ontmoet. Belangrijk, omdat de diverse onderwerpen waar beide landen bij betrokken zijn, werden doorgenomen.
Belangrijkste onderwerp is natuurlijk Iran.

4. Rusland
* President Putin roept Donald Trump, de a.s. Amerikaanse president, op samen het terrorisme aan te pakken. Maar Rusland werkt wel samen met de Hezbollah en Iran.
* De Russische assistent van BuZa minister Bogranov zegt dat de relatie tussen beide landen hechter is dan ooit. Bibi en Putin hebben regelmatig contact met elkander.

5. De WHO van de VN
De World Health Organisation heeft Israel onderscheiden vanwege de internationale hulp. Israel wil ook teams uit Arabische landen trainen, opdat zij in eigen land hulp kunnen geven. Onze minister nam in Hongkong de onderscheiding in ontvangst. Volgens haar een eer voor de staat. Israel is trots op haar medische groepen. Zij zegt dan ook: volgens onze Joodse traditie zeggen we: wie een leven redt, redt de hele wereld.

6. Afrika
13 West Afrikaanse officials bezoeken gedurende 3 dagen Jeruzalem. De conferentie wordt gehouden om de relatie te verbeteren op economisch en politiek gebied. De betreffende ministers van BuZa uit Nigeria, Togo, Liberia, Guinea, Cape Verdi, Gambia, Sierra Leone, Benin, waren ook aanwezig.

7. Iran
* De vijanden van Iran zijn Israel, Amerika, de ISIS, Saoedi Arabië. De kinderen worden opgevoed, opdat zij de islam kunnen verdedigen. Ook een speciale opleiding als militair. Rouhani, de president, accepteert onder geen voorwaarde de deal die door Obama is gemaakt. Dus zou Trump die niet kunnen wijzigen. Deze overeenkomst houdt ondermeer in dat Iran zelf controleert. Het heeft dan ook onmiddellijk 150 gevechtsvliegtuigen uit China gekocht.
* Iran opent pretparken om de genoemde kinderen op te leiden voor oorlog tegen Amerika, de EU en Israel.
De kinderen dragen ook al uniformen tijdens de lessen.

8. Terrorisme
Op 6/12 is er een rechtszaak tussen de moeder van één van de 2,5 jaar geleden ontvoerde jongens tegen Syrië en Iran in Washington. De Hamas heeft de terreurdaad gefinancierd met € 50.000,-. Zonder betaling zouden de jongens niet zijn ontvoerd, aldus de advocaat. Hij stelt ook dat geld terrorisme veroorzaakt. Dus er is geen bepaalde terreur als de geld gevende terreurgroepen worden aangepakt.

9. Hongarije
De Minister van Landbouw Fazekas bezoekt met een delegatie Israel voor de 1e keer. Hij bezoekt o.a. een bos in de omgeving van Beersheva. Het grootste bos in het Midden-Oosten. 4 miljoen bomen op 30.000 dunam (3000 ha). Goed voor de delegatie om te zien hoe wijn, kersen, graan enz.worden geproduceerd. Dit bos is geplant vanaf 1960.
De delegatie krijgt van een JNF-official een technische uitleg hoe te oogsten en water te produceren. Dat is dus geen woestijn maar productief gebied. Volgens de Hongaarse ambassadeur is Israel wereldleider op technisch landbouwgebied.

10. Aleppo
De situatie op 9/12 is verwarrend. Nu zijn ongeveer weer 8000 inwoners gevlucht. Het Syrische leger gaf hen de mogelijkheid. Het was een stad met 2,5 miljoen inwoners. Vanwege de oorlog nu 100.000. Dus nog steeds oorlog tussen de rebellen en het leger. 93% van Aleppo is nu in handen van het Syrische leger. Volgens de Russische minister van BuZa is er nu een goede mogelijkheid om een deal te maken. Dan wordt er ook minder bloed vergoten, aldus de minister.

11. Israel kort
++ Steeds meer jonge Arabieren melden zich in het leger. Ze tonen daarmee zich in Israel thuis te voelen. Ook dat de wereld niets begrijpt van de M-O geschiedenis.
++ Een sheikh geeft door dat de moslims zich mogen kleden als rabbijn of priester. Dan kunnen zij makkelijker misdaden uitvoeren.
++ De PA, oftewel Abu Mazen, betaalt nu ook salarissen aan de aanstekers van de diverse branden.
++ Iran produceert een onderzeeboot en voegt die toe aan de marine. Alle onderdelen zijn in eigen land geproduceerd.
++ Regelmatig storten de door ISIS gegraven tunnels in. Egypte heeft nu ook tunnels onder water laten lopen. Dat geeft wel doden. De tunnels worden gebruikt voor aanslagen, smokkel van goederen en mensen.

12. Stichting Lechaim
Op 24 december begint het 8 dagen durende Chanoekafeest. Dit feest herdenkt de inwijding van de 2e tempel en natuurlijk ook het weer bevrijden van de Griekse bezetter.
Dit Joodse festijn wordt gevierd door jong en oud. Wij als stichting hebben als opdracht er mede voor te zorgen dat slachtoffertjes van het terrorisme ook feest kunnen vieren. 8 dagen lang steken ook zij
de kaarsen aan en krijgen speciaal gebak en speelgoed.
Wij, bestuurders van de stichting, doen een beroep op u allen ons financieel te steunen, opdat wij onze opdracht kunnen uitvoeren.
Dank namens het bestuur en vergeet niet dat ieder klein bedrag zinvol is.
Harry

Ook niet vergeten dat ik tussen 9 en 19 maart in Nederland ben om spreekbeurten te houden. Wilt u hierover meer details hebben, stuur mij dan een bericht.


Stichting LeChaim
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
(Rabobank Voorne-Putten Rozenburg)
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Wekelijks ontvangt u gratis de Focus met nieuws uit Israel, en soms vragen wij u om het werk onder slachtoffers van terreur te steunen. U kunt ons regelmatig steunen door zelf een periodieke overboeking in te stellen in uw Internetbankieren. U kunt dan zelf de termijn en het bedrag instellen en veranderen wanneer u dat wilt.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer