Harry’s focus op Israel 648

Israel, 4 juli 2017

Beste lezer,

Distributie problemen met de computer zijn dit keer de oorzaak van het gegeven dat u de Focus enkele dagen later ontvangt dan de gewoonte is. Maar ik neem aan dat internationale tennis-wieler-hockey wedstrijden ook uw belangstelling hebben en u dus niet overbelast bent.
En natuurlijk is er toch ook de sfeer en situatie in Israel. Er is in ons land wel een meningsverschil tussen de liberale en orthodoxe Joden. Dat veroorzaakt natuurlijk duidelijke discussies, maar is ten aanzien van de veiligheid en behoud van ons land geen probleem. Zoals denkelijk bekend, is iemand Jood al bij zijn of haar geboorte, en afhankelijk van zijn opvoeding beleeft hij het Joodse denken en religie. Natuurlijk ook het politieke denken. Kijk maar naar het aantal politieke partijen bij de parlementaire verkiezingen.

1. 6-daagse oorlog
Op 5-6-1967 werd Israel door diverse Arabische landen aangevallen. 70 jaar geleden dachten velen dat dit het einde van het land was. Veel verhalen zijn over deze 6 dagen geschreven.Het IAF, onze luchtmacht, bombardeerde alle militaire centra en vernielde de Egyptische luchtmacht. Toen Egypte, Jordanië, Syrië aangepakt en heroverd: de Sinaï, Westbank, Oost-Jeruzalem, de Golan Hoogvlakte

2. Westbank
Bibi geeft door toestemming te hebben gegeven om een nederzetting te bouwen. De eerste sinds 25 jaar. Amichai neemt de inwoners van de illegale post Amona op. Bibi zegt: Ik heb de eer de eerste Palestijn te zijn. De nederzetting ligt tussen Shiloh en Eli.
Hebron in Judea is sinds bijbelse tijden stad nr.2. Jeruzalem nr.1

3. Hezbollah
Aangetoond is dat de Hebollah in Zuid-Libanon in 70% van de huizen militairen heeft wonen en materiaal heeft liggen. Tijdens de jaarlijkse Herzeliya-conferentie zegt Lt.generaal Eisenkot dat de Hezbollah een grote bedreiging is. Het ontvangt militair materiaal uit Rusland.

4. Israel
* Israel en Jordanië creëren een betere relatie omdat Syrië en Irak eveneens hun relatie verbeteren.
* Israel en Cyprus hebben een deal gemaakt om samen niertransplantaties te verzorgen. Het gaat om honderden patiënten. Ook om het afstaan van nieren.
* Op 27/6 heeft Israel Gaza gebombardeerd op 3 plaatsen. De Hamas-centra werden geraakt in de omgeving van Rafah, Gazastad en het gebied ten zuidoosten van Gazastad.
* Op de Golan Hoogvlakte is olie ontdekt. Voldoende om Israel jarenlang te financieren. Dit gebied is in 1967 weer toegevoegd. Zie resolutie 242.
* De moord op Hadas Malha in Jeruzalem is uitgevoerd door 2 terreurgroepen. Danny Danon, de ambassadeur bij de VN, beschuldigt de VN van het geven van steun aan deze groepen om Israel kwaad te doen. Saeb Erekat verwierp deze kritiek en zegt dat de Hamas en de PFLP geen terreurgroepen zijn.

5. Amerika
* Minister van BuZa Tillerson heeft op 27/6 een ontmoeting met zijn collega uit Qatar om de Golfcrisis op te lossen. Ontmoeting was wel nadat Doha een lijst van verzoeken van Saoedi, UAE, Egypte, Bahrein heeft verworpen. Volgens Tillerson is het ook moeilijk voor Qatar om deze te aanvaarden.
* Amerika bereidt een aanval voor op Syrië en haar bondgenoten.
Saeb Erekat voorspelt lange discussies met Amerika voordat vredesbesprekingen plaatsvinden.
Niet vergeten dat Abu Mazen wel over vrede wil praten, maar dan moet Israel terug naar de grenzen van 1967.
* Volgens een onderzoek zijn Rusland en Israel de enige landen die president Trump hoger waarderen dan Obama. 37 landen zijn onderzocht.
* Trump heeft een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president over de economische relatie en de gespannen relatie met Noord-Korea.
* President Trump en Abu Mazen hebben elkander op 3/5 en 23/5 ontmoet. Het woord “Palestijnse staat” is niet gevallen. Ook niet op 21/6 tijdens de ontmoeting tussen Jared Kushner en Abu Mazen.
De PA-man onderstreepte wel steeds dat er alleen vrede komt als er een Palestijnse staat is met de grenzen van 1967 en Oost-Jeruzalem als hoofdstad.
* Op 29/6 tijdens het anti-Israel forum wordt gezegd dat Trump wel een Palestijns gebied accepteert, maar geen onafhankelijke Palestijnse staat.

6. Thessaloniki
Bibi en zijn echtgenote Sara, de Griekse premier Tsipras en de president van Cyprus, Anastasiades,
zijn aanwezig bij de onthulling van het plakkaat voor de constructie van het Holocaust-museum.
Tsipras verwijst naar de gezamenlijke geschiedenis. Ook naar het te bouwen museum dat een herdenking is van de Holocaust en de dramatische geschiedenis van Thessaloniki. Ook goed voor de jeugd. Bibi zegt ondermeer: half Thessaloniki is opgebouwd door Joden.

7. Rusland
Rusland bouwt een militaire basis in Zuid-Syrië.
Amerika steunt ISIS en hoopt de olievelden in Syrië onder controle te krijgen.
Amerika schiet een Syrisch vliegtuig neer. Daardoor is de samenwerking Rusland-Amerika sterk verminderd.

8. Herzeliah Conferentie
Tijdens de conferentie geeft generaal Halevi, de chef van het IDF, door dat Iran jaarlijks $ 50 miljoen
aan de Hamas geeft. Hezbollah ontvangt 75 miljoen en de Palestinian Islamic Yihad 70 miljoen. Halevi geeft ook door dat Teheran wapens en mortieren doorgeeft. Tevens worden er groepen getraind. Deze mannen gaan daarna naar Libanon en Jemen.
Gaza heeft 4x het bouwmateriaal-volume ontvangen om te bouwen. Maar het materiaal wordt gebruikt voor de oorlog.

9. India
* Premier Modi bezocht Israel.
Volgens de overzichten is de handel tussen beide landen sinds de diplomatieke betrekkingen in 1992 gerealiseerd werden, gegroeid. Begon met $ 200 miljoen en is nu ruim 4 miljard. India is wat betreft export van groot belang voor Israel volgens minister Eli Cohen.
* Op 26/6 ontmoet Modi president Trump in Washington. Tijdens de persconferentie zegt Trump de
moslimterreur te zullen vernietigen.
* Op 4/7 bezoekt Modi Israel weer. Het land is de grootste democratie in de wereld. Een historisch bezoek. Het eerste sinds 70 jaar, aldus Bibi tijdens een kabinetszitting. Onze relatie is enorm gegroeid. Ik, Bibi, begeleid hem en zorg voor een goede relatie met de diverse bedrijven, veiligheid, water, energie enz.

10. De VN
* Guteres, de secretaris generaal van de VN, bezoekt Israel in augustus. Hij heeft dan o.a. ontmoetingen met Bibi en Rivlin. Hij bezoekt dan ook het Holocaust museum en Yad Vashem. Ook de PA. Hij is samen met Danny Danon, de Israelische VN-ambassadeur, die blij is dat hij het echte Israel kan laten zien.. Belangrijk vanwege de houding van de VN en de toespraak tijdens 50 jaar 6-daagse oorlog. Die was negatief.
De VN Veiligheidsraad, de VNIDF, bestaande uit 950 man, inclusief 850 militairen, bewaakt
de grenzen tussen Syrië en Israel.

11. De EU
Onderzoek geeft aan dat de meerderheid van de 4 grootste landen het uiteenvallen van de EU verwacht.
Afgezien van de situatie dat de EU eigenlijk niets presteert, hebben de leiders een behoorlijk inkomen. Niet alleen het inkomen, maar b.v. de grenzen zijn niet beschermd en de landen eigenlijk zelfstandig gebleven.. De economie, de eenwording enz. is niet positief uitgewerkt.

12. Schoolboeken
De schoolboeken in Duitsland zijn onderzocht. Ook omdat Duitsland de 15 boeken heeft gefinancierd. Algemeen kan worden gesteld dat niet geschreven is over onderling begrip tussen Joden en Palestijnen. Joden worden omschreven als tegenstanders van Mohammed. Israel wordt als staat niet genoemd. Het land wordt geschiedkundig ook niet vermeld. Ook niet de Holocaust. Geconcludeerd mag worden dat de kinderen niet juist worden opgevoed.

13. Israel kort
++ Kenia tekent een deal met het KKL om de door droogte vernielde bossen weer op te bouwen. Ook om voldoende water te geven aan de bevolking. Dat gebrek is in 40% van het land. Volgens de betreffende minister 30% van de wereldbevolking.
++ 10 jaar na controle van de Hamas over Gaza kan gesteld worden dat dit de waarde van het dagelijks leven duidelijk verminderd heeft.
++ Het Turkse leger is even sterk als de legermachten van Frankrijk, Duitsland en Engeland samen.
Het leger heeft 500.000 man en groeit ieder jaar. De EU heeft een sterkere luchtmacht.
++ Niet onmogelijk dat de Syrische president Bashar Assad met chemische wapens gaat vechten. President Trump geeft door dat hij dan een zware prijs gaat betalen.
++ Het Mosul gebied is heroverd en Raqqa omsingeld. Dat wordt dus geen Moslim Kalifaat.
++ De IAEA (International Atomic Energy Agency) gaat weer onderzoeken hoe de situatie in Iran is. Gebleken is dat het samenwerkt met Noord-Korea.
++ In de hoofdstad van Kazachstan wordt op 4/7 en 5/7 een conferentie gehouden over de grenzen van Syrië. Gastheren: Rusland, Turkije, Iran, een Syrische delegatie van de regering en van de oppositie.
++ Tsjechische burgers mogen nu wapens bij zich hebben om terroristen uit te schakelen.

Stichting Lechaim
Namens onze stichting houd ik spreekbeurten tussen 4 en 14 september over het belangrijke werk van Lechaim oftewel het geven van steun aan de Israelische slachtoffers van terreur, het ontstaan van de staat Israel en de huidige politieke situatie. Neem contact met mij op als u een middag of avond wilt organiseren.
Ik doe een dringend beroep op u om ons werk financieel te steunen, opdat wij o.a. in Sderot en Nitzan
de noodzakelijke hulp kunnen geven. Deze steden liggen langs de Gazastrook en daar is iedere dag spanning o.a. wat betreft het opvangen van raketten uit Gaza. De nodige bescherming, vooral voor de kinderen, is hard nodig. Deze maanden financieren wij mede de speelplaatsen tijdens de vakantie en zorgen voor de nodige bescherming opdat het inderdaad een echte vakantie zal zijn.

Shalom
Harry N.


Stichting LeChaim
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
(Rabobank Voorne-Putten Rozenburg)
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Wekelijks ontvangt u gratis de Focus met nieuws uit Israel, en soms vragen wij u om het werk onder slachtoffers van terreur te steunen. U kunt ons regelmatig steunen door zelf een periodieke overboeking in te stellen in uw Internetbankieren. U kunt dan zelf de termijn en het bedrag instellen en veranderen wanneer u dat wilt.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer