Harry’s focus op Israel 460

Israel, 8 april 2013
Verzoek uit Sderot
Odelia ben Porat, de partnershipsmanager van de “Reut Sderot Association”, stuurde mij een verzoek om hun muziekproject voor “kinderen met een trauma” financieel te steunen.

Hierbij in het kort Odelia’s omschrijving:

# Wij bieden kinderen een combinatie van muziekinstrumenten aan en leren hen dan om met een muziekinstrument te spelen. Dat is prettig en heilzaam.
# Ons hoofddoel: muziek maken en dit op eigen kracht doen. Dit kan ook in groepen.
# Kinderen leren zingen en een instrument bespelen Daardoor worden zij aangemoedigd om hun emotionele en physieke hindernissen te verwerken.
# Muziek helpt kinderen omgaan met emotie, verdriet, plezier en frustratie.
# Onze ervaring leert dat kinderen vrolijker worden, duidelijk positief ingesteld en makkelijker omgaan met hun gevoelens
# Ieder kind kiest zelf met welk instrument te spelen en met welke muziek.
# Het therapeutisch muziekcentrum wordt geleid door professionals, die diverse groepen minimaal 1x per week begeleiden.
# Een 2e programma is de ontwikkeling op verschillende instrumenten. Daardoor wordt nog meer hulp geboden aan de traumaslachtoffertjes.
# Wij hebben in korte tijd geleerd dat de muziek, in combinatie met de medische begeleiding, en de lessen op school, 70% van de kinderen geneest. Hun zelfvertrouwen groeit

Het ‘Reut Sderot Music Center for at Risk Children’ heeft wel al enige ervaring. Maar het centrum wordt nu uitgebreid. Daarvoor wordt onze hulp gevraagd.
Het budget voor het komende leerjaar is Euro 25.000.
Ik hoop dat wij samen minstens 1 groep (Euro 3500 ) kunnen financieren.
Doe mee en vermeld op uw overboeking: muziek
Mede namens de getraumatiseerde kinderen: bij voorbaat dank

De Holocaust herdenkingsdag
Volgens de Joodse regels begon de herdenking, de jom Hashoa, zondagavond en werd er vanmorgen, maandagochtend 2 minuten stilte in acht genomen. Dan is het in het Joodse land stil.

Wij herdenken dan al diegenen die de oorlog niet hebben overleefd.

Jom Hazikaron is de dag waarop wij al diegenen herdenken, die gevochten hebben voor de heroprichting en de beveiliging van de Joodse staat Israel, en de slachtoffers van terreur.
Meer dan ooit gaan mijn gedachten uit naar diegenen, die mij en mijn broer geholpen hebben. De betreffende studenten en families hebben hun leven in de waagschaal gelegd om mensen te redden.
Het is toch eigenlijk een moeizaam te begrijpen zaak, dat wij vandaag, ruim 70 jaar na de wrede oorlog, wel herdenken, maar weinig doen om te wonen in een wereld waar een mensenleven wordt gerespecteerd.
Uit een vandaag verschenen rapport blijkt dat het antisemietisme in 2012 30% hoger is dan in 2011.
Als we de verslagen lezen van de situatie in de wereld en in het bijzonder in het Midden-Oosten, dan moeten we ons toch afvragen of de les van de 2e wereldoorlog nog niet geleerd is.

Israelische bevolking
Volgens prof. Della Peprgola wonen er nu 7.993 miljoen mensen in Israel.
Daarvan zijn er 1.6 miljoen Arabieren en 350.000 christenen en andere niet-Joden. In de hele wereld wonen 13.85 miljoen Joden.
Daarvan in Amerika 5.5 miljoen, Frankrijk 500.000 Canada 380.000 Engeland 290.000.
In 1933 ongeveer 15.3 miljoen in de wereld, waarvan 10 miljoen in Europa.

Gaza
De Shura Council heeft tijdens een ontmoeting in Cairo Khaled Meshaal voor 4 jaar herkozen als leider van het politieke bureau.
Dit was niet zijn plan, maar gezien de onrustige situatie in het Midden-Oosten blijft hij leider van de Hamas.
Hij woont in Doha en Cairo en werkt aan een verbetering van de verhouding PA en Hamas.
49% van de Gazanen willen emigreren. Bij de PA is dat 27%.

Syrie
Maart 2013 was de bloedigste maand tot nu toe.
Meer dan 6000 doden. 30% daarvan zijn burgers.
Bashar al Assad gebruikt mortieren, granaten, de luchtmacht.
Sinds de Arabische lente 63.000 doden.
Het Westen steunt de opposanten.
Grote vraag: wat gebeurt er als de rebellen de macht in handen krijgen met al die wapens.

Gasvelden
Het grote gasveld zal moeten worden beschermd door de marine. De kosten zijn hoog. Minstens 4 oorlogsboten moeten worden aangeschaft.
Kosten ongeveer US $ 300 miljoen. Onderhoud per jaar $ 100 miljoen.
Meer bronnen worden aangeboord. Kosten $1.8 miljard. Eind dit jaar: 18 nieuwe bronnen. Groot voordeel: onafhankelijkheid van andere landen.

Religieus onderwijs
Volgens de betreffende minister moeten de religieuze diensten en regels, die door het rijk worden gegeven, ook open staan voor seculiere Joden.
Deze groep heeft de meerderheid. Wij,aldus de minister, moeten dit als een recht aanbieden, niet als een vriendelijk gebaar. Hij verwijst naar de woorden van David ben Gurion, die gezegd heeft: “Er is een groot verschil tussen priveleven en publiek leven. Het klopt dat wij niet tussen beide komen in iemands priveleven. We onderzoeken niet wat mensen thuis doen, wat zij in hun ijskast hebben. Kosher of niet. Maar wij beslissen samen dat publieke zaken worden gedaan volgens de Joodse wet. De Israelische dag van rust is de Shabbat en de Joodse feestdagen zijn staatsfeestdagen. Ook huwelijk en scheiding volgens onze wet, omdat wij Joden, verenigd willen blijven. Dit is de enige weg om de ketting niet te doorbreken.
Noot: In feite wordt onderschreven dat Joden Joden zijn, en dat, religieus of niet, een Jood dient te weten wat dat betekent , wat de inhoud is, de waarde, de geschiedenis, haar cultuur. De minister waarschuwt eigenlijk voor verwatering, voor vervlakking. We leven immers in het Joodse land.
Daarom heeft men nu ook op de scholen voorgeschreven dat Jodendom meer moet worden onderwezen.

Het Midden-Oosten en Egypte
De angst voor een burgeroorlog is groot. Dit vanwege de crisis op gebied van economie, politiek, sociale wetten. President Morsi gaat gewoon door.
Hij schrijft verkiezingen uit omdat eigenlijk de Moslem Brotherhood de macht in handen wil hebben. Daarom moet afgewacht worden wat het leger zal doen. Er zijn veel demonstraties in Cairo om Morsi te laten vervangen en dus ook de Moslem Brotherhood geen macht in handen geven.
De “National Salvation Front”, dat zijn de niet-moslim oppositiepartijen, boycotten de regering om moslimwetten te annuleren en via verkiezingen een nieuwe regering te krijgen, die dan de macht in handen krijgt.
Morsi faalt tot nu toe. Gebrek aan valuta, tarwe, gas, olie. Dus honger.
De Golfstaten kijken met zorg naar de macht van de Moslem Brotherhood, dat nu in Egypte de macht in handen heeft. Zij maken zich zorgen over de mogelijke overname van diverse huidige regeringen in andere landen.
De chef van de politie in Dubai zegt: het doel van de MB is het beheersen van alle Golfstaten.

Israel-Turkije
Zoals bekend heeft Bibi verontschuldigingen aangeboden en dat op een goed moment. Obama was de bemiddelaar en Erdogan was positief verrast.
In 2010 heeft Turkije de Mavi Marmara onterecht ondersteund. Daardoor is er een verwijdering tussen beide landen ontstaan. Nu wordt er nog onderhandeld over het geven van een compensatie aan de nabestaanden van de 9 gevallen Turkse jongeren.
Als dit opgelost is, dan mag worden aangenomen dat het toerisme weer gaat bloeien en de handel een impuls krijgt.

Christelijke bevolking in Syrie
In dit land wonen 220.000 christenen. Dat is ongeveer 10% van de bevolking. Door de interne oorlog zij er ongeveer 150.000 gevlucht en 50.000 intern ontheemd en hun huis kwijt. Velen zijn mishandeld en vermoord. Christenen worden gedwongen om moslim te worden.

Overleden gevangene
Op 2-4-2013 is een 63 jaar oude Palestijnse leider, lijdend aan kanker in een Israelische ziekenhuis overleden. Israel wordt beschuldigd dat de man, die al jarenlang in de gevangenis zat, medisch amper behandeld zou zijn. De man, Hamadiya, een voormalig generaal was in 2002 gearresteerd. Hij kreeg levenslang.
Abu Mazen veroordeelt Israel weer en Fayyad vraagt om internationaal onderzoek van alle in Israel gevangen Palestijnen.
Er wordt nu weer met stenen naar militairen gegooid in Hebron, en uit Gaza raketten afgevuurd.
4600 Palestijnse gevangenen zijn 3 dagen in hongerstaking geweest. Dit naar aanleiding van de beschuldiging van en oproep door Abu Mazen.
Hij is blijkbaar niet op de hoogte van het gegeven dat Palestijnen in Israel beter behandeld worden dan in de PA gevangenissen.
Door dit voorval zijn er vrij veel demonstraties. Gevolg: botsingen tussen het leger en de Palestijnse terroristen.

Israel-Noorwegen
Bibi heeft een ontmoeting met de Noorse minister van BuZa. Hij zegt hem: “Wij grijpen in als Iran doorgaat met het ontwikkelen van een atoombom”
De opperbevelhebber zegt: “Als de rust in het Zuiden niet hersteld wordt grijpen we in. De veiligheid van Israel is nr.1. Wij moeten de grenzen met Syrië en Gaza blijven controleren”.
Minister van Defensie, Ya’alon zegt: “Zo gauw we de oorzaken zien, zullen we die uitschakelen.”
Op 4/4 ontmoet Bibi een aantal Amerikaanse senatoren.
Hij opent ook hier de ontmoeting door te zeggen: “Vanavond is het meer dan ooit duidelijk dat wij ons niet kunnen veroorloven een situatie waarbij een regering vernietigingswapens ontvangt om ons te vernietigen. Dit moet ten koste van alles worden voorkomen”.

Moshe Feiglin
Verwijzend naar de eis van Erdogan om compensatie te geven aan de families van de 9 doden in 2010 op de Mavi Marmara eist Feiglin, een vrij extreem Likoed Knessetlid, verontschuldigingen voor de 781 doden bij het zinken van de Struma.
In Roemenie woonden 500.000 Joden. Eind 1941 probeerden deze mensen met de boot via Turkije naar het Engelse mandaatgebied het leven te redden. Maar Engeland had toen tijdens de oorlog beperkingen opgelegd. Turkije liet de boot niet toe en de Struma lag 2 maanden voor de kust. Engeland had de nodige visa geweigerd.
Turkije stuurde na 2 maanden de boot weg ondanks het gegeven dat het motorpech had. De boot zonk en er bleek 1 overlevende te zijn.
Ook na de oorlog werden boten met Joden die de oorlog overleefd hadden opgepakt en in Cyprus in kampen opgenomen.
Daar verbleven ongeveer 50.000 Joden, die naar het Beloofde land wilden, om daar te wonen en steun te geven aan het gevecht om zelfstandigheid.
Behalve Engeland waren er beduidend meer landen die Joden weigerden.

UNRWA
De “United Nations Relief and Works Agency” heeft in Gaza haar kantoren gesloten. Demonstranten hebben de afgelopen dagen de kantoren bestormd. Dat was volgens de UNRWA een goed voorbereide actie en ook een gevaarlijke.
Nu is het moeilijk om Palestijnse vluchtelingen te helpen. Het agentschap helpt ongeveer 25.000 mensen.
Het agentschap veroordeelde in het verleden wel Israelische acties om haar volk te beschermen. Nu werden plotsklaps de deuren gesloten en gestopt met het geven van hulp.
Inmiddels heeft Hamas gevraagd de kantoren te heropenen.
UNRWA werkt in Libanon, Syrie, Jordanie, Gaza, de Westbank.
Het gaat om ongeveer 5 miljoen vluchtelingen.
Maar Unrwa weigert zo lang het geen garantie ontvangt dat er normaal kan worden gewerkt.

Amsterdam
In de jaren na de oorlog heeft de gemeente Amsterdam overlevenden van de oorlog voor belasting aangeslagen over de periode dat zij in concentratiekampen zaten; en ook de boete vanwege niet-betaling. Deze maatregel heeft nu veel internationale publiciteit gekregen.
In ieder geval heeft de huidige burgervader een onderzoek laten instellen.
Een en ander is wel typerend voor het denken na de oorlog.
Daarom: HULDE AAN DE HUIDIGE BURGERMEESTER

+++ De regering in Gaza heeft een wet uitgevaardigd, waardoor jongens en meisjes, evenals mannen en vrouwen, separaat moeten blijven en de kleding aangepast. Dit geldt dus voor scholen, voor het beoefenen van sport, enz. Gaza wordt een moslimstaat en de Sharia dicteert.

+++ In Syrie is 25% van de arbeidsmarkt werkloos. Veel Syrische fabrikanten beginnen hun bedrijf in Egypte.

+++ De verhouding Hamas-Fatah is slecht. Men heeft zich niet gehouden aan het verzoeningsakkoord dat in 2011 gemaakt en geaccepteerd werd.

+++ ‘Miftah’ is opgericht door Hanan Ashravi, een uitgesproken PA-promotor. Zij heeft onder druk verontschuldigingen gemaakt, vanwege het gepubliceerde artikel dat Joden christelijk bloed drinken tijdens de Joodse Paasdagen. Miftah wordt mede gefinancierd door de EU, Amerika, de VN en andere Westerse landen. Haar verhaal is alleen in het Engels gedrukt. Het heeft dus geen waarde en is onacceptabel.

+++ In het eerste kwartaal zijn in Israel 37.429 auto’s verkocht. 3% minder dan vorig jaar. Veel stuks zijn gekocht door leasing bedrijven. Belangrijkste reden is het gegeven dat de Euro het afgelopen jaar ongeveer Nis 5,- was en nu Nis 4.60.

+++ Op 22-11-2012 hebben Israel en de Hamas (Gaza) een staakt-het-vuren afgekondigd. Tijdens het bezoek van Obama aan Israel zijn er 5 raketten in het Zuiden van het land afgevuurd. Als reactie heeft het IAF (Isr. Luchtmacht) diverse doelwitten in Gaza vernietigd.

+++ Op 21-3-2013 zijn scherven van deze raketten in kleuterscholen in Sderot gevonden. Vanwege de Joodse Paasdagen waren de scholen leeg.

+++ Amerikaanse links georiënteerde Joodse leiders hebben Bibi een brief gestuurd en hem gezegd dat hij concessies moet doen om vrede te sluiten.
Noot. Ik heb deze groep een bericht gestuurd en hen gezegd zich te moeten bezighouden met problemen, wetten, wensen in hun eigen land en niet de Israelische regering dicteren hoe haar politieke beleid gevoerd moet worden. Tot nu toe wonen Joden in dat land redelijk veilig. Zij moeten zich realiseren dat het niet onmogelijk is dat ze blij moeten zijn om op een bepaald moment een eigen tehuis te hebben.

+++ Een Egyptische boot heeft een schip vol met wapens opgepakt. Het bleek een Iraanse vissersboot te zijn, die op een afstand van 15 km langs de kust bij de Sinaï voer en dat dus op Egyptisch zeegebied.
Denkelijk was de lading bestemd voor de Sinaï of een Afrikaans land. Inhoud: 60.000 wapens.

+++ De vijfde Iron Dome is in Eilat opgesteld. De opperbevelhebber onderstreept de noodzaak om het land te verdedigen. Na de operatie “Pillar of Defense” is de situatie wel veranderd. Op 5/4 ’s nachts heeft het IAF Gaza 2x aangevallen om het land tegen Yihad organisaties te beschermen.

+++ Ron Prosor, de Israelische ambassadeur bij de VN, heeft Ban ki Moon en de Veiligheidsraad verzocht de steengooierij en aanslagen uit Gaza te veroordelen. Sinds de afspraak met Hamas in november is dit terrorisme weer aan het opbloeien.
Afgelopen dagen, op het tijdstip dat kinderen weer naar school liepen, zijn 2 raketten in Sderot ingeslagen.

Er is op dit moment veel meer te schrijven. Maar een dag als vandaag doet mij te veel denken aan het verleden. Dat maakt een mens droevig en kwaad. Droevig, omdat het zelfs na 70 jaar moeilijk te verwerken is dat zulk een afslachting mogelijk was en niet voorkomen is.
Kwaad omdat wij allen vandaag in een wereld leven waar weer veel gepraat wordt, en amper iets gedaan wordt om een mens, waar dan ook ter wereld, een normaal leven te bieden.
2 minuten stilte vandaag en op 4/5 is zinvol. Maar als al onze leiders en wij na die stilte dan eens op positieve manier op de trommel gingen slaan en ons inzetten voor een betere maatschappij, waar nog dagelijks te veel mensen bewust worden gedood…
Dan hebben die 2 minuten inhoud.

Shalom
Harry