Harry’s focus op Israel 642

Israel, 10 april 2017

Beste lezer,

De grootste problemen zijn te constateren in het Midden-Oosten en in het bijzonder in Syrië. Dat Donald Trump daar een vliegbasis heeft laten bombarderen, geeft felle reacties. De vraag is op dit moment dan ook: wat was het motief van President Trump. Wilde hij uitsluitend werken aan het creëren van vrede in dat gebied, de basis leggen voor een 3e wereldoorlog, of aantonen dat hij de juiste man op de juiste plaats is.

Algemeen gesproken is er onrust in bijna de hele wereld en zijn onze politieke leiders niet in staat of bereid om internationaal oprecht met elkaar van gedachten te wisselen en beslissingen te nemen, die als resultaat hebben om het terrorisme aan te pakken en weer een goede sfeer te creëren en dan vrede op aarde hebben.

In te veel landen zijn grote tegenstellingen. Daarvan is de doorsnee familie de dupe en valt er een onbegrensd groot aantal doden. Hoewel niet helemaal terecht, is de algemene situatie vandaag gevaarlijker dan in de dertiger jaren. Een oorlog vandaag creëert, gezien de moderne wapens, beduidend meer slachtoffers dan 75 jaar geleden.

1. Nicaragua
Na 7 jaar geleden, vanwege de Mavi Marmara, de relatie met Israel te hebben verbroken, zegt de betreffende minister van BuZa dat economisch contact met Israel van groot belang is. De nodige afspraken zijn gemaakt en zaken worden ontwikkeld.

2. Texas
De voorzitter van de EU, J.C. Juncker heeft problemen met het verlaten van de EU door Engeland. Hij ergert zich aan de steun die President Trump aan Engeland geeft. Juncker zegt dat Texas dan ook uit de Verenigde Staten moet stappen. Juncker krijgt behoorlijk kritiek, omdat hij blijkbaar het verschil niet begrijpt tussen de USA en de EU.

3. Amona
Zoals door Bibi aan de inwoners van Amona beloofd, wordt er een nieuwe officiële nederzetting gebouwd. Dit voor het eerst sinds 20 jaar.
Hanan Ashrawi, voormalig Palestijns official zegt dat als Israel zo doorgaat, het de rechten van de Palestijnen niet erkent.

4. Iran
* Zarif, de Iraanse minister van BuZa zegt dat Rusland haar luchthaven kan gebruiken om het terrorisme in Syrië aan te pakken. Voorwaarde is wel dat de minister iedere actie moet goedkeuren.
* Volgens minister Steinitz heeft Iran steeds meer invloed in Syrië.. Het krijgt een militaire basis. Dat heeft invloed op het hele M-O. Daarom is het van groot belang dat er wordt ingegrepen. In het bijzonder door Rusland en Amerika.

5. De B.D.S.
Op 20/3 is de halfjaarlijkse conferentie van ambassadeurs tegen de B.D.S bij de VN gehouden. Belangrijkste spreekster was Nikky Haley, de USA VN-ambassadeur. De 2000 deelnemers werden beloond. Zij zei o.a. op universiteiten en tegen andere groepen die het bestaansrecht van Israel willen ontkennen: “Dat lukt niet.”

6. Spanje
De Spaanse minister van BuZa ontvangt een delegatie van Knessetleden om samen 30 jaar diplomatieke relatie te herdenken. Spanje is fel tegen de BDS. Mochten er maatregelen worden genomen dan wil de Spaanse Min. van BuZa worden geïnformeerd, opdat hij ook maatregelen kan nemen. Of vrijwillig of via de rechter.

7. Egypte en Jordanië
De Egyptische president El Sissi en de Jordaanse koning Abdullah zullen tijdens hun bezoek aan president Trump in het Witte Huis hem een plan aanbieden om vrede in het M-O te sluiten.

8. David Sling
Op 2/4 is het nieuwe afweersysteem voor raketten in gebruik genomen.
Bibi en Avigdor Lieberman waren aanwezig op de luchtmachtbasis bij het in gebruik nemen van het nieuwe systeem. Hierdoor is er een verdediging tegen raketten en vliegtuigen. Nu is er een afweer wat betreft alle afstanden en soorten raketten.

9. Jared Kushner (36 jaar)
Trumps schoonzoon en adviseur heeft Irak bezocht. Hij was uitgenodigd door de voorziitter van de Irakese stafchefs. Kushner wordt door Trump gezien als zijn vertegenwoordiger. Dat wel samen met Tillerson, de man van BuZa. Kushner heeft ook diverse Mexicaanse leiders ontmoet en nu kan Trump de muur met Mexico bouwen.

10. Engeland, minister B. Johnson
Johnson heeft kritiek op de beslissing van Bibi om een nederzetting te bouwen op de Westbank. Hij dringt aan bij Bibi om niet te bouwen. Dan komen er problemen met de EU politici. Engeland is voor een tweestatenoplossing en wil geen problemen met de Arabische wereld.
De EU-minister Mogherini zegt o.a.: Dit is tegen het realiseren van vrede.
Bibi sprak met Trump en verklaarde hem wat het motief was om te bouwen.
VN-secretaris-generaal Guteres is teleurgesteld dat de nederzetting vlakbij Amona komt. Volgens hem allemaal illegaal.
Bibi schort de bouw nu op om Trump niet voor de voeten te lopen.

11. Donald Trump
De President en Abdoel Fatta al Sissi hebben elkander op 3/4 ontmoet en willen in de zomer een topconferentie organiseren om over vrede in het M-O te praten. Vrede gebaseerd op het Arabisch initiatief van 2002. Er is wel waardering, maar Trump is o.a. tegen het openen van grenzen voor miljoenen zogenaamde Palestijnse vluchtelingen.
Een samenwerking tussen Egypte en Amerika en andere Arabische landen is wel een gevaar voor Israel. Tijdens de ontmoeting zegt Trump tegen Al Sissi dat de relatie beduidend beter is dan toen Morsi aan het bewind was. Een ieder zal weten dat wij Egypte blijven steunen. In het bijzonder wat betreft terrorisme.

12. Syrië
Rusland reageert op Trump die dreigt met luchtaanvallen en daarmee een oorlog uitlokt.
VN-ambassadeur Nikki Haley hoopt dat dit wordt voorkomen. Medvedev zegt dat Trump zich niet houdt aan zijn eerste toespraak. Hij veroordeelt de luchtaanvallen op Syrië en de officiële regering.
Volgens Amerika was Rusland verantwoordelijk voor de chemische aanval op KHan Sheikhoum. 72 doden inclusief 20 kinderen. Duidelijk was ook dat Syrië niet alle chemische wapens heeft ingeleverd.
Rusland steunt Syrië, en Amerika steunt de opstandelingen. Hun gevecht: het gas. Amerika wil een pijpleiding van Qatar via Syrië om een gasmarkt in de EU te hebben, die Rusland kan beconcurreren. Amerika levert wapens aan de rebellen.

13. Rivlin en Bibi
* President Rivlin zegt op 4/4 wat betreft Syrië, dat het gebruik van chemicaliën een aanval is op het menselijk leven. Dit is een moordende actie van het Assad-regime. Syrië moet schoon.
* Bibi spreekt op 4/4 op de Herzlberg ter herdenking van Chaim Herzog. Hij verwijst tevens naar de foto’s van de baby’s die getroffen zijn door de aanslag.

14. AIPAC (American Israel Public Affairs Committee)
Tijdens een AIPAC-ontmoeting heeft een Israelisch waterbedrijf (Water Gen) laten zien hoe India en Vietnam via de lucht van water worden voorzien. Beide landen zijn onder de indruk. De Israelische technologie zal zorgen voor voldoende water.
Tijdens de AIPAC-conferentie op 28/3 heeft prof.Dershowitz laten zien hoe het apparaatje 20 liter per dag produceert. Goed wat betreft de aanpak van BDS. Men heeft water nodig. 20% van de wereld heeft watergebrek.
Rabins kreet was: Ik wilde geen soldaat worden. Ik wilde water-ingenieur zijn.

15. De islam in Europa
Het is duidelijk hoe de islam zich verspreidt en werkt aan een verandering van de EU. Daardoor immigratie uit Afrika en vooral Nigeria. Dan geen oorlog en dus geen vluchtelingen en geen controle.

16. Israel kort
++ De Slowaakse president bezoekt Israel voor de eerste keer sinds 20 jaar.
++ USA militairen steunen Irak in hun gevecht om ISIS te verwijderen uit Mosul.
++ Sinds 1945 zijn in 37 landen meer dan 20 miljoen mensen gedood door Amerikanen. Vnl. uit: Korea, Vietnam, Irak en China.
++ De deal voor de gaspijpleiding tussen Israel en de EU is bijna rond. Dan kan ieder huis bereikt worden. Kosten $ 5.5.miljard. Productie klaar in 2025.

17. Stichting Lechaim
Maandagavond begint Pesach (Joods Pasen). Gedurende 8 dagen eten wij matzes, oftewel ongezuurd brood en aangepast ander voedsel.
In mijn vorige Focus heb ik hierover geschreven en u ook uitgelegd dat in diverse plaatsen vanwege o.a. de raketaanslagen en terrorisme er onvoldoende geld is om dit voedsel aan te schaffen. In het bijzonder in Sderot en Nitzan doet men een dringend beroep op ons.
We hebben al ten dele steun gegeven. Maar eigenlijk voor alle 8 dagen onvoldoende. En dan vermeld ik vandaag verder niets om ons werk dat wij op ons genomen hebben om slachtoffertjes te begeleiden.
Ik wens u een prettige week toe, en een bij voorbaat dank voor uw noodzakelijke hulp.
Harry

Tussen 4 en 14 september ben ik in Nederland om spreekbeurten te houden.
Mocht u een middag of avond willen organiseren, neem dan contact met ons op.


Stichting LeChaim
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
(Rabobank Voorne-Putten Rozenburg)
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Wekelijks ontvangt u gratis de Focus met nieuws uit Israel, en soms vragen wij u om het werk onder slachtoffers van terreur te steunen. U kunt ons regelmatig steunen door zelf een periodieke overboeking in te stellen in uw Internetbankieren. U kunt dan zelf de termijn en het bedrag instellen en veranderen wanneer u dat wilt.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer