Harry’s focus op Israel 649

Israel, 12 juli 2017

Geachte lezer,

U ontvangt vandaag een anders samengestelde brief dan gewoontegetrouw.
Vandaag een oproep van Odelia ben Porat en een overzicht van de ” Joodse Olympische Spelen”, oftewel de 20e Maccabiah, die op dit moment wordt gehouden.

De Maccabiah
Er is een deelname van ongeveer 10.000 atleten, uit 81 landen, en 43 takken van sport. De Maccabiah, het grootste evenement in ons land, wordt in Israel georganiseerd, steeds een jaar na de Olympische Spelen.
Dit jaar was de opening en het sportcentrum in Jeruzalem, 50 jaar na de hereniging van de hoofdstad, belangrijk voor Joodse sportlieden en ook voor het contact tussen Israel en de Joodse groepen in het buitenland. De opening was heel bijzonder. Het deed mij denken aan 1961 toen ik deelnemer was, voor het eerst in Israel, en sliep in het Maccabiah-dorp, kennis maakte met buitenlandse sportlieden, en natuurlijk met het land. Toen waren er ongeveer 900 deelnemers.
Wat dit jaar indruk maakte, was het aantal deelnemende landen en het gigantische aantal voor de Spelen aanwezige toeristen. Daardoor is gebleken dat heel veel landen een goede relatie met Israel hebben. Eigenlijk is de Maccabiah een Zionistisch evenement. Iedere keer zijn er atleten die of in het land blijven, of zich na korte tijd in Israel vestigen. Ik ben 5x de leider van de Nederlandse ploeg geweest en wij nodigden steeds de gouden winnaars van de Olympische Spelen uit.
Bij de openingsceremonie sprak president Rivlin en zei ondermeer: ons land is uw land, ons huis is uw huis.
Dagelijks wordt een Engels ondertitelde samenvatting van de dag geplaatst op: http://www.maccabiah.com/2017/news/videos (en klik daar op de titel).

Sderot
Ik ontving weer een oproep uit Sderot van Odelia ben Porat om, natuurlijk indien mogelijk, de nodige financiële steun te geven voor de maanden juli en augustus.
De kinderen die in Sderot bijna allemaal geraakt zijn door het dagelijkse terrorisme, hebben een beschermde vakantie nodig. Doe mee opdat wij als stichting, en Odelia als hoofd van dit werk, niet teleurstellen. Hierbij de vertaling van haar brief.


Dear mr. Nihom,
Zoals ik heb aangegeven willen wij ieder gezin in Sderot helpen, dat niet in staat is hun kind naar een zomerkamp te sturen. De ‘Reut Sderot Zomerkampen’ zullen 6 weken plaatsvinden in juli en augustus 2017. De zomerkamp-deelnemers krijgen iedere dag ontbijt en lunch. Ze zullen genieten van trips in de omgeving, het lokale zwembad bezoeken, sport en activiteiten en leerzame workshops bijwonen.
In augustus zorgen wij voor een speciaal zomerkamp: “Huganut Kaitz (zomerbescherming ).
Onze augustus-kampdeelnemers zijn kinderen met een hoog risico. Sommige zijn onder de zorg van de rechtbank, anderen komen van moeilijk samenlevende families, of ze zijn het hele jaar op speciale scholen en komen dan terug naar Sderot voor vakanties.
In juli willen 57 kinderen van arme families het zomerkamp bezoeken. De kosten per kind voor 3 weken zijn $132. We hebben al geld opgebracht voor 43 kinderen, en dus nog niet voor de resterende 14 kinderen. We hebben dus snel nog $1850 nodig, zodat al deze kinderen deel kunnen nemen aan dit kamp.
Het Huganut Kaitz kamp in augustus is een meer gespecialiseerd kamp en daar is de prijs per deelnemer plusminus $400 voor 3 weken. 30 kinderen willen aan dit kamp deelnemen. Huganut heeft 9 mensen als begeleiding, plus een sociale werker. De totale prijs voor Huganut Kaitz zal ongeveer $ 12.000 zijn. We hebben al $ 4000 aan donaties en moeten dus de rest nog opbrengen.

We moeten dus nog $ 9710 opbrengen voor de beide zomerkampen. We hopen dat u kunt helpen om ons doel te bereiken en te verzekeren dat deze kinderen in een veilige, leerzame en plezierige omgeving zijn deze zomer.
Bij voorbaat dank voor uw hulp.
Odelia.


Namens ons Lechaim-bestuur mijn dank,
Harry


Stichting LeChaim
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
(Rabobank Voorne-Putten Rozenburg)
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Wekelijks ontvangt u gratis de Focus met nieuws uit Israel, en soms vragen wij u om het werk onder slachtoffers van terreur te steunen. U kunt ons regelmatig steunen door zelf een periodieke overboeking in te stellen in uw Internetbankieren. U kunt dan zelf de termijn en het bedrag instellen en veranderen wanneer u dat wilt.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer