Harry’s focus op Israel 650

Israel, 23 juli 2017

Beste lezer,

Verondersteld mag worden dat velen op vakantie zijn of de afgelopen weken genoten hebben van de Maccabiah, de Joodse Olympische Spelen, de 4-daagse, het nu te spelen EU-damesvoetbal, en natuurlijk de Tour de France.
Als ik kijk naar de diverse evenementen en het geweldige aantal toeschouwers, dan mogen we toch concluderen dat het volk bijzonder graag naar ontspannende evenementen kijkt en eigenlijk de spanning tussen diverse landen evenals het duidelijke terrorisme verafschuwt. Volgens mij onderschat de internationale politieke leiding het terrorisme en de islam. Kijk naar Berlijn en eigenlijk naar de meeste landen waar toch steeds wel terreuracties plaatsvinden.
En niet vergeten de houding van de Palestijnen t.a.v. Israel. Er wordt te weinig over geschreven en dat neem ik de media kwalijk.
Vanwege de diverse sport evenementen en ons Lechaim-werk ontvangt u een gemengd overzicht. Ik verzoek u daarom ons werk te blijven steunen. Ik verwijs naar mijn vorige Focus en doe daarom nogmaals een toch wel dringend verzoek ons werk ook financieel te steunen. Slachtoffers van terrorisme hebben ook onze hulp hard nodig.

1. Egypte
De Israelische ambassade in Egypte is leeg. Dit vanwege de veiligheid. De relatie
tussen beide landen is echter niet verkeerd. Hetzelfde geldt voor andere Arabische landen.

2. ICEJ (International Christian Embassy Jerusalem)
Mede door steun van het ICEJ komen de Joden naar Israel. De droogte is de ergste sinds 30 jaar en heeft blijkbaar ook invloed op.de aliah van de Joden. Het ICEJ doet daar veel aan. Het is ook een kwestie van financiering door de ICEJ.

3. Israel
* De huidige voorzitter Herzog van de Arbeiderspartij heeft bij de interne verkiezingen een behoorlijke nederlaag geleden. Hij kreeg 16.7%. Van de 7 kandidaten zijn er twee over, Gabai en Peretz, ieder met 26%, waar nu over gestemd wordt. Herzog was te links en had meer belangstelling voor socialisme dan voor het landsbelang.
* Bibi had op 5/7 een ontmoeting met de Indiase premier Modi. Een bijzonder gesprek. “Wij maken geschiedenis,” aldus Bibi. Wij veranderen de wereld. Gedurende die dagen werden veel onderwerpen doorgenomen. Over o.a. water, landbouw, gezondheid, een beter leven in de wereld, opdat de mensen een beter leven krijgen.
Bibi en Modi gaan samenwerken om het terrorisme aan te pakken.
Modi geeft Bibi ook door dat India directe vluchten naar Israel gaat organiseren.
* In Jeruzalem wordt weer gebouwd. Dat was niet het geval sinds 1967.
* Bibi heeft op 14/7 telefonisch contact met Abu Mazen, die de aanslag op de Tempelberg veroordeelt. Bibi neemt alle maatregelen om de veiligheid op de Tempelberg te handhaven.
* Op 15 juli was het 75 jaar geleden dat in 1942 de eerste Joden met de trein van Westerbork naar Ausschwitz werden gestuurd. 20.300 mensen in 93 treinen. Ook in Parijs zijn 13.000 Joden bijeengedreven. Bibi is aanwezig bij de herdenking.
* De leden van VISEGRAD, Polen, Hongarije, Tsjechische republiek , Slowakije worden door Bibi verzocht aan de EU te zeggen te stoppen met het aanvallen van Israel. Wij doen alles in Syrië om rust te krijgen. Humanitaire hulp voor duizenden vrouwen en kinderen. We doen dat op onze kosten.
* Israel is tegen de deal tussen Amerika en Rusland over een staakt het vuren in Syrië. Israel is tegen omdat Iran dan meer invloed in de regio zal krijgen. Rusland wil ook een deal over Zuid-Syrië.
* In juli werden in Jeruzalem de Joodse Olympische Spelen, de Maccabiah, geopend. In Jeruzalem omdat het het 50e jaar(1967) was van de eenwording van de hoofdstad.
Er waren 10.000 deelnemers uit 80 landen en 47 takken van sport.
President Rivlin opende de Spelen en zei ondermeer: Ons land is uw land, ons huis is uw huis.
Bibi sprak ook en zei: Wij zijn één volk. Het is het 3e wereld-evenement. Voetbal is het meest populair. Junioren en gehandicapten nemen ook deel.

4. Nederland
* De gemeente Amsterdam stelt 100.000 euro beschikbaar voor de beveiliging van de Joodse onderdanen. Het gaat in het bijzonder om de kosjere winkels. Het is wel een teken aan de wand. Maar het gevaar is er.
* Oost-Europese landen werken aan een versterking van de relatie met Israel. Minister Frans Timmermans is daar tegen. Oost-Europa wordt linkser en islamiseert.

5. Palestijnse Autoriteit
* Abu Mazen tracht de groei van de relatie van de Afrikaanse landen met Israel te stoppen.
Voorwaarde: de PA zien als 2e gebied. Dan moeten de Afrikaanse landen tegen Israel stemmen.
* Niet meer dan 43% van de Gazastrook-bevolking voelt zich veilig. Van de PA 52%. Men wil emigreren. Van de PA 34%. Men steunt Qatar en veroordeelt de maatregelen die genomen zijn. Tegen zijn: Saoedi Arabië, Egypte en de UAE. Er is veel corruptie.
43% beschuldigt Israel en 58% eigen bevolking.
88% is tegen de reductie van de salarissen.
* De PA heeft een deal gemaakt met Israel op het gebied van water. Een pijplijn van 120 mijl tussen de Rode Zee en de Dode Zee. Minister Hanegbi was tijdens de persconferentie op 14/7 aanwezig. Israel gaat akkoord met de levering van 32 miljoen kubieke meter per jaar.

6. Syrische crisis
* Bibi en Putin hebben op 6/7 de Syrische crisis besproken.
Vertegenwoordigers van Rusland, Amerika en Israel zullen in Amman de Zuid-Syrische situatie bespreken. President Trump en Poetin bereiken een akkoord over het realiseren van een wapenstilstand in zuidwest Syrië.
* Israel levert medicijnen, kleding, brandstof, voedsel en tonnen water aan Syrië.
Meer dan 120 medische operaties sinds augustus. Het Syrische volk, dat niet onze vijand is, wil vrede met Israel.
Abdullah zegt: Jordanië wil met de partijen werken om de crisis op te lossen.

7. De GZO
* De 1e bijeenkomst van deze groep is in Hamburg op 7/7, en dat geeft grote problemen zoals het omsingelen van het hotel. Daar logeert ook Melania Trump, die daardoor vast zit en het te gevaarlijk vindt uit het hotel te stappen. Dus was ze ook niet aanwezig zijn bij de avondontmoeting van de echtgenotes van de GZO landen.
Auto’s worden in brand gestoken,politie agenten aangepakt en in elkaar geslagen
*Na de bijeenkomst van de G-20 op 8/7 heeft Putin gezegd dat hij met Israel een goede oplossing heeft gevonden om de situatie in Israel te verbeteren.

8. India
Een speciale bijeenkomst in Tel Aviv van de duizenden in Israel wonende Indiers. Bibi spreekt: “Hier ziet u duizenden van de Indiase gemeenschap in Israel. Zij houden van India, van Israel, en van onze vriendschap. Een historische ontmoeting. Twee oude volken werken aan de toekomst.

9. China – Griekenland
De relatie is bijzonder goed. China financierde o.a. de grootste haven en heeft nu ook invloed bij de EU.
Blijkbaar ook zinvol omdat de EU China ziet als partner tegen Donald Trump.

10. Irak
Mosul, de miljoenenstad van de IS, is door het Irakese leger heroverd. Deze grote stad verliezen is een klap voor de terreurgroep IS, die er een kalifaat van wilde maken.
ISIS-vechters werden gevangen genomen, doodgeschoten en van de daken gegooid.
De regering van Irak is ook corrupt en laat zich omkopen voor het geven van vrijheid.

11. Rusland
* Putin heeft tijdens de G-20 in Hamburg met Israel gesproken en dat werd een goed resultaat. Dat ging over de grenzen van Zuid-Syrië.
* Tijdens een forum op 13/7 zegt Lavrov dat Rusland Syrië (Al Assad ) niet steunt. Ons doel, aldus Putin, stabiliteit in Syrië.

12. Frankrijk
Bibi bezoekt op 17/7 Frankrijk en ontmoet president Macron, die ook aanwezig was bij de herdenking dat 75 jaar geleden Franse Joden zijn vergast.. Bibi gedenkt de Joden die 75 jaar geleden in 1942 afgevoerd zijn. Hij verwijt de Nazi’s en dankt diegenen die Joden geholpen hebben. Hij onderstreept tevens dat de islam terreur is en een bedreiging voor Frankrijk en het hele Westen.
Macron accepteert geen anti-Zionisme-beleid. Dat is volgens hem gelijk aan antisemitisme.

13. Hongarije
Bibi en de Hongaarse premier geven een gezamenlijke verklaring af na hun ontmoeting in het Hongaarse parlement. De Hongaarse premier zegt: “Hongarije heeft een diep respect voor Israel t.a.v. Hongarije. Dat verandert niet. In ons land leeft een kleine groep Joden. Wij garanderen hun veiligheid. We moeten het groeiende antisemitisme in de EU aanpakken. Israel heeft het recht zichzelf te verdedigen. We moeten onze economie en relatie beter aanpakken.
Bibi dankt de premier en is verbaasd dat er niet eerder contact was. Het moderne zionisme is door Herzl geboren en in dit land ontstaan. Veel Israelische toeristen bezoeken Hongarije. Ik dank u voor onze ontmoeting.

15. Israel kort
++ Tussen Iran en Amerika is spanning omdat de VS meer sancties heeft toegevoegd aan het atoomakkoord. Iran geeft door dat Amerika haar militaire centra heeft gebombardeerd.
++ Op 4/7 is tijdens de jaarvergadering van de UNESCO – “United Nations Educational Science and Culture Organisation” – Israel weer als bezetter veroordeeld.
++ Nasrallah, de leider van de Hezbollah, zegt Israel te willen vernietigen met een grote voorraad raketten.
++ Volgens het Ministerie van Toerisme zijn er in het eerste half jaar 1,74 miljoen toeristen in Israel geweest. Dus 20% meer dan de eerste 6 maanden van 2017. Economisch gezien 2,65 miljard.
++ Op 10/7 en 11/7 bezoekt de president Kagage van Ruwandah Israel. Hij wil graag een betere samenwerking. Zijn land wordt ook lid van de UNHRC.
++ Gaza heeft 3 uur per dag elektra. Er zijn 40% werklozen.
++ In Oost-Jeruzalem, vlakbij de Al Aqsa moskee, zijn 3 Palestijnen doodgeschoten door de politie. Daarna heeft de politie mortieren centra aangetroffen. De bijzondere heer Abu Jahjah (volgens mij Abu NeeNee ) juicht de actie in Jeruzalem toe. Volgens hem zijn de Israeli’s de bezetters en de terroristen de verzetshelden.
++ Israelische Arabieren protesteren dat de Arabieren de terreur niet afkeuren; in het bijzonder de Arabieren die in de Knesset zitten.

Stichting Lechaim
Zoals bij de inleiding al is vermeld, is het van groot belang dat wij in het bijzonder de steden Sderot en Nitsan helpen, om de slachtoffers van terreur de nodige hulp te bieden. Ons bestuur is bij voorbaat erkentelijk voor uw medewerking.
Menselijke hulp is belangrijk.
Zoals bekend ben ik in september in Nederland om spreekbeurten te houden.
Ook weer tussen 3 en 14 maart 2018. Wilt u een middag of avond organiseren, geef mij dan een bericht. Zie ook www.stichtinglechaim.com

Shalom
Harry N.


Stichting LeChaim
IBANNUMMER: NL87RABO0117723800
(Rabobank Voorne-Putten Rozenburg)
of doneer via Paypal op www.stichtinglechaim.nl/donatie
* Stichting Lechaim heeft de ANBI status.

Wekelijks ontvangt u gratis de Focus met nieuws uit Israel, en soms vragen wij u om het werk onder slachtoffers van terreur te steunen. U kunt ons regelmatig steunen door zelf een periodieke overboeking in te stellen in uw Internetbankieren. U kunt dan zelf de termijn en het bedrag instellen en veranderen wanneer u dat wilt.

Website: www.stichtinglechaim.nl | Facebook: www.facebook.com/slechaim | Flyer