Harry’s focus op Israel 647

Israel, 28 mei 2017

Geachte lezer,

Om vandaag een overzicht te geven van de politieke en economische situatie is niet eenvoudig. Eigenlijk onmogelijk. In Amerika zien we een nieuwe president die een totaal ander beleid voert dan zijn voorgangers en dus ook internationaal gesproken, invloed heeft.
De meeste EU-landen hebben regerings- en beleidsproblemen. Als we kijken naar de zogenaamde vluchtelingen, dan zeg ik: stuur al onze leiders een politieke bril, opdat zij zich gaan realiseren dat de invloed van de islam groeit.
Het zou ook niet verkeerd zijn om de brillendragers een agenda te sturen opdat zij dagelijks de raketaanslagen, de moorden met messen, de andere terreurmoorden enz. kunnen noteren, opdat zij zich realiseren dat er een totaal verkeerd beleid wordt gevoerd.

1. Nikky Haley
De nieuwe ambassadeur van de VN voor Amerika ontmoet Bibi en behandelt diverse onderwerpen met hem. Zij ontmoet ook president Rivlin en bezoekt met hem Yad Vashem en ook de grenzen in het noorden en het zuiden Zij wordt begeleid door Danny Danon, de ambassadeur.

2. Judea en Samaria
2000 woningen worden gebouwd. 100 in Amichai, voor diegenen die uit Amona komen. Ook een aantal in Jeruzalem om de stad op te knappen.
Bibi gaat akkoord met de bouw van 14.000 huizen in Qualgiliya. Dat moet dan wel van gebied A naar gebied C, dat onder totale controle van Israel staat.

3. Engeland
* In Engeland heeft Theresa May bij de verkiezingen 314 (was 330) Conservatieve zetels van de 650 zetels ontvangen. De socialist Corbyn 261 (was 232). Wel dus een verlies voor May, maar de premier houdt het heft in handen.
* 6.5% van de bevolking is Joods. Zij stemmen ook tegen Corbyn. Scholen en andere bepaalde gebouwen worden goed beschermd. De jeugd leert over Israel.
* Burgemeester Khan uit Londen zoekt contact met Israel voor verbetering van de beveiliging. Veel veranderingen zijn inmiddels aangebracht. Ook het antisemitisme wordt aangepakt.

4. De 6-daagse oorlog
Het is nu 50 jaar geleden dat de 6-daagse oorlog is gevoerd. Onder leiding van Moshe Dayan werd op 7 juni 1967 Jeruzalem herenigd. Op deze dag vierden ook de Israelische en Amerikaanse leiders dit toch wel bijzondere gegeven. Ook nu is dit nog steeds een feestelijke dag. Niet vergeten dat Jeruzalem sinds 1967 het religieuze centrum is geworden van alle religies en waar in synagogen, kerken en moskeeën hun eigen religie plaatsvindt. Nu nooit meer verdelen. Dit kan alleen onder Joods gezag. Minister Yaacov Edelstein geeft dat ook door in de Knesset.

5. Saoedi Arabië
Saoedi en Hamas hebben nooit een directe relatie gehad. Hamas wil Israel vernietigen. Qatar moet stoppen met terreurlanden te steunen. Reden dat afgelopen weken Saoedi de landen Egypte, Bahrein en UAE is gaan steunen om alle relaties met Qatar af te breken.

6. Israel
* Bibi nodigt t.g.v. de 70e onafhankelijkheidsdag in 2018 161 landen uit om die dag te vieren. Hij onderstreept daarmee dat Israel niet diplomatiek geïsoleerd is.
* Onze ministers van BuZa en Defensie geven door dat Israel zich voorbereidt op een aanval op ons land. Magen David Adom ( Rode Kruis) is eveneens druk doende. Er liggen namelijk 100.000 raketten langs de grens in Libanon.
* Tijdens een op 11/6 gehouden kabinetszitting bespreekt Bibi voorbereidingen op een mogelijke aardbeving. Niet onmogelijk dat dit in de komende jaren plaatsvindt. Een oefening zal dit jaar worden uitgevoerd. Dan dus wel eigen huis of gebouw uit. De open lucht is dan toch wel het veiligste.
* Bibi bezocht op 14/6 Griekenland. Hij geeft door dat hun activiteiten succesvol zijn. Relaties met veel landen opgebouwd. Tijdens zijn bezoek had hij een bijeenkomst met Griekse en Cyprus’ leiders. Onderwerpen o.a. energie, veiligheid, strategie, toerisme, economie.
* In Jeruzalem is op 16/6 weer een vrouwelijke politieagent door terroristen vermoord. Bibi verzoekt de PA dit te veroordelen. Hij verwacht dit ook van de internationale gemeenschap. De terrorist was een PLO-lid. Niet ISIS.

7. Amerika
Amerika heeft voor $ 500 miljoen legermateriaal aan Saoedi Arabië verkocht.
Stemming in het congres 53 tegen 47. Dus een heel beperkte meerderheid.
Saoedi steunt de Houthi-rebellen in Jemen.

8. Zwitserland
Op 13/6 is in het parlement besloten dat geen organisaties worden gefinancierd, die het racisme en antisemitisme steunen. Dus geen anti-Israelische organisaties. Wel een beleid dat door meerdere EU-landen is overgenomen.

9. De Palestijnse Autoriteit
* De PA gaat toch door met het betalen van salaris aan moordenaars en hun families. Tillerson geeft aan de senaat door dat de PA haar systeem heeft gewijzigd. Maar ze gaan dus wel door. Het totaal bedrag is 7% van het PA-budget.
* Gaza krijgt de elektra uit Israel. Dat moet worden betaald door de PA ( Abu Mazen). Maar Abu Mazen weigert. De toevoer is nu beperkt tot 4 uur per dag. De bouw van de tunnels speelt ook een rol.
* De PA heeft de afgelopen maanden geen medische goederen naar Gaza gestuurd.
Abu Mazen wil namelijk Hamas dwingen de controle over Gaza te stoppen.

10. Gaspijpleidingen
Bibi heeft een 3e ontmoeting met leiders uit Griekenland en Cyprus over de aanleg van gaspijpen. Doel: spoed zetten achter de productie van gastransport van de Middellandse Zee naar Europa. Ook een ontmoeting in Thessaloniki met de Griekse president en de Cypriotische premier. Het wordt 2000 km pijplijn en het is klaar in 2025. De prijs: $ 6,7 miljard. Door dit project is er een bijzonder goede samenwerking.
Ook een discussie gehad over een pijpleidingconstructie tussen Israel en Ethiopië voor elektra.

11. Jeruzalem
De islam steekt een politieagent dood. Vrijdagavond vielen moslims in de oude stad Israelische politie agenten aan. 3 aanvallers waarvan 2 begonnen te schieten en de 23 jarige Hadar Malka van de IDF grenspolitie met een mes doodgestoken door de 3e. De moord werd weer gevierd.

12. Sderot
In samenwerking met het MDA (Rode Kruis) worden in 4 synagogen in Sderot speciale medische zaaltjes ingericht. In alle 4 zijn ervaren verplegers. Nu is het dus mogelijk nog meer levens te redden. Totale prijs is 120.000 euro.

13. Algemeen
* De schoonzoon van Donald Trump is woensdag 21/6 in Israel om met Israelische en Palestijnse leiders over vrede te praten.
* Op 19/6 heeft Bibi tijdens een kabinetszitting Iran gewaarschuwd Israel niet te dreigen met vernietiging.
* De IRGC (Islamic Revolutionair Guards Company) van Iran zegt dat de raketaanslagen een waarschuwing zijn voor de terroristen en dus ook voor ISIS, Saoedi, Amerika en Iran. Bibi bestudeert de aanslagen en de kreten.
* Iran is kwaad op Amerika dat in Syrië de ISIS heeft gebombardeerd.
* De Centrale Raad van Moslims, de diverse politieke partijen en diverse christelijke groepen deden mee aan een vredesmars in Keulen. Verwacht werden minimaal 10.000 deelnemers, in het bijzonder moslims. Er waren er ongeveer 300. De vredesmars had als doel om aan de Europeanen te tonen dat zij vrede willen en geen terreur. Een duidelijke nederlaag voor allen.

14. Stichting Lechaim
Steeds doe ik een oproep ons werk te steunen. Zoals bekend is ons doel: steun geven aan de slachtoffers van terreur. Er is meer geld nodig, omdat de kinderen, vooral in Sderot en Nitzan, een beschermde vakantie aangeboden krijgen. Behalve de normale financiële steun is er een extra bedrag nodig voor de beveiliging. Help ons, opdat wij kunnen meewerken aan de organisatie van een ontspannen vakantie.
Namens ons Lechaim-bestuur mijn dank.
Harry


Stichting LeChaim
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
(Rabobank Voorne-Putten Rozenburg)
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Wekelijks ontvangt u gratis de Focus met nieuws uit Israel, en soms vragen wij u om het werk onder slachtoffers van terreur te steunen. U kunt ons regelmatig steunen door zelf een periodieke overboeking in te stellen in uw Internetbankieren. U kunt dan zelf de termijn en het bedrag instellen en veranderen wanneer u dat wilt.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer